تختی در ورزش قهرمانی در رشته کشتی در بازی های مختلف موفق به کسب مدال های رنگارنگ شد ، اما رسم او بیشتر از مدالهای که کسب کرد در اذهان مردم باقی مانده است.
تختی به عنوان یک پهلوان رسم و آیین جوانمردی را در کنار ورزش قرار داد تا علاوه بر حیات در دنیای قهرمانی به زیست بومی و اجتماعی رادمردی نیز دست یابد.
برای پهلوانان در سنت ایرانیان رادی و رادمنشی و پهلوانی همواره یک افتخار بوده است و بسیاری از شرق شناسان از این امر به نیکی یاد می کنند.
در کتاب ˈ مینوی خرد ˈ برای جوانمردی سه اصل خرد، درستی و رادی به عنوان ویژگی بارز یاد شده و در این کتاب جوانمردی مترادف با پهلوانی همراه با خرد و عقل نه فقط زور بازو است.
عنصر العمالی در کتاب خویش ویژگی های جوانمردی را نخستˈخرد و داناییˈ ، و بعد نیز ˈ راستی ˈ و سوم ˈ مردمی ˈ بر می شمارد و آنها را از نشانه های رادمنشی و جوانمردی و عیاری می داند.
ˈعبدالرزاق کاشانیˈ در کتاب فتوت نامه نیز جوانمرد را انسانی آزاده و نیک سرشت می داند معتقد بود،ˈ برای رسیدن به کسوت جوانمرد باید راه های دشواری را طی کرد تا بر دیو نفس فائق و پیروز شدˈ.
برای رسیدن به کسوت جوانمردی در نزد ایرانیان سه اصل مهم ˈشریعتˈ، ˈطریقتˈ و ˈحقیقتˈ طی می شود تا جوانمردی و بخشندگی پا بگیرد.
خصلت تختی در این بود که هم قهرمانی را با خود یدک می کشید و هم پهلوان بود ولی هرگز از این دو عنوان برای خود استفاده شخصی نمی کرد.
غلامرضا تختی ˈ در پنجم شهریور ماه 1309 شمسی در محله خانی آباد تهران متولد شد و به خاطر اعتقادات مذهبی و عشق و علاقه ای که رجب خان پدر جهان پهلوان به امام رضا(ع) داشت ،نام او را غلامرضا انتخاب کرد.
تختی، در سال 1329 کشتی را در باشگاه پولاد آغاز کرد و نخستین بار در یک مسابقه داخلی شرکت کرد تا به مقام چهارمی دست یابد.
در سال 1341 حرکت به یادماندنی مرحوم جهان پهلوان تختی در کمک رسانی به زلزله بوئین زهرا ، او را جاودانه کرد و در دوران قهرمانی و کشتی گیری نیز یک طلای المپیک، دو طلای جهان، دو نقره المپیک و دو نقره جهان را در کشتی آزاد برای ایران به ارمغان آورد.
در بازی های المپیک 1956 ملبورن تختی موفق به دریافت نخستین نشان طلای خود و ایران شد و در همین سال بود که تختی موفق شد بر کشتی گیران شوروی سابق (که هیچ ایرانی تا آن زمان بر آنها پیروز نشده بود) و کشتی گیران آمریکایی به پیروزی برسد.
در مسابقات جهانی سال 1961 یوکوهاما جهان پهلوان تختی پس از سال های 56 و 59 برای سومین بار به مقام قهرمانی جهان دست یافت و تیم ملی کشتی آزاد ایران با کسب پنج نشان طلا، یک نقره و یک برنز برای نخستین بار به مقام قهرمانی جهان دست یافت.
در حالی جهان پهلوان تختی و جاودانه شد و نامش تا ابد سر زبان ها خواهد ماند که در سال 1341 هنگام وقوع زلزله بوئین زهرا در جایی که مردم زلزله زده این شهر نیاز به کمک و یاری داشتند جهان پهلوان در بازار تهران به راه افتاد و کمک های مردمی را جمع آوری کرد که همیشه به یادماندنی خواهد بود.
جهان پهلوان تختی علاوه بر قهرمانی، به لحاظ منش و رفتار انسانی و سجایای اخلاقی، نوع دوستی، فداکاری و گذشت، فروتنی، معرفت و آقایی، اخلاق و جوانمردی، احساسات پاک و قابل احترام، کمک به تهیدستان و نیازمندان، زبانزد و شهره خاص و عام شد.
جلال آل احمد در مورد غلامرضا تختی می گوید: ˈاو پوریای ولی نبود. او هیچ کس نبود، او خودش بود، بگذار دیگران را به نام او و با حضور او بسنجند، او مبنا و معنای آزادگی است و هرگز به طبقه خود پشت نکرد.ˈ
در تاریخ ورزش ایران، نامهای بلند آوازه بسیارند، اما فقط یک نام جاودانه، همیشگی و درخشان است و ˈجهان پهلوان غلامرضا تختیˈ که به درستی پوریای ولی زمانه و معاصر لقب گرفت.
به گزارش ایرنا، اینک تختی به عنوان الگوی بسیاری از کشتی گیران جهان مطرح است چه این که کشتی گیران ترکمنستان به قهرمانان خود نام ˈغلام ˈ می گذارند.
هفدهم دی ماه مصادف با چهل و پنجمین سالروز مرگ تختی است که رژیم منفور شاه پهلوی از این قهرمان اسطوره ای ایران زمین همواره در وحشت بود و هرگز کسی راز مرگ غلامرضا را به دست سران رژیم پهلوی نتوانست در آن دوران افشا کند.
یاد و خاطره این قهرمان همیشه جاویدان ایران زمین در اذهان بسیاری از جوانان و ورزشکاران ایرانی زنده و جاودانه خواهد بود.
2097
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.