قاسم جوادزاده مقتدر روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا با بیان اینکه دانه کلزا حاوی 35 تا 50 درصد روغن است، افزود: بر این اساس از هزار تن دانه کلزایی که پیش بینی شده تا یک ماه دیگر از مزارع گیلان برداشت شود و در سبد فرآوری قرار گیرد؛ بین 350 تا 500 تن روغن به ارزش تقریبی 14 تا 20 میلیارد تومان به دست خواهد آمد.
وی ادامه داد: قیمت هر کیلوگرم روغن خوراکی کلزا در بازار براساس نوع برند و کیفیت، بین 35 تا 45 هزار تومان است.
جوادزاده بالابودن نقطه دود روغن کلزا را یکی از مزیت های مهم این روغن نسبت به دیگر روغن های گیاهی دانست و خاطرنشان کرد: نقطه دود روغن کلزا 20 درصد بالاتر از روغن های سرخ کردنی دیگر است و این یعنی دیرتر به نقطه دود می رسد و حتی قابلیت استفاده مجدد را دارد.
به گفته جوادزاده، با وجود تأمین 80 درصد هزینه خرید دستگاه روغن کشی پرس سرد از سوی جهاد کشاورزی گیلان که در روغن گیری کلزا کاربرد دارد، به دلیل مقدار کم محصول تولیدی کلزا در استان، ایجاد صنایع روغن کشی برای بهره برداران توجیه اقتصادی ندارد و فقط در کارگاه های غیررسمی در برخی خانه‌ها روغن کشی انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه هر دانه کلزا 20 تا 25 درصد هم پروتئین دارد، گفت: در راه اندازی این کارخانه افزون بر روغن کشی کلزا، فرآوری و استخراج پروتئین موجود در این گیاه را هم هدف گذاری کرده ایم.
وی افزود: با خالص‌سازی این مقدار پروتئین موجود در کلزا می توان آن را به عنوان یک مکمل غنی‌سازی در دیگر مواد غذایی از جمله آرد سفید استفاده کرد؛ اقدامی که در بسیاری از کشورها از جمله فرانسه و کانادا انجام می‌شود.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به جایگاه نخست استان در تولید روغن زیتون و مالکیت رودبار در به دست آوردن سهم ذهنی برند روغن زیتون کشور گفت: این قابلیت می تواند در موفقیت در صنعت روغن کلزا هم اثرگذار باشد چرا که فرآیند روغن کشی این دو محصول تقریبا شبیه هم است و دست کم با خرید دستگاه های روغن کشی کلزا و تجهیز بخشی از خط فرآوری کارخانه های تولید روغن زیتون در گیلان، می‌توان از دانه های کلزا ، روغن به دست آورد.
سطح زیر کشت کلزا در شهرستان رودبار حدود 850 هزار هکتار است که از این میزان 90 درصد بصورت دیم ، 10 درصد بصورت آبی و توسط 177 کشاورز کشت می شود.
پیش بینی می شود برداشت محصول کلزا در سال جاری حدود یک هزار و 200 تن باشد.
کلزا از جمله محصولات راهبردی بخش کشاورزی به شمار می رود که حمایت از کشت آن به جای سایر محصولات پرآب بر، در دولت تدبیر و امید مورد توجه جدی قرار گرفته است.
گیاه کلزا (Brassica napus)، یکی از گیاهان دانه‌روغنی مهم در مناطق معتدل دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است؛ دانه کلزا دارای 25 تا 55 درصد روغن، 18 تا 24 درصد پروتئین و 12 تا 20 درصد پوست است، رقم اصلاح شده کلزا، که امروزه کانولا خوانده می‌شود، از مقدار کمتری اروسیک اسید و گلوکوزینولات برخوردار است و به علت محتوای کمتر مواد ضد تغذیه‌ای، برای مصرف انسان و تک معده‌ای‌ها نسبت به رقم غیر اصلاح شده یا همان کلزا، مناسب‌تر است.
7296/2007/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.