سید محسن علوی، روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این ابلاغ مربوط ثبت آثار فرهنگی ‌تاریخی، بافت و منظر فرهنگی روستاهای گردشگری منطقه تاریخی هورامان استان کردستان شامل وصی سفلی و علیا، شیان، ژان، تخته، حلوان، گلین، دولاب، بزلانه و هشمیز است.
وی افزود: علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در این ابلاغ خطاب به بهمن مراد‌نیا استاندار کردستان خواستار انجام تمهیدات لازم برای حفاظت از آنها شده است.
وی اضافه کرد: بنا بر این ابلاغیه بافت تاریخی این روستاها تحت حفاظت و نظارت سازمان میراث فرهنگی است و هر گونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود برابر مواد 558 تا 569 از کتاب پنجم قانون مجازات‌های اسلامی، تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده، جرم محسوب شده و مرتکب مشمول مجازات‌های قانونی خواهد می شود و مرمت و بازسازی اثر تنها با تایید و نظارت این سازمان ممکن است.
وی یادآور شد: ثبت ملی این روستاها منجر به معرفی هرچه بیشتر کردستان و نیز توسعه زیر ساخت های هورامان خواهد شد. با ثبت ملی این روستاها مسیر ثبت جهانی هورامان تسریع می شود.
به گفته وی، هم اکنون پرونده ثبت بافت معماری هشت روستای دیگر منطقه تاریخی هورامان در فهرست آثار ملی تکمیل شده و در اختیار شورای ملی ثبت آثار قرار گرفته و ضمن اینکه سه پرونده دیگر نیز در حال تکمیل است.
وی افزود: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان در نظر دارد به منظور تکمیل مقدمات ثبت جهانی منطقه تاریخی هورامان در فهرست آثار تاریخی یونسکو، بافت معماری و فرهنگی 25 روستا از 75 روستای این منطقه را در جمع آثار ملی به ثبت برساند.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی تاریخی هورامان با بیان اینکه روستاهای این منطقه به علت قرار گیری در دامنه کوه از ویژگی های متفاوتی برخوردار است، تاکید کرد: ساختار پلکانی و سنگی، دست نخورده بودن بافت روستا، وجود عنصر ساباط و ابنیه های تاریخی، نوع مصالح با توجه به گرمسیر و سردسیر بودن منطقه، تفاوت استفاده از عناصر طبیعی در تزئینات خانه ها از جمله این تفاوت ها است.
به گزارش ایرنا، استان کردستان دارای 13 روستای ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که تمام آنها مربوط به منطقه تاریخی و فرهنگی هورامان است.
هورامان تخت، ژیوار و پالنگان ، گلین، حلوان، هشه میز، دولاب، تخته، وصی سفلی، وصی علیا، شیان، ژان و بزلانه از جمله روستاهای ثبت شده کردستان در فهرست آثار ملی است.
پیگیری ثبت جهانی منطقه اورامان از 2 سال قبل به صورت جدی آغاز شده و هم اکنون برنامه های متعددی از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای تحقق این اقدام مهم در دست پیگیری است که ثبت ملی روستاهای این منطقه در این ارتباط بوده است.
هورامان نام منطقه ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص بوده که در شهرستان های سروآباد، سنندج و کامیاران استان کردستان و شهرستان پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان کرمانشاه واقع شده است.
واژه هورامان یا اورامان از 2 بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
همچنین واژه هور در کتاب اوستای زردتشت به معنی خورشید آمده است و هورامان جایگاه خورشید نیز معنی می‌دهد و به اعتقاد مردم، هورامان زمانی شهر بزرگی بود و مرکزیت خاصی داشت و به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مرکز حکومت ناحیه هورامان نیز یاد می‌کنند.
استان کردستان دارای یک هزار و 520 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان های طبیعی است، 872 اثر از این تعداد شامل 773 اثر غیر منقول شامل (آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد میراث طبیعی، 56 مورد میراث معنوی و 23 مورد میراث منقول در فهرست آثار باستانی کشور به ثبت رسیده است.
3034/ 3020
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.