پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

رئیس جمهوری، موافقین و مخالفین دو وزیر پیشنهادی در مجلس چه گفتند؟

غلامی و اردکانیان رأی اعتماد گرفتند

دکتر روحانی گفت: نیازی نیست که به عجله راجع به افراد قضاوت کنیم، همه معیارهایی که برای انتخاب وزیر علوم بوده من از آن معیارها کوتاه نیامدم . ممکن است انتخاب‌ها طولانی شده، زمان طولانی شده برای ایجاد هماهنگی نیاز به این فرصت 60 ، 70 روزه بوده اما در عین حال پای همه اصولم ایستاده‌ام.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی امروز پس از برگزاری جلسه بررسی صلاحیت گزینه های پیشنهادی رییس جمهور روحانی، آرا خود را را به گلدان ها ریختند و از میان 272 نماینده حاضر در جلسه بررسی صلاحیت،  رضا اردکانیان  و منصور غلامی توانستند با جذب آرای لازم راهی وزارت خانه شوند. 

به گزارش جماران، بر این اساس غلامی با 180 رای موافق، 82 مخالف و 14 رای ممتنع به عنوان وزیر علوم و اردکانیان با 225 رای موافق، 38 رای مخالف و 13 رای ممتنع به عنوان وزیر نیرو انتخاب شدند.

 

به گزارش جماران، صبح امروز زنگ مجلس برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی علوم و نیرو به صدا در آمد. پس از سخنرانی رئیس جمهور در صحن علنی مجلس، نوبت به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی علوم رسید و هریک از مخالفین و موافقین، در نقد و یا دفاع از برنامه های غلامی پشت تریبون مجلس قرار گرفتند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز یکشنبه در جلسه دفاع از وزیران پیشنهادی نیرو و علوم، تحقیقات وفناوری در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای معرفی وزرا تعامل کردیم اما معامله نکردیم، گفت: من برای آینده دانشجویان معامله نکرده و نخواهم کرد.

رییس جمهور با اشاره به اندکی تاخیر در تعیین تکلیف وزارتخانه های علوم و نیرو گفت: شاید این تأخیر خواصی هم داشت چرا که نشان داد جامعه ما و بویژه دانشگاهیان عزیزمان، نسبت به آینده سرنوشت دانشگاه، علم، دانشجویان، محیط دانشگاه، آینده علم و پژوهش در کشور تا چه حد حساسیت دارند.

دکتر روحانی افزود: همه نکاتی که در روزهای اخیر در فضاهای مختلف راجع به دانشگاه و لزوم حساسیت دولت نسبت به استقلال دانشگاه، محیط دانشگاه، آینده دانشجویان و شیوه فعالیت تشکل‌های دانشجویی در ایران مطرح شد، نشان آن است که دانشگاه ما زنده است، اساتید ما فعال هستند و به سرنوشت خودشان به دقت توجه دارند و من از همه آنهایی که در این فضا سخن گفتند ، مقاله نوشتند و نقد کردند، سپاسگزارم چرا که مفهوم این روند ، اهمیت علم و دانشگاه در کشور و سرزنده بودن نسل جوان ما و دانشگاه‌هاست.

رییس جمهور با بیان اینکه وعده ام به ملت را تا روز آخر مسوولیت ادامه خواهم داد، اظهارداشت:

رییس جمهور و دولت دوازدهم همچنان به هر آنچه در انتخابات 92 و 96، راجع به محیط دانشگاه‌ها امن بودن دانشگاه و نه امنیتی بودن دانشگاه‌ها، فضای آزاد و امنیت لازم برای دانشجو و استاد مطرح شد ،  وفادار خواهد بود.

دکتر روحانی گفت: مبنای من در نحوه سلوک با وزرایی که تا امروز انتخاب شدند و دو وزیری که به کمک شما امروز انتخاب خواهند شد، پیوست حکم است. تمام وزرای ما در دولت دوازدهم در کنار حکم وزیری یک پیوست حکم دارند و در آن پیوست حکم دقیقاً مشخص شده است که قدم به قدم اولویت دولت دوازدهم در اجرای مأموریت آنها چیست، به طور منظم، دولت این پیوست را پایش خواهد کرد.

رییس جمهور  با بیان اینکه این پیوست هر سه ماه ارزیابی خواهد شد، افزود: مبنای من با وزرا برای ادامه کار یا توقف کار پیوست احکام آنهاست که آن پیوست هم استخراج شده از برنامه دولت است که ملت ایران به آن رأی دادند و اسناد بالا دستی قانونی که نسبت به وزارتخانه‌ها و دولت در اختیار همه ماست.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه دانشگاه و وزیر علوم از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است، اظهارداشت: البته نیازی به گفتن ندارد، همه شما نمایندگان محترم می‌دانید که هماهنگ کردن برای معرفی وزیر به مجلس در برخی از موارد طولانی‌تر خواهد بود. صبر و حوصله و تعامل کردیم، اما معامله نکردیم.

رییس جمهور افزود: در خصوص راهی که دولت از ابتدا در خصوص دانشگاه و آزادی و فضای دانشگاه وامنیت و آینده دانشجویان اعلام کرده است با هیچ کس معامله نکردم و بدانید معامله نخواهم کرد. آنچه وعده من با ملت ایران بوده به حول و قوه الهی و به شرط حیات تا روز آخر فعالیت این دولت ادامه خواهد یافت و شما نمایندگان ملت و مردم ایران شاهد آن به خوبی خواهید بود.

دکتر روحانی گفت: نیازی نیست که به عجله راجع به افراد قضاوت کنیم، همه معیارهایی که برای انتخاب وزیر علوم بوده من از آن معیارها کوتاه نیامدم . ممکن است انتخاب‌ها طولانی شده، زمان طولانی شده برای ایجاد هماهنگی نیاز به این فرصت 60 ، 70 روزه بوده اما در عین حال پای همه اصولم ایستاده‌ام.

رییس جمهور تصریح کرد: با آقای دکتر غلامی که استادی با تجربه، دارای مدارج بالای علمی و پژوهشی و از اساتید بنام و برجسته است و کار مدیریت لازم را در ستاد دانشگاه انجام داده است، صحبت کردم و همه شرایطم را با او در میان گذاشتم کما اینکه با افراد دیگری هم برای وزارت علوم، صحبت شد و نشد که به مجلس معرفی شوند و با آنها هم همه این شرایط را مطرح کرده بودم.

دکتر روحانی افزود: اولین شرط من با ایشان این بود که محیط دانشگاه متعلق به همه دانشجویان، احزاب، جناح‌ها و تفکرهای مختلف است. هیچ کس در دانشگاه، هیچ انجمن، جمع و جناحی در داخل دانشگاه نباید احساس کند بی پشتوانه است و هیچ جمعی نباید احساس کند که برای دیگران امنیت وجود دارد و برای او نیست؛هیچ جمعی در دانشگاه نباید احساس کند که نظر وزارتخانه نسبت به جناح‌های مختلف، متفاوت است.

رییس جمهور با اشاره به اینکه مبنای ما از ابتدا بر اعتدال و بر این بوده که اکثریت باید حاکم باشد، ولی اقلیت باید به طور کامل از حقوق خود برخوردار باشد، گفت: نه اسلام، نه قانون و نه شرایط امروز کشور به ما اجازه می‌دهد که در مسایل جزیی رو در روی هم بایستیم؛ اگر هم اختلافات جزیی، دو سال پیش جایز و مکروه بود، امروز باید بگویم حرام و گاهی گناه کبیره است.

دکتر روحانی اظهار داشت: امروز در کشور شرایط خاصی داشته و نیاز به وحدت بیشتری داریم چرا که بار بزرگ مسئولیت در ایجاد وحدت و انسجام ملی و در ایستادگی ملت در برابر دیگران، بر عهده دانشگاه است.

رییس جمهور افزود: آن روز که ما در مسیر نهضت اسلامی بودیم، بار اول بر دوش دانشگاه بود و دانشگاهیان بودند که در کنار حوزویان و سایر اقشار مردم، پرچم نهضت و انقلاب را بردوش کشیدند؛ اساتید بزرگ دانشگاه بودند که در کنار عالمان و مدرسان حوزه، نهضت و انقلاب را برای مردم تبیین و رهبری کردند.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: در دوران جنگ تحمیلی و هجوم دشمن هم باز دانشگاه بود که در آن مقطع کمک کرد. در بسیاری از موارد دانشگاه‌های علمی و صنعتی ما از جمله دانشگاه شریف به ما یاری رساند و به ما کمک کرد؛ علاوه بر اینکه دانشجویان و اساتید ما در جبهه‌های جنگ بودند پزشکان ما نیز در خط مقدم جبهه‌ها بودند.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه هر جا مشکلی برای کشور پیش آمده دانشگاه در صف مقدم بوده است، گفت: امروز هم برای اداره دولت، دست نیازمان عمدتا به سوی فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها است. فردا هم برای اداره کشور دست ملت ما به سوی دانشجویان امروز دانشگاه‌ها دراز خواهد بود.

دکتر روحانی اظهار داشت: اگر به فکر اقتصاد مقاومتی هستیم راهی جز اقتصاد دانش بنیان وجود ندارد؛  اگر به فکر روابط سیاسی باعزت هستیم، راهی به جز داشتن دیپلمات‌های متخصص وجود ندارد؛ اگر می‌خواهیم از حقوق ملت ایران در دادگاه‌ها و داوری‌های بین‌المللی دفاع کنیم، راهی جز داشتن متخصصین برجسته حقوقی نخواهیم داشت و برای مدیریت و اقتصاد کشور و استیفای حقوق ملت نیازمند به دانشگاهی هستیم که بتواند آزاداندیش باشد و در آن کرسی آزاداندیشی بپا باشد؛ دانشگاهی که در آن تفکرات مختلف سیاسی، فضا را برای فعالیت سیاسی خودشان آماده و باز ببینند.

 رییس جمهور تصریح کرد: وزارت و وزیر علوم باید شرایط را برای فعال‌تر شدن دانشگاه‌ها ، اساتید و دانشجویان و همچنین سیر مراحل علمی در سطح جهان و رقابت با کشورهای پیشرفته فراهم نمایند. 

دکتر روحانی خطاب به نمایندگان مجلس ،دانشجویان و ملت ایران اظهارداشت: از شما می‌پرسم، آیا امروز فضای دانشگاه های ما نسبت به سال 91، بهتر شده است یا نه؟ آیا فضای دانشگاه‌های ما آزادتر شده است یا نه؟ آیا دانشجویان ما در اجتماعات خودشان و بیان نظرات خودشان آزادتر هستند یا نه؟ آیا در مسیر رشد علمی، دانشگاه‌های ما نسبت به 4 یا 5 سال پیش، پیشرفت کرده‌اند، یا نه؟آیا هزاران شرکت‌های دانش بنیان ما که امروز در سایه تلاش وزارت علوم، وزارت بهداشت، درمان، آموزش پزشکی، معاونت فناوری ریاست جمهوری و حمایت دولت ، حلقه اتصال را بین دانشگاه و تولید، بین دانشگاه و اقتصاد مقاومتی برقرار کرده‌اند، با سال‌های قبل قابل مقایسه است؟

رییس جمهور خاطرنشان کرد: یکی از نکاتی که از آقای غلامی خواستم که در دانشگاه‌ها مد نظر قرار دهد اینکه دانشجوی ما باید صاحب علم و مهارت باشد. اینکه ما بگوییم دانشجویی فارغ‌التحصیل شده است و کاغذی هم به نام مدرک دانشگاهی در دست گرفته است این نمی‌تواند برای ما افتخار چندانی باشد. آن روزی که دانشجوی ما مدرک کارشناسی یا مراتب بالاتر را در دست دارد و یک مهارت را در صحنه جامعه ما به خوبی یاد گرفته است، مراکز تولیدی ما او را جذب خواهند کرد.

دکتر روحانی لزوم اتصال دانشجو و دانشگاه با تولید را مورد تاکید قرار گرفت و گفت: به وزیر آینده علوم گفته ام که دانشگاه‌های ما باید با صنعت، کشاورزی و بخش خدمات متصل باشد. دانشجو از سال دوم باید مهارت و کارآموزی یاد بگیرد، از سال سوم باید فردی کاردان در صحنه عمل باشد و بعد از همان دوره اول لیسانس و کارشناسی‌اش باید بتواند یک شغل قابل قبول متناسب با علم و دانش و مهارتی که آموخته است به عهده بگیرد.

رییس جمهور تصریح کرد: درست است که امروز شرایط کار در جامعه ما ایده‌آل نیست اما در عین حال دولت این افتخار را دارد که در فصل دوم سال جاری، دارای یک رشد کم‌نظیر و یا حتی بی‌نظیر در مسأله اشتغال بوده اینکه  حدود 800 هزار نفر تابستان امسال نسبت به تابستان پارسال مشغول بکار شدند، این رقم، رقم بسیار امیدوارکننده‌ای است گرچه هنوز تا رسیدن به رقم مطلوب فاصله داریم اما اقدامات انجام شده به آن معناست که مسیر ما مسیر امید است و من در اینجا یکبار دیگر به وزیر علوم آینده خطاب می‌کنم که اساس وزارت علوم باید بر مبنای امید باشد کما اینکه اساس صنعت آب و برق ما باید بر مبنای تدبیر باشد.

رییس جمهور خاطرنشان کرد: اگر دانشجویی که بخاطر تعلق به تفکر سیاسی،فضایی برای سخن گفتن نداشته باشد، معنایش این است که امید به شغل فردا هم ندارد. این معنایش این است که همین‌هایی که امروز در دانشگاه بین من و همکلاسی ام بخاطر تفکر سیاسی‌ام فرق می‌گذارند، به او امید می‌دهند و به من ناامیدی، به او فضا می‌دهند و جا را برای من تنگ می‌کنند این معنایش آن است که این دانشجوی ما نمی‌تواند به عدالت نظام و دولت‌اش متکی باشد. دانشگاه باید فضای آزاد و امن برای همه تفکرات و برای همه دانشجویان عزیز در سراسر کشور باشد.

دکتر روحانی افزود : محیط دانشگاه باید محیط علم  و دانش و پژوهش باشد و دانشگاه  باید به خوبی با مراکز تولیدی کشور در ارتباط تنگاتنگ و مداوم باشد این برای ما افتخار نیست که فارغ‌التحصیلان ما زیاد باشند و به همان اندازه سال ها جویای کار باشند. همیشه دانشگاه‌ها بر این مبنا بوده که بعد از فارغ‌التحصیل شدن در پایان سال اول و دوم، معمولا بعد از 6 ماه یا یکسال می‌توانستند یک شغل مناسبی را پیدا کنند باید چنین فضایی را برای جامعه علمی و دانشگاهی خودمان بوجود آوریم.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه آقای دکتر غلامی به عنوان شخصیت علمی، مدیر، متدین، انقلابی، بی‌تردید، فضای دانشگاه ما را در همان مسیر سال 93 و 94، قرار خواهد داد،اظهارداشت: دانشگاه 96 با 93 متفاوت نخواهد بود، مسیر همان مسیر است و من امروز به عنوان رییس جمهور به دانشجویان این قول را می‌دهم و هم به اساتید این وعده را می‌دهم  که شخصاً روند دانشگاه را پایش خواهم کرد.

به خوبی می‌دانم دانشگاه چه حق بزرگی را در مقاطع مختلف کشور در دوران انقلاب‌ و نظام‌مان و در دفاع مقدس‌ و امروز در ایستادگی‌مان در برابر قدرت‌های بزرگ بر ما داشته و ما چه دینی نسبت به دانشگاه داریم.

رییس جمهور در دفاع از وزیر پیشنهادی نیرو نیز گفت: اگر در وزارت علوم از امید به امروز و فردا بیشتر سخن گفتم، در موضوع وزارت نیرو بیشتر از تدبیر باید سخن بگوییم.

دکتر روحانی موضوع آب را یکی از مسایل مهم کشور دانست و با تاکید بر اهمیت آب برای تامین نیازهای ضروری، آشامیدن، صنعت، کشاورزی و آبادانی کشور، اظهار داشت: همه ما می‌دانیم که یکی از مسایل مهم امروز ما و فردای ما مسأله آب است.  در زمینه عرضه آب در کشور بعد از جنگ تحمیلی، اقدامات فراوانی انجام گرفت. سدهای زیادی ساخته شد، تلاش‌های زیادی انجام گرفت تا آب مهار شود، پایدار بماند و به مصارف ضروری لازم برسد.

رییس جمهور با بیان اینکه دوره ای در جهان دوران سدسازی شد و رقمی حدود 46 هزار سد بزرگ با تعریفی که از سد بزرگ می‌شود در جهان ساخته شد، افزود: امروز به آن اندازه آب در اختیار نداریم که پشت سدهایی که ساخته شده ذخیره بکنیم. در جاهایی که می‌شد سد احداث کرد این‌کار انجام شده اما از این به بعد در این باب دست ما خیلی باز نیست.

دکتر روحانی ادامه داد: یک روزی بحث در این بود که ما واردکننده آب باشیم و آب مورد نیاز خودمان را از کشورهای دیگر وارد کنیم در این زمینه مذاکرات فراوانی صورت گرفته و امروز هم صورت می‌گیرد؛  این مورد منتفی نیست و باز هم باید کار کنیم؛ اما در عین حال آنچنان که در سال‌های قبل روی این مسأله امید بسته شده بود، در آن حد نیست و نخواهد بود.

رییس جمهور خاطرنشان کرد: برخی از کشورها آب فراوان دارند، اما همسایه ما نیستند و آب باید از یک کشور دیگر عبور کند که با آن کشور اختلافات آبی دارند و از لحاظ سیاسی با مشکلات فراوانی توأم است.

دکتر روحانی افزود: از  برخی کشورها هم می‌توانیم آب خریداری کنیم و این کار ادامه پیدا می‌کند کما اینکه در سفر به استان‌های مختلف در دولت یازدهم نمایندگان محترم این مسأله را مطرح کردید که آب استان ما از فلان دریا یا دریاچه از شمال یا جنوب باید تأمین شود؛  بله این هم یکی از راه‌هایی است که می‌شود روی آن فکر کرد و برنامه‌ریزی کرد که البته در برخی موارد هم اقدامات عملی شروع شده است. اما در عین حال باید بدانیم که آب به چه قیمتی به محل مصرف خواهد رسید و این یکی از مواردی است که باید در این زمینه کار کنیم، همانطور که تاکنون فعالیت‌های زیادی انجام گرفته و  نیاز به سرمایه‌گذاری و حضور بخش خصوصی و سرمایه خارجی نیز داریم.

رییس جمهور با اشاره به اینکه دولت در مسأله پساب و تصفیه فاضلاب و گردش آن وارد آن شده و سرمایه‌گذاری کرده و خواهد کرد، گفت: این اقدامات هم برای محیط زیست ضروری است و هم می‌توان در برخی از مصارف از این آب تصفیه شده استفاده کرد.البته بحث‌های دیگری هم مطرح است مبنی بر اینکه از آب‌های ژرف استفاده و بهره‌برداری کنیم. هیچ یک از این اقدامات لیست فعالیت‌های دولت خط نخورده و ما مشغول تلاشیم.

دکتر روحانی با بیان اینکه نباید تردید داشت که بیشترین سرمایه‌گذاری باید در سمت تقاضا انجام شود، افزود: باید تلاش کنیم و ببینیم از آب موجود چگونه باید بهتر استفاده و بهره‌برداری کنیم. بهره‌برداری صحیح از آب موجود یا همان مسأله معروف فرهنگی‌مان عدم اسراف یکی از نکات بسیار ارزشمند است؛ دولت و مجلس با هم باید تلاش کرده و در این راستا دست به دست هم دهیم.

رییس جمهور با اشاره به اینکه بیشترین آب کشور در زمینه کشاورزی مصرف می‌شود، گفت: آیا محصولاتی که نیاز به آب زیاد دارند همه‌اش باید در داخل کشور، کشت و بهره‌برداری شود؟ آیا ما نباید از کشت فرا سرزمینی استفاده کنیم که یکی از راه‌های صرفه‌جویی آب است؟ باید کشت محصولاتی که نیاز به آب زیاد دارند را به کشور دیگر ببریم که این کار  نیز در دولت آغاز شده است.

دکتر روحانی افزود: بنابراین ما در زمینه تقاضا قدم‌های فراوانی را باید برداریم، تلاش دولت یازدهم برای این بود که بهره‌وری را در آب بالا ببریم. از شیوه‌های سنتی فاصله بگیریم و از شیوه‌های مدرن برای آبیاری استفاده کنیم.

رییس جمهور با تقدیر از تلاش ها و اقدامات وزیر سابق نیرو و وزیر جهاد کشاورزی که در این زمینه تلاش فراوانی انجام دادند، گفت: تلاش ما بر این است که با زمین  و آب کمتر، محصول بیشتر برداشت کنیم؛ هدف ما محصول بیشتر، آب کمتر و زمین کمتر است.

دکتر روحانی ادامه داد: دولت قدم‌های خوبی در این زمینه‌ها در استان‌های خوزستان، ایلام، استان‌های غربی و سایر استان‌ها برداشته و برخواهد داشت چراکه این راه اصلی ما در این بخش است.

رییس اظهار داشت: مصرف آب کشاورزی ما 80 درصد الی 90 درصد است؛ اگر بتوانیم 20 درصد در این آب صرفه‌جویی کنیم دست ما باز می‌شود و این کار امکان پذیر است. البته این اقدامات سرمایه‌گذاری می‌خواهد و دولت باید کمک کند. همیشه ما هر مسیری که می‌رویم، اولین موضوع ما منابع مالی در اختیار ‌و بخش خصوصی است.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه معضل آب با تدبیر و هماهنگی و برنامه‌ریزی قابل حل است اظهارداشت: در موضوع آب باید برای نسل آینده فکر کنیم و موضوع آب، بحث نسلی و برای20 الی 30 سال دیگر است بنابراین بحث دولت دوازدهم و مجلس نیست. اینجاست که می‌گویم وزارت نیرو، وزارت تدبیر است و باید برای اقلیم و حیات ایران در بلندمدت فکر کند. آمار و ارقام و اطلاعات ما در این حوزه باید کاملاً به روز باشد. با اضافه شدن جمعیت، نیاز بیشتر به مواد غذایی ، بحث امنیت غذایی و توسعه شهرها، توسعه صنعت، توسعه گردشگری که همه اینها با موضوع آب ارتباط دارد که چگونه باید تأمین کنیم و به نظرم این کار شدنی است.

 دکتر روحانی اضافه کرد: البته حق‌آبه دریاچه‌ها و تالاب‌ها را نباید فراموش کرد ما دیدیم در بعضی از موارد در گذشته دقت لازم صورت نگرفته و سدی ساخته شد که کار خوبی بوده اما در برنامه‌ریزی از آن سد، حق دریاچه و تالاب و هور زیردست مد نظر نبود. اگر حق‌آبه اینها مراعات نشود محیط زیست دچار معضلات فراوان خواهد شد. اینجا ارتباط بین وزارت نیرو، وزارت کشاورزی و محیط زیست همه در کنار هم پیوسته‌اند، همه باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم از این مشکل و معضل عبور کنیم. کار سختی است و مشکل بزرگی پیش روی ماست اما حتماً راه حل وجود دارد.

رییس جمهور اظهارداشت: علت اینکه آقای دکتر اردکانیان برای این سمت دعوت شد بخاطر مهارت و تخصص و دانش ایشان در زمینه مسأله آب بود البته این معنایش این نیست که از انرژی و برق غافلیم ، آن هم در سر جای خودش بسیار مهم است اما امروز مشکل اول ما، مشکل آب است. ایشان علاوه بر اینکه یک شخصیت علمی و دانشگاهی است البته ما امروز بین دو وزیر، شرق و غرب را جمع کردیم. وزیر نیرو در غرب تحصیل کرده، کانادا و  وزیر علوم ما در شرق تحصیل کرده، استرالیا. آقای اردکانیان فردی عالم و تحصیل کرده است و در سازمان‌های بین‌المللی فعالیت کرده و  با طرح‌هایی که در منطقه و در کشورهایی که دچار خشکسالی شدند، آشنایی دارد. همچنین شخصیت با تجربه‌ای است  که در وزارتخانه‌های مختلف کار کرده است .

 دکتر روحانی با اشاره به سابقه آشنایی خود با وزیر پیشنهادی نیرو خاطرنشان کرد: آشنایی من با آقای دکتر اردکانیان در دورانی که در دبیرخانه بودم ،در آن زمان است. دو تا مسأله در دبیرخانه شورای امنیت ملی داشتیم، بیشتر در دهه هفتاد، یک موضوع، موضوع آب در غرب کشور بود که طرح‌هایی داشتیم برای آن و در دبیرخانه بررسی می‌کردیم و  این طرح آماده و نهایی شد و تقریباً در اواخر دوره ریاست جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی که مرحوم آقای هاشمی این طرح را به طور مداوم پیگیری می‌کرد. در دوران ریاست جناب آقای خاتمی نیز ایشان این را مرتب پیگیری می‌کرد به من می‌گفت این طرح چی شد در دوره بعد هم حتی که خیلی امیدوار نبود که کارها خوب پیش برود باز هم دنبال می‌کرد به من می‌گفت آن طرح چه شد به آن دلیل که من عضو شورای عالی امنیت ملی بودم که می‌گفت شما از آن طریق مسأله را پیگیری کنید. خود آقای اردکانیان می‌داند که مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برای آبادانی ایران مخصوصاً برای آب، برای حفظ خاک، در بخش کشاورزی، صنعت، ساخته شدن ایران، واقعا شب و روزش همین بود. آقای هاشمی بعد از نماز صبحش، فکرش آبادانی کشور بود. فکر می‌کنم تا وقتی هم به خواب می‌رفت فکرش آبادانی کشور بود. کمتر کسی را در تاریخ ایران دیدم، که برای آبادانی کشور این همه دلسوز باشد، فکر کند و طرح داشته باشد.

رییس جمهور اضافه کرد: خدا شاهد است هر کشوری می‌رفتیم حالا کشورهایی که من با ایشان هم سفر بودم با هر رییس جمهوری که می‌نشست یکی از حرف‌هایش این بود چقدر آب دارید، آب را چه طوری برداشت کردید چند تا سد دارید، چگونه از این آب استفاده می‌کنید، آبیاری شما سنتی است یا مدرن است. همه جا می‌خواست از تجربه دنیا برای آبادانی ایران ، بر دانش خود بیفزاید. اگر بخواهیم لقبی به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بدهیم، شخصیتی بود که همه فکر و ذکر و تلاش‌اش، ایران آباد بود و همه توان خودش را برای آبادانی ایران گذاشت.

دکتر روحانی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: از شما نمایندگان محترم، می‌خواهم که همه دست به دست هم دهیم و در بودجه سال‌های آینده در بودجه امسال که به محضرشما می‌آید، یکی از برنامه‌های اصلی ما مسأله مهار تقاضا در بحث آب باشد تا بتوانیم آب کشور را به سامان برسانیم. در زمینه برق الحمدالله مشکلات ما مقداری کمتر است و البته  درست است که همچنان در این زمینه نیاز به سرمایه‌گذاری داریم. متأسفانه در مسیر انتقال خیلی چیزها را از دست می‌دهیم لذا انتقال یکی از مسایل مهم در حوزه آب و برق است. گرچه خود نیروگاه‌های برق هم برای ما بسیار حائز اهمیت و مهم است.

رییس جمهور با بیان اینکه می توانیم ایران را به عنوان هاب تولید و صادرات برق در منطقه باشد،  گفت: ایران می‌تواند صادرکننده برق به کشورهای منطقه باشد. کشورهای همسایه غربی از ما برق می‌خواهند کشورهای شرقی از ما برق می‌خواهند ما می‌توانیم حتی به کشورهای ثالث هم برق‌مان را منتقل کنیم.

دکتر روحانی تصریح کرد : امروز خودمان نیروگاه‌ساز هستیم و کشوری دارای گاز و انرژی در کنار اندیشمندان و دانشمندان صاحب نام هستیم و خدمات فنی و مهندسی به کشورهای دیگر می‌دهیم.

لذا با شرایط موجود باید مرکزیت برق برای کشور و صادرکننده برق در منطقه باشیم. در آب وضع ما اینطور نیست نمی‌توانیم صادرکننده باشیم، می‌توانیم کاری کنیم به روش صحیح نیازهای خودمان را برای بلندمدت تأمین کنیم. آب‌های زیرزمینی خودمان را پایدار نگه داریم و نگذاریم از دست برود.

رییس جمهور با تقدیر از نمایندگان مجلس که با رای اعتماد به 16 وزیر از 17 وزیر پیشنهادی در معرفی کابینه ، دولت را یاری کرده و موجب تسریع در شروع به کار دولت شدند، گفت: هر چه سریع‌تر کار وزارتخانه‌های باقی مانده شروع شود، به نفع ملت، شما و ما است و در هر دو زمینه افراد صاحب صلاحیتی را که دارای تخصص لازم و تجربه لازم بودند ، به مجلس شورای اسلامی معرفی کردیم و امیدوارم ان شاء الله با رأی مجلس این دو وزارتخانه هم وزرایشان مشخص شود و دولت و کابینه کامل شود و ما بتوانیم راه‌مان را در مسیری که اسناد بالادستی برای ما مشخص کرده سریع‌تر طی کنیم.

دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شرایط پیش‌آمده در اثر تخلفات پیاپی آمریکایی ها، گفت: در طول تاریخ همواره یکی از راه‌های تعامل دولت‌ها و ملت‌ها بستن عهدها و پیمان‌ها با یکدیگر بوده و این بخشی از تاریخ گذشته کشور ما و همه جهان است؛ اصل وفای به عهد، فراملی و فرادینی بوده و اصلی است که همه انسان‌های عاقل و با تدبیر دارای هر مذهب و دینی که بودند به عنوان یک اصل مهم به آن احترام گذاشتند.

رییس جمهور، وفای به عهد را معیاری برای تمدن یک ملت و قانونی بودن و حرکت صحیح یک دولت، برشمرد و تصریح کرد: اگر دولتی وفای به عهد نکرد، اعتبار خودش را در افکار عمومی به حراج گذاشته است. اگر دولتی مثل دولت آمریکا عنوان کند که بر یک تعهد مهم بین‌المللی، متعهد نیستم و استدلالش هم این باشد که سر دولت قبلی کلاه رفته پس تداوم مسئولیت دولت‌ها چه می‌شود، کما اینکه هر دولت دیگری در هر کشوری نیز می تواند همین ادعا را داشته باشد.

دکتر روحانی با بیان اینکه این تعهد، تعهد یک ملت با ملت و دولت با دولت و یک نظام با یک نظام است، افزود: اگر آمریکا یک رژیم هم باشد این تعهد یک رژیم در برابر یک نظام بزرگ به نام جمهوری اسلامی ایران است نه تنها ایران حتی 5 کشور دیگر. یک تعهد بین‌المللی است که در برابر این تعهد، متعهد به اجرای آن بوده و باید به آن عمل کند.

رییس جمهور متزلزل بودن روی پیمان قبلی و دعوت برای مذاکره بعدی را داستانی مضحک خواند و افزود: بعضی‌ها می‌گویند تعهدی که قبلاً با هم بستیم این فعلاً قرص و محکم نباشد، متزلزل باشد، بیاییم راجع به موضوع دیگر با هم مذاکره کنیم؛ این یکی از حرف‌های خنده‌دار تاریخ است، یک کسی عهد و پیمانی می‌بندد و می‌گوید پای پیمان خودم تا آخر ایستادم و به دقت عمل می‌کنم و اجرا می‌کنم، جایزه من این است که راجع به موضوع دوم صحبت کنیم. و این قابل بحث است؛ اما کسی که همان تعهد اول را زیر پا می‌گذارد، دارد با زبان عملش اعلام می‌کند که من اهل مذاکره نیستم.

دکتر روحانی با بیان اینکه آمریکایی‌ها اعلام می‌کنند که ما اهل مذاکره و تعهد و پیمان نبوده و اصول اخلاقی و بین‌المللی را نمی‌شناسیم، خاطرنشان کرد: این معنایش این است که اگر کشوری در این مسیر قرار گرفت دیگر هیچ کشوری نمی‌تواند به آن اعتماد کند و این در حالی است که امروز آمریکایی ها به بعضی از کشورهای شرق آسیا پیغام مذاکره می‌دهند ؛ مگر دیوانه شدند که با شما مذاکره کنند؛ شما مذاکره دیروز را علنی زیر پا می‌گذارید و به مذاکره امضاء شده‌ای که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بی‌اعتنا هستید.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه آمریکا باید با این شیوه‌ای که در پیش گرفته، آینده مذاکره و تعهدات خودش را نسبت به کشورهای دیگر برای همیشه کنار بگذارد، افزود: ایران در موضوع هسته‌ای به تعهدات خودش عمل کرده است اما آنها می‌گویند ایران چرا از لحاظ دفاعی و نظامی توانمند و قدرتمند بوده و چرا کشورهای منطقه به ایران احترام می‌گذارند؛ این مشکل شما آمریکایی‌هاست که با حضور در منطقه امنیت عراق و  ثبات و امنیت افغانستان را برهم ریختید؛ با آوردن تروریست‌ها در منطقه امنیت سوریه و لبنان را بهم ریختید؛ شما تروریست ها را پرورش دادید.

دکتر روحانی اظهار داشت: آمریکایی ها کشوری که به کمک مردم عراق و سوریه رفته و یار ملت‌های دیگر بوده اند را مداخله گر می نامند، در حالی که خودشان می‌خواستند عراق را تجزیه کنند و این ملت و ارتش عراق و ملت ایران و کشورهای منطقه بودند که نگذاشتند تمامیت ارضی عراق خدشه‌دار شود.

رییس جمهور خطاب به سیاستمداران آمریکا گفت: اگر بناست شما نسبت به این مسایل اعتراض کنید، ما از شما می‌پرسیم آیا ملت ایرانی که حامی کشورهای مظلوم در برابر تروریسم و تجزیه‌طلبی بوده، رفتارش خوب نیست و شما که امنیت را بهم زدید، داعش را بوجود آوردید و طالبان و دیگرگروه‌های تروریستی را ساختید، منافقین را پناه دادید، به ملت ایران در طول تاریخ ظلم کردید، سکوی نفتی ملت ایران را زدید،  قبول ندارید کشور متجاوز هستید؟ آیا سکوی نفتی میدان جنگ بود و در آن هواپیما و تانک وجود داشت که آن را مورد حمله قرار دادید؟ شما در داستان طبس وارد خاک ایران شده و به کشور ما تجاوز کردید؛ هواپیمای مسافربری ما را مورد حمله قرار دادید و بارها بی‌ادبانه ملت ایران را تروریست خواندید.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه ملت ایران بارها در طول تاریخ با تروریسم مبارزه کرده است، گفت: ملت ایران منافقین تروریست  و دیگر گروههای تروریستی را از این کشور بیرون رانده و داعش و تروریست های تکفیری را در عراق و سوریه به زانو در آورده است.

رییس جمهور با اشاره به اینکه آمریکایی ها به تلاش ها و سلاح ما ایراد می گیرند، خاطرنشان کرد: ما برای دفاع از خود، تمامیت ارضی‌و ملت‌مان، هر سلاحی از هر نوعی نیاز داشته باشیم، در ساختن و تولید و انبار کردن آن و در زمان لازم استفاده از آن تردید نخواهیم کرد.

دکتر روحانی تاکید کرد: شما بدانید ما موشک را ساختیم، می‌سازیم و خواهیم ساخت و این با هیچ یک از مقررات بین‌المللی در تناقض نیست؛ با قطعنامه 2231 در تضاد نیست. ما راه دفاع‌، منافع‌ و امنیت ملی‌مان را با همه قدرت ادامه خواهیم داد و بدخواهان و دشمنان باید بدانند هر نقض عهدی بکنند به ضررشان خواهد بود و جمهوری اسلامی ایران پاسخ قاطعی را به آنها خواهد داد.

زرآبادی: مرجعیت دانشگاه حلقه مفقوده برنامه غلامی است

به گزارش جماران، سیده حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین، اولین کسی بود که در مخالفت با سخنرانی کرد. وی با بیان اینکه هنوز مدت زیادی از انتخابات و وعده ها نگذشته است، گفت: هنوز مدت زمان زیادی از مناظره‌ها نگذشته و مردم ایران این عهد و برنامه‌ها را تا همیشه به یاد خواهند داشت. مردمی که برای تحقق اصلاحات و امید و اعتلای آن قدم گذاشتند، اما آقای رییس‌جمهور شما حرف‌ها و قول‌ها را فراموش نکنید.  آقای رییس‌جمهور کابینه جوان و استفاده از زنان و اقلیت‌ها چه شد؟ آیا قرار است حرف‌ها با عملکرد یکی نباشد؟

زرآبادی با تاکید بر اینکه کابینه روحانی مردم را ناامید کرد، ادامه داد: حرف‌ها و وعده‌هایتان اجرایی نشد و حالا نوبت به سنگر آزادی یعنی دانشگاه رسیده است. آیا صدای دانشجویان تهران، اصفهان، قزوین، همدان  و ... را شنیده اید. حق رییس جمهور، انتخاب وزیر و معرفی آن به مجلس است. بررسی برنامه‌های وزیر پیشنهادی علوم نشان دهنده نگرش و رویکردی است که قادر به پاسخگویی نیازهای روز کشور نیست. در برنامه ایشان، جای دانشگاه‌های نسل چهارم خالی است؛ دانشگاه‌هایی که پژوهش آنها در راستای بهره‌وری بیشتر است و  وابسته به بودجه عمومی نیست؛ سابقه دکتر غلامی بیانگر آن است  که در راستای پیوند صنعت و دانشگاه تلاش اندکی داشته‌اند و حلقه مفقوده در برنامه وی است.

نماینده مردم قزوین همچنین با  اشاره به ایرادات وارد به عملکرد غلامی، کالایی سازی آموزش و بحث عدالت آموزشی و امنیتی کردن فضای دانشگاه را از جمله مهم ترین انتقادات دانست و گفت: برنامه عملیاتی باید با توصیف وضع موجود آغاز شود این در حالی است که در برنامه معرفی شده از سوی دکتر غلامی به هیچ عنوان توصیف وضع موجود آموزش عالی در ایران وجود ندارد.

وی با بیان اینکه مشخصا  در برنامه ایشان معلوم نیست که مرجعیت دانشگاه چگونه خواهد بود، گفت: رویکرد آقای غلامی نسبت به آسیب‌های اساسی چون افزایش بی رویه مهاجرت‌ها، فقدان رویکرد درست نسبت به اسلامی شدن دانشگاه‌ها، چیست؟ در هیچ کجا نحوه مواجه دانشگاه با تهدیدهای پیش رو وجود ندارد و در  برنامه اصلا افزایش سهم دوره‌های آموزش عالی رایگان وجود ندارد و به صورت خاص به سهم غیردولتی و غیر رایگان اشاره شده است.

زرآبادی با ناعادلانه دانستن مساله بومی گزینی تاکید کرد: باین مشکل اساسا در برنامه دکتر غلامی حلقه مفقوده است. در اجرای برنامه آمایش دانشگاه‌ها، تنها تعداد دانشجو معیار قرار گرفته و نقش دانشگاه چندان محل توجه نیست. تنها برای امینت پایدار در مرزهای دانشگاه‌ها و توسعه پایدار، بردن آموزش عالی به استان‌های مرزی کشور است که یکی از بهترین زمینه‌ها برای توسعه پایدار، همین موضوع است.

وی در پایان عنوان کرد:‌ تامین امکانات رفاهی در برنامه پیشنهادی بدون ضمانت‌های اجرایی نشان از کلی‌گویی دارد و اساسا باید سازو کار اجرایی ذکر می‌شد و جوانب مختلف اعلام می‌شد. همچنین از معیشت دانشجویان  تحصیلات تکمیلی و دکتری به عنوان بازوان متحرک جامعه چیزی مطرح نشده است. یکی از لازمه‌های اساسی در زمینه مقابله با نگرش امنیتی و سیاسی و مواجهه غیر آکادمیک با دانشجویان، تلاش برای نهادینه شدن استقلال در تمام شئون دانشگاه است. واژه استقلال حتی یک بار در برنامه اعلام نشده است؛ همچنین در بحث دیپلماسی علمی و  قانون پیگیری و مبارزه با تقلب  در آثار علمی در برنامه نکاتی ذکر نشده است.

حسین زاده: دانشجویان، اساتید و تشکل‌های دانشجویی را ببینید. با انتخاب وضع موجود مخالف هستند

زرآبادی بخشی از زمان خود را به عبدالکریم حسین زاده، دیگر نماینده اصلاح طلب مجلس داد. وی در مخالفت با برنامه‌های وزیر پیشنهادی علوم گفت: شاید سوال پیش آید که علیرغم توصیه همه بزرگان و عقلای اصلاح طلب چرا بنده اقدام به مخالفت با آقای غلامی کردم، ما نمایندگان سوگند یاد کردیم که در راستای تامین منافع ملی و نظام رفتاری عاقلانه داشته باشیم.

وی افزود: هنوز یک ماه از زمانی که رئیس مجلس شرایط بحرانی کشور را مطرح کرد، نمی گذرد و ما براساس این باید نوعی از مدیریت را اعمال کنیم.

این نماینده اصلاح طلب مجلس همچنین بیان کرد: انتخاب‌ها بیشترین تاثیر در منافع ملی و نظام را باید داشته باشند. انتخاب فردی که کمترین سابقه مدیریتی را داشته آن‌هم برای وزارتخانه‌ای که با بزرگترین چالش‌ها روبروست چه تاثیری می تواند داشته باشد.

حسین زاده ادامه داد: نظر دانشجویان، اساتید و تشکل‌های دانشجویی را ببینید. با انتخاب وضع موجود مخالف هستند. عدم مشروعیت مدیریتی برای وزیری که بخواهد در این وزارتخانه کار کند چه مسائلی را پیش می آورد. شخصی که از او نمی توانند حرف شنوی داشته باشند.

نماینده مردم نقده و اشنویه خاطرنشان کرد: جایگاه واقعی وزارت علوم در ساختارهای جهانی کجاست؟ بنده سوال می کنم اگر در مدیریت اجرایی کشور مسئول بودید غلامی را برای چه پستی انتخاب می کردید. برخی از افراد می توانند فرمانداران خوبی باشند اما الزاما استانداران خوبی نخواهند بود.

وی ادامه داد: دائما از بحرانی بودن شرایط کشور و وضعیت نامطلوب خاورمیانه صحبت می کنیم اما در انتخابهایمان انتخاب دقیقی انجام نمی دهیم و این موضوع نمی تواند خواسته های نظام را تامین کند.

حسین زاده در پایان اظهار داشت: بنده مخالفتم از سر دلسوزی برای نظام، کشور و دانشگاه است. شخصی که مدیریت دانشگاه همدان را بر عهده داشته و توان مدیریتی قابل توجه هم نداشته است و رضایت دانشجویان را هم نداشته چگونه می تواند نارضایتی های دانشجویان را برآورده کند؟

گودرزی: غلامی نشان داد ادبیاتی انقلابی دارد

پس از صحبت مخالفین، نوبت به موافقین وزیر علوم رسید. عباس گودرزی اولین موافق وزیر علوم بود که در دفاع از برنامه های وی سخنرانی کرد.

دبیر فراکسیون نمایندگان ولایی با تاکید بر رویکرد انقلابی غلامی گفت: در جلسات مشترک با ایشان، غلامی نشان داد ادبیات انقلاب را دارد و مطابق با آن رفتار می‌کند. اسلامی شدن دانشگاه‌ها از آرزوی انقلاب اسلامی است. برای مجلس گرایش یک وزیر به سمت توسعه غربی و یا گرایش به فرهنگ اسلامی مهم است. اولویت اول کشور اقتصاد مقاومتی است. تفکر انقلاب در هر جا ورود کرده مشکلات کشور را رفع و کشور را از وابستگی خارج کرده است.

وی با اشاره به اینکه باید به سمت نو آوری حرکت کنیم، گفت: پیوند بین دانشگاه و صنعت باید عملیاتی شود. جلسات و کمیته‌ها برای اقتصاد مقاومتی فایده‌ای ندارد. اعتقاد و باور یک وزیر به این مسئله و فراهم کردن مسیر پیشرفت در بستر اقتصاد مقاومتی اهمیت دارد.

نماینده مردم بروجرد همچنین بی حاشیه بودن را از جمله ویژگی های غلامی دانست و تاکید کرد: وی اهل استفاده از گرایش‌های سیاسی مختلف و نیروی جوان است. دانشگاه باید سیاسی باشد اما نباید سیاست‌زده باشد. نباید دعواهای سیاسی وارد محیط دانشگاه شود. دانشگاه باید گره‌های اقتصادی کشور را باز کند.

گودرزی همچنین افزود:‌ به نتیجه نرسیدن تلاش‌ها برای ایجاد اشتغال، عدم پیشرفت محسوس اصل 44 و ریشه‌یابی و چرایی در خدمت نبودن نقدینگی در خدمت تولید بسیار اهمیت دارد. امروز چپ، راست، اصولگرا و اصلاح‌طلب اگر دغدغه ملت و کشور را دارند باید دست در دست هم به وزیر مومن، با اخلاق، معتقد به مبانی انقلاب و کسی که به مطالعه و پژوهش توجه می‌کند رای دهند تا خلاءهای کشور و دانشگاه‌ها را برطرف کند.

این عضو کمیسیون اجتماعی همچنین دلیل رای اعتماد به غلامی را اعتقاد وی به جوانان دانست و گفت: عملکرد گذشته غلامی در گرفتتن رای اعتماد بسیار مهم است.در میان مسئولان ارشد کشور تنها کسی است که از نزدیک به موضوعات دانشگاه آگاه است و به اساتید و نخبگان دانشگاه توجه می‌کند و برای اسلامی شدن دانشگاه با مسئولان ذیربط تشکیل جلسه می‌دهد.

احمدی لاشکی: اعضای هیئت علمی همدان از عملکرد غلامی رضایت دارند

احمدی لاشکی نیز دیگر موافق وزیر پیشنهادی علوم بود.  وی با تاکید بر حساسیت وزارت علوم گفت: معتقدم این وزارتخانه در دولت قبلی و فعلی به دلیل بی‌وزیر ماندن، مظلوم واقع شده است. در دولت قبل سه وزیر به مجلس معرفی شدند ولی رای نیاوردند و با سرپرست اداره شد در این دولت نیز همین رویه ادامه یافت.

احمدی لاشکی همچنین با اشاره به بررسی های صورت گرفته در هفته اخیر گفت: از تمام مراکز علمی که غلامی در آن مسئولیت داشته، تحقیقاتی به عمل آورده ام و از ایشان دفاع می‌کنم. ۱۵ آذر در راه است و همه وزارتخانه‌ها خود را آماده کرده‌اند تا دولت با هماهنگی، بودجه سال آینده را به مجلس ارائه دهند اما وزارت علوم به دلیل اداره شدن با سرپرست نتوانسته برنامه‌ریزی درست، اصولی و با برنامه داشته باشد. با وجودی که برادر عزیزم سیدضیاء هاشمی این مسئولیت را بر عهده دارند اما ایشان به دلیل سرپرست بودن نمی‌توانستند تصمیم‌گیری نهایی کنند.

وی همچنین با تاکید بر اینکه اعضای هیئت علمی همدان مخالفتی با غلامی نداشتند، گفت: ایشان را که ترامپ به مجلس معرفی نکرده است بلکه دکتر روحانی ایشان را به ما معرفی کرده است.

نایب رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به حمایت برخی جریان های سیاسی و نمایندگان مجلس، گفت: فراکسیون مستقلین مجلس در جلسه صبح امروز به ایشان رای داد. شب گذشته هم مجمع اصلاح طلبان اصفهان نیز جلسه گذاشتند و تلویحا از وزارت ایشان حمایت کردند. مجمع نمایندگان استان همدان نیز که متشکل از اعتدالگرایان، اصلاح‌طلبان و اصولگرایان است نیز با ایشان موافق هستند.

نماینده مردم نوشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: وزارت علوم با چهار میلیون و ۵۰۰ هزار دانشجو منتظر تعیین تکلیف هستند. دکتر فرهادی از وزارتخانه دیگری به این وزارتخانه آمد اما دکتر غلامی از درون وزارتخانه معرفی شده است که سلسله مراتب سازمانی را در حوزه دانشگاهی طی کرده‌اند و به مشکلات شهرستان‌ها و استان‌ها اشرافیت دارند.

محبی نیا: برای اداره دو هزار دانشگاه به نیروی جوان نیاز داریم

جهانبخش محبی نیا نیز که در مخالفت با وزیر پیشنهادی علوم پشت تریبون قرار گرفته بود، گفت: وظیفه دانشگاه‌ها و وزارت علوم در سه سطح آموزش، تربیت کادر برای اداره مملکت در سطوح متفاوت و تولید علم قابل بیان است. یک سوال از عزیزان دارم و آن اینکه آیا شما سروران از وضعیت حاکم بر دانشگاه‌ها رضایت دارید؟ آقای دکتر لاریجانی، آقای دکتر روحانی از اوضاع حاکم بر دانشگاه‌ها رضایت دارید؟ اگر نظرسنجی کنید، بیشتر ما رضایت نداریم؛ چرا ؟ برای اینکه در انتخاب وزیران، مدیران و در انتخاب امانتداران این ملت بزرگ، ما براساس منطق و سوگندی که خورده‌ایم پیش نمی‌رویم؛ اکثر ما دنبال این هستیم که غلامی آیا با من خوب است یا بد است؟ آیا بعدا می‌تواند در فراکسیون من دفاع سیاسی و جناحی داشته باشد یا نه؟

محبی نیا با تاکید بر به اینکه دست ما را در تحقیق و تفحص بسته است، گفت:‌ براساس ماده ۲۰۶ آیین‌نامه داخلی  مجلس مکلف هستیم که برنامه فردی و صلاحیت فردی غلامی را بررسی کنیم که در نگاه فردی ما ایرادی نمی‌بینیم. آقای غلامی انسانی است صاحب اخلاق و انقلابی اما یک جاهایی ایراداتی هست و آن اینکه ایشان توانایی اداره وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را نخواهد داشت. البته اگر همین الان دکتر غلامی پیش نماز باشد، پشت سرشان نماز می‌خوانم.

وی ادامه داد: بیشتر ما به دنبال این هستیم که غلامی یا فلان وزیر با من خوب است یا نه، به درد استان من می خورد یا نه، در فراکسیون به سود مصالح سیاسی من است یا نه، این نگاه با منافع ملی همخوانی ندارد.خیلی ها به من گفتند حرف نزنم اما به خاطر مملکتم حرف می زنم.

نماینده مرم تکاب همچنین با بیان اینکه در این برنامه ای هیچ اشاره ای به استقلال دانشگاه ها نشده است، گفت: آیا امروز تمام تلاش ما این نیست که دانشگاه‌ها استقلال مالی داشته باشند؟ اکثر کشورهای پیشرفته از استقلال مالی به تولید علم رسیده‌اند. ۴۰ سال است که دانشگاه‌ها در دست ما است آیا این فرصت کافی نیست؟ این برنامه از این منظر ساکت است.

وی با طرح این سوال که وزیر پیشنهادی برای بروز کردن سرفصل‌ها چه برنامه‌ای پیشنهاد دارد، افزود: بنده ۱۵ سال هیات علمی هستم و سرفصل کتاب علم سیاست و جامعه‌شناسی ما را کسی تنظیم می‌کند که فیزیک خوانده و تخصص فلسفه دارد. ما از نظر سرفصل‌ها ۳۰ سال عقب هستیم.

نماینده مردم تکاب با اشاره به اینکه سیاست در سطح جهانی با دانش بنیان کردن جامعه، پیوند تنگاتنگی دارند و ما در این راستا چه کاری انجام دادیم، گفت:‌ در رابطه با مدرک‌گرایی برنامه شما ساکت است. مدرک‌گرایی جامعه را خفه کرده است. در رابطه با توانمندسازی استادان، برنامه ساکت است. در حال حاضر از بسیاری از اساتید به خوبی استفاده نمی‌کنیم و آن‌ها را در بعضی اوقات آزار و اذیت کرده‌ایم.

محبی‌نیا با بیان این مطلب که در برنامه به فرصت مطالعاتی و دیپلماسی علمی و  مسائل پژوهشی دانشگاه اشاره نشده است، گفت: آقای دکتر لاریجانی پیشنهادی داریم که آیین‌نامه داخلی مجلس، یک بخش را به صلاحیت فردی و دیگری  را برای صلاحیت برنامه‌ها اختصاص دهید و اگر صلاحیت فردی رای آورد، می‌توان فرصت دو ماهه‌ای را برای اصلاح برنامه‌ها در نظر گرفت.

وی ادامه داد: من از آقای دکتر غلامی سوال دارم که ما ۲۵ سال است که اسناد بالادستی را راهنمای عمل قرار دادیم. با همه این‌ها به کجا رسیدیم که می‌خواهید همین را ادامه دهید؟ ما در تعداد و میزان دانشگاه‌ها رتبه اول دنیا را داریم؛ البته اگر اسمش را دانشگاه بگذاریم. با این برنامه به جایی نمی‌رسیم. با این برنامه ضعیف، ماشین به مقصد نمی‌رسد.

نماینده مردم تکاب اضافه کرد:‌ ما دانشجویان و اساتید بزرگی داریم که خدا را خوش نمی‌آید هر نجیبی را  از راست و چپ و بالا و پایین بزنیم. اما یک جایی ناله این مظلوم به عرش می‌رسد. خواهش می‌کنم به آقای غلامی رای ندهید و ایشان همان مسولیت دانشگاه همدان را برعهده بگیرد. برای اداره ۲ هزار دانشگاه ما به یک حال و هوای جدید و نیروی قدری جوان نیاز داریم و راه آقای غلامی اخلاقی و عارفانه است.

دهمرده: غلامی به اسلامی کردن دانشگاه اعتقاد دارد

حبیب الله ده مرده نیز آخرین موافق غلامی بود. وی در ابتدا با اشاره به ویژگی های برنامه غلامی گفت: حمایت از کارآفرینی در دانشگاه ها با توجه به بیکاری دانشگاهیان، حمایت از زیرساخت مناطق محروم، ارتباط بین دانشگاه و صنعت، پذیرش دانشجو خارجی، تبدیل به علم به فناوری و تقویت پارک‌های علم و فناوری جهت تجاری سازی از جمله برنامه های علمی آقای غلامی است.

دهمرده ادامه داد: انتقال دانش فنی و توسعه شرکت‌های دانش بنیان، ارتقای کیفی آموزش و تاکید بر افزایش مهارت‌های آموزشی دانش آموختگان، بازنگری در ساختارهای راهبردی وزارت علوم در حوزه تصدی گری و اهتمام ویژه برای سیاست گذاری برنامه ریزی و نظارت، التزام بخشی به سیاست گذاری علمی، به کارگیری افراد توانمند، شایسته و لایق در مدیریت کلان و عدم سیاسی کاری در تصمیم گیری‌ها از دیگر برنامه های آقای غلامی به شمار می آید.

وی با تاکید بر اینکه غلامی به اسلامی سازی دانشگاه اعتقاد دارد گفت: غلامی را 25 سال است می شناسم، چندین سال ریاست دانشگاه را بر عهده داشته که نشان می دهد از مشکلات آموزش عالی اطلاع دارد.

دهمرده همچنی اضافه کرد: وزیر پیشنهادی علوم به دنبال راه اندازی کرسی‌های آزاد اندیشی، تحول در علوم انسانی، توسعه تشکل‌های دانشجویی و صنفی و بهره گیری از ظرفیت های آنها است.

وی غلامی را فردی متدین ولایی با سابقه مدیریتی و دارای اعتدال در مشی دانست و گفت: آقای غلامی به اعتقاد و توجه به منویات رهبری به اقتصاد مقاومتی و استفاده از مدیران شایسته و شایسته سالاری معتقد است.

دهمرده، با اشاره به سابقه غلامی در دانشگاه های شهرستانی گفت: این سابقه نشان می‌دهد که ایشان می تواند مشکلات دانشگاه‌ها را به خوبی درک کند و از تمام نمایندگان می خواهم به آقای غلامی رای بسیار بالا دهند.

همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی صلاحیت گزینه پیشنهادی وزارت نیرو سخنان خود را به عنوان موافق و مخالف مطرح کردند.

 

نماینده مخالف: سد گتوند را به‌عنوان یکی از افتخارات ایران اجرا کردند اما امروز یکی از بحرانی‌ترین مسائل آبی در استان خوزستان است

 

 

به گزارش جماران، سهراب گیلانی: در نشست علنی امروز (یکشنبه 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی نیرو، اظهار داشت: وزارت نیرو از وزارت نفت اهمیت بیشتری دارد، عمده پیشرفت‌ها و زیرساخت‌های آب و برق می‌تواند جواب دهنده باشد.

نماینده مردم شوشتر و گتوند درمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مهم‌ترین ضعف موجود در کشور در زمینه بحث مدیریت آب است، گفت: در برنامه‌های وزیر پیشنهادی به‌صورت قوی و جدی مدیریت آب را ندیدم که بتواند مدیریت و معضل موجود را اصلاح کند.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور با اشاره به اینکه انتظار داریم از وزیر پیشنهادی تا به موضوع مهم مدیریت آب بپردازد، ادامه داد: یکی از اثرات نامطلوب مدیریت وزارت‌ نیرو در گذشته این بوده که سد عظیم گتوند را احداث کرده‌ و به‌عنوان یکی از افتخارات ایران اجرا شد که امروز به‌عنوان یکی از بحرانی‌ترین مسئله آبی در استان خوزستان است، بیش از 7 میلیون تن نمک در پشت سد گتوند با آب حل شده است.

وی افزود: انباشت نمک در دریاچه پشت سد گتوند که حدودا 90 کیلومتر است، یکی از خطرات بسیار بزرگی است که از گتوند تا شوشتر و خرمشهر را با خطر محیط زیست تهدید می‌کند، باید وزیر پیشنهادی نسبت به این موضوع توجه خاصی داشته باشد و امروز انتظار من این است این  برنامه را بیان کنند که چگونه نمک وارده در پشت سد گتوند مانند یک بمب ساعتی آماده انفجار است.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی  با بیان اینکه انتظار من این است که به‌صورت دقیق مسئله سد گتوند مورد توجه قرار بگیرد، عنوان کرد: بسته ایجاد اشتغال و رفع بیکاری توسط وزارت نیرو در بین برنامه‌های وزیر پیشنهادی وجود نداشت، با توجه به اینکه وزارت نیرو نقش بسیار فراوانی در زیرساخت‌های ایجاد اشتغال دارد.

نماینده مردم شوشتر و گتوند درمجلس شورای اسلامی، ادامه داد: مسئله دیگری که وجود دارد و به مدیریت آب برمی‌گردد نابرابری و گاهی ظالمانه بودن برخی از رفتارها با کشاورزان است، در حوزه انتخابی من گاهی 7برابر قیمت از کشاورزان آب بهاء گرفته می‌شود که رفتاری نادرست و ناسالمی است.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور با اشاره به اینکه در برخی از موارد مشاهده می‌کنیم که دو نوع برق و توسط  دو دستگاه از کشاورزان پول دریافت می‌شود، ادامه داد: این همان مدیریت برهم ریخته‌ای است که وزیر پیشنهادی آن را مورد توجه قرار دهند، بعضا در برخی مناطق  70 درصد زندگی مردم  بر محور کشاورزی است که مهم ترین بخش کشاورزی تامین آب مورد نیاز است که در آنجا نیز مورد بی‌توجهی قرار میگیرند.

وی در پایان با تاکید بر اینکه مدیریت آب یکی از مسائل اساسی، راهبردی و استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است که باید مورد توجه قرار بگیرد، عنوان کرد: مدیریتی هوشمند و مدیریتی که توجه لازم را به‌کار کارشناسی نه مسائل سیاسی یا مسائل دیگری داشته باشد ، مدیریت توانمند و کارا؛ نه مدیری که 10 تا 14 سال بر منابع آبی بنشیند و امروز خود را مالک مسائل بداند مورد نیاز است.

نگرش غلط انتقال آب بین حوزه‌ای از سرشاخه‌های کارون و دز و دریای خزر در زمان مسئولیت اردکانیان پیگیری می‌شد

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس با بیان اینکه آورده سالیانه کارون بزرگ به یک سوم کاهش پیدا کرده است، گفت: نگرش غلط انتقال آب بین حوزه‌ای از سرشاخه‌های کارون و دز و دریای خزر در زمان مسئولیت اردکانیان پیگیری می‌شد.

 

به گزارش  جماران همایون یوسفی در نشست علنی عصر امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با رضا اردکانیان به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو گفت: موضوع آب مهمترین چالش دوران معاصر کشور است که عمده مساحت فلات ایران شامل مناطق گرم و خشک است و ایران از نظر ناپایداری شاخص‌های محیط زیستی در رتبه نخست جهانی قرار دارد.

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جهت حل مشکل آب باید توسعه همزمان در سایر بخش‌ها رخ دهد، افزود: آنچه که امروزه با آن مواجه هستیم بیشتر عمران نقطه‌ای است و با معنای توسعه همخوانی ندارد و ما مفهوم توسعه را به درستی درک نکرده‌ایم.

وی با تأکید بر اینکه آنچه در برنامه‌ریزی کشور به عنوان توسعه ذکر می‌شود بیشتر توهم توسعه است، ادامه داد: امروزه ساختار تصمیم‌گیری در نظام آب کشور با نگاه از بالا به پایین و بدون توجه به جوامع محلی و دانشگاهی است و در مدیریت آب تمامی ساختارهای قبلی که مبتنی بر ساختارهای محلی بوده کنار گذاشته و دولت‌ها فکر کردند که با برنامه‌ریزی تحکمی و نگاه از بالا به پایین و استفاده از پول و تکنولوژی می‌توانند جوابگوی این توازن باشند.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تمرکز بر مدیریت عرضه سبب شده که زمان زیاد و غیرقابل جبرانی را برای مدیریت تقاضا از دست دهیم، یادآور شد: برای بازسازی وضعیت کنونی نیازمند تجدیدنظر در حاکمیت آب و اتخاذ رویکرد نو و استفاده از سرمایه‌های اجتماعی هستیم.

یوسفی افزود: اگر قرار است غفلت‌های گذشته را جبران کنیم ناچار هستیم نقشه راهی مبتنی بر یک دوره ریاضت آبی را ترسیم کنیم و حاکم بودن یک تفکر صرفا مهندسی دلیل بحران امروز آب کشور است و بدون اجتماعی کردن موضوع اب نمی‌توان راه‌حل مناسبی پیدا کرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه آب ترکیب در هم تنیده‌ای از مسائل طبیعی و اجتماعی است، ادامه داد: در دهه‌های اخیر با غفلت معنادار در استفاده از حوزه‌های علوم انسانی در کنترل منابع آب مواجه بوده‌ایم و در نقطه مقابل شاهد توجه افراطی و کاریکاتورگونه به مسائل حوزه آب و با نگاه صرفا مهندسی بودیم و امروزه با سیاسی شدن موضوع آب، مشکل آب پیچیده‌تر شده است.

یوسفی با تأکید بر اینکه مخالفت جامعه‌شناسان با طرح های توسعه به معنای مخالفت با اصل توسعه نیست، اظهار داشت: این مخالفت با ناپایداری توسعه است چرا که اجرای این طرح‌ها ممکن است در جامعه ایجاد گسست اجتماعی کند و شرایط به گونه‌ای است که گویی طرح‌های توسعه سوار بر ما شده‌اند اما ما سوار بر تفکر توسعه‌ای نشده‌ایم.

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امنیتی کردن موضوع آب یکی از خطرات مدیریت حوزه آب است، افزود: باید بین ابعاد امنیتی آب و امنیتی کردن آن تفاوت قائل شد.

وی ادامه داد: با توجه به چالش جهانی آب دیپلماسی آب باید جزو برنامه‌های سیاست‌ خارجی قرار گیرد و در نهایت حل مشکل آن با درگیر کردن جامعه و تبدیل مسئله آب به مسئله اجتماعی به همراه جلب مشارکت اجتماعی به همراه جلب مشارکت مردم و نخبگان انجام می‌شود.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فشار فقر و نابرابری سبب تعرض مردم به محیط زیست و منابع آبی می‌شود، تصریح کرد: علت‌های کمبود آب در ایران شامل رشد جمعیت، کشاورزی غیرموثر و مدیریت نامناسب آب بوده است و موضوعاتی مانند انتقال آب نه تنها مشکل را حل نکرده بلکه سبب از بین رفتن حیات در مبدأ و ایجاد عارضه در مقصد می شود.

یوسفی با اشاره به اینکه استان خوزستان در حال حاضر به شدت درگیر مسائل محیط زیستی است، افزود: ریشه اصلی تمام مسائل زیست محیطی کمبود منابع آب است لذا حیات خوزستان که شیشه عمر ایران بزرگ است به شدت در معرض تهدید است و پروژه‌های انتقال آب نفس‌های خوزستان را به شماره انداخته است.

این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: با توجه به نکات ذکر شده بنده به عنوان یکی از نمایندگان ملت شریف ایران و خوزستان درخواست تجدیدنظر در سیاست‌های آبی کشور را دارم چرا که حیات مردم شریف ایران و خوزستان وابسته به این تصمیمات است.

یوسفی با بیان اینکه بر همه مسلم شده که مسئله آب در کشور به حد بحرانی رسیده است، یادآور شد: در این حوزه باید نگرش سازه‌ای که تاکنون حاکم بوده به سمت نگرش مدیریت منابع آب و مدیریت تقاضا تغییر یابد و عرصه آب کشور از سیاست‌زدگی به دور ماند و نگرش علمی غالب شده و به مسائل زیست محیطی طرح‌ها اهمیت داده شود.

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نگرش غلط انتقال آب بین حوزه‌ای از سرشاخه‌های کارون و دز و دریای خزر که در زمان مسئولیت اردکانیان در وزارت نیرو پیگیری می‌شده تبدیل به مسئله اجتماعی بین چند استان شده است، افزود: حضور فردی در صدر وزارت نیرو که شبهه پیگیری انتقال آب به عنوان یک دغدغه شخصی و منطقه‌ای برای وی مطرح بوده است، می‌تواند تحریک‌کننده بوده و اعتماد مردم را کم کند.

وی ادامه داد: کمبود آب در خوزستان و فعال شدن کانون‌های ریزگرد و خشک شدن چشمه‌های آب و چاه‌ها در چهارمحال و بختیاری و کاهش شدید آب در پایین دست کارون و مشکلات دریاچه ارومیه و هزینه‌های سرسام‌آور آب و بی‌اثر بودن طرح‌های انتقال آب در حل مشکل استان‌های مقصد تنها گوشه‌ای از مشکلات انتقال آب بین حوزه‌ای است.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ممکن است بر این نوشته ایراد قصاص قبل از جنایت وارد شود، اظهار داشت: تا پیش از مشاهده تغییر نگرش و یا ابراز نظرات رسمی و برنامه‌های اردکانی تکیه بر برنامه‌ها و عملکرد گذشته تنها راه ترسیم چشم‌انداز آینده است.

یوسفی با اشاره به اینکه بر اساس گزارشات جهانی تغییر اقلیم از عرض‌های میانی کره زمین آغاز شده است، افزود: پدیده تغییر اقلیم از جنوب غرب ایران یعنی خوزستان در حال ورود به فلات ایران است که در صورت عدم توجه به مدیریت منابع آب کشور مشکلات امروز زیست محیطی خوزستان در آینده نه چندان دور به کل فلات ایران تسری پیدا می‌کند.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه در حال حاضر بر اساس آمار آورده سالیانه کارون بزرگ به یک سوم کاهش پیدا کرده است، ادامه داد: پروژه‌های انتقال آب نفس کارون و نفس مردم خوزستان را به شماره انداخته است مگر ما چند کارون در ایران داریم که وضعیت آن به این شکل درآید.

یوسفی یادآور شد: حیات کارون به عنوان یکی از اصلی‌ترین مشخصات شناسنامه تمدن اسلامی به شدت به خطر افتاده است و متأسفانه امروز شاهد آن هستیم که بر بدن نیمه جان کارون نگاه کاسبکارانه وجود دارد.

نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اهمیت آب برای حیات زمین همانند خون برای بدن است، افزود: ما پزشکان هیچ وقت در برابر جریان خون سدی نمی‌زنیم و آن را به جای دیگری منتقل نمی‌کنیم چرا که سبب از بین رفتن حیات در مبدأ و ایجاد عارضه در مقصد می‌شود  پس چرا با پروژه‌هایی همانند انتقال آب برخلاف نظام آفرینش گام برمی‌داریم.

وی ادامه داد: مخالفت امروز بنده نه با یک شخص که فردی علمی و سوابق مثبت در عرصه جهانی بلکه بیان دغدغه محیط زیستی ملت ایران است که اغلب ریشه در کمبود آب دارد و مخالفت بنده، مخالفت با یک تفکر است که ممکن است با مدیریت ناصحیح آب حیات را در سراسر ایران به خطر بیندازد.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی مخالفت خود با اردکانیان را اعم از سوابق پررنگ وی در مدیریت آب کشور که اکنون آثار و صدمات آن پدیدار گشته است، عنوان کرد.

یوسفی سوابق غیرقابل انکار اردکانیان در طرح‌های انتقال آب بین حوزه‌ای را دلیل دوم مخالفت خود عنوان کرد و افزود: نقش جدی اردکانیان در دستور اجرای طرح انتقال آب بهشت آباد در سال 1384 بدون داشتن مطالعات کار و مجوز زیست محیطی برگزاری سمیناری با انتقال آب بین حوزه‌ای و نقش آن در توسعه پایدار در بهمن 1383 به منظور جا انداختن انتقال آب بین حوزه‌ای، شعاری بودن برنامه‌ها و نداشتن برنامه اجرای مشخص، عدم شفافیت  در خصوص پروژه‌های انتقال آب، عدم راهکار اجرایی در خصوص مدیریت منابع، موضوع احداث سد گتوند در زمان مدیریت اردکانیان که همانند یک بمب عمل نکرده حیات را در خوزستان تهدید می‌کند از دیگر دلایل مخالفت بنده با وزیر پیشنهادی نیرو است.

 

اردکانیان محصور به جغرافیا نیست/ آنها که منابع آب زیرزمینی را لایزال می‌دانستند، کشور را به این روز انداختند

نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه برخی می‌گفتند منابع آب زیرزمینی لایزال است و تا می‌توانید برداشت کنید، باعث شدند کشور از لحاظ منابع آبی به این روز بیفتد.

 

به گزارش جماران عبدالرضا هاشم زایی در نشست علنی نوبت عصر امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی نیرو گفت: با توجه به اینکه از آقای اردکانیان شناخت دارم در این زمینه احساس تکلیف کردم و از رئیس جمهور به دلیل اینکه وزیری را معرفی کردند که بتوان از آن حمایت کرد قدردانی می کنم.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به صحبت های مخالفان وزیر پیشنهادی نیرو افزود: نمایندگان مخالف وزیر پیشنهادی یک سری از کارهای گذشته را زیرسوال بردند و بنده در این رابطه باید به همین دلیل مخالفت های علمی به اردکانیان رأی داد چرا که او شخصیت ملی محسوب می شود و محصور به جغرافیا نیست و در 37 سال گذشته شخصیت های ملی برای پذیرش مسئولیت ها کم بوده به همین دلیل با چالش هایی روبه رو بوده ایم.

وزیر پیشنهادی نیرو یک شخصیت علمی و ملی محسوب می شود

هاشم زایی افزود: اردکانیان، ملی تصمیم می گیرد و از ایشان می خواهم با گفت وگو زمینه رفع مشکلات کشور را فراهم کند چرا که وزیر پیشنهادی یک شخصیت علمی محسوب می شود.

وی گفت: وزارت نیرو در دو بخش آب و برق مسئولیت دارد و موضوع آب به دلیل چالش های کشوری و منطقه ای بیشتر ملموس است، همانطور که نسل های اول و دوم انقلاب به یاد دارند اکثر چاه ها با حمایت ما مسئولین حفر شد و برخی از مسئولان به صورت غیرعلمی اظهار کردند تا می توانید چاه حفر کنید.

هاشم زایی ادامه داد: به یاد دارم می گفتند که منابع آب زیرزمینی لایزال است و تا می توانید برداشت کنید و بنده 3 سال معاون سیاسی امنیتی استان خراسان بودم و با بیشترین مشکل ها روبه رو بودم چرا که زمانی می خواستیم پروانه حفر یک چاه را کنترل کنیم، عده ای از مسئولان و حتی ما نمایندگان مجلس و ائمه جمعه از موضوع استفاده از چاه های کشاورزی حمایت می کردیم و باعث شد کشور از لحاظ منابع آبی به این روز بیفتد اما در حال حاضر اردکانیان وزیر پیشنهادی یک شخصیت علمی هستند و می توانند مسئله را حل کنند.

وی افزود: در وزارت نیرو بیشترین نیروی انسانی متخصص حضور دارد و آقای اردکانیان نیز سابقه حدود 35 ساله کار در وزارت نیرو را دارد و بدنه وزارتخانه با ایشان موافق هستند و اگر بدنه یک وزارتخانه ای با وزیر موافق نباشد اصطلاحا با سریش نیز نمی توان وزیر را به آن وزارتخانه چسباند.

این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: به علت برداشت بی رویه آب وضعیت کنونی حاصل شده و وزیر نیرو به تنهایی چه می تواند بکند بنابراین باید نظام و مجلس به رفع این مشکل کمک کنند تا ان شاءالله وزیر بتواند مسئله کم آبی را حل کند.

هاشم زایی با اشاره به سابقه کاری اش در وزارت نیرو گفت: بنده در مجلس دوم عضو کمیسیون انرژی بودم و در جریان مسائل این وزارتخانه هستم، در حال حاضر راندمان نیروگاه های قدیمی کم شده و اگر دو درصد از راندمان اصلاح شود به مانند این است که 10 نیروگاه احداث شده و خوشبختانه اصلاح راندمان نیروگاه ها در برنامه اردکانیان است.

وی افزود: باید از انرژی آفتابی استفاده بهینه شود و در استانی مانند سیستان و بلوچستان به بهره گیری از انرژی بادی توجه شود.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه اردکانیان از خانواده وزارت نیرو است، گفت: وزیر پیشنهادی نیرو با شهید عباس پور تجربه همکاری دارد و همچنین در تاسیس مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری نقش داشته و امیدوارم با رأی بالای 250 نفر بتواند وزیر نیرو شود.

 

اردکانیان: سند جامع آب کشور را به تصویب می‌رسانم/ فاضلاب منبع جدید انرژی است/ در پروژه‌های بین‌المللی همکاری داشتم

رضا اردکانیان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در ابتدای نطق دفاعیه خود از برنامه هایش از 30 شهید صنعت آبادان و شهید دکتر حسن عباس پور وزیر نیرو در کابینه موقت انقلاب به عنوان استاد خود یاد کرد و در قدردانی از رئیس جمهور گفت: انتخاب من به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو توسط رئیس جمهور ضروری ترین سطر رزومه اینجانب را رقم زده و امیدوارم با جلب اعتماد حداکثری نمایندگان که به تعبیری بیانگر اعتماد ملت ایران است بتوانم بزرگترین افتخار و در عین حال سنگین تر مسئولیت به دست آورم.

وی نقد نمایندگان مجلس را امری سازنده در اقدامات بعد از این خود دانست و افزود: قبلا می خواستم از اهمیت آب و برق به عنوان عرصه هایی که به طور مستقیم با امنیت و آسایش مردم مرتبط است صحبت کنم ضمن اینکه می خواستم از ضرورت اصلاح اقداماتی که مدیریت منابع زیست محیطی و پرداختن به مدیریت مصرف و تقاضا صحبت کنم. قصد داشتم از چاره جویی ها برای الگوی مصرف در هر دو بخش آب و انرژی از افزایش بهره وری و ضرورت رعایت ملاحظات زیست محیطی و جامعه نگری مدیریت منابع آب و ضرورت مدیریت در مقیاس حوزه آبریز و اینگونه موارد مهم سخن بگویم.

اردکانیان با یادآوری برگزاری جلسات متعدد خود با نمایندگان مجلس در هفته گذشته که به منظور تشریح برنامه هایش برگزار شده بود، ادامه داد: بنده به عنوان کارشناس بین المللی در یک دهه گذشته برنامه آب و محیط زیست بیش از 46 کشور دنیا که عمدتا در حال توسعه یا توسعه یافته بوده اند بررسی کرده ام ضمن اینکه با مدیران، سیاستمداران و مجریان به بحث و بررسی این مباحث پرداختم همچنین در جلسات پارلمانی مسائل آب و محیط زیست به بحث گذاشته ام.

وزیر پیشنهادی نیرو تاکید کرد: هم اکنون باید به این مهم اذعان کنم که مجلس شورای اسلامی ما امروز به عنوان یک ظرفیت قابل ملاحظه در شناخت مسائل و تبیین راهکارها و ارائه طریق مشارکت پذیری یک ارزش قابل تحسین است.

وی در تشریح برنامه های خود برای اداره وزارت نیرو یادآور شد: بنده در بدو تدوین برنامه های خود ابتدا از چالش های موجود در حوزه آب و پسآب، برق و انرژی تجزیه پذیر در سرفصل منابع انسانی، تامین منابع مالی و مدیریت آن لیستی تهیه کردم که از آن آگاه هستید و بی تردید یکی از مواردی است که جامعه را در تنگنا قرار داده است.

اردکانیان اظهار کرد: اما آنچه به عنوان فرصت ها و ظرفیت ها قابل ذکر بوده استفاده از ظرفیت عظیم منابع انسانی است به همین دلیل من نه تنها به هیچ عنوان ناامید نیستم بلکه کاملا امیدوار و خوشبین هستم چرا که به این مهم باور دارم که همچون اقدام پدرانمان در سه هزار سال که توانستند از اقلیم خشک و نیمه خشک با طبیعت به سازگاری برسند و با عرضه شگفت انگیزترین پدیده آن زمان که تا امروز نیز به عنوان پایدارترین شیوه استفاده از منابع زیرزمینی دنیا تحت عنوان قنات مطرح است و مشکلات خود را برطرف ساختند قطعا ما نیز می توانیم با ارائه راهکارهای سازنده در این حوزه در منطقه نمونه باشیم.

وزیر پیشنهادی نیرو استفاده از آگاهی، شناخت و آمادگی نمایندگان را نقطه ای امیدبخش دانست و عنوان کرد: در برنامه ای که به مجلس تقدیم کردم به طور خاص به موضوع آب پرداخته شده و به این مهم اشاره کردم که در دنیای امروزی لفظ فاضلاب در حال ترک حوزه ادبیات است به این معنا که از آن تحت عنوان آب با رنگی متفاوت یاد می کنند بنابراین همانطور که چندی پیش در شرح وظایف وزارت نیرو به دفع سالم فاضلاب اشاره کردیم امروز نیز باید به فاضلاب به عنوان منبعی جدید به عنوان یک واقعیت بپردازیم.

اردکانیان افزود: می بایست ساختار مدیریت آب کشور را متناسب با اصول و ضرورت های مدیریت توأمان عرضه و تقاضا طراحی کنیم. اطلاع دارید که بیش از یک دهه قبل در حالی که دست اندرکار احداث سدها بودیم در عین حال این ضرورت که باید هر چه سریعتر به مسئله مدیریت تقاضا بپردازیم مدنظر قرار داشت.

وزیر پیشنهادی نیرو تاکید کرد: هیأت وزیران در سال 83 استراتژی های توسعه ای بلند مدت منابع آبی ایران را تدوین و تصویب کرد این مجموعه در قالب برنامه چهارم توسعه به تصویب مجلس وقت رسید اما به هر تقدیر با تغییر اولویت ها هنوز متأسفانه بخش هایی از آن نیازمند اقدام و عملیات اجرایی است. ما در این برنامه تقدیمی تدوین و ارائه گزارش ملی آب را مبتنی بر داده های قابل اعتماد، آسیب شناسی وضعیت فعلی، چشم انداز آینده و راهکارهای تعدیل مشکلات ارائه خواهیم داد.

وی ادامه داد: سند جامع آب کشور را با مشارکت همه ذی‌نفعان تدوین و به تصویب خواهیم رساند. طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی زیرزمینی و کاهش برداشت از این منابع به میزان 8 میلیارد متر مکعب را در دستورکار قرار دادیم. همچنین استقرار نظام حسابداری ملی آب، اصلاح نظام اقتصاد آب کشور و افزایش بخش غیر دولتی در اجرای طرح های تأمین و توسعه تأسیسات فاضلاب جزء کارها و برنامه های پیشنهادی اینجانب است.

اردکانیان گفت: سدهای در حال طراحی و ساخت بر مبنای داده های معتبر هیدرولوژیک تغییرات اقلیمی، توجیه اقتصادی، ارزیابی آثار زیست محیطی و افزایش آب قابل تنظیم مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. اولویت بندی خواهیم کرد که ساخت و تکمیل شبکه های آبیاری و زهکشی به ویژه در اراضی پایا به میزان 250 هزار هکتار عملیاتی شود.

وزیر پیشنهادی نیرو افزود: همانگونه که عرض شد به موضوع پساب به عنوان یک منبع جدید نگاه می شود بنده این افتخار را داشته ام که در سطح دنیا در حالی که امروز بیش از 20 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در حدود 85 کشور با فاضلاب آبیاری می شود پروژه ای را با همکاری آژانس های تخصصی سازمان جهانی خواروبار، سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با استفاده سالم از پساب در کشاورزی راه اندازی کنیم این پروژه در نقاط مختلف دنیا در حال اجراست و خوشبختانه این توفیق به دست آمده است در ایران نیز با همکاری کارشناسان شرکت های مهندسی آب و فاضلاب شروع به پیاده کردن آن شود.

وی تصریح کرد: تنوع بخشی به سامانه های تولید و توزیع آب شرب کشور وبهره گیری از آب های غیر متعارف که شامل آب شیرین کن هاست در برنامه تقدیمی اینجانب وجود دارد اما در تدوین یک طرح جامع برای همه این موارد خواهیم پرداخت. در یک طرح جامع امکانات، فرصت ها و هزینه های استفاده از آب های متعارف را ارائه خواهیم کرد. بحث آب شیرین کن ها، آب های ژرف و سایر منابع می تواند به عنوان یک منبع جدید برای ما مطرح شود مورد توجه قرار خواهد گرفت.

اردکانیان تاکید کرد: در دوره مدیریت تقاضا نباید تنها با صرف انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر در نقطه دوم مسائل خود را حل کرده و یا با صرف عدم انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر در مبدأ مسائل خود را حل کرده ایم. ما مسائل متعددی داریم تلفات آب این عنصر ذیقیمت شبکه های مختلف آب شرب و  آب کشاورزی را می بایست مورد توجه قرار دهیم. باید کاهش آلاینده ها را به ویژه در خصوص منابع زیرزمینی مورد توجه قرار دهیم.

وزیر پیشنهادی نیرو گفت: در حال حاضر براساس اکتشافات موجود ناشی از پساب های صنعتی کودهای شیمیایی غیر استاندارد و فاضلاب در 10 سال گذشته حدود 11 درصد از منابع آبی کشور به دلیل نیتراته شدن از مدار خارج شدند. پرداختن به این مسائل یک ضرورت است ما باید آب موجود را درست و صحیح مصرف کنیم با کم توجهی و بی توجهی به نوع مصرف نه انتقال آب چاره ماست و نه عدم انتقال آن.

 

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.