علی رضایی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: 65 هزار هکتار از اراضی این استان در یک دهه اخیر تبدیل به بیابان شده یا در حال بیابانی شدن است.
وی اضافه کرد: اراضی مرغوب دشت های قهاوند، فامنین، کبودراهنگ و ملایر در چند سال اخیر به علت بروز پدیده خشکسالی و مهمتر از آن مداخلات بشری و دست اندازی عوامل انسانی به منابع طبیعی تبدیل به بیابان شدند.
رئیس اداره مرتع و بیابان منابع طبیعی همدان بیان کرد: بهره برداری بی رویه از آب های زیرزمینی و پمپاژ آب های با کیفیت پایین از اعماق زمین بر سطح خاک منجر به باقی ماندن املاح آب پس از تبخیر بر روی خاک شد.
رضایی اضافه کرد: باقی ماندن املاح بر روی خاک بر روی کیفیت، بافت و ساختمان خاک تاثیر منفی گذاشته و این روند موجب کاهش نفوذپذیری آب شده به گونه ای که هنگام ریزش برف و باران به جای نفوذ آب در دل خاک ، به علت وجود املاح ، آب بر روی خاک انباشته می شد.
وی بهره برداری بی رویه از پوشش گیاهی منطقه با وارد کردن دام بیش از ظرفیت مجاز را از دیگر علل مهم بیابانی شدن مراتع برشمرد.
رئیس اداره مرتع و بیابان منابع طبیعی همدان اظهار کرد: روند منفی چرای مفرط دام از مراتع رو به گسترش بوده و در خوشبینانه ترین حالت سه برابر ظرفیت مجاز، از مراتع موجود در این استان تعلیف می شود.
رضایی گفت: اداره منابع طبیعی در سالهای اخیر تلاش های زیادی برای جلوگیری از گسترش بیابان انجام داده و در این راستا یک کار مطالعاتی را از سال 94 آغاز کرد.
وی افزود: به دنبال نتایج به دست آمده در این مطالعات مبنی بر روش های موثر برای مقابله با بیابان زایی، کار اجرایی در 40 هکتار از بیابانهای دشت قهاوند آغاز شد.
وی اضافه کرد: با اجرای این طرح و قرق 40 هکتار از مناطق روستای 'ورکش' دشت قهاوند، کاشت گونه های مقاوم به کم آبی شامل 'قره داغ' و 'آتری پلکس' (اسفناج وحشی) آغاز شد.
رئیس اداره مرتع و بیابان منابع طبیعی همدان تاکید کرد: به دنبال اجرای این طرح و جلوگیری از ورود دام به این مناطق شاهد احیا و رویش دوباره گونه های بومی در حال انقراض دشت قهاوند بودیم.
رضایی افزود: گونه های بومی 'شور پسند' که توان رویش در خاک شور را دارند نظیر 'کام فروزما' مجدد در دشت قهاوند جان گرفته و شاهد رویش این گونه ها بوده ایم.
وی بیان کرد: به طور حتم حذف تعلیف و چرای مازاد دام از مراتع تاثیر مثبت در کاهش روند بیابانی شدن مراتع دارد که نمونه عینی آن را در دشت قهاوند شاهد هستیم.
وی تاکید کرد: در کنار عملیات های تخصصی و علمی، باید اعتبارهای مصوب به میزان لازم و در زمان لازم تخصیص یابد تا بتوان طرح ها را به موقع اجرایی کرد.
27 خرداد به عنوان روزجهانی مقابله با بیابان زایی نامگذاری شده است.
7526/6993
خبرنگار: علیرضا جهانگیری**انتشار: اکبر بهاروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.