پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

گزارش جماران از مراسم چهلمین سالگرد شهادت آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره)؛

گزارش کامل جماران از مراسم چهلمین سالگرد شهادت آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره)

مراسم چهلمین سالگرد آیت الله شهید سیدمصطفی خمینی صبح امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد. گزارش کامل جماران از مراسم چهلمین سالگرد شهادت آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره) در پی می آید:

به گزارش خبرنگار جماران، مراسم چهلمین سالگرد آیت الله شهید سیدمصطفی خمینی صبح امروز در سالن اجلاس سران برگزار شد. در این مراسم که با حضور اعضای بیت حضرت امام خمینی(س)، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، جمعی از شخصیت های لشگری و کشوری، خانواده معظم شهدا و اساتید و طلاب حوزه علمیه برگزار شد، به ترتیب محمدعلی انصاری دبیر ستاد بزرگداشت حضرت امام خمینی(س|)، دکتر حسن روحانی«رئیس جمهوری»، محمدجواد فاضل لنکرانی، علی اکبر محتشمی پور، آیت الله سیدمحمد موسوی بجنوردی و دکتر علی لاریجانی «رئیس مجلس شورای اسلامی» سخنرانی کردند.

محمدعلی انصاری: شهادت آیت الله سیدمصطفی خمینی این انقلاب را شکل داد

حجت الاسلام والمسلمین محمد علی انصاری در آغاز این همایش گفت: کسانی که چهل سال قبل را به یاد می آورند یک خبر بسیار تلخ و ناباورانه و بهت آور منتشر شد؛ خبری که به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی همچون صاعقه بود.

دبیر ستاد بزرگداشت حضرت امام خمینی(س) افزود: خود من این روز را به خاطر دارم و همین احساس را دارم که خبر مثل صاعقه تمام اراده انسان را می گرفت و در نگاه اول نمی دانست چه عکس العملی باید داشته باشد.

وی این حادثه را سخت، تلخ و دردآور دانست و اظهار کرد: در برخورد با این خبر دو برداشت وجود داشت؛ یکی برداشت عموم مردم و آن اینکه چه بسا انقلاب به پایان راه نزدیک شده است و بعضی ها می گفتند بعد از امام چه کسی پرچمدار انقلاب است و آن مرجعیت بزرگ را دنبال خواهد کرد؟

انصاری ادامه داد: بعضی افراد می گفتند این سرآغاز توطئه ای است که می خواهد یاران امام را از راه بردارد و حتی برخی می گفتند این زنگ خطری برای امام است.

وی گفت: اما یک جامعه شناسی توام با عرفان سلوکی که منحصر به امام بود می گفت پایان راه نیست.

دبیر همایش چهلمین سالگرد شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی تأکید کرد: درست است که شهادت حاج آقا مصطفی صاعقه است ولی صاعقه ای که باران به همراه دارد و بناست از این حادثه موج ها برخیزد؛ صاعقه ای که هیچ کس نمی تواند مقابل امواج آن بایستد.

وی با اشاره به اینکه امام شهادت حاج آقا مصطفی را از الطاف خفیه الهی دانست، گفت: پس از چهل سال ما می بینیم حوادث دیگری به سنگینی این حادثه مثل انفجارها و فوت آیت الله هاشمی اتفاق افتاد ولی این انقلاب با صلابت پیش می رود.

انصاری اظهار کرد: من در روز هفتم شهادت این مرد بزرگ همراه طلبه های دیگر از قم به تهران آمدیم و به مسجد ارک رسیدیم. آن جمعیت حماسی پر شور علی رغم همه فشارها برای شنیدن سخنان دکتر حسن روحانی آمده بودند و تاریخی ترین سخن ایشان که به تاسی از آیه قرآن کلمه "امام" را به کار برد را از یاد نمی رود.

وی در پایان تاکید کرد: شهادت حاج آقا مصطفی امام را رهبر جاودانه کرد و این انقلاب را شکل داد که چهل سال با افتخار پیش می رود.

روحانی: شهیدمصطفی خمینی امید همه انقلابیون بود

رئیس جمهوری در این همایش، درباره شخصیت آیت الله شهیدمصطفی خمینی گفت: وی شخصیتی شجاع، هوشیار و در دسترس همه بود و نقش ممتاز ایشان کنار امام در ترکیه و نجف؛ حفاظت از امام و مدیریت ارتباط با مردم و انقلابیون بود.

حسن روحانی با بیان اینکه شخصیت آیت‌الله سیدمصطفی خمینی از ابعاد مختلف جای بررسی و بهره‌برداری دارد، خاطرنشان کرد: ابعاد شخصیتی آیت‌الله سیدمصطفی خمینی از یکسو در منظر شخصی ایشان به عنوان عالم، فقیه، مجتهد، فیلسوف، عارف و شخصیتی انقلابی و مبارز و از سویی دیگر، به واسطه جایگاه ایشان در بیت امام راحل و نهضت اسلامی قابل بررسی است.

دکتر روحانی اظهار داشت: مرحوم حاج آقا مصطفی امید همه انقلابیون بود و نگرشی که نسبت به ایشان وجود داشت بر این مبنا بود که اگر روزی خدایی ناکرده امام خمینی در میان ما نباشد، فردی هست که بتواند این پرچم را بر دوش گرفته و نهضت اسلامی را به ثمر و مقصد نهایی برساند.

رییس جمهوری با تأکید بر اینکه حاج آقا مصطفی تنها فرزند امام نبود و به عنوان مشاور و معاونی بزرگ و یار امام(ره) همواره در کنار ایشان بود، گفت: آیت‌الله سیدمصطفی خمینی در جریان نهضت اسلامی و شکل‌گیری انقلاب جایگاه ممتاز و ویژه‌ای داشت.

دکتر روحانی با اشاره به جریانات و اتفاقات 15 خرداد 42، گفت: در آن روز که مردم قم از سحرگاه، از دستگیری امام مطلع شده بودند پس از طلوع آفتاب به سمت منزل امام(ره) رفتند و از آنجا پشت سر حاج آقا مصطفی سمت حرم حضرت معصومه(س) حرکت و وارد صحن شدند که در این بین بسیاری از علما از جمله آیت‌الله مرعشی نجفی نیز حضور داشتند.

رییس جمهوری ادامه داد: در آن روز صحن حرم حضرت معصومه(س) مالامال از جمعیت بود و هیچ کس نمی‌دانست که باید برای نجات جان امام چه اقدامی را انجام داد که در این بین حضور جمعیت عظیمی از زنان پایین شهر قم که با در دست داشتن عکس امام(ره) و شعار یا مرگ یا خمینی، با شمشیر وارد صحن شدند، هیجانی را در میان مردم بوجود آورد و اصرار مردم بر این بود که اجازه بدهند از صحن خارج شده و به خیابان‌ها بریزند که در یک لحظه با اشاره دست حاج‌آقا مصطفی مردم با شعار یا مرگ یا خمینی به خیابان ریختند و با دخالت نظامی‌ها ، عده‌ای از مردم به شهادت رسیدند و آن حادثه عظیم در قم بوقوع پیوست.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: معتقدم اگر حادثه 15 خرداد نبود، یا جان امام در خطر می‌افتاد و یا امام برای همیشه زندانی می‌شد، اما فداکاری، ایثار و حضور مردم در قم،‌تهران، ورامین و دیگر شهرها باعث شد تا رژیم احساس کند، که شخصیت امام آنگونه نیست که بتوانند او را به راحتی از جامعه حذف و مردم را از وجود ایشان محروم کنند.

رییس جمهوری با تأکید بر اینکه حاج آقا مصطفی در واقعه 15 خرداد، نقش بسیار کلیدی و تعیین کننده داشت، افزود: اگر بگوییم تلاش، مجاهدت و فداکاری ایشان و سایر علما و مراجع، در سراسر ایران، باعث شد که جان امام حفظ شود، در این سخن هیچ اغراق و مبالغه‌ای نیست.

دکتر روحانی تصریح کرد: در سال 43 نیز زمانی که امام(ره) دستگیر و همزمان با آن همه خیابان‌ها و مدارس قم، توسط نیروهای نظامی، محصور شد، این آیت‌الله سیدمصطفی خمینی بود که برای حفظ جان امام(ره) به خانه مراجع مراجعه کرد که البته پس از این اقدام وی را دستگیر کردند و در تهران به زندان انداختند. پس از آزادی وی از زندان و بازگشت او به قم، نیز حرکت بزرگی شکل گرفت.

رییس جمهوری حضور حاج‌آقا مصطفی در کنار امام(ره) در دوران تبعید در ترکیه و نجف اشرف را بسیار تأثیرگذار و حائز اهمیت برشمرد و گفت: نقش ایشان در حفاظت از جان امام(ره)، و حرکت و نهضت اسلامی، ممتاز بود.

دکتر روحانی افزود: آیت‌الله سیدمصطفی خمینی شخصیتی بود که دسترسی به ایشان بسیار آسان بود. ایشان شخصی متواضع و مردمدار بود و به راحتی در اجتماعات، حضور می‌یافت هر چند به ظاهر، خیلی در کنار امام(ره) حاضر نمی‌شد.

رییس جمهور افزود: آیت‌الله سیدمصطفی خمینی شخصیتی شجاع بود و با ویژگی‌هایی که این عالم بزرگوار، فقیه و مجاهد در کنار امام(ره) داشت در واقع همواره یار فداکاری برای امام راحل بود.

دکتر روحانی با بیان اینکه نهضت اسلامی در جریان خود همواره همراه با فراز و نشیب‌های فراوان بوده است، گفت: سال‌های 48 و 49،‌ مشکلات فراوانی در مسیر نهضت وجود داشت اما در سال‌های 55 و 56 شرایط آسان‌تری رقم خورد، اما در سراسر کشور، یک خفقان مطلق حاکم و نام، تصویر، نوار، رساله و نوشته‌های امام از جمله، کتاب حکومت اسلامی، ممنوع بود، به گونه‌ای که برای پخش رساله امام(ره)، بر روی جلد، نام مرجع دیگر را می‌نوشتند.

رییس جمهوری تأکید کرد رژیم در آن دوران تصور می‌کرد که با تبعید امام و جلوگیری از انتشار نام و نوشته‌های او می‌تواند محبت امام را از دل مردم دور کرده و بر این مبنا فکر می‌کردند که "از دل برود هر آن که از دیده رود " اما نمی‌دانستند، تمامی این اقدامات اثر معکوس دارد و مردم دلداده راهبر این نظام اسلامی هستند و این کارهای کودکانه در راه و مسیر مردم تأثیری نخواهد گذاشت.

وی با اشاره به شهادت آیت‌الله سیدمصطفی خمینی در سال 56، گفت: خبر شهادت حاج آقا مصطفی در آن سال جامعه ایران را تکان داد و خبری غیرقابل باور بود که بیشتر شبیه شایعه بود.این خبر مردم راعصبانی کرد، احساس مردم این بود. حالا به اینکه واقعه شهادت و یا رحلت ایشان چگونه بوده ، کاری ندارم ، برداشت مردم این بود که حاج آقا مصطفی را شهید کرده اند و این برای مردم غیرقابل تحمل بود چرا که احساس می کردند رژیم کاری برخلاف اراده آنان کرده است.

دکتر روحانی  اظهارداشت: شهادت حاج آقا مصطفی جامعه را تکان داد؛ ترس ها فرو ریخت و عشق عمیق مردم به امام علنی و اراده و هیجان پیروزی در مردم ظهور و بروز یافته بود، اظهار داشت: در مجلس یادبودی که به مناسبت هفتم آقا مصطفی خمینی در مسجد ارک تهران برگزار شده بود، همه آمده بودند. از دانشگاهیان، مقامات سیاسی آن زمان که در احزاب مختلف فعال بودند، علما، بزرگان، خطبا، فضلای حوزه علمیه قم و بازاریان، همه آمده بودند و تمام مسجد و خیابانهای اطراف مملو از جمعیت بود.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه مردم دیده بودند نظامی ها در آن منطقه حضور گسترده دارند و همه جا محاصره شده بود و هر کس هم احتمال می داد که بریزند، بکشند، بگیرند و ببرند، اما در دل هیچ کس ترسی نبود، تصریح کرد: شهادت حاج آقا مصطفی آغاز توفان نهضت و فشار بر رژیم بود. نمی دانم اگر این حادثه نبود این حرکت کی شروع می شد، اما این حرکت باعث شد که حوادث دی ماه قم، حوادث بهمن تبریز و آن چله های پشت سر هم ایجاد شود که رژیم را در فشار نهایی قرار داد.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: ظاهر بعضی امور خیلی دردناک و تحملش سخت است، اما باطنش ممکن است فرج و گشایشی برای جامعه باشد. خیلی ها به این امور واقف و آگاه هستند، اما آن سخنرانی امام در مراسم ترحیم آقا مصطفی که الطاف خفیه را مطرح کرد، جایگاه جدیدی را از عظمت روح بلند امام به جامعه عرضه کرد.

دکتر روحانی گفت: ما آن سخنرانی را اولین بار با دوستان جامعه روحانیت مبارز، در منزل امام جمارانی گوش کردیم. در اثنای گوش دادن به نوار سخنرانی آنجا که امام از الطاف خفیه گفت، شهید مطهری نتوانست صبر کند و گفت ببینید این چه شخصیتی است، ببینید چه می گوید. خیلی سخنرانی عجیبی بود و نشان داد امام چه قدرت و عظمت روحی داشت.

رییس جمهوری افزود: ما در عمرمان شخصیتی مثل امام ندیدیم. او حتی شاید در قرون گذشته هم استثنا بود. در ظهور چنین شخصیتهایی علم که مهم نیست، حتی شجاعت و شهامت نیز مهم نیست. این روح تربیت شده، عرفان عملی بالا، صبر و تحمل بی نظیر در تاریخ کم نظیر است. اینکه فردی فرزند عزیز و جوان خودش را که عالم و مجتهد و شخصیتی والا نیز بود، از دست بدهد، اما خم به ابرو نیاورد، خیلی مهم است.

دکتر روحانی اظهار داشت: این کار فقط از بزرگان و ائمه و انبیا ساخته است. کجا سراغ دارید که شخصیتی مثل آقا مصطفی برای نهضت اسلامی به شهادت برسند و این پدر بزرگوار وقتی در مراسم بزرگداشت او سخن گفت، نه اسمش را آورد، نه از او تعریف کرد و نه ویژگی هایش را گفت بلکه گفت این رخدادها برای همه پیش می آید، نباید جزع و فزع کرد. امام گفت ما ظاهر امور را می بینیم و به باطن امور آگاه نیستیم و این اتفاق از الطاف خفیه خداوند است.

رییس جمهوری با بیان اینکه ما آن موقع درست نمی فهمیدیم منظور امام از الطاف خفیه چیست، تصریح کرد: آن زمان موج طوفان در ایران شروع شده بود و امام با هوش سرشار و عنایت حق این موج را دیده بود. امام شخصیت بی نظیر و استثنایی تاریخ بود والا مگر می شد رژیم شاهنشاهی 2500 ساله را که همه قدرتها و عمده کشورها پشت سر او ایستاده اند، سرنگون کرد.

دکتر روحانی خاطرنشان کرد: امام تنها با استبداد نجنگید، بلکه با استبداد و استعمار همزمان جنگید. امام شخصیت والایی بود که هم بتها را شکست و هم مسیر هدایت را به مردم نشان داد. امام در آن  سخنرانی مفصل خود در مراسم گرامیداشت درگذشت آقا مصطفی به مسائل داخل ایران اشاره کرد و گفت این شرایط ویژه، یک گشایش است و این را نباید از دست داد. امام تاکید کرد که باید همه در کنار هم قرار بگیریم.

رییس جمهوری ادامه داد: تمام آن سخنرانی امام از آغاز تا پایان، جز توصیه و تاکید بر وحدت و انسجام جامعه و اعتدال چیز دیگری نیست. امام تاکید می کند که حتی اگر بگویند عالمی در قرون گذشته به دربار شاهی رفته، او را متهم نکنید. امام گفت من هم اگر بتوانم جائری را سر راه بیاورم، درباری می شوم. امام فرمود دانشگاه از حوزه و حوزه از دانشگاه جدا نشوند، همدیگر را سرکوب نکنید و متحد باشید که با اتحاد می توانید این نهضت را به ثمر بنشانید.

دکتر روحانی با تاکید بر اینکه امروز هم باید به آن پیام امام گوش دهیم، گفت: امام در سخنرانی اش در مراسم گرامیداشت درگذشت آقامصطفی از تعبیر جناحها استفاده می کند. عین این تعبیر را امروز می شود بیان کرد که از هم جدا نشویم و فاصله نگیریم. اختلاف نظر و سلیقه ها آنقدر زیاد نیست، ما در اصول و اهداف و در مسیر متحدیم و هدف و راه ما یکی است.

 رییس جمهوری اضافه کرد: آنچه باعث پیروزی امام در نهضت اسلامی شد، اول اعتماد مردم به امام بود. سرمایه اعتماد اگر از بین برود، همه چیز از بین می رود. اینکه امام این قدرت را داشت که با اعلامیه اش در نجف و پاریس کشور را به حرکت دربیاورد، ناشی از آن بود که مردم امام را به عنوان راهبر عالم ،دانا و هوشیار خویش و سیاستمداری که زبانش زبان کل ملت و قلمش قلم کل ملت است، می شناختند.

دکتر روحانی اظهار داشت: بزرگان زیادی در کشور داشتیم که مورد احترام مردم بودند ولی اعتمادی که مردم به امام داشتند، به آن اندازه به هیچ کس دیگر اعتماد نداشتند. این اعتماد و سرمایه اجتماعی و ایمان مردم بود که انقلاب را پیروز کرد. این فداکاری و ایثار مردم بود که نهضت را به پیروزی رساند.

رییس جمهوری با اشاره به اینکه امروز نیز دقیقا همان شرایط را در کشور داریم، تصریح کرد: امروز در کشور، آن دیکتاتوری مستبد و آن رژیم شاهنشاهی دیگر نیست. امروز مشکل ما در کشور دیگر استبداد نیست، اما استکبار و توطئه های دشمن همچنان ادامه دارد.

دکتر روحانی با بیان اینکه البته امروز در یک جایگاه بسیار بلندی قرار گرفتیم، خاطرنشان کرد: هیچ وقت استکبار در منطقه ما از امروز ضعیف تر نبوده است. عراق، سوریه، لبنان و حتی مردم مظلوم یمن را ببینید؛ استکبار در کجا پیروز است. آیا استکبار دنبال این بود که وضعیت امروز عراق و سوریه و لبنان را شاهد باشد.

رییس جمهوری گفت: اگر استکبار پیروز است پس چرا امروز به دست و پا افتاده و مرتب در کشورها می چرخند. امروز عظمت اسلام و جمهوری اسلامی و ملت ایران در منطقه از هر زمان دیگر بیشتر است. در عراق، سوریه، لبنان، شمال آفریقا و منطقه خلیج فارس کجا هست که بدون نظر ایران بشود یک اقدام سرنوشت ساز انجام داد.

دکتر روحانی جایگاه رفیع امروز جمهوری اسلامی را دستاورد آگاهی و وحدت ملت و هوشیاری و درایت رهبر معظم انقلاب اسلامی عنوان کرد و افزود: دلیل این قدرت و عظمت امروز نظام اسلامی این است که همه در کنار هم هستیم و اگر بین ما فاصله بیفتد دیگر این عظمت را شاهد نخواهیم بود.

رییس جمهوری اظهار داشت: چه زمانی را سراغ دارید که رییس جمهور آمریکا حرفی بزند و همه در دنیا با او مخالفت کنند. امروز جز چند کشور کوچک و یک رژیم جعلی، حتی در درون آمریکا کسی از رییس جمهور آمریکا و حرف و راه او حمایت نمی کند.

دکتر روحانی تصریح کرد: اینکه امروز می بینیم عظمت ملت ایران از هر زمان دیگر بیشتر است، به خاطر اعتماد بین مردم و حاکمیت است. نگذارید این اعتماد صدمه بخورد. دولت، قوه مقننه، قوه قضائیه، نیروهای مسلح و در راس همه رهبری معظم انقلاب همه با هم حاکمیت کشور را تشکیل می دهیم. فکر نکنیم اگر به بخشی از حاکمیت ضربه زدیم، بخش دیگر تقویت می شود؛ نه اینگونه نیست، اگر کنار هم نباشیم همه حاکمیت فرو می ریزد.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: نباید اجازه دهیم سرمایه اجتماعی لطمه ببینید. اگر اشکال کوچکی هست آن را بزرگ نکنیم. رسانه های بیگانه دشمنی خودشان را دارند و کار خودشان را می کنند، اما رسانه های داخلی باید وظیفه سنگین خود را در قبال حفظ سرمایه اجتماعی احساس کرده و در مردم اعتماد بیشتری ایجاد کنند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه البته مردم به نظام اعتماد دارند، گفت: ما هر قدمی برای ارتقای اعتماد مردم به نظام و کشور برداریم، خدمت به مردم، کشور و جامعه است و هر قدمی برای کم شدن اعتماد مردم به حاکمیت، کشور را در معرض خطر قرار می دهد.

رییس جمهوری اضافه کرد: نکته مهم دیگر امید به آینده است. نباید امید را خدشه دار کنیم. مسیری را که انتخاب کردیم، مسیر درست و دقیقی بوده است که موفقیتهای فراوانی نصیب ما کرده است و نباید از هیاهوی این و آن باکی داشته باشیم. ما یک توافقنامه بین المللی داریم که امروز حتی دولت جدید آمریکا بعد از 10 ماه که هر روز گفته این بدترین توافق تاریخ ماست و به تعبیر او باعث شرم آمریکاست، ولی هنوز نتوانسته با آن کاری کند. این نشان عظمت ملت، تدبیر دیپلماتها و عظمت نیروهای مسلح ماست.

دکتر روحانی اظهار داشت: "ممکن است کسی حرفی بزند. خیلی به این حرفها توجه نکنیم. درباره تسلیحات ایران. تسلیحات ایران هم مثل همه دنیاست. قاعده دارد این. قانون اساسی ما می گوید باید بازدارنده باشد و در شرایط مبادا دفاع موثر انجام دهد. همه دنیا همین است. کسی نمی تواند درباره قدرت نظامی کشوری دیگر که بر مبنای قانون اساسی و تدابیر دفاعی طراحی شده است حرفی بزند".

محمدجواد فاضل لنکرانی: بهترین جایگاه برای شناخت آرای امام، کتب حاج آقا مصطفی است

همچنین، آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در همایش بزرگداشت چهلمین سالگرد شهادت آیت‌الله حاج سیدمصطفی خمینی گفت:  کتاب های حاج آقا مصطفی  منبع ارزشندی برای شناخت آرای امام در مباحث اصولی است.

وی با بیان اینکه ابعاد شخصیتی ایشان برای بسیاری از نخبگان، دانشگاهیان و حوزویان ما ناشناخته است، تاکید کرد شناخت امام و اندیشه های ایشان امروزه هم برای حوزه های علمیه ما و هم برای تمام حوزه های علمیه شیعیان لازم و ضروری است.

فاضل لنکرانی با تشریح ویژگی های شاخص حاج آقا مصطفی گفت: اولین ویژگی حاج آقا مصطفی جامعیت ایشان است که خود همین امر بحث مفصل و پیامی برای حوزه ها دارد. شخصیتی که در کنار امام رشد کرد، باید در فقاهت، تفسیر و عرفان به مرتبه جامعیت برسد. این نکته ای  است که حوزه های ما امروز دارند از آن فاصله می گیرند. امروزه لازم است که روحانیون و طلبه ها به سمت جامعیت پیش بروند.

وی در ادامه با تعریف جامعیت گفت: اگر بخواهیم جامعیت را تعریف کنیم، در راس همه چز می توانیم به فقاهت ایشان اشاره کنیم. فقاهت حاج آقا مصطفی در حد بسیار بالایی بوده است. زمانی که مرحوم والد ما در تبعید بودند، امام نیز در نجف حضور داشتند. شخصی به ایشان گفته بودند اگر برای امام حادثه ای رخ دهد، بعد از امام چه کنیم؟ ایشان گفته بودند حاج آقا مصطفی از هر جهت صلاحیت دارند. اگر کسی کتب فقهی این مرد بزرگ را ببیند، اشتراکات بسیار وسیعی بین وی و امام وجود دارد.

فاصل لنکرانی  با بیان اشتراکات فقهی امام و حاج آقا مصطفی گفت: به طور مثال امام دین را در امور فردی، شخصی و اخروی خلاصه نمی کردند؛ این نگاه در مرحوم حاج آقا مصطفی به همان جامعیعت وجود دارد. در همین رسالت ولایت فقیه ایشان خطاب به مسلمانان و بزرگان می گوید، دین را تنها در امور عبادی و اخروی معنا نکنید.

وی افزود: در چند سطر بعد ایشان می فرماید ممکن است فقیهی به همه علوم قرآن به حد توان آشنا باشد، اما حقیقت و روح اسلام را درک نکند. ایشان در همین جا ضرورت وجود حکومت اسلامی را به خوبی تبیین کرده است. حاج آقا مصطفی در این مبحث به بحث خاتمیت اشاره می کند و آن را معیار و مبنایی برای اثبات وجود حکومت در اسلام  قرار می دهد. این نگاه بسیار با ارزشی است. ایشان اصلا می فرمایند، ولایت فقیه یک بحث نظری نیست که بخواهیم به سراغ دلالت در روایات برویم و بحث بسیار روشنی در فقه است.

وی ادامه داد: یکی از امور بسیار تاسف بار، این است که به نظر می رسد مکتوبات مفقود ایشان از مکتوبات موجودش بیشتر بوده است، به همین جهت ما تنها به برخی آرای ایشان دسترسی داریم.

این مدرس حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه در بحث اصولی بهترین جایگاه برای شناخت امام آرای حاج آقا مصطفی است، گفت: کتاب های حاج آقا مصطفی  منبع ارزشندی برای شناخت آرای امام در مباحث اصولی است.  تعبیر من این است که نظریه خطابات قانونی امام شبیه نظریه حرکت جوهریه ای است که ملاصدرا بیان کرده است.حاج آقا مصطفی در تحریرات خود این نظریه را یک بارقه الهی می داند و آن را تکیمیل می کند. وی در تبیین مبانی اصولی امام حق بزرگی بر مبانی آن حضرت پیدا کرده است. انتظار ایشان در مباحث فقهی تا حد زیادی پخته و عمیق است.

وی با تشریح مقام والای فرزند امام در تفسیر گفت: حاج آقا مصطفی 16 علم لازم برای تفسیر را به میدان آورده است. علومی از قبیل لغت، بیان، فقه، علم حروف، اخلاق، قواعد فقه و... که کمتر کسی به همه آن تسلط دارد.  زمانی والد ما می گفت تفسیر از عهده یک نفر خارج است، باید چندین نفر بنشینند و معانی آیات را به تمسک به علوم مختلف استخراج کنند، اما این مرد تا چه اندازه توان داشته است که توانسته است به تنهایی تفسیر را انجام دهد. نگوییم کم نظیر، این چنین تفسیری بی نظیر است.

وی همچنین گفت: اگر بگوییم بعد از المیزان، تفسیر ایشان را باید مورد وثوق قرار داد، حرف درستی است، اما متاسفانه تفسیر ایشان ناقص مانده است. حاج آقا مصطفی در  تفسیر  تنها به نقل اکتفا نمیکند. تعبیری به کار می برند که می فرماید تفسیر نیاز به یک قوه قدسیه دارد.

فاضل لنکرانی در پایان با اشاره به تفسیری از حاج آقا مصطفی گفت: در ذیل الرحمن الرحیم ایشان تعبیر خوبی به کار می برند. ایشان به روایاتی که در اخلاق وجود دارد اشاره می کند و و بعد می فرماید رحمت یکی از جلوه های خداست، رافت نیز دیگر جلوه خداست. بعد ادامه می دهد  خداوند گوشه ای از رحمت را به حیوان  داده است که در ذات خود فرزندان خود را از مشکلات و موانع دور می کند و بعد به بشر اشاره می کند و خطاب به همگان می گوید آیا جایز است که تو نسبت به خلق رافت نداشته باشی؟ در این جا می گوید همانطور که پیامبر رحمت للعالمین بود، توی انسان نیز باید رحمت باشی.

وی گفت: انسان باید همین بحث رحمت را به عنوان اصولی ترین مبانی جامعه پیاده کند تا در وادی غضب و شیطنت نیافتد.

مدرس حوزه علمیه قم در پایان با اشاره به حق امام در حوزه ها گفت: ما باید فقه امام را به صورت مجموعه عرفانی، فلسفی ببینیم. حق فراموش شده امام در حوزه ها که سرمایه ای برای همه است اما در زمان ما حقش ادا نشده است. ما باید به فقه امام توجه جدیدی داشته باشیم. امید داریم، فرزندان و نوادگان امام و به ویژه آیت الله سید حسن خمینی افکار امام را احیا کنند.

محتشمی پور: حیات و شهادت حاج آقا مصطفی برای انسان ها مبارک بوده است

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر  محتشمی پور نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان این مراسم ابتدا با اشاره به اینکه هر کسی در  این دنیا دارای آثاری است گفت: گاهی این آثار در حیات انسان است و گاهی در شهادت آنهاست. اما انسان هایی هم وجود دارند که در هر دو حال دارای حالاتی شگرف در میان انسان ها هستند. مرحوم حاج آقا مصطفی یکی از انسان هایی بوده که هم حیات و هم شهادتش برای انسان ها مبارک بوده است.

وی افزود: اگر حضرت امام وارد عرصه مبارزه شد و رژیم شاه را مورد خطاب قرار داد، او در همه زمینه ها سایه به سایه و در کنار امام  حضور داشت. امام در سال 42 در مدرسه فیضه سخنرانی آتشین دارند که منجر به دستگیری ایشا می شود.  حاج آقا مصطفی هم دو روز بعد سخنرانی می کنند که منجر به دستگیری اش می شود.

محتشمی پور گفت: اگر امام در راه مبارزه تبعید شدند، حاج مصطفی هم تبعید شدند. اگر امام در راه مبارزه فرزندی را از دست دادند، مرحوم حاج مصطفی هم یکی از فرزندانش را از دست دادند. او در  این مسیر همیشه همراه امام بود.

وی با اشاره به بعد معنوی حاج آقا مصطفی گفت: یکی از برنامه های منظم حاج  سید مصطفی بُعد عبادی ایشان بود. او هر سال در مسجد کوفه معتکف می شدند که زبانزد همه طلاب بود. در این زمان در این جلسات اعتکاف جلسات علمی هم با حضور ایشان انجام می شد. نکته دیگر مسئله مسجد سهله  و ارتباطی که او با صاحب این مسجد داشت است. حاج آقا مصطفی هر چهارشنبه شب در این مسجد برنامه داشت و این برنامه رادر قم در مسجد جمکران هم داشتند.

وی درادامه بعد عبادی حاج آقا مصطفی افزود: حاج آقا مصطفی در ماه رمضان مقید بودند که در صحن امیر المومنین می نشستند و هزار بار انا انزالنا را می خواندند.

محتمشی پور گفت: ایشان سالی چهار بار  پیاده به زیات کربلا می رفتند.

محتشمی پور در ادامه با اشاره به اینکه دو جریان مرحوم حاج آقا مصطفی را  خوب می شناختند گفت: یکی شخص امام بود، چرا که او در دامن امام پرورش یافته بود و امام تمام سجایای او را بهتر از هرکسی می دانست. لذا وقتی که خبر شهادت ایشان را شنید آن جمله معروف که حاج آقا مصطفی امید آینده اسلام بود را بیان کردند.

وی یادآور شد: جریان دیگر دشمن  یعنی رژیم شاه بود که او را خوب شناخته بود و علت اینکه او هدف قرار گرفت، همین بود که رژیم شاه به این نتیجه رسیده بود که امام به خاطر کبر سن شاید چند صباحی زنده نماند و کسی که می تواند رهبری امت را  به عهده بگیرد حاج سید مصطفی است و فکر می کردند که امام تحت تاثیر حاج مصطفی است و با از بین بردن او دو هدف را زده اند.  یکی اینکه امام را متوقف می کنند و دوم اینکه حاج آقا مصطفی را به شهادت رسانده اند.

موسوی بجنوردی: شهادت حاج آقا مصطفی علت تامه پیروزی انقلاب بود

آیت الله سیدمحمد موسوی بجنوردی نیز در همایش چهلمین سالگرد شهادت آیت الله حاج سید مصطفی خمینی درباره ابهامات درباره شهادت ایشان گفت: بعد از آنکه حاج آقا مصطفی به بیمارستان منتقل شد، آثار سیاهی و زخم در پاها و بدن ایشان مشهود بود. دکتر بیمارستان بعد از معاینه ایشان گفت اگر به من اجازه کالبدشکافی بدهید با قطعیت ثابت می کنم ایشان مسموم شده است.

وی ادامه داد: من این موضوع را با امام درمیان گذاشتم و امام فرمودند که زودتر پیکر ایشان را به کربلا ببرید و بعد از زیارت به نجف بازگردانید. امام اجازه کالبد شکافی بدن حاج اقا مصطفی را ندادند.

آیت الله بجنوردی درباره مراسم تشییع آیت الله حاج مصطفی خمینی نیز گفت: بازار بزرگ نجف به احترام ایشان تعطیل شده بود و جمعیت انبوهی در تشییع جنازه شرکت کردند. به غیر از مردم و بازاریان جمع کثیری از علما و مراجع تقلید نیز در تشییع شرکت کردند. امام خمینی(س) به من فرمودند که به آیت الله خوئی بگویم که او بر پیکر حاج اقا مصطفی نماز بخواند. امام مراسم تشییع را ترک کردند و به منزل بازگشتند.

وی افزود: قبر مطهر مرحوم حاج آقا مصطفی ده متر با مرقد امیر المومنین(ع) فاصله دارد. اجازه دفن ایشان را رئیس جمهور عراق صادر کرد. قبر دیگری نیز کنار ایشان وجود داشت که در خاطرم هست همسر مکرمه حضرت امام اصرار داشت که بعد از مرگ ایشان را کنار پسرشان به خاک بسپارند.

آیت الله بجنوردی با بیان اینکه نقش حاج آقا مصطفی برای امام فقط فرزندی نبود، گفت: حاج آقا مصطفی ندیم و محبوب و سر امام بود. امام به معنی واقعی کلمه عاشق حاج آقا مصطفی بودند.

این مدرس حوزه و دانشگاه در ادامه به سخنرانی امام در جلسه درس ایشان اشاره کرد و گفت: بعد شهادت حاج آقا مصطفی چندروزی تمام کلاس های درس حوزه تعطیل بود. امام(س) خودش این تعطیلی را پایان داد و کلاس درس خود را از سرگرفت. در خاطرم هست که امام در این جلسه درباره الطاف خفیه الهی صحبت کرد و شهادت حاج آقا مصطفی را از الطاف خفیه الهی دانست. در هنگام سخنرانی امام همه طلبه ها گریه می کردند اما امام با وجود فشار بسیاری که بر ایشان بود با صلابت و بدون کوچکترین مشکلی سخنرانی خود را به اتمام رساندند.

وی ادامه داد: امام عاشق حاج آقا مصطفی بود و دشمن خیال می کرد با شهادت ایشان کار تمام می شود. اما اینطور نشد و شهادت ایشان باعث ایجاد تحرک در کشور شد. این تحرک هیچگاه متوقف نشد و در انتها منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد. شهادت حاج آقا مصطفی علت تامه پیروزی انقلاب بود.

آیت الله بجنوردی با بیان اینکه صبر و استقامت حضرت امام و همسر مکرمه ایشان باید در تاریخ ثبت شود، تصریح کرد: به حول و قوه الهی صبر این عزیزان باعث شد چشم دشمن کور و همه نقشه های آنان نقش بر آب شود. بعد از فوت حاج آقا مصطفی نیز نقش مرحوم حاج احمد آقا پررنگ تر از قبل شد و ایشان به خوبی توانستند امام، حوزه و انقلابیون را همراهی کنند.

علی لاریجانی: حاج آقا مصطفی از فدائیان انقلاب بود

دکتر علی لاریجانی در همایش بزرگداشت چهلمین سالگرد حاج آقا سید مصطفی خمینی  که  امروز _ دوشنبه، 30 مهر_  در سالن همایش های اجلاس سران برگزار شد، گفت: برای نسل امروز کشور ما ضرورت داشت که آشنایی بیشتری با ایشان پیدا کنند، که من معتقدم باید بیست سال قبل این همایش برگزار می شد. 

وی ادامه داد: تلاش ها، مجاهدت های ایشان و زندگی پرماجرای حاج آقا مصطفی در نجف باید مورد توجه قرار گیرد.

 رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گفته امام مبنی بر اینکه ایشان «امید آینده اسلام است» گفته مهمی است، گفت:  امام اهل غلو نبودند، هرگاه  در سخنان امام چه قبل و بعد از انقلاب تامل می کنم متوجه می شوم ایشان با دقت واژه ها را  انتخاب می کردند و سنگینترین تعبیری که امام فرمودند درباره آمریکا بود که آمریکا شیطان بزرگ است.  

دکتر لاریجانی با اشاره به خاطره ای از  دیدارش با مهاتیر محمد و بیان این تعبیر امام گفت: وی معتقد بود آمریکا گاوی است که آنها از شیر آن بهره می برند و ما از شاخ آن که البته تعبیر غلطی بود و سرنوشت مالزی را به اینجا رساند.  چندی پیش در سن پترزبورگ این تعبیر را شنیدم که آمریکا شیطان است.

وی با اشاره به کتاب خاطرات آیدا شاملو گفت: شاملو در مصاحبه خود با یک خبرنگار آمریکایی می گوید شما جرات پخش این ها را  دارید نقل می کند که شما چه ظلم هایی در خاورمیانه کردید. 

رئیس قوه مقننه با تاکید بر اینکه وقتی امام خطاب به حاج آقا مصطفی می گویند «شما امید آینده اسلامید»، باید توجه داشت که ایشان چه ویژگی را داشتند که امام چنین تعبیری کرده اند، افزود: یکی از ویژگی های رهبران انقلاب که برخی شهید شدند و برخی هستند آن است که فدایی اسلام بودند. از آبروی خود برای اسلام مایه می گذاشتند، این ها را در خاطرات آیت الله هاشمی نیز می توان دید که  به امام فرمودند من حاضرم برای انقلاب هر کاری کنم اما شما مرا محاکمه کنید. شهید بهشتی نیز همینطور بودند، نه تنها از سوی باند بنی صدر و منافقان بلکه از سوی دوستداران انقلاب نیز مورد هجمه قرار می گرفتند اما ایشان صبوری می کرد چراکه آبرویش را با خدا معامله کرده بود.
وی در ادامه  با اشاره به مراسمی که شهید بهشتی در آن  سخنرانی داشتند، گفت: جلسه سنگینی بود و ایشان درباره مشکلات انقلاب سخن می گفت، و عده ای قصد بر هم زدن جلسه را داشتند اما ایشان صبوری کرد چرا که می خواست با آبروی خود انقلاب را حفظ کند. حاج آقا مصطفی هم چنین بود اما در پس آن خورشید پیشوای انقلاب دیده نمی شدند و نمی خواستند به چشم بیایند.
لاریجانی با تاکید بر اینکه حکومت کردن نیاز به فدایی هایی دارد، گفت: این افراد امور را جفت و جور کنند و این فدایی ها باید بصیرت داشته باشند.  
رئیس مجلس با بیان اینکه دومین نکته ای که امام برآن تاکید داشتند، این است که اصالت روحانیت حفظ شود؛ گفت: کشمکش های بر سر روحانیت پیش از انقلاب درباره اسلام صفوی و علوی  مطرح می شد که باعث مناقشاتی در کشور شد. امام در سخنرانی بعد از شهادت حاج آقا مصطفی سخنرانی بسیار زیبایی دارند مبنی بر اینکه فقه و احکام اسلام را از ابتدا روحانیت  حفظ کرده است. 
وی  در همین راستا افزود: باید توجه داشت اینکه گفته می شود برخی از علما در گذشته با سلاطین متصل شده اند و برای ترویج دین بوده است، آن ها آخوند درباری نبودند و این اشتباهی است که برخی از نویسندگان بیان می کنند. آن ها گذشت و مجاهده کرده اند تا اسلام را حفظ کنند. این درباری شدن نیست، این انسان سازی است. 
رئیس قوه مقننه تاکید کرد: این نگاه دور اندیشانه امام منهاجی بود که سبب شد که روحانیت اصیل با فقه جواهری پیشگام شود.  آنچه از روحانیت باقی مانده نتیجه پایداری این دوستان است.
وی با  بیان اینکه تشیع بیشترین تقرب به عقلانیت را داراست، افزود: امام و یاران  نزدیک ایشان قرائتی از دین را قبول دارند که بر مبنای عقلانیت است و برداشت های دینی از عمق بیشتری برخوردار است. بر اساس این دیدگاه، فرهنگی که در جامعه ایجاد می شود بر پایه عقلانیت است، برخوردشان با پدیده های مختلف عقلانی بوده و بعد ها مشخص شد این رویکرد توان تاب آوری در برابر مسائل مخالف را دارد.  
دکتر لاریجانی تاکید کرد: جامعه ای که تفکر دینی آن از عقلانیت برخوردار نشود یا دچار تحجر می شود یا اثباتی گری.
وی با بیان اینکه گاهی استکان حاج آقا مصطفی را به دلیل آنکه فلسفه تدریس می کرده است، می شستند، گفت: بحث وحی و عقل و تقابل و تغایر آن ها، در هیچ دوره ای آنگونه که در غرب مطرح بوده است برای ما مطرح نبوده  است.
رئیس مجلس ادامه داد:  در تاملات حاج آقا مصطفی دقت نظر فلسفی و نگاه نقادانه وجود دارد. 
وی با اشاره به  شیوه نقد مرحوم حاج آقا مصطفی در رد تسلسل  و پذیرش رویکرد فارابی در این راه، گفت: این رویکرد می تواند به خودباوری فرهنگی منجر شود  و این به معنای این نیست که ما روحیه حماسی را نفی کنیم. روحیه حماسی همراه با تفکر عقلانی است و این را می توان در مشی ائمه هم دید. 
وی در پایان ضمن ابراز امیدوار از تداوم برگزاری اینگونه مراسم ها، گفت: این نشست ها به بیان اندیشه یاران امام که مسیر و مسلک انقلاب را پایه گذاشتند کمک می کند و این مجموعه می تواند تفکر انقلابی امام را  بیان و حفظ کند.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.