مردم سودان بار دیگر به خیابان ها ریختند تا با نظامیان کودتاچی مقابله کنند؛ نظامیانی که در یک روز 7 معترض را کشته و 140 نفر را زخمی کردند.

به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، در حالی که مردم سودان به ویژه در پایتخت برای دومین روز علیه کودتای ارتش و در اختیار گرفتن قدرت به طور کامل تظاهرات کردند، وزارت اطلاع رسانی سودان امروز سه شنبه اعلام کرد که سفرای سودان در فرانسه، بلژیک و سوئیس با محکوم کردن کودتای نظامی تأکید کردند که در کنار ملت سودان و خواسته هایش می ایستند.

این سه سفیر با صدور بیانیه ای حساب خود را از کودتاچیان جدا کرده و در کنار مردم سودان قرار گرفتند.

این در حالی است که خارطوم پایتخت سودان برای دومین روز متوالی شاهد تظاهرات و بستن خیابان های اصلی شد. همچنین مخالفان کودتا خواستار عصیان مدنی فراگیر شدند.

معترضان با ریختن به خیابان ها برای دومین روز راه ها را با سنگ و آتش زدن لاستیک بستند.

خارطوم روز گذشته نیز شاهد درگیری شدید میان معترضان به کودتای ارتش و نیروهای امنیتی و نظامی بود که در پی آن 7 نفر توسط کودتاچیان کشته شدند و 140 نفر نیز زخمی شدند.

اعتراض ها با قطع همه ارتباطات در سودان در پی کودتای ارتش و برکناری «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان همزمان شده است.

در همین حال،عبدالفتاح البرهان» فرمانده نیروهای مسلح سودان و فرمانده کودتاچیان طی یک کنفرانس خبری، به تشریح شرایط کنونی و برنامه‌های فرارو پس از کودتای صبح روز گذشته در این کشور پرداخت.

فرمانده نیروهای مسلح سودان در خصوص سرنوشت «عبدالله حمدوک» نخست‌وزیر سودان که روز گذشته منابع رسانه‌ای اعلام کرده بودند، نیروهای مسلح او و شماری از وزرای کابینه را به مکان نامعلومی برده‌اند، گفت: برای حفظ جان و سلامت نخست‌وزیر، او با من در منزلم است و به زندگی عادی خود ادامه می‌دهد و به زودی به منزلش باز می‌گردد.

وی افزود :نیروهای مسلح از هر آنچه می توانستند، صرف نظر کردند تا آمال و آرزوهای ملت سودان محقق گردد، طی هفته اخیرشاهد برخی اقدامات تحریک آمیز علیه نیروهای مسلح بودیم، خطراتی که هفته گذشته با آنها روبرو شدیم، می توانست به یک جنگ داخلی منجر شود.

برهان یادآور شد: با ویلتمن فرستاده آمریکا درخصوص نحوه حل اختلاف میان نیروهای سیاسی و ارتش گفتگو کردیم، با حمدوک تا شب قبل از حوادث اخیر درباره توسعه مشارکت سیاسی سخن گفتیم، در روزهای آینده شوراهای عدالت تشکیل خواهند شد، نیروهای مسلح به تنهایی نمی توانند مرحله انتقالی را تکمیل کنند و به مشارکت ملت سودان نیاز دارند.

وی یادآور شد: تلاش خواهیم کرد تا مجلس قانونگذاری متشکل از جوانان انقلابی باشد و انتقال واقعی به دولت غیرنظامی صورت خواهد گرفت، نخست وزیر تعیین خواهد شد، حمدوک در خانه من است، حمدوک در امنیت به زندگی طبیعی خود ادامه می دهد و در معرض هیچ اذیت و آسیبی قرار نگرفت.

در تحولی دیگر، برخی گزارش‌های رسانه‌ای حاکی از این هستند که فرمانده نیروهای مسلح سودان پیش از آغاز کودتا به آمریکایی‌ها درباره اقدام احتمالی نیروهای ارتش سودان علیه کابینه غیرنظامی اطلاع داده بود.

سایت خبری "اکسیوس" آمریکا به نقل از برخی منابع آگاه از دیدار عبدالفتاح البرهان، فرمانده نیروهای مسلح سودان با «جفری فلتمن» فرستاده آمریکا به شاخ آفریقا اعلام کرد، البرهان در این دیدار از احتمال اینکه نیروهای ارتش سودان به دلیل اختلاف‌نظرها با دولت غیرنظامی اقداماتی را علیه آن در پیش بگیرند، گفت.

کمتر از ۴۸ ساعت پس از این دیدار، البرهان وضعیت فوق‌العاده در سراسر سودان، انحلال شورای حاکمیتی و کابینه این کشور و نیز تعلیق اجرای برخی بندهای قانون اساسی را در پی کودتا در این کشور با بازداشت عبدالله حمدوک، نخست وزیر و تعدادی از وزرا و چهره‌های سیاسی سودان اعلام کرد.

فلتمن پیشتر دیدارهایی با حمدوک و البرهان انجام داده و بر حمایت واشنگتن از تحول دموکراتیک و غیرنظامی در سودان برای خارج کردن این کشور از تنش میان دو تشکل نظامی و غیرنظامی در کابینه آن تاکید کرده بود.

سایت اکسیوس گزارش داد، پس از دیدار فلتمن با البرهان و بازگشت او به واشنگتن، اولین گزارش‌ها از انجام کودتا در سودان منتشر شدند.

فلتمن به البرهان گفته بود که واشنگتن به هر گونه تلاش برای کودتا با قدرت پاسخ خواهد داد و احتمال دارد تمامی کمک‌ها به سودان متوقف شده و ابعاد مختلف روابط دوجانبه خارطوم-واشنگتن به حالت تعلیق درآیند.

آمریکا پس از کودتا در سودان موضعگیری جدی در پیش گرفته و برای اتخاذ اقداماتی مناسب جهت محاکمه کسانی که تحقق خواست سودان‌ها را مختل کردند اعلام آمادگی کرده و از توقف کمک‌های مالی خود به سودان خبر داد.

همچنین آمریکا ضمن محکومیت شدید این کودتا و بازداشت‌ رهبران غیرنظامی سودان، بازگشت فوری به حاکمیت مدنی و آزادی نخست وزیر را خواستار شد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی شدید خود از گزارش‌ها درباره استفاده نیروهای امنیتی سودان از گلوله‌های واقعی علیه تظاهرکنندگان، اعلام کرد: آمریکا اقدامات نیروهای نظامی سودان را به شدت محکوم می‌کند.

بلینکن افزود: به شدت با انحلال دولت انتقالی به رهبری غیرنظامیان و نهادهای مرتبط با آن مخالف هستیم و تلاش برای بازگرداندن فوری آن را خواستاریم.

 

سودان به کجا می رود؟

العالم نیز در تحلیلی نوشت:می گویند کودتای دیروز دوشنبه در سودان در واقع اقدامی پیشدستانه برای خنثی کردن هر گونه تحرک علیه چنبره نظامیان بر قدرت و فراهم کردن مقدمات برای به قدرت رسیدن کسانی است که هیچگاه مانع سازش با رژیم صهیونیستی نخواهند شد.

این کودتا در حالی رخ داده است که سودان پا به مرحله ای بسیار دشوار در تاریخ خود گذاشته و با همه جایگاه استراتژیکش در قلب قاره سیاه، در آستانه اجرای توافق پیشین مبنی بر پایان مهلت نظامیان برای تحویل قدرت به غیر نظامیان قرار گرفته است.

این توافق اگر اجرا می شد می توانست مانعی جدی در مسیر سازش سران کودتا با رژیم صهیونیستی و مشروعیت بخشی به این سازش باشد و این هدف بدون توسل به زور به راحتی محقق نمی شد.

نقض توافق پیشین – که به موجب آن نظامیان می بایست قدرت را به غیر نظامیان تحویل دهند – به طور مستقیم مقامات نظامی این کشور را به سمت سازش با رژیم صهیونیستی پیش رانده و سودان را در یک قدمی سازش خفت باری قرار می دهد که آمریکا و سران سازشکار عرب مثل امارات و عربستان برای تحقق آن، تلاش زیادی کرده اند.

تجربه مصر در کودتا و واکنش های بین المللی

همین سناریو در سال 2013 با کودتای نظامی عبدالفتاح سیسی، فرمانده نیروهای مسلح مصر علیه محمد مرسی، رئیس جمهور سابق در این کشور اجرا شد. این حادثه در سودان یادآور ماجرای کودتای نظامی سیسی در مصر است؛ ارتش مصر در تاریخ 3 ژوییه 2013 برابر با 24 شعبان 1434 قمری، محمد مرسی، رئیس جمهور منتخب مصر را عزل کرده و قانون اساسی را ملغی و فعالیت رسانه های این کشور را متوقف کرد؛ رئیس دیوان قانون اساسی، عدلی منصور را مأمور تشکیل کابینه کرد. محمد مرسی هم به مدت چندین ماه به مکان نامعلومی منتقل شد. همچنین حکم بازداشت 300 تن از اعضای اخوان المسلمین را هم صادر کرد.

در آن زمان این کودتا پس از چندین ماه تظاهرات مخالفان که خواستار کناره گیری محمد مرسی بودند، انجام شد. این در حالی است که برخی طرف های حامی کودتا علیه رئیس جمهور منتخب حاضر نبودند عنوان "کودتا" را برای این حوادث بکار ببرند و آن را "انقلاب" نامیدند.

واکنش های بین المللی به این حوادث بسیار گوناگون بود؛ اغلب سران عرب یا از آن حمایت کردند یا اعلام بی طرفی کردند. در این بین فقط فقط و تونس به شدت تحرک ارتش را محکوم کردند. آمریکا هم حاضر نشد عنوان "کودتا" را برای این حوادث به کار ببرد. برخی کشورهای دیگر هم برکناری مرسی را محکوم کرده یا در این باره ابراز نگرانی کردند. اتحادیه آفریقا نیز به دلیل توقف اجرای قانون اساسی، عضویت مصر را به حال تعلیق درآورد.

روند سازش از دیدگاه حمدوک

در این بین منابع آگاه اماراتی از دست داشتن این کشور در کودتای نظامی در سودان به منظور افزایش نفوذ ابوظبی در منطقه آفریقا خبر دادند و این به معنای تأیید و تضمین ضمنی سازش این کشور با رژیم صهیونیستی است.

عبد الله حمدوک، نخست وزیر سودان "مثل اکثریت ملت این کشور" مخالفت خود را با سازش اعلام کرده و روند سازش را با تصویب پارلمان منتخب مردم، متوقف کرده بود.

همین امر عوامل و مزدوران رژیم صهیونیستی در منطقه از جمله اماراتی ها را واداشت تا تمام توان خود را برای کودتا علیه ملت و روی کار آوردن نظامیانی که مشکلی با سازش با رژیم صهیونیستی ندارند، به کار گیرند.

تنها فرصت موفقیت این نقشه شکست خورده، در این است که ارتش تا چه اندازه آماده سرکوب ملت باشد و این امر محقق نمی شود مگر با روی کار آمدن حکومت دیکتاتوری شبیه حکومت امیرنشین های حاشیه خلیج فارس که همگی بر مبنای سرکوب مردم و پر کردن زندان ها پا گرفته اند.

وقتی سرپوش آمریکای و "اسرائیلی" کنار می رود..

الان دیگر همه این معادله را در اغلب جوامع عربی و اسلامی می شناسند جز احمق هایی که عادت دارند به خاطر وعده های مادی و امتیازات خیالی، آزموده را دوباره آزمایش کنند.

علاوه بر این سایت "امارات لیکس" به نقل از منابع آگاه گفته است امارات فرماندهان نظامی در سودان به تشویق کرده است که کنترل کشور را به طور کامل به دست بگیرند و قدرت را به غیر نظامیان تحویل ندهند. این منابع همچنین هشدار داده اند که ابو ظبی روابط بسیار خوبی را عبد الفتاح برهان و محمد حمیدتی، معاون او دارد و از مدتها قبل آنها را برای قبضه کردن قدرت تحریک می کنند و به آنها وعده کمک داده اند. این منابع همچنین فاش کرده اند که نیروهای مسلح سودان صبح روز دوشنبه شماری از مقامات و سیاست مداران این کشور را بازداشت کرده و عبد الله حمدوک، نخست وزیر را در حبس خانگی قرار داده اند.

تصویر واضحی که اکنون از سودان به دست آمده است نشان می دهد که ارتش در سراسر کشور و نیروهای واکنش در همه خیابان های خارطوم استقرار یافته اند و مانع تردد آزادانه شهروندان می شوند این در حالی است که مخالفان و معترضان با برافراشتن پرچم این کشور، اقدام به اتش زدن لاستیک در مناطق مختلف شهر کرده اند.

مشروعیت بخشی ناکام

بااینکه وزارت اطلاع رسانی سودان این کودتا را "کودتای نظامی تمام عیار" توصیف کرده است، عبد الفتاح برهان، رئیس شورای حاکمیتی در بیانیه تلوزیونی با اعلام حالت فوق العاده در کشور، اجرای برخی مواد قانون اساسی را تعلیق کرده و شورای انتقالی حاکمیت و دولت را منحل اعلام کرده و همه فرمانداران را برکنار کرد.

خلاصه اینکه روند مشروعیت بخشی به سازش با رژیم صهیونیستی اگر با موفقیت اجرا شود، نقطه تاریکی در تاریخ این کشور اسلامی و و استراتژیک در قلب قاره آفریقا خواهد شد.. و اقدام عبد الفتاح برهان هم به رغم اعلام حالت فوق العاده و تعلیق برخی مواد قانون اساسی و انحلال شورای انتقالی و هیئت دولت و حبس خانگی حمدوک و غیره گامی شکست خورده خواهد بود.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی کودتا در سودان
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.