به گزارش ایرنا، گرچه سالهاست که آداب و رسوم عید نوروز در خانه ها و هر کوی و برزن رخت بربسته و دیگر از آئین های نوروزی و استقبال از بهار نمی توان خبری در شهرها و روستاهای امروزی گرفت.
دیگر خبری از نوروزخوانها نیست و شور و شادی رسیدن عید نوروز جای خود را به دغدغه برای تامین معاش و تهیه وسایل ضروری زندگی داده و نگرانی از گرانی قیمت ها و نبود توان خرید برای تهیه وسایل موردنیاز شب عید مجالی برای حس کردن بوی بهار و تازگی طبیعت و بوی خوش عید نوروز برای مردم نگذاشته است.
اما در فراسوی همه این دغدغه ها و یکنواخت شدن آداب و رسوم عید نوروز و رنگ باختن آئین های کهن در جامعه، طنین صدای ساز و دهل 2 جوان دوره گرد در کوچه گویی تمام این دل نگرانی ها را برای لحظه ای از آدمی دور می کند و طراوت و سرزندگی را بار دیگر در دل ها زنده می کند.
حس خوبی که از این موسیقی محلی ایران زمین گرفتم سبب شد تا به کوچه بروم و از نزدیک نواختن ساز و دهل این 2 جوان را ببینم.
برای دقایقی مانع فعالیت ها آنها شدم تا در گفت و گویی هرچند کوتاه با نحوه فعالیت آنها آشنا شوم.
«محمد مقدم» و «حبیب الله دشتی نجات» 2 جوان اهل استان گرگان هستند که در حدود 15 سال است که در استانهای مختلف به نواختن ساز و دهل می پردازند.
محمد مقدم درحالی که ساز خود را در دست دارد و با وجود ساعت ها نواختن موسیقی حس خستگی را نمی توان در چهره اش دید، در خصوص فعالیت خود گفت: من این شیوه موسیقی را از پدر و پدرم از پدربزرگم فرا گرفته و در واقع نواختن این نوع موسیقی در خانواده ما موروثی است.
وی گفت: در حدود 15 سالی است که به نواختن موسیقی به شکل خیابانی می پردازم و در شهرهای مختلف این فعالیت را امتحان کرده ام.
این جوان نوازنده نی، نبود شغل ثابت را یکی از دلایل اصلی گرایش به این شیوه کار عنوان کرد و گفت: گرچه علاقه به موسیقی دارم اما از آنجا که صاحب خانواده و 2 فرزند هستم و کار مناسبی برای تامین معاش پیدا نکردم سالهاست که از این طریق گذران زندگی می کنیم.
مقدم، استقبال مردم از این شیوه موسیقی را مطلوب دانست و افزود: مردم به ویژه مردم شهرکرد رفتار مناسبی در برخورد با ما دارند و از این سبک موسیقی استقبال می کنند.
وی از اینکه دل مردم را با نواختن موسیقی شاد می کند ابراز خرسندی کرد و گفت: گرچه درآمدی که از این راه کسب می کنیم کفاف مخارج زندگی را نمی دهد اما از اینکه لبخند شادی را بر لب ها می نشانیم و دل مردم هرچند برای لحظاتی شاد می شود از کار خود راضی هستیم.
حبیب الله دشتی نجات نوازنده دهل نیز که چهره آفتاب سوخته اش من را یاد مردمان جنوب کشور انداخت، نیز از نحوه برخورد مردم و مسئولان شهرکرد ابزار رضایت کرد و گفت: هدف ما شاد کردن دل مردم و البته امرار معاش است و در مدت زمانی که در شهرکرد مشغول فعالیت هستیم مسئولان امر مانعی برای فعالیتمان ایجاد نکردند و مردم هم رفتار خوبی دارند.
این جوان گرگانی افزود: در اعیاد مختلف از جمله شب یلدا، اعیاد ملی و ولادت امامان و بزرگان دین، عید نوروز و سایر جشن های ملی و مذهبی به نواختن موسیقی در کوچه و خیابان های شهر می پردازیم.
این 2 جوان نوازنده در پایان با آرزوی سالی پربرکت برای مردم ایران زمین با نواختن یک موسیقی شاد به فعالیت خود ادامه دادند.
هرچند چهارمحال و بختیاری از استانهای مطرح در حوزه آواها و نواهاست و موسیقی محلی و مقامی این استان زبانزد است و در موسیقی بختیاری، موسیقی دهکردی و موسیقی ترکی قشقایی جایگاه ویژه ای در موسیقی کشور دارد اما امروزه تا حد بسیار زیادی این نوع موسیقی مهجور مانده و ضروری است تا از این ظرفیت در اعیاد به ویژه در آستانه عید نوروز برای ایجاد شور و نشاط مبتنی بر فرهنگ محلی و پاک این مرز و بوم بیش از پیش بهره گرفت.
7363/6021
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.