«جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده امیدوار بود که دوره ریاست‌جمهوری خود را با یک توافقنامه صلح تاریخی جدید بین اسرائیل و قدرتمندترین و تاثیرگذارترین کشور عربی، عربستان سعودی، به پایان برساند اما این امید اکنون در حال نابودی است.»

طوفان الاقصی محاسبه های ایالات متحده برای عادی سازی رابطه میان رژیم اسرائیل و عربستان سعودی را بر هم زد.

به گزارش جماران، پولیتیکو در گزارشی در این باره می نویسد: قرار بود رقص دیپلماتیک بین اسرائیل و عربستان سعودی که توسط واشنگتن طراحی شده بود، با تبادل سفیران قبل از انتخابات ریاست جمهوری بعدی ایالات متحده به اوج خود برسد، اما حمله حماس به اسرائیل(سرزمین های اشغالی) این معامله را به خطر انداخت.

رابطه عاشقانه اسرائیل با عربستان سعودی اکنون متزلزل شده و حماس اکنون امیدوار است واکنش در خیابان پایتخت های عربی در حمایت از حمله غافلگیرانه آنها، سایر کشورهای عربی را وادار کند که در تصمیمات اخیر خود برای عادی سازی روابط با اسرائیل تجدید نظر کنند. بحرین، یمن، لبنان، سوریه و اردن همگی شاهد تظاهرات حامی حماس بوده اند و با افزایش تلفات در غزه، این تظاهرات احتمالاً در سراسر جهان عرب افزایش خواهد یافت. تخمین زده می شود که 200 هزار فلسطینی در غزه در حال حاضر به مدارسی که توسط سازمان ملل اداره می شود پناهنده شده اند و هزاران نفر در روزهای آینده پناهنده خواهند شد. .

در حالی که اسرائیل غزه را بمباران می کند و ارتش احتمالاً تهاجم زمینی را آغاز می کند، رهبران عرب که اخیراً روابط خود را با این کشور عادی کرده اند، اکنون باید راهی برای مهار فشار وارده از «خیابان های عربی» بیابند که از آنها می خواهد حملات اسرائیل را محکوم کرده و رابطه نوپای خود با این دولت یهودی را قطع کند.

امارات متحده عربی، بحرین و مراکش از زمان امضای توافقنامه ابراهیم در سال 2020، همگی نمایندگی های دیپلماتیک خود را در اسرائیل افتتاح کرده اند و در شرایط فعلی هم  هنوز تصمیم نگرفته اند که چگونه باید به رویدادهای سریع غزه واکنش نشان دهند. هیچ یک از آنها از حماس و ایدئولوژی آن حمایت نمی کنند، اما اگر احساسات ضد اسرائیلی در سراسر جهان عرب افزایش یابد، آنها ممکن است چاره ای جز تعطیل کردن نمایندگی های خود در اسرائیل نداشته باشند.

حماس تنها یکی از چندین گروه نزدیک به ایران است که همگی مخالفت شدیدی با هر نوع عادی سازی بین اسرائیل و کشورهای عربی دارند. جهاد اسلامی که آنهم در غزه مستقر است، پس از حماس، دومین گروه بزرگ مبارزان فلسطینی است.

بنابراین، با گسترش بحران، عربستان سعودی اکنون با یک معضل تقریباً غیرممکن روبه رو شده است. تا همین اواخر، این کشور درگیر سرکوب رهبران محلی حماس بود و بسیاری از آنها به دلیل عضویت و جمع آوری کمک های مالی برای حماس  دستگیر و به زندان های طولانی محکوم شدند. در سال 2019، مقامات سعودی محمد الخضری 81 ساله، نماینده ارشد حماس در این کشور را دستگیر کردند و او را به دلیل حمایت از حماس به 15 سال زندان محکوم کردند. پسر او هانی الخضری به سه سال زندان محکوم شد.

به گفته حماس، آنها از جمله 60 حامی حماس بودند که توسط عربستان دستگیر شدند. اما اخیراً، عربستان سعودی تاکتیک های داخلی خود را تغییر داده و خط ملایم تری در قبال حماس اتخاذ کرده است. خضری و سایرین از زندان‌های عربستان آزاد شدند و رهبران حماس مستقر در قطر و لبنان اجازه داشتند در مراسم سالانه حج مسلمانان شرکت کنند. در پس این ژست‌ها این امید وجود داشت که حماس نیز به نوبه خود، انتقاد خود از نزدیک شدن عربستان به اسرائیل را کاهش دهد و این کار را نیز کرد. اما این رویه ممکن است پس از 7 اکتبر تغییر کند، زیرا شوک های سیاسی این تحول  شروع به تأثیرگذاری بر منطقه می کند.

تمام مفروضات قبلی در مورد فرصت های صلح اکنون از بین رفته است. حمله حماس یک تغییر بازی است و مهمتر از همه، اسرائیلی‌های عادی پس از اتفاقی که افتاده تمایلی به معامله صلح با کشورهای عربی ندارند. آنها فقط می خواهند انتقام بگیرند.

اگر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی اکنون احساسات طرفدار حماس را نادیده بگیرد و به دنبال عادی سازی روابط با اسرائیل باشد، با محکومیت گسترده توده های عرب مواجه خواهد شد. آنها احتمالاً او را به عنوان خیانت کننده بزرگ اعراب و مسلمانان معرفی خواهند کرد.

به همین ترتیب، اگر او روند عادی سازی با اسرائیل را رها کند، پس از آن با خطر از دست دادن بسیاری از امتیازهای ایالات متحده، از جمله یک پیمان دفاعی متقابل و زیرساخت های هسته ای غیرنظامی مواجه خواهد شد.  

محمد بن سلمان در اواخر سپتامبر گفت: «ما نگران دستیابی هر کشوری به سلاح هسته‌ای هستیم و اگر ایران سلاحی بسازد، ما باید سلاحی به دست آوریم.»

تصور اینکه تنها یک هفته پیش هر دو طرف بی سر و صدا در حال جشن گرفتن شکوفایی روابط خود بودند، سخت است. در همین اواخر  دو وزیر کابینه اسرائیل به طور جداگانه به عربستان سفر کردند. آنها ظاهراً برای شرکت در گردهمایی های بین المللی جداگانه به عربستان سفر کرده بودند اما  هدف واقعی از بازدید آنها علنی کردن چیزی بود که برخی از اسرائیلی ها آن را یک رابطه عاشقانه پنهانی می خواندند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده امیدوار بود که دوره ریاست‌جمهوری خود را با یک توافقنامه صلح تاریخی جدید بین اسرائیل و قدرتمندترین و تأثیرگذارترین کشور عربی، عربستان سعودی، به پایان برساند، اما این امید اکنون در حال نابودی است و زیر آوار خانه‌های ویران شده اسرائیلی‌ها و فلسطینی ها مدفون شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.