مقامات اوکراینی افزایش تشعشعات را به دلیل اختلال در لایه سطحی خاک به دلیل جابجایی مقدار زیادی تجهیزات نظامی سنگین از طریق منطقه ممنوعه و انتشار گرد و غبار رادیواکتیو آلاینده در هوا نسبت دادند.

به گزارش جماران به نقل از العربی الجدید آژانس تنظیم مقررات انرژی هسته‌ای اوکراین اعلام کرد که سطوح بالاتر از حد معمول تشعشعات گاما در منطقه نزدیک نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل، پس از اشغال آن توسط ارتش روسیه، شناسایی شد.

بازرسی دولتی تنظیم مقررات هسته ای اوکراین روز جمعه اعلام کرد که سطوح بالاتری از تشعشعات گاما درمنطقه چرنوبیل شناسایی شده است، اما جزئیاتی از میزان افزایش را ارائه نکرد.

این افزایش به دلیل اختلال در لایه سطحی خاک به دلیل جابجایی مقدار زیادی تجهیزات نظامی سنگین از طریق منطقه ممنوعه و انتشار گرد و غبار رادیواکتیو آلاینده در هوا است.

این امر پس از آن صورت گرفت که مقامات اوکراینی گفتند روسیه پس از یک نبرد شدید در روز پنجشنبه کنترل تاسیسات و منطقه ممنوعه اطراف آن را به دست گرفته است.

ژنرال ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه نیز به نوبه خود گفت که نیروهای هوابرد روسیه از این تاسیسات محافظت می کنند تا از هرگونه "تحریک آمیز" احتمالی جلوگیری کنند. وی تأیید کرد که سطح تشعشعات در این منطقه نرمال است.

در مورد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اوکراین از کنترل روسیه بر این تاسیسات اطلاع داد و افزود که "هیچ تلفات یا خسارتی در سایت صنعتی وجود ندارد."

نکته قابل توجه این است که فاجعه چرنوبیل در سال 1986 زمانی رخ داد که یک رآکتور هسته ای در نیروگاه واقع در 130 کیلومتری شمال کی یف منفجر شد و ابر رادیواکتیو را به سراسر اروپا فرستاد. راکتور آسیب دیده بعداً با یک کلاه محافظ برای جلوگیری از نشت پوشانده شد.

لازم به ذکر است از دیروز نگرانی‌هایی در خصوص درگیری در اطراف نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل به‌طور مرتب از سوی منابع مختلف مطرح می‌شد.

اگرچه نیروهای ارتش روسیه بدون آسیب رسیدن به تاسیسات موفق شدند کنترل این منطقه را از دست اوکراینی‌ها خارج کنند، اما گزارش‌های ضد و نقیضی درباره افزایش میزان تشعشات رادیو اکتیو منتشر شده است.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، بامداد امروز درخصوص گروگان گرفته شدن پرسنل این نیروگاه توسط نیروهای روسیه سخن به میان آورده بود و گروسی رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم اطمینان داده بود که همه چیز تحت کنترل و نظم بوده و به تاسیسات چرنوبیل آسیبی وارد نشده است.

به نقل از «کی‌یف پست»، طبق گزارش آژانس هسته‌ای اوکراین، افزایش تشعشعات در نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل ناشی از اختلالات خاک، بدون آسیب به تاسیسات هسته‌ای است.

گرچه نیروگاه هسته‌ای چرنوبیل که فاجعه مرگبار اتمی ۱۹۸۶ در آن روی داد یک موضع نظامی تلقی نمی‌شود، اما این نقطه از نظر راهبردی اهمیت بسیاری دارد زیرا بین مرز بلاروس و کی‌یف، پایتخت اوکراین قرار گرفته است.

بن هاجز، ژنرال بازنشسته و فرمانده پیشین ارتش آمریکا در اروپا پیش از اشغال چرنوبیل به دست روسیه در مصاحبه‌ای گفته بود: «موقعیت مکانی این نقطه مهم است. اگر نیروهای روسی بخواهند از شمال به کی‌یف حمله کنند باید از چرنوبیل بگذرند چون تقریباً سر راه آنهاست.»

چرنوبیل در خاک اوکراین کمتر از ۱۶ کیلومتر با مرز بلاروس فاصله دارد. این کشور متحد روسیه است و مسکو نیروهای آماده حمله خود را در خاک این کشور مستقر کرده بود. فاصله مستقیم خطی از خاک بلاروس تا کی‌یف در جنوب مرز این کشور، حدودا ۱۲۸ کیلومتر است.

مسیر بلاروس به کیف از طریق چرنوبیل به ویژه از نظر جغرافیایی برای برنامه‌ریزان نظامی روسیه جذاب بوده است، زیرا به سربازان این امکان را می‌دهد که برای دسترسی به کی‌یف به جای گذر بالقوه خطرناک از رودخانه دنیپر در اوکراین، از قسمت کم‌عرض‌تر این رودخانه در خاک بلاروس بگذرند.

رود دنیپر که از شمال به جنوب جریان دارد، اوکراین را به دو نیم قسمت کرده و در بیشتر مسیر خود در خاک این کشور پهنای بسیار زیادی دارد.

ایولین فارکاس که معاون وزیر دفاع آمریکا در امور روسیه، اوکراین و اوراسیا در دولت اوباما بود، گفت: روس‌ها چرنوبیل را می‌خواهند زیرا قصد دارند کنترل کل این کشور بدبخت را در دست بگیرند. آنها می‌خواهند پایتخت را محاصره کنند.

شبکه ان‌بی‌سی به نقل از یک دستیار کنگره آمریکا که نامی از او نبرده می‌نویسد: چرنوبیل یک قطعه ملک بی‌استفاده است، اما اگر بخواهید سریع کی‌یف را بگیرید، باید از این نقطه عبور کنید»

خطر دوباره آلودگی اتمی در جنگ

در پیرامون رآکتور آسیب دیده در چرنوبیل و شهر متروکه پریپیات، «منطقه ممنوعه» بزرگی هست که در آن کارگران سال‌ها نیروگاه سابق را با دقت و مشقت برچیده و زباله‌های رادیواکتیو را پاکسازی کرده‌اند.

پس از انفجار ۱۹۸۶، ابری از رادیواکتیو ایجاد شده و به سمت بسیاری از مناطق اروپا حرکت کرد. طبق اعلام انجمن جهانی هسته‌ای، رادیواکتیویته منطقه اطراف این نیروگاه در دهه‌های پس از فاجعه کاهش یافته و مطالعات نشان می‌دهد که به‌رغم آلودگی خاک، جمعیت حیوانات وحشی در منطقه ممنوعه افزایش یافته است.

اما جنگ در این هفته در این منطقه نگرانی‌هایی را در مورد احتمال بروز تأثیرات مخرب زیست‌محیطی ایجاد کرد، زیرا ممکن است بر اثر درگیری‌ها خاک آلوده و سایر زباله‌های اتمی دوباره به هم بخورد و آلودگی رادیواکتیو از منطقه فراتر هم برود.

فارکاس گفت ممکن است ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه علاقه‌ای به خودِ نیروگاه از کار افتاده نداشته باشد، اما مسکو می‌خواهد امنیت و سلامت منطقه را برای استقرار خودش حفظ کند، به‌ویژه با وجود احتمال نبرد طولانی‌مدت با مبارزان اوکراین در صورت ادامه اشغال این کشور.

او گفت: روس‌ها قطعاً نمی‌خواهند مواد هسته‌ای در محیط اطراف‌شان رها باشد. آنها خطر را در آنجا درک می‌کنند.

اهمیت تاریخی چرنوبیل

اتحاد جماهیر شوروی زمانی که اوکراین را تحت کنترل خود در آورد، نیروگاه چرنوبیل را ساخت و بسیاری فاجعه سال ‍۱۹۸۶ در آنجا را یکی از عوامل مهم سقوط ابرقدرت پیشین در چند سال بعد از آن فاجعه می‌دانند.

این فاجعه موضوع تجدیدنظرطلبی تاریخی در دهه‌های پس از آن بوده است، زیرا پوتین و متحدانش تلاش می‌کنند تا اتحاد جماهیر شوروی را در فضایی مثبت‌تر بازسازی کنند.

پس از محبوبیت یافتن سریال کوتاهی در شبکه اچ‌بی‌او آمریکا درباره چرنوبیل در سال ۲۰۱۹ که در آن فاجعه اتمی اوکراین محصول سوء مدیریت شوروی نشان داده شد، یک شبکه تلویزیونی تحت حمایت کرملین نیز سریالی پخش کرد که در آن سیا، سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا مقصر این فاجعه دانسته شده بود.

رآکتورهای آسیب ندیده نیروگاه چرنوبیل تا سال ۲۰۰۰ به تولید برق برای اوکراین ادامه دادند و پس از آن نیروگاه برای همیشه تعطیل شد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.