به گزارش خبرنگار ایرنا، تداوم خشکسالی و کم آبی و بهره برداری غیر اصولی از منابع آب زیر زمینی صدمات و آسیب های جبران ناپذیری در بخشهای جنوب و جنوب شرق استان فارس بر جای گذاشته و شهرستان فسا در زمره مناطقی است که حجم این آسیب ها بسیار بالا است.
حجم آسیب های ناشی از خشکسالی و برداشت های بی رویه از منابع آب در این شهرستان به حدی است که فرونشست زمین در روستای دیندارلوی این شهرستان به عنوان شاخص فرونشست ها در استان فارس تعیین شده است.
مدیر مرکز زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور در خصوص پدیده فرونشست در مناطق جنوب و شرق استان فارس و از جمله فرونشست در شهرستان فسا هشدار داد و اظهار داشت: داراب، فسا، نی ریز، مرودشت و استهبان از جمله شهرستان‌هایی هستند که پدیده فرونشست در آنها نگران‌کننده است و باید مطالعات دقیقی پیرامون آن انجام شود.
طهمورث یوسفی با اظهار نگرانی از اینکه فرونشست در برخی از این شهرستان‌ها زیرزمینی و پنهان است، گفت: در برخی از این مناطق شکستگی‌های زیرزمینی ایجاد شده که به صورت تونل‌های گسیخته بوده و نگران‌کننده است.
معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان فسا نیز با ابراز نگرانی از تداوم خشکسالی و کم آبی در این شهرستان بر لزوم اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه تاکید کرد و از نصب 350 کنتور هوشمند در چاه های کشاورزی و انسداد و پُر کردن 45 حلقه چاه کشاورزی غیر مجاز در سال گذشته دراین شهرستان خبر داد .
سلیمان کرمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با پیگیریهای که صورت گرفت تا پایان سال جاری 25 حلقه چاه کشاورزی غیر مجاز دیگر در سطح شهرستان فسا مسدود و پُر خواهد شد و 130 حلقه چاه کشاورزی نزدیک به چاه آب شرب تا پایان سال به کنتور هوشمند مجهز می شوند .
بر اساس آمارهای منتشر شده در شهرستان فسا 2هزار 800 حلقه چاه کشاورزی وجود دارد که 2هزار 200 حلقه آن فعال است و همچنان از منابع زیر زمینی آب مصرف می کند.
یک تحقیق علمی در چهار روستای میانده، نصیرآباد، رحیم‌آباد و سده شهرستان فسا بیانگر آن است که روند مهاجرت ها از این مناطق به خارج از شهرستان فسا در سالهای اخیر به علت تداوم خشکسالی و کم آبی سیر صعودی داشته است .
تجزیه و تحلیل آمار یدراین پژوهش بیانگر آن است که خشکسالی و کم بارشی دراین مناطق موجب به وجود آمدن چالش‌های اجتماعی شده و اثرات عمومی اجتماعی، امنیتی بر جای گذاشته و تاثیر فراوان بر کیفیت زندگی، آموزش‌وپرورش، سلامت و تندرستی خانوارهای روستایی داشته است .
برای بیان نمونه ای دیگر از حجم آسیب های ناشی از خشکسالی و کم آبی در شهرستان فسا همین بس که تامین آب شرب مردم این شهر و برخی از روستاهای آن مستلزم صرف میلیاردها ریال اعتبار و بودجه و انتقال آب از سد رودبال در کیلومترها دورتر از این شهرستان است .
سد رودبال در محدوده جغرافیایی شهرستان های همسایه فسا قرار دارد و انتقال آب از این سد نیز منشاء بروز برخی اختلافات و تنش های اجتماعی شده است .
تجربه شهرستان های دیگر و تجربه تداوم خشکسالی نشانگ آن است که اتخاذ راهکارهای مقابله با کم آبی در مناطقی مانند شهرستان فسا دیگر جوابگو نیست ، این مناطق نیاز به مدیریت قوی دراعمال قانون مصرف بهینه آب دارد، برداشت آب از عمق 500 متری زمین در این شهرستان و تولید محصولات جالیزی و هندوانه باید متوقف شود .
ده ها هکتار از مزارع این شهرستان هم اکنون زیر کاشت ذرت قرار دارد ، این محصول در تابستان بیشترین مصرف آب را دارد ، هیچ منطق و تفکر عاقلانه نمی پذیرد که آب ارزشمندی که حتی دسترسی به آن برای تامین شرب روستاها نیز به سختی امکان پذیر است صرف تولید ذرت و گندم در شهرستان فسا شود .
شهرستان فسا در فاصله 140 کیلومتری جنوب شرق شیراز قرار دارد .
6113/ 2027
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.