سید محمدعلی ابطحی معاون پارلمانی دولت اصلاحات گفت: توجه رئیس دستگاه قضا را به این نکته جلب می‌کنم که ما تاکنون مشکل بخشنامه نداشتیم و مشکل فراتر از بخشنامه است. برای آن بیانیه ۸ ماده‌ای ستاد، گروه و مرکز تشکیل شد، اما متأسفانه هیجانات اولیه که تمام می‌شود همه‌چیز فراموش می‌شود. پیشنهاد می‌کنم رئیس دستگاه قضا برای تحقق این اقدام ارزشمند که آبروی نظام را حفظ می‌کند، بعد از ۶ ماه از صدور این بخشنامه که هیجانات آن فروکش کرده است، یک مشاور ویژه‌ قرار دهد تا پیگیر ماجرا شود، زیرا زندانی اسیر است و صدایش به‌جایی نمی‌رسد.

به گزارش جماران؛ ستاره صبح آنلاین نوشت: سازمان زندان‌ها بخشنامه‌ای را با عنوان «حقوق زندانیان، بازداشت‌شدگان و رعایت جنبه‌های اسلامی، اخلاقی و انسانی در برخورد با آنان» به زندان‌های کشور ابلاغ کرده است. این بخشنامه به دستور غلامحسین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضائیه صادر شده است.

بر اساس این بخشنامه قرار است «ساماندهی وضعیت زندان‌ها با ملاحظه حقوق زندانیان» انجام شود. به حداقل رساندن بازداشت‌های موقت، برخورد با متخلفان و متعدیان به حقوق زندانیان در بازداشتگاه‌ها و زندان‌ها و ضرورت نظارت بر عملکرد ضابطین قضایی ازجمله مواردی است که رئیس قوه قضائیه خواستار رعایت آن‌ها شده است. دستورالعمل سازمان زندان‌ها چند بند دارد ازجمله: 1- ممنوعیت انگشت‌نگاری، بازرسی بدنی بدون لباس و پذیرش زندانی دارای بیماری حاد 2- لزوم طبقه‌بندی بازداشت‌شدگان و اعمال نظارت‌های سرزده بر بندها 3- ممنوعیت شکنجه، رفتار تبعیض‌آمیز، اعمال سلیقه بر اساس نوع، جنس و سطح تمکن مالی زندانی 4- ممنوعیت تندخویی، دستبند و پابند و کوتاه کردن موی سروصورت 5- تسهیلات ویژه برای زندانیان زن، زنان باردار، مادران و اقلیت‌های دینی 6- ضرورت فراهم‌سازی ملاقات با خانواده و وکیل 8- ممنوعیت استفاده از پابند برای متهمان اعزامی به‌ویژه افراد زیر هجده سال 9- ممنوعیت اجبار استفاده از پوشش چادر برای زنان؛ تسهیلات برای متهمین سیاسی و مطبوعاتی.

صدور این بخشنامه پس از فوت بکتاش آبتین نویسنده معروف براثر کرونا منتشر شد. او دوران محکومیت پنج سال حبس خود را در بازداشتگاه اوین سپری می‌کرد و هفته گذشته براثر کرونا درگذشت. او پس از انتقال به بیمارستان برای معالجه جان باخت و تصویری از او منتشر شد که نشان می‌داد پاهای بکتاش روی تخت بیمارستان زنجیر شده است. البته در گذشته هم ‌چنین بخشنامه‌ها و اطلاعیه‌هایی وجود داشته است، اما ضمانت لازم برای اجرای آن نبوده و نیست. انتظار می‌رود که این بخشنامه به سرانجام خوبی برسد. دراین‌ارتباط با معاون پارلمانی دولت اصلاحات گفتگویی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

  نظر شما در ارتباط با بخشنامه جدید سازمان زندان‌ها مبنی بر رعایت حقوق مجرمان چیست؟

من از صدور این بخشنامه ابراز خوشحالی می‌کنم و کار خوبی بوده است، اما به‌عنوان کسی که در سال‌های طولانی در انقلاب بوده‌ لازم است بگویم که متأسفانه ما بخشنامه کم نداریم. از زمانی که امام زنده بودند بخشنامه‌ای با ‌عنوان بیانیه ۸ ماده‌ای امام داریم که تقریباً تمام این موارد در آن وجود داشت. در دوران آقای شاهرودی نیز بخشنامه‌ای با عنوان کرامت انسانی و همین موارد منتشر شد. از این بخشنامه جدید هم استقبال می‌کنیم، اما توجه رئیس دستگاه قضا را به این نکته جلب می‌کنم که ما تاکنون مشکل بخشنامه نداشتیم و مشکل فراتر از بخشنامه است. برای آن بیانیه ۸ ماده‌ای ستاد، گروه و مرکز تشکیل شد، اما متأسفانه هیجانات اولیه که تمام می‌شود همه‌چیز فراموش می‌شود. پیشنهاد می‌کنم رئیس دستگاه قضا برای تحقق این اقدام ارزشمند که آبروی نظام را حفظ می‌کند، بعد از ۶ ماه از صدور این بخشنامه که هیجانات آن فروکش کرده است، یک مشاور ویژه‌ قرار دهد تا پیگیر ماجرا شود، زیرا زندانی اسیر است و صدایش به‌جایی نمی‌رسد. گرچه عمده این مسائل مربوط به بخش‌های غیر قضایی است. عمده این تخلفات مربوط به زمان‌هایی است که متهم در اختیار ضابطین قرار دارد. البته ازنظر قانونی سیستم قضایی مسئول است، لذا پیگیری قانونی در رابطین سیستم‌های امنیتی می‌تواند چهره متفاوت و زیبایی را از قوه قضاییه نشان دهد.

  با توجه به سخنان رئیس دستگاه قضا که چرا به مجرمان عادی پابند می‌زنید، پرسش این است که چرا برخی افراد به این توصیه‌های مقام مسئول توجه نمی‌کنند؟

متأسفانه سیستم این نحوه برخورد را یاد گرفته و به‌صورت رویه درآمده است. به نظر می‌رسد افراد خاطی که خلاف قانون با متهم برخورد کرده‌اند توبیخ و تنبیه نشده‌اند، به همین دلیل شاهد برخورد نامناسب نسبت به مجرمان هستیم. این بخشنامه نشان می‌دهد که آقای اژه‌ای هم با این سابقه طولانی در دستگاه قضا به این اقدامات خلاف قانون پی برده و درصدد اصلاح رویه‌های غلط است. امیدوارم در پایان دوره، ایشان بتوانند گزارش دهند که دیگر شاهد چنین اقداماتی در برخورد با مجرمان نیستیم.

  روند تحولی در قوه قضاییه را چگونه می‌بینید؟

روند تحولی در قوه قضاییه مثبت است و به همین دلیل می‌گویم جا برای کار زیاد است. باید به برخی نقاط در این روند تحولی بیشتر دقت کرد، مانند حاکم کردن قانون و پایبند کردن ضابطین به قانون و بخشنامه‌ها. این فعالیت‌ها می‌تواند چهره‌ای که در ابتدای انقلاب از قوه قضاییه به مردم ارائه دادیم، بازسازی کند. آن چیزی که در ابتدای انقلاب به مردم گفتیم درباره رأفت دستگاه قضا با مجرمان بود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.