جان دوباره گرفتن تفکر طالبانیسم چه در افغانستان یا پاکستان و دیگر نقاط منطقه برای صلح ، امنیت و ثبات منطقه فوق العاده خطرناک است و باید با آن مبارزه و مقابله کرد. مماشات و سهل انگاری کشورهای منطقه در مقابله با تفکر طالبانی و جان گرفتن مجدد عملیات گروههای وابسته به این تفکر، چیزی به جز زیان عموم به جای نمی گذارد .

محمد حسین بنی اسدی، دیپلمات بازنشسته و کارشناس سیاست خارجی در یادداشتی برای جماران نوشت:  صبحگاه  ۲۲ آذر ماه شاهد حمله یک گروه شش نفره تروریستی به مقر پلیس در دیر اسماعیل خان پاکستان بودیم. این عملیات که چند ساعت به طول انجامید منجر به کشته شدن   ۲۵ و زخمی شدن ۳۰ نفر نظامی و ۶ تروریست مهاجم شد.

مسئولیت این عملیات تروریستی را گروه نوظهور تحریک جهاد پاکستان(TJP) که گفته می شود شاخه ای از تحریک طالبان پاکستان (TTP) است به عهده گرفت. («تحریک» در زبان پاکستانی به معنای «جنبش» و «نهضت» است).

متعاقب این حادثه تروریستی، معاون وزارت خارجه پاکستان، کاردار سفارت افغانستان سردار احمد شکیب را احضار و ضمن اعتراض ,خواهان تحقیقات جامع و اقدام قاطع علیه عاملین این حادثه تروریستی، همچنین اقدام علیه همه گروههای تروریستی  و عاملین و رهبران و پناهگاهای  آنان در افغانستان و دستگیری و استرداد آنها به پاکستان  شد.

محمد آصف، وزیر پیشین دفاع پاکستان و از رهبران حزب مسلم لیگ نواز  نیز منشأ این حمله تروریستی را خاک افغانستان  دانست و هشدار داد  تروریستی که در خاک افغانستان  تمامیت پاکستان را هدف  گرفته بر روابط دو کشور تاثیر منفی می گذارد.

گر چه ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان از این حادثه ابراز تأسف و هدایت آن از خاک افغانستان را تکذیب کرده، ولی گویا پاکستانی ها که پدرخوانده طالبان محسوب می شوند و از جزییات با خبرند این ادعای سخنگوی طالبان را قبول ندارند.

در این میان اظهارات وزیر اطلاعات بلوچستان پاکستان آقای اچکزی را می توان نشان دهنده عمق عصبانیت اسلام آباد از طالبان دانست و آن را جدی گرفت. آقای اچکزی خواهان یک سلسله اقدامات ضد تروریستی از جمله مجوز پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین به آمریکا برای هدف گرفتن پناهگاهای شبه نظامیان در افغانستان شد. به گفته اچکزی این حمله تروریستی از همه خطوط قرمز امنیت ملی پاکستان عبور کرده و لذا  اعتراض کافی نیست و باید عملیات متقابل از جمله: عملیات ویژه هدفمند، حمله هوایی، مسدود کردن مرزها با افغانستان، اخراج همه پناهندگان افغانی، برپایی تجمع مخالفان سیاسی طالبان در اسلام آباد و دادن پایگاه به آمریکا برای حملات هواپیماهای بدون سرنشین به مراکز و پناهگاههای تحریک طالبان پاکستان در افغانستان  صورت گیرد و به طالبان پیام جدی مبنی بر اینکه تحمل بازی دوگانه را نداریم، داده شود.

این حملات تروریستی علیه پاکستان در حالی است که فرمانده ارتش پاکستان متعاقب دیدار هفته گذشته نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان از اسلام آباد به منظور مذاکرات پیرامون همکاری‌های دوجانبه و تحولات منطقه ای از جمله امور افغانستان  راهی آمریکا شد و با مقامات نظامی امنیتی از جمله وزیر دفاع آمریکا ملاقات کرد.

بر اساس گزارش موسسه مطالعات امنیتی و بحران پاکستان طی ماه گذشته بر عملیات خشونت آمیز ضد دولتی در پاکستان به میزان ۳۴ درصد افزوده شده که ایالت خیبر پختونخواه با ۵۱ حمله تروریستی با ۵۴ کشته و ۸۱ مجروح در صدر ایالتهای پاکستان است .

برخی منابع معتقدند که کاسه صبر پاکستان  لبریز شده و ممکن است دست به اقدام نظامی علیه تروریستها در نواحی مرزی یا حتی درون افغانستان بزند مگر اینکه طالبان  فورا تحریک طالبان پاکستان و تحریک جهاد پاکستان را به عنوان گروه تروریستی اعلام و عملیات تروریستی آنها در پاکستان را با فتوای امیر امارت طالبان  محکوم کند.  البته  نظر و حمایت آمریکا  در این خصوص برای پاکستان مهم  ارزیابی می شود.

جنوب آسیا، منطقه مستعد درگیری های مرزی و سیاسی - عقیدتی است و چنانچه پاکستان با این گروه ها  که عقبه در نواحی مرزی و افغانستان دارند در گیر شود طبعا سایر نقاط منطقه را نیز متاثر می کند . تشکیل گروه جدید تروریستی «تحریک جهاد پاکستان» و آغاز حملات تروریستی این گروه  بی گمان  باعث دلگرمی سایر گروهای تروریستی از جمله در مناطق شرق ایران می شود و لذا برای همسایگان افغانستان زنگ هشداری را به صدا در می آورد.  از این رو ایجاب می کند که با دقت و جدیت و قاطعیت  فعالیت این گروهها زیر نظر گرفته شود و در جهت نابودی آنها اقدام مشترک انجام شود‌‌.

جان دوباره گرفتن تفکر طالبانیسم چه در افغانستان  یا پاکستان  و دیگر نقاط منطقه برای صلح،  امنیت و ثبات منطقه فوق العاده خطرناک است و باید با آن مبارزه و مقابله کرد. مماشات و سهل انگاری کشورهای منطقه در مقابله با تفکر طالبانی و جان گرفتن مجدد عملیات گروههای وابسته به این تفکر، چیزی به جز زیان عموم به جای نمی گذارد.

چین با سیاست مماشات با طالبان -به امید جلوگیری از نفوذ این تفکر به مسلمانان اویغور- ممکن است در کوتاه مدت موفق باشد، ولی در دراز مدت طوفان درو  خواهد کرد.  حتی ارتش قدرتمند چین و کوههای صعب العبور هندوکش و قراقروم نیز قادر به جلوگیری از  نفوذ این تفکر ویرانگر نخواهند  شد . کشورهای تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان  که به حمایت و پشتیبانی  روسیه دل بسته اند نیز از امواج این تفکر خطرناک در امان نخواهند ماند .

در این میان  ایجاب می کند که ایران با حساسیت بیشتری ضمن رصد تحولات در شرق ایران، تمهیدات لازم را اتخاذ کند. اکنون تحولات  غزه  مرکز توجه جهان  شده، ولی نباید ایران را از روند تحولات  شرق غافل کند . درگیری پاکستان با تروریست‌های با تفکر طالبانیسم در واقع لانه زنبوری است که کل منطقه را متاثر می کند .  بی گمان قدرت گرفتن این گروهها  به  ارتباط سازمانی آنها با گروههای مناطق شرق ایران و برخی عناصر همفکر آنان در بین خیل  افاغنه در ایران  منجر می شود که برای کشورمان هشدار دهنده است.

اخیرا به نقل از  حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه نقل شده که طالبان داعش نیست، بلکه طالبان با داعش می جنگد. البته تجربه نشان  داده که طالبان، داعش، القاعده، النصره و... همه از یک آبشخور تغذیه می شوند و  این گروهها در برابر ایران با اکثریت شیعه  دیدگاه تکفیری واحدی دارند .

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.