در سال های اخیر تعداد علاقه مندان به هنر موسیقی از رشد چشمگیری برخوردار بوده است، گواهی این ادعا آمارهای هنرآموزان در آ موزشگاهها و تشکیل گروههای موسیقی و خوانندگانی است که به راحتی شهره شهر می شوند. شاید این موضوع در نگاه اول نشان از اعتلای هنر موسیقی باشد اما باید گفت که این ظاهر قضیه است و زوایای پنهان آن، از درون موجب ضعف این هنر تاریخی شود. زوایایی که در سالهای آتی می تواند ضربه مهلکی به این هنری غنی وارد کند.
محمد تقی ارغوانی یکی از نوازندگان سنتور در زنجان است؛ وی متولد سال 1341 است،این مدرس موسیقی که از سال 58 به طور جدی سنتور می نوازد، اکنون حرف های زیادی در حوزه موسیقی و وضعیت آن در استان دارد. وی در گفت و گو با همشهری وضعیت فعلی این هنر را ضعیف ارزیابی می کند و می گوید: متولیان هنر و فرهنگ در زنجان باید همت بیشتری در خصوص اعتلای هنر موسیقی از خود نشان دهند.
ارغوانی با اعلام این نکته که هنرمندان قدرت اجرایی ندارند، می افزاید: زمانی که بنده به عنوان نماینده اداره ارشاد در انجمن موسیقی بودم و جلسات متعددی با اهل موسیقی انجام شد و قرار بر این شد اقدامات مثبتی مانند ایجاد تشکل انجمن صنفی موسیقی و تشکیل تعاونی انجام شود، اما این جلسات در ابتدای راه متوقف شد و هنرمندان موسیقی تمایلی از خود نشان ندادند.
این هنرمند زنجانی در ادامه به موضوع آموزش هنرمسیقی در زنجان اشاره می کند و می افزاید: نه تنها در زنجان بلکه در ایران هنر موسیقی به درستی به هنرآموزان تعلیم داده نمی شود، برخی از افراد که جنون شهرت دارند و فکر می کنند که می توانند هم نوازنده باشند و هم مدرس موسیقی در حالی که تعلیم آیتم های مختلف دارد.

شهریه های کلان
وی ادامه می دهد: متاسفانه برخی از اهالی موسیقی که در تهران هستند از هنرآموزان شهرستانی مبالغ بالا دریافت می کنند و به آنها وعده می دهند که در چند ماه آتی کلاسهای آموزشی را برگزار خواهند کرد، اما بعد از گذشت چندین ماه خبری از برگزاری کلاسها نیست و تنها حساب بانکی این آقایان پر می شود.
ارغوانی به موضوع کپی برداری در موسیقی نیز اشاره می کند و می افزاید: متاسفانه کپی برداری از آثار بزرگان موسیقی به خصوص کسانی که در قید حیات نیستند به وفور دیده می شود و جالب است بدانید که این آثار به نام خودشان ثبت می کنند.
امروزه جوانان به یاد گرفتن موسیقی علاقه زیادی از خود نشان می دهند، در این راه خانواده ها نیز بی تاثیر نبوده تا انجا که فرزندان خود را تشویق به یادگیری نوازندگی یکی از سازها می کنند. ارغوانی در این مورد می گوید: هر هنرجویی که به نزد من می آید، ابتدا از وی می پرسم که انگیزه اش از یادگیری سنتور چیست؟ و در نهایت من با توجه به جوابی که می شنوم به انها نواختن موسیقی را یاد می دهم. در حال حاضر تعداد مراجعه کنندگان و هنرآموزان برای یادگیری در همه رشته های موسیقی زیاد است، اما تنها چند نفر باقی می مانند.
وی سپس از وضعیت آموزشگاههای موسیقی در زنجان سخن می گوید و ادامه می دهد: این اموزشگاهها در حد ایده آلی قرار ندارند و تا وقتی که موسیقی در زنجان صاحب یه تشکل صنفی منسجم نباشد نمی توان به کارکرد این آموزشگاهها امیدوار بود.

ساز سخت
ارغوانی نوازندگی ساز سنتور را کاری دشوار عنوان می کند و می افزاید: از ویژگیهای سنتور داشتن صدای بلند است. این ساز 3 اکتاو دارد و در موسیقی ایرانی جوابگوست و طبعا اشکالاتی هم بر آن وارد است، اما تعداد اندکی از افراد می توانند آن را به صورت حرفه ای بنوازند.
این هنرمند زنجانی برگزار جشنواره های موسیقی در شهرها را کاری مثبت ارزیابی می کند و ادامه می دهد: برگزاری چنین جشنواره هایی به طور حتم به اعتلای این هنر کمک می کند اما موضوع اینجاست که همواره حاشیه های آن پر رنگ تر از متن بوده است، به عنوان مثال برخی اگر داور جشنواره از تهران بیاید، مدرسان موسیقی در زنجان به شاگردان خود اجازه شرکت در آن را نمی دهند. مسائلی از این دست موجب می شود که گاهی هدف از برگزاری جشنواره بسیار کم رنگ شود.
وی ادامه می دهد: موسیقی زنجان دارای هویت تاریخی است. گرچه زنجان در این هنر صاحب مکتب نیست و اصفهان و قزوین خود را مدعی در این راه می دانند، اما باید گفت ما لحن هایی در موسیقی عاشیقی به نان 'هاوا' داریم که در هیج جای کشور نیست و باید این موضوع را جدی بگیریم. متاسفانه جوانانی که به سمت موسیقی کشیده می شوند و دوست دارند ساز به دست بگیرند و نوازندگی کنند از تاریخ زنجان در این حوزه بی خبرند.
ارغوانی با تاکید به اخلاق و منش در بین هنرمندان موسیقی، اظهار می کند: باید ابتدا اخلاق و منش و شرافت در موسیقی به هنرآموزان تعلیم داده شود، این هنر میدان اسب دوانی نیست که هر کسی اول به خط پایان برسد، برنده اعلام شود، بلکه کسی که وارد این عرصه می شود باید به لحاظ تکنیک و رفتار و منش آموزش دیده شود و قدمها را یکی یکی بردارد. در سالهای اخیر جوانانی وارد عرصه موسیقی شده اند که به می خواهند به عنوان تکنسین سارهای موسیقی عمل کنند و آن را تغییر دهند که کار درستی نیست.
وی در مورد راهکار مشکلات مذکور می گوید: وجود یک متولی اهل هنر و تشکل صنفی منسجم می تواند جلوی آسیبهای موجود را بگیرد. متاسفانه در حال حال حاضر بسیاری از هنرمندان پیشکسوت که به عنوان تابلو راهنما عمل می کردند در قید حیات نیستند و این راه را برای ادامه کار سخت کرده است.
7312/8068
دریافت: حسن اکبری** انتشار دهنده: اسماعیل جهانبخش
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.