گل نرگس با زییابیهایش در شرایط خاصی توسط تولید کنندگان مازنی پرورش داده تا در فصل زمستان نیز مردم بی گل نمانند اما فروش و سختی های بازار ان همیشه حرف و حدیث تولیدگان استان است.
کشت گل نرگس در مازندران از ماه تیر آغاز می شود و تا اواسط مرداد ادامه می یابد و برداشت آن متناسب با شرایط آب و هوائی از اواخر آذرماه تا اسفند هم به درازا می کشد.
امسال به دلیل شرائط مناسب آب و هوایی برداشت گل زرد و سفید از 35هکتار نرگسزارهای مازندران از نیمه آذر شروع شد.
بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی استان پارسال حدود 30هکتار از زمین های ساری، جویبار و قائمشهر زیر کشت گل نرگس رفته بود که امسال پنج هکتار بیشتر شده است .
به گزارش ایرنا، در حالی که علاوه بر صادرات، تهیه اسانس برای انواع عطرها و ادکلن ها از گل نرگس می تواند مهمترین راهکار توسعه کشت و سود آوری خوبی را به همراه داشته باشد اما اکنون تمام سودآوری محصول در فروش گل های نرگس در خیابان ها و به صورت شاخه ای خلاصه شده است.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که در حال حاضر هر شاخه گل نرگس در محل تولید 500تا 700تومان و در بازار مصرف 1500تا 1700تومان به فروش می رسد.
تولید کنندگان گل نرگس در مازندران درآمد این نوع از گل را به نسبت کشت برنج تا 2برابر بیشتر عنوان می کنند و معتقدند، گل نرگس منبعی مناسب برای درآمد در فصل زمستان است.
کشاورزان نرگس کار علاوه بر فروش شاخه گل، از راه فروش پیاز گل هم درآمد کسب می کنند و بر اساس آمار سالانه بیش از 200 تن پیاز گل نرگس هم در مازندران تولید و روانه بازار می شود.
**بازار فروش را مهیا کنند ، سطح کشت را افزایش می دهیم
یکی از نرگس کاران از ساری به خبرنگار ایرنا می گوید: کشت گل نرگس باصرفه است و درآمد خوبی نصیب ما می شود و اگر بازار فروش به ویژه صادرات مهیا شود، سطح کشت را چند برابر می کنیم.
حسن علی نژاد با بیان اینکه چهار هکتار نرگسزار از جمله گونه شیرازی در اختیار دارم، اضافه کرد: اکنون تمام گلها به صورت غنچه های کاملا باز شده که عمر ماندگاری آن بسیار کم است، عرضه می شود.
وی با اشاره به اینکه گل نرگس باید به صورت غنچه چینی برداشت شود تا تلفات ناشی از پژمردگی گل ها به حداقل برسد، توضیح داد: از آنجاییکه فرهنگ استفاده از گل در جامعه مشاهده غنچه های باز شده است، به ناچار با محدودیت بازار مواجه هستیم.
این تولید کننده گل نرکس ادامه داد: به همین دلیل گل فروش ها خطر پذیری فروش نرفتن گل های باز شده که عمر کمتری را به نسبت گل های غنچه ای دارند، نمی پذیرند.
وی گفت: به لحاظ علمی و کارشناسی، گردن غازی و نوک مدادی بودن گل نرگس بهترین زمان برداشت است ولی فرهنگ مصرف گل در کشورمان مشاهده غنچه های باز شده آن است به همین دلیل عمده گل های نرگس به صورت شاخه ای در خیابان ها و سر چهار راه ها به فروش می رسد.
علی نژاد بیان داشت: به دلیل نبود بازار مطمئن برای فروش محصول گل نرگس، فضا برای ورود دلالان باز شده به گونه ای که واسطه با قیمت پائین خرید گل ها را از کشاورز انجام داده و با ارسال آن به سایر استان ها، سود اصلی را به جیب می زند.
او گفت: نرگس کاران در حمل و جابجایی محصول با مشکل مواجه اند، چراکه در حمل و نقل نامناسب علاوه بر کاهش کیفیت، گل ها آسیب دیده و پژمرده می شوند.
این کارشناس و تولید کننده گل نرگس ساروی به خاصیت های دارویی گل و پیاز نرگس اشاره کرد و گفت: ضماد پیاز گل نیز در ترکیب با سرکه در درمان دردهای مزمن مفاصل و اعصاب و نقرس مفید بوده و مصرف جوشانده آن نیز نقش قابل توجهی در رشد موها و درمان بیماری آسم دارد.
علی نژاد بیان داشت: در صورتی که مسئولان از سر دلسوزی و با نگاهی دراز مدت به سرمایه گذاری در فرآوری این محصول توجه کنند، نرگس زارهای استان مازندران قابلیت های بسیاری در چرخه اقتصادی دارد.
**لزوم فرآوری گل نرگس برای گرفتن اسانس
کارشناس گل و گیاه سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه زمین های ساحلی کم بازده و اراضی شیب دار فرصتی برای کشت گل نرگس در استان هستند، گفت: اگر بازار فروش این محصول باغی بیشتر شود ، استقبال کشاورزان به کشت گل نرگس زیاد است.
داود رشیدی با بیان اینکه امسال حدود پنج هکتار به سطح نرگسزار استان مازندران اضافه شده و به 35هکتار رسید، افزود: در حال حاضر گل نرگس به صورت سنتی شاخه ای و دسته گل در مناطق مختلف شهری عرضه می شود.
وی با بیان اینکه بسته بندی مناسب، حمل و نقل به موقع و همچنین ایجاد صنایع تبدیلی برای گرفتن اسانس گل نرگس زمینه افزایش سطح کشت را فراهم می کند، اظهار داشت: هم اکنون تولیدکنندگان در فروش به موقع این گیاه خوش رنگ و عطر بو با مشکل مواجه هستند.
وی به وجود 100هزار هکتار زمین شیب دار کم بازده در مازندران برای باغبانی اشاره کرد و گفت: اگرچه کار آفرینی گل نرگس در خیابان های مختلف کشور بوجود آورده است، اما سود آوری اصلی در ایجاد کارخانه تبدیلی برای گرفتن اسانس است.
گل نرگسی که در مازندران کشت می شود به علت رطوبت بالا از نوع درشت است و ماندگاری بیشتری در مقایسه با سایر ارقام دارد.
گیاه شناسان تاکنون 60 گونه گونه گل نرگس را در 6 رنگ مختلف در جهان شناسائی کرده اند که چهار گونه آن در استان های مازندران ، خوزستان و فارس کشت می شود.
6990/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.