رئیس جمهور گویان روز چهارشنبه در سخنرانی خود خطاب به شهروندان گفت: اقدامات دولت ونزوئلا بر خلاف قوانین بین‌المللی است و تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بین‌المللی است. اشاره به تهدید دانستن اقدام ونزوئلا برای صلح و امنیت جهانی، یادآور منطق ایالات متحده برای دخالت آن در جنگ های جاری در خاورمیانه و اروپای شرقی است

به گزارش جماران، نیوزویک در گزارشی درباره تنش جدید در آمریکای لاتین نوشت:  ایالات متحده ممکن است به سمت دخالت در یک درگیری جهانی دیگر پیش برود، زیرا تنش ها بین ونزوئلا و همسایه این کشور یعنی گویان پس از یک همه پرسی بحث برانگیز درباره منطقه مورد مناقشه دو کشور، افزایش یافته است.

ارتش ایالات متحده روز پنجشنبه اعلام کرد که نیروهای فرماندهی جنوبی آن در اواخر  روز عملیات هوایی در داخل گویان را انجام خواهند داد و واشنگتن به تعهد خود به عنوان شریک امنیتی مورد اعتماد گویان ادامه خواهد داد.

روز یکشنبه هفته گذشته ، رأی دهندگان در ونزوئلا از پیشنهادات نیکلاس مادورو، رهبر ونزوئلا برای ادعای حاکمیت بر منطقه مورد مناقشه اسکیبو، که بیش از یک قرن است محل اختلاف بین ونزوئلا و گویان بوده، حمایت کردند. منطقه غنی از منابع اسکیبو توسط جورج تاون کنترل می شود و بیش از دو سوم قلمرو گویان را تشکیل می دهد.

یک حکم قضایی  در سال 1899 اسکیبو را بخشی از گویان، که در آن زمان مستعمره بریتانیا بود، اعلام کرد. توافقنامه سال 1966 بین بریتانیا و ونزوئلا برای حل این مناقشه ره به جایی نبرد و تنش‌ها میان کاراکاس و جورج تاون به تازگی و پس از موافقت گویان با فعالیت شرکت آمریکایی اکسون موبیل در بلوک‌های نفت و گاز واقع در قلمرو دریایی اسکیبو افزایش یافته‌است.

در این میان ونزوئلا  ادعا می کند توافقنامه ژنو در سال 1966 حکم 1899 داوران بین المللی را لغو کرد.نتایج رای گیری انجام شده در ونزوئلا توسط گویان به عنوان گامی به سوی الحاق این منطقه تلقی شد.  البته سابقه ای برای چنین نگرانی هایی وجود دارد، زیرا روسیه رفراندوم هایی را برگزار کرده است که تصور می شود رای های ساختگی برای تلاش برای مشروعیت بخشیدن به ادعاهای این کشور در مورد بخش هایی از خاک سرزمینی اوکراین است.

مادورو پس از اعلام نتایج همه پرسی، با اشاره به نام جایگزین منطقه، گفت: ما اولین گام های یک مرحله تاریخی جدید را برداشته ایم تا برای گوایانا اسکیبا خود بجنگیم، برای صلح و به دست آوردن دوباره آنچه که آزادی خواهان برای ما به جا گذاشتند.

دیوان بین‌المللی دادگستری، گفته بود که کاراکاس نباید اقدامی انجام دهد که بتواند کنترل گویان بر منطقه اسکیبو را تغییر دهد اما کاری هم برای متوقف کردن برگزاری این رفراندوم توسط ونزوئلا انجام نداد.

گویان از دیوان خواسته بود که همه‌پرسی را متوقف کند و گفته بود که با این همه پرسی کاراکاس می‌تواند اقدامات یکجانبه‌ای برای حل و فصل اختلافات با گویان از طریق الحاق و ادغام رسمی تمام قلمرو مورد بحث به ونزوئلا اتخاذ کند.

پس از رای گیری، عرفان علی،  رئیس جمهور گویان تهدید مستقیم تمامیت ارضی، حاکمیت و استقلال سیاسی گویان را محکوم کرد. او تاکید کرد که جورج تاون تدابیر پیشگیرانه را برای حفاظت از قلمرو خود تشدید خواهد کرد و افزود که با سازمان ملل متحد و  رهبران چند کشور  صحبت کرده و با ارتش ایالات متحده تماس گرفته است.

علی روز چهارشنبه در سخنرانی خود خطاب به شهروندان گویان گفت: اقدامات دولت ونزوئلا بر خلاف قوانین بین‌المللی است و تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بین‌المللی است.

اشاره به تهدید دانستن اقدام ونزوئلا برای صلح و امنیت جهانی، یادآور منطق ایالات متحده برای دخالت آن در جنگ های جاری در خاورمیانه و اروپای شرقی است و این گمانه زنی ها را در مورد اینکه حمایت نظامی ایالات متحده از صلح و نظم بین المللی در قاره آمریکا تا کجا پیش خواهد رفت، ایجاد کرده است.

ایالات متحده در حال حاضر به رژیم اسرائیل برای پیشبرد حمله نظامی علیه غزه کمک می کند . واشنگتن همچنین پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین در فوریه 2022، از کی یف حمایت کرده است.

دولت ایالات متحده در بیانیه ای اعلام کرد، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه با رئیس جمهور گویا گفت و گو کرد تا دوباره بر حمایت تزلزل ناپذیر ایالات متحده از حاکمیت گویان بر منطقه مورد مناقشه با ونزوئلا تاکید کند.

معاون رئیس جمهور گویان، درست قبل از برگزاری رای گیری در ونزوئلا گفته که همه گزینه ها برای دفاع از کشورمان روی میز است. وزارت دفاع برزیل همچنین گفته بود که در حال تقویت حضور نظامی خود در امتداد مرز شمالی خود با ونزوئلا و گویان است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.