امیر عبدوس مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان در آخرین اظهارات خود در ساعات پایانی شب گذشته به خبرنگار ایرنا گفته بود: برآوردهای اولیه حاکی از گسترش آتش سوزی در سطح حدود 150 هکتار از عرصه های پارک ملی گلستان است که از این مقدار تنها 20 تا 30 هکتار آن جنگل و مابقی عرصه های مرتعی است.
نکته ای که در اظهارات سایر مسئولین مرتبط از جمله فرماندار گالیکش در شرق استان گلستان و نیز رئیس اداره منابع طبیعی این شهرستان نیز مشهود بود.
حسن خسروی فرماندار گالیکش شب گذشته در گفت وگو به خبرنگار ایرنا منطقه آتش گرفته را حدفاصل تونل و سه راهی دشت عنوان کرده و گفته بود: عمده مناطق دچار آتش سوزی عرصه های مرتعی و بوته زار است.
این نکته در گفته های بهزاد نجفی رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان گالیکش نیز بارز بود و وی نیز شب گذشته در گفت و گو با ایرنا
با بیان اینکه تاریکی شب مانعی برای تخمین دقیق وسعت آتش سوزی در پارک ملی گلستان است، گفته بود: آنچه قطعی است آتش بیشتر در قسمت علفزارها و سیاه تلوهای بخش شرقی این پارک است.
با وقوع آتش سوزی در پارک ملی گلستان به عنوان یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده کشور که زیستگاه و مامن بسیاری از حیات وحش کشور است و عامل انسانی از احتمالات قوی در بروز آن اعلام شده، نیروهای امدادی اعم از محیط زیست، منابع طبیعی ، هلال احمر و آتش نشانی از خراسان شمالی و نیز شرق استان گلستان به منطقه اعزام و کار مهار آتش و خاموش کردن آن را آغاز کردند.
عملیاتی که به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان با حضور نیروهایی از یگان های ارتش مستقر در خراسان شمالی و گلستان، از ساعات اولیه بامداد امروز مجددا از سر گرفته شده است.
با توجه به گرمای هوا و نیز وزش باد که از دلایل گسترش منطقه آتش گرفته و وسعت یافتن آن اعلام شده، به نظر می رسد تلاش ها بایستی بر مهار آتش و جلوگیری از گسترش آن به سمت مناطق جنگلی پارک ملی گلستان استوار باشد.
تلاش هایی که مثمر ثمر بودن آن نیازمند حضور نیروهای بیشتر و ادوات و ابزار مناسب برای مهار و خاموش کردن آتش از جمله بالگرد (هلی کوپتر) برای خاموش کردن آتش در ارتفاعات و مناطق سخت گذر است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان عصر دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشته بود: دست کم 100 نفر از نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و مردمی به پارک ملی گلستان اعزام شده اند اما با در نظر گرفتن ابعاد آتش سوزی نیازمند تجهیزات هستیم.
وی بیان داشت: از ارتش و هلال احمر درخواست کمک کرده ایم و از فردا صبح نیازمند بالگرد و دیگر تجهیزات مهار آتش نیز خواهیم بود.
عبدوس با یادآوری تشدید گرما طی چند روز اخیر که به حدود 45 درجه سانتی گراد رسید، گفت: با شرایط موجود برای مهار و خاموش کردن آتش در پارک ملی گلستان کار سختی پیش رو خواهیم داشت.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز دوشنبه شب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا از کشیده شدن این آتش سوزی به مناطق سخت گذر جنگل خبر داده و گفته بود: آتش به مناطق سخت گذر پارک ملی گلستان رسیده است.
سیداصغر مطهری اظهار داشت: وزش باد و نیز خشک بودن علوفه منطقه سبب گسترش وسعت آتش به محدوده آلمه در پارک ملی گلستان شده و آتش همچنان در حال پیشروی است.
وی افزود: آتش از حاشیه جاده آغاز شده و اکنون به علت وزش باد به منطق دوردست و سخت گذر گسترش یافته است.
این گفته ها بیانگر این نکته است که برای مهار و خاموش کردن آتش علاوه بر نیروی انسانی که از روز گذشته در محل حاضر شده اند و طبق اطلاعات اعلام شده، نیروهای ارتش نیز به آنها اضافه شده یا در حال اضافه شدن هستند، مهار و خاموش کردن آتش نیازمند استفاده از تجهیزات موثر و کارآمد همچون بالگرد (هلیکوپتر) است.
پارک ملی گلستان که دارای چهار پاسگاه سرمحیط بانی و 9 پاسگاه محیط بانی است، منطقه حفاظت شده‌ ای در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی است.
این منطقه قدیمی‌ ترین پارک ملی ثبت شده در ایران و پناهگاهی کم‌ نظیر برای حیات ‌وحش است که 1350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری، از جمله نیمی از گونه ‌های پستانداران ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع گستره خود جای داده و به همین دلیل به عنوان ذخیره ‌گاه زیست ‌کره در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده ‌است.
پارک ملی گلستان بدون تردید ارزشمندترین منطقه ایران چه از لحاظ کمیت و چه از نظر تنوع زیست جانوری و گیاهی است.
تنوع زیستی این پارک حتی فراتر از برخی کشورهای اروپایی است که صدها برابر این پارک وسعت دارند.
پارک ملی گلستان از بهترین زیستگاه ‌های پستانداران بزرگی چون پلنگ، خرس قهوه‌ ای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز است و به ویژه به خاطر جمعیت فراوان قوچ و میش اوریال معروف است.
گلستان در سال 1354 نخستین پارک ملی ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از 50 ذخیره‌ گاه زیست ‌محیطی کره زمین به ثبت رسیده ‌است.
بیشتر گستره پارک در استان گلستان، حدود 34 درصد آن در استان خراسان شمالی و بخش ناچیزی نیز در استان سمنان قرار دارد.
1860
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.