دوشنبه شب (9 آوریل/20 فروردین) شورای امنیت برای بررسی حمله شیمیایی احتمالی به دوما تشکیل جلسه داد. نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت گفت هیچ تردیدی وجود ندارد که در دوما گاز سمی به کار گرفته شده و تنها یک هیولا می تواند چنین اقدامی انجام دهد.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه نیز در سخنرانی نیم ساعته تاکید کرد که گزارش های جعلی و واهی از دوما به منظور منحرف کردن افکار عمومی از ماجرای اسکریپال است که لندن به راه انداخت.
مناسبات مسکو و غرب پس از ماجرای مسموم شدن یک جاسوس سابق روس و دخترش در بریتانیا به نازل ترین سطح از دوران جنگ سرد به بعد رسیده است.
نبنزیا گفت هیچ شواهدی از کاربست سلاح شیمیایی در دوما وجود ندارد. او عنوان کرد که شورشیان چنین سناریویی را ساخته اند و کار شناسان سازمان منع سلا ح های شیمیایی می توانند هر چه زود تر به منطقه رفته و از نزدیک موضوع را بررسی کنند. او گفت که نظامیان روسی حاضرند این کار شناسان را تا محل حمله ادعایی همراهی کنند.
نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه، استفان د میستورا در آغاز نشست شورای امنیت، ابراز تاسف کرد که دولت ها به جای تلاش برای کاهش منازعه، به کشمکش با یکدیگر مشغولند. او گفت هزینه هنگفت چنین وضعیتی به دوش مردم سوریه می افتد.
رسانه های ترکیه اعلام کردند، جنگنده های روسیه امروز (سه شنبه) بر فراز ناوشکن آمریکایی مستقر در آب های دریای مدیترانه به پرواز درآمدند.
همچنین روزنامه حریت چاپ ترکیه در شماره امروز (سه شنبه) خود نوشت، جنگنده های روس امروز دست کم چهار بار بر فراز ناوشکن آمریکایی یو. اس. اس دونالد کوک، «USS Donald Cook» مستقر در آب های دریای مدیترانه پرواز کردند.
به نوشته این روزنامه، یک ناوشکن متعلق به نیروی دریایی آمریکا در فاصله 100 کیلومتری بندر طوطوس در سوریه، جایی که یک پایگاه دریایی روسی قرار دارد، رصد شد.
رسانه های آمریکایی به نقل از منابعی در وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) اعلام کردند، ناوشکن یو. اس. اس دونالد کوک پیش تر بندر قبرس را به سمت آب های سوریه ترک کرده بود.
حریت به نقل از منابعی که هویت خود را افشا نکردند، نوشت، این ناوشکن مجهز به 60 موشک هدایت شونده مدل تاماهوک است.
در این راستا روزنامه وال استریت ژورنال نوشت، ناوشکن دوم آمریکایی نیز احتمالا ظرف روزهای آینده وارد دریای مدیترانه خواهد شد و به ناوشکن یو اس اس دونالد کوک که در حال حاضر در دریای مدیترانه مستقر است، اضافه خواهد شد.
این روزنامه به نقل از مقامات آمریکایی در زمینه نظامی نوشت، در شرق دریای مدیترانه ناوشکن یو اس اس دونالد کوک مستقر است و می تواند در هر حمله ای علیه سوریه مشارکت داشته باشد. انتظار می رود ناوشکن یواس اس پر تر «USS Porter» نیز به زودی به این منطقه وارد شود.
این خبر تنها یک روز پس از آن منتشر شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد به حمله شیمیایی در دومای سوریه واکنش سریعی خواهد داشت و تمامی گزینه ها از جمله گزینه نظامی روی میز است.
یک منبع آگاه به رایزنی ها در شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد، 70 درصد معاونان و مشاوران ترامپ از او می خواهند که دست به حمله نظامی علیه سوریه بزند چراکه به اعتقاد دستیاران ترامپ استفاده از سلاح شیمیایی خط قرمز است و آمریکا باید تدابیر مجازات کننده را در نظر بگیرد.
درگیری در حال وقوع در سوریه بسیار با جنگ سی ساله همخوانی دارد که قلب اروپا - به ویژه شهر آلمانی ماگدبورگ، حلب امروزی را در سال های 1618 تا 1648 نابود کرد.از فاصله ی دور، جنگ یک سلسله از درگیری هایی بود که رنج های نامطلوب زیادی بر جمعیت اروپا تحمیل کرد و با صلح 'وستفالی'، تنها زمانی که تمام طرفین درگیر کاملا خسته شده بودند، پایان یافت.
جنگ سی ساله به ظاهر یک درگیری مذهبی بین مسیحیان کاتولیک و پروتستان بود، درست همانطور که تقسیم اصلی در خاورمیانه امروز بین مسلمانان سنی و شیعه است. اما، همانطور که امروزه در سوریه می بینیم، دین یک مبارزه عمیق تر برای قدرت و حاکمیت منطقه پنهان کرده است. جنگ سوریه در دوران بهار عربی آغاز شد، پس از آنکه معترضان سوری خواستار دموکراسی و پایان دادن به حکومت رئیس جمهور بشار اسد شدند. اما به زودی یک مساله بین المللی تبدیل شد. ایران و حزب الله، شبه نظامیان شیعه لبنان که از آن حمایت می کنند، همراه با روسیه مداخله نظامی کردند و از سقوط اسد به دست نیروهای شورشی که توسط ترکیه و عربستان سعودی، نماینده های طرف های سنی را مورد حمایت قرار می دادند، جلوگیری کردند.
در این میان جنگ همچنان گسترش یافت تا یک کارزار به رهبری آمریکا ضد گروه داعش را شامل شد و وقتی داعش سال گذشته شکست خورد، این بار یک درگیری دیگر بین ترکیه و کردهای شمال سوریه به سرعت آغاز شد. اکنون مبارزان کرد هم پیمان با آمریکا که در جنگ با داعش نقش حیاتی داشتند به وسیله ترکیه مورد حمله قرار گرفته اند که احتمال درگیری مستقیم دو هم پیمان ناتو را افزایش داده است. همچنین خطر درگیری بین آمریکا و روسیه در حال افزایش است، گزارش های اخیر نشان داده است که در حمله ی نیروهای آمریکایی ده ها سرباز روسی کشته شده اند.
با هر فصل جدید تراژدی سوریه به نظر خطرناک تر می شود. درگیری دیگر در مورد این که چه کسی در دمشق قدرت را به دست گیرد نیست، بلکه در مورد این است که چه کسی بر خاورمیانه تسلط یابد. درگیری فقط بین روسیه و آمریکا نیست بلکه شامل مبارزه ی شیعیان ایران و سنی های عربستان نیز هست که با اسرائیل، دیگر هم پیمان ناتو، در یک جبهه قرار گرفته اند.
ترکیه نیز اصولا نگران این است که دولت کرد در شمال سوریه تشکیل شود و کردهای جدایی طلب در جنوب ترکیه را به جدایی ترغیب کند. همچنین کردهای شمال عراق اکنون برای تشکیل دولت مستقل خود در تلاش هستند و حتی سال گذشته برای خود رفراندوم برگزار کردند.
همچنین اسرائیل، ابرقدرت نظامی منطقه، اهداف امنیتی خود را در لبنان و شمال سوریه دارد. تا همین اواخر، اسرائیل بیشتر از جنگ حذر می کرد. اما از طریق هوایی مداخله می کند تا از رسیدن تسلیحات نظامی به حزب الله و از حضور ایران در نزدیکی مرزهای شمالی خود جلوگیری کند.
حمله اسرائیل در اوایل ماه جاری تشدید شد، هنگامی که به یک هواپیمای بدون سرنشین ایرانی که از سوریه وارد حریم هوایی اش شده بود شلیک کرد. زمانی که جنگنده های هوایی اسرائیلی با حمله به مواضع ایران در خاک سوریه به این اقدام پاسخ دادند، یکی از هواپیماها توسط شلیک ضد هوایی سوری ساقط شد (خلبان ها به سلامت به اسرائیل رسیدند) و باعث شد که اسرائیل حمله خود به نیروهای اسد را به طور مستقیم گسترش دهد.
مشخص شد که اسرائیل نمی تواند به رابطه ویژه ای که گمان می رفت بین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برقرار باشد، تکیه کند. روسیه ثابت کرد یا نمی خواهد یا نمی تواند ایران را کنترل کند. بنابراین، اسرائیل در حال حاضر خواسته یا ناخواسته، یک نقش فعال در سوریه بازی می کند.
دقیقا در این جبهه یک درگیری دیگر میان اسرائیل و ایران می توانست ایجاد شود. این چنین درگیری هایی گرچه به نفع هیچ یک از طرفین نیست اما به راحتی می توان دید با توجه به واقعیت های کنونی موجود می تواند به هر حال اتفاق بیفتد. در حالی که رژیم اسد، روسیه، ایران و حزب الله یک پیروزی نظامی را به دست آورده اند، اسرائیل به سادگی نمی تواند خود را از این درگیری کنار بکشد، حقیقت این است که به واسطه درگیری در سوریه اساسا امنیت اسرائیل تهدید می شود و به شدت باعث قدرتمند شدن ایران، دشمن اسرائیل شده است.
**گروه ایرنا مقاله
از: محمدرضا یوسف نژاد خبرنگار خبرگزاری ایرنا سمنان
انتشاردهنده: جانعلی فتحی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.