زندگینامه آیت الله هاشم هاشم زاده هریسی

متولد:
1317-01-01
شغل:

 

 

خلاصه مطلب:

آیت الله هاشم هاشم زاده هریسی از اعضای مجلس خبرگان رهبری است که عضویت در هیئت نظارت بر اجرای فرمان حضرت امام خمینی (س) و عضویت در مجلس شورای اسلامی از جمله مسئولیت های پیشین اوست. 

توضیحات :

آیت الله هاشم هاشم زاده هریسی متولد سال 1317 در یکی از توابع استان آذربایجان شرقی به نام هریس است. او در سن 7 سالگی به مکتب خانه رفت با فراگیری قرآن تحصیلاتش را آغاز کرد. او قرآن را به صورت کامل فراگرفت و در سال 1336 پس از پایان تحصیلات کلاسیک راهی حوزه علمیه تبریز شد، او در مدرسه طالبیه تبریز فراگیری علوم دینی را آغاز کرد. 

هریسی در سال 1340 به حوزه علمیه قم رفت و دروس فقه و اصول، شرح لمعه تا کفایه را فراگرفت. او شرح لمعه را نزد حاج سید جواد آقا خطیبی تبریزی، مکاسب و رسائل را در محضر آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله سبحانی، و کفایه را نزد آیت الله طباطبایی که به سلطانی بروجردی مشهور بود آموخت.

ایشان تحصیلات دروس خارج فقه و اصول را در سال 1345 آغاز کرد و از محضر اساتیدی همچون آیت الله نجفی مرعشی، آیت الله گلپایگانی و آیت الله اراکی بهره برد، او در همان سال نویسندگی را با انتشار کتاب «حقایق تحریف» شروع نمود. 

وی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در فعالیت های انقلابی شرکت می کرد، او پیام ها و اعلامیه های امام و سایر مراجع را در استان ها و شهرستان ها به دست هسته های انقلابی میرساند، و تصمیمات حوزه علمیه و رهبری و سایر اخبار انقلاب را به مردم و علمای بزرگ شهرستان ها ابلاغ می کرد، همچنین در ایام محرم، صفر، ماه رمضان و ایام فاطمیه به تبلیغات می پرداخت که بیشتر فعالیتش بر مسائل سیاسی و انقلابی متمرکز بود. به همین خاطر او بارها توسط ژاندارمری و ساواک احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت و دورانی را حبس شد، او بعد از آزادی از زندان در تبریز ممنوع التصویر بود. 

هریسی در سال 1354 با شهید بهشتی در تهران مرتبط شد و در جلسات ایشان حضور داشت، او همچنین در تحصن روحانیون در دانشگاه تهران حاضر بود و بعد از ورود امام خمینی (س) به تهران از دانشگاه تهران در استقبال ایشان حاضر شد. 

وی در سال 1360 طی مأموریّتی از قم به تبریز منتقل شده و مسئولیّت سازمان تبلیغات اسلامی و نمایندگی امام خمینی (س) در سپاه پاسداران را به عهده گرفت. در دوران جنگ تحمیلی نیز به نمایندگی از سوی حضرت امام (س) در سپاه شخصاً در جبهه‌های جنگ حضور فعّال داشت.

هاشم زاده هریسی در سال 1361 راهی دانشگاه شد و در دانشگاه تبریز، دانشکده الهیات دانشگاه تهران و نیز دانشگاه صنعتی سهند تدریس کرد، او توانست در سال 1369 مدرک دکترای خود را در رشته علوم قرآنی دریافت کند. 

او با داشتن حکم نظارت و بازرسی از سوی دفتر پیگیری شورای انقلاب و بعدها از سوی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و سپس از طرف آیت‌الله مهدوی کنی در دوران وزارتشان شهرستان‌های آذربایجان شرقی و غربی را بازرسی می کرد. وی از جریان نقده در آذربایجان غربی و جریان حزب خلق مسلمان در تبریز گزارش‌ها تهیّه و به مراکز ذی‌ربط ارسال می کرد.

 

آیت الله هاشم زاده هریسی

 

در دوران نمایندگی دوره سوم مجلس شورای اسلامی مقالات فراوان سیاسی نوشت که در روزنامه‌ها و مجلّات کشور منعکس و سپس تحت عنوان «آیین کشورداری» در شش جلد، چاپ و منتشر گردید.

 

حضور آیت الله هاشم زاده هریسی در مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی

آیت الله هاشم زاده هریسی

 

فهرست سایر مسئولیت ها:

  • عضويّت در هيئت نظارت بر اجراى فرمان حضرت امام (س) 
  • نمايندگى ولى فقيه در بسيج دانشجويى دانشگاه‌ها
  • نمايندگى مجلس شوراى اسلامى در دوره سوم و پنجم از تبريز
  • رياست كميسيون اصل 88 و اصل 90 قانون‌اساسی
  • عضويّت در كميسيون فرهنگ عمومى كشور
  • عضويّت در كميسيون شوراى عالى جوانان
  • عضويّت در هيئت نظارت بر اجراى قانون اساسی
  • نمايندگى مجلس خبرگان رهبرى در دوره سوم از استان آذربايجان شرقى و...

 

آثار

از جمله آثار و تالیفات آیت الله هاشم زاده هریسی می توان به طرح نوين، طرح نو، خودآموز قرآن، همه با هم به سوى قرآن، در مكتب قرآن، فرهنگ قرآن (سه جلد)، شناخت سوره‌هاى قرآن (سه جلد)، اعلام و علوم قرآن، شناسنامه سوره‌هاى قرآن، شناخت قرآن، قرآن‌شناسى علّامه طباطبائى، طرح تبويب قرآن، طرح پروژه‌هاى آموزشى و تحقيقاتى، قرآن و عترت، علم الاخلاق (دوجلد)، در مكتب پيشوايان، خداشناسى در كلاس درس، حقايق تحريف شده، اسلام و مسئله شفاعت، بهداشت و درمان در اسلام، حقوق و وظايف زن در اسلام، پيام خون، سفيران انقلاب، تكرار تاريخ، دو تاريخ همگون، صداى عدالت، رساله احكام آموزشى، وظايف مسئولين، وظايف نمايندگان مجلس شوراى اسلامى، قضا و دستگاه قضا در اسلام (وظايف قضات)، مجموعه مقالات، آيين انتخاب و گزينش در اسلام، بررسى خطوط و جريانات سياسى، صداى دوستى و تعادل، ترجمه البيان، افسانه عبداللّه بن سبا، نقش عايشه در تاريخ اسلام، مجموعه كلام حضرت امام (س) در مورد مجلس و نمايندگان، تلخيص الوظائف، آيات الاحكام، تبويب آيات قرآن مجيد، منابع علوم قرآنى و كتاب‌شناسى قرآن، فرهنگ احاديث، سيره و اخلاق عملى اسوه‌هاى انسانيت، تعليم و تربيت اسلامى و تفاهم بين المللى، نماز در قرآن و... اشاره کرد. 

مقالات