ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران در برنامه شیوه در شبکه 4 گفت: آمریکایی ها شاه را ژاندارم منطقه می گفتند، در دکترین نیکسون. همین که شاه میخواست سیاست مستقل ملی را در پیش بگیرد، همین که شاه جهت گیری سیاست خارجی خود را به سمت چین تغییر داد، همین که شاه جهت گیری سیاست خارجی خود را کمی به شوروی متمایل کرد و می خواست بالنسر باشد، مقابله های بین المللی هم انجام شد.

به گزارش جماران؛ ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران گفت: برخی فکر می کنند که جمهوری اسلامی نگاهش یک نگاه تعارضی، خصومتی است. اتفاقا به قول گراهام فولر، می گوید سیاست خارجی جمهوری اسلامی با واقعیت ایرانی بیشتر تطبیق دارد. در مقایسه با مجموعه های قبل.

خیلی ها از ایرانی ها به خاطر اینکه مطالعه تاریخی ندارند می گوید چرا ایران در سوریه، چرا در عراق، چرا در لبنان حضور دارد.

آمریکایی ها شاه را ژاندارم منطقه می گفتند، در دکترین نیکسون. همین که شاه میخواست سیاست مستقل ملی را در پیش بگیرد، همین که شاه جهت گیری سیاست خارجی خود را به سمت چین تغییر داد، همین که شاه جهت گیری سیاست خارجی خود را کمی به شوروی متمایل کرد و می خواست بالنسر باشد، مقابله های بین المللی هم انجام شد.

نگاه بین المللی این نیست که چه کسی در قدرت است. با ژئوپولیتیک قدرت مقابله می کنند.

ایران می خواهد جایگاهش را تغییر دهد، می خواهد ظهور داشته باشد.

 

ابراهیم متقی

 

سلیمی، تحلیلگر روابط بین‌الملل: ما الان دنیای متفاوتی داریم/ دنیا وارد یک مرحله جدید و حیات جدیدی شده/ اگر فضا را درک نکنیم هزینه های اضافه می‌دهیم

الان اقتصاد ملی نداریم، کالا در یک زنجیره جهانی تولید و مصرف می شود. با دوران اقتصاد ملی فرق دارد.

شبکه های مجازی، شبکه های اجتماعی، اندیشه های انسان ها و هویت های انسان را به هم پیوند دادند.

دیگر نمی توانیم بگوییم ما در یک محیط جغرافیایی و دیگران در یک محیط جغرافیای دیگر.

تقابل چینی ها با نظام سرمایه داری جهانی کمتر از ما نبود و نیست، منتهی چینی ها گفتند که حتی اگر بخواهیم جهان را جهان سلطه بدانیم، اول باید مبانی آن را داشته باشیم، باید اول ابزار داشته باشیم و بعد بگوییم جایگاه جدیدی می خواهیم. آنها از سال 1976 شروع کردند، زمانی که تندروی های اولیه شان تمام شد.

گفتند برای اینکه وارد رقابت با قدرت های جهانی بشویم باید اقتصادمان را قوی کنیم، بر پایه اقتصاد قدرت نظامی مان را افزایش دهیم. چینی ها فضای جهانی را به درستی درک کرده اند.

 

متقی، استاد دانشگاه: اگر قدرت نداشته باشیم چطور می توانید حقانیت خود را به اثبات برسانید؟ 

سیاست بین الملل سیاست قدرت است، اگر کشور در وضعیتی قرار می گیرد که در زمان جنگ جهانی دوم اشغال می شود، اگر کشور در وضعیتی قرار می گیرد که در زمان مصدق کودتا علیه مصدق شکل می گیرد این است که ما یک نگاه ایده آلیستی داریم که بر اساس آن باید به ایده و حقانیت توجه داشته باشیم.

اگر قدرت نداشته باشیم چطور می توانید حقانیت خود را به اثبات برسانید؟ فکر نکنید وقتی می گویم قدرت یعنی فقط میلیتاری پاور (قدرت نظامی)، به هیچ وجه.

مصدق معادله قدرت را درک نمی کرد. فکر می کرد انگلیس و قدرت در مقابل یکدیگرند.

من سیاست بین الملل را تهاجمی می بینم. 

 

حسین سلیمی

 

سلیمی، تحلیلگر مسائل بین الملل: باید در داخل کشور جوری رفتار کنیم که احترام جهانی را برانگیزد/ اگر از نظر اقتصادی دیوار دور خود بکشیم نمی توانیم جهانی بشویم

ایرانی ها اگر جایی توانستند تاثیرگذار باشند، به خاطر آگاهی آنها بوده است

معادله قدرت در جهان ما معادله قدرتی است که بر اساس اندیشه و آگاهی است چون انسان موجودی اندیشمند و آگاهی ساز است.

بنده در جنگ حضور داشتم، دیده بان توپخانه بودم. آنها هر چه می خواستند توپ می ریختند، مثلا ما هشت توپ داشتیم. آن چیزی که رزمنده ما را توانست جلو ببرد نوع فهمش از جهان هستی بود.

آن چیزی که می تواند جای ما را در جهان ارتقا بدهد فهم دیگران از ماست، اینکه چطور می توانند ما را بفهمند. اگر در عرصه جهانی به گونه ای فهمیده بشویم به عنوان اینکه کشوری که احترام جهانیان را به سمت خودش ببرد.

باید قدرت نظامی داشته باشیم، سپر خوبی است، ولی اگر می خواهیم جایگاه جهانی پیدا کنیم کافی نیست.

حجم ویدیو: 1.64M | مدت زمان ویدیو: 00:00:27
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.