اهمیت صنعت گردشگری به حدی است که حتی برخی کشورهای فاقد جاذبه طبیعی، تاریخی و فرهنگی نیز با ایجاد جاذبه های دست ساز و مصنوعی، اقدام به جلب و جذب گردشگر و فراهم ساختن زمینه های تفریحی متعدد و متنوع با هدف افزایش مدت زمان ماندگاری مسافر شوند و از این راه عایدات بی حد صنعت گردشگری از جمله اشتغال، توسعه، ارتقای سطح زندگی مردم بومی و کمک به رشد اقتصادی را نصیب کشور خود کنند.
ایران به لحاظ برخورداری از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و گردشگری برای گردشگران در سکوی دهم جهان قرار دارد و استان خراسان رضوی نیز با میزبانی سالانه 27 میلیون زائر و گردشگر داخلی و خارجی در زمینه های زیارتی، طبیعی، ورزشی، تاریخی، فرهنگی، غذایی و غیره دارای ظرفیت ها و جاذبه های متعدد و غیرقابل انکاری است.
بی توجهی به ظرفیت ها و قابلیت های موجود برای رشد، پرورش و توسعه گردشگری می تواند به عقب ماندگی بیشتر کشور ما از کاروان گردشگری جهان انجامیده و موجب تداوم سهم پایین ایران از گردش مالی تریلیون دلاری این صنعت سودآور شود.
آمارها می‌گویند که حدود 10 درصد گردش مالی دنیا مربوط به صنعت گردشگری است که سهم ایران از این بخش تنها یک درصد اعلام شده و به گفته احمد اصغری قاجاری، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران؛ درآمد حاصل از ورود گردشگران به ایران تنها هشت میلیارد دلار است در حالی که ترکیه به طور متوسط سالانه از صنعت گردشگری خود 27٫7 میلیارد دلار درآمد دارد.
درآمد چند برابری کشورهایی مانند ترکیه، تایلند، مالزی و اندونزی از صنعت گردشگری در حدی است که ظرفیت هایی مانند گردشگری زیارتی، گردشگری حلال (که مورد اقبال غیرمسلمانان نیز هست)، برخورداری از طبیعت چهار فصل سال در آن واحد و غیره همه و همه ظرفیت جذب درآمد ده ها میلیارد دلاری ایران را موجب می شود.
در حالی که فعالان صنعت گردشگری به این یقین رسیده اند که اندک هزینه در عرصه صنعت گردشگری به مثابه سرمایه گذاری محسوب شده و سود و ارزآوری چندین برابری را در گذر زمان محقق می کند، اما هنوز شبکه بانکی کشور و به تبع آن خراسان رضوی هنوز به این انکار ناپذیر سودآوری صنعت گردشگری ایمان نیاورده و همچنان در اعطای تسهیلات و سرمایه گذاری در این زمینه اندر خم یک کوچه اند و همچنان ایده پردازان، سرمایه گذاران و فعالان عرصه گردشگری را در پیچ و تاب هفت خان پرداخت تسهیلات سر می دوانند.
استان خراسان رضوی نیز علیرغم میزبانی سالانه بیش از 27 میلیون گردشگر داخلی و بیش از دو میلیون گردشگر خارجی (که بیش از دوسوم مجموع گردشگران ورودی به کشورند) با جاذبه های استثنایی در زمینه های گردشگری زیارتی، طبیعی و گردشگری حلال و حیات وحش و غیره بر قطار کم سرعت برخورداری از تسهیلات بانکی سوار است.

* قهر منابع بانکی با صنعت گردشگری
معاون سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی اظهار کرد: سخت گیری های فراوان، بی توجهی به ارزش و اهمیت صنعت گردشگری و طرح های مرتبط آن و برخی مقاومت های بی دلیل در واگذاری تسهیلات، از مشکلات موجود در این حوزه است.
حسن زمانی بیان کرد: متاسفانه قهر منابع بانکی با صنعت گردشگری در این استان موجب عقب ماندگی های فراوان و تاخیر در پیشرفت طرح ها و پروژه ها شده است.
وی با بیان اینکه امروز دیگر تنها بخش های کشاورزی و صنعت به تنهایی قادر به حل مشکل اشتغال نیست و صنعت گردشگری با رشد و توسعه خود می تواند گوی سبقت را در ایجاد اشتغال از این 2 برباید، گفت: متاسفانه امروز بسیاری از سرمایه‌های بانکی استان جذب نمی‌شود در حالی که گردشگری بهترین و مطمئن ترین زمینه برای سرمایه گذاری محسوب می شود.
وی تاکید کرد: جذب سرمایه های داخلی و خارجی و نیز سرمایه های بانکی می تواند در ایجاد تحول در صنعت گردشگری استان تاثیر شگرفی داشته باشد.
وی افزود: اتفاقاتی که در حوزه سرمایه به دلیل مشکلات موسسات مالی به وجود آمده سبب شده تا بسیاری از فرصت‌ها و سرمایه‌ها از استان و مشهد خارج شود به همین منظور به دنبال فرصت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری هستیم.
زمانی با اشاره به اینکه بسته‌های سرمایه‌گذاری دولت در قالب تسهیلات بانکی، کمک‌های فنی اعتباری و تقویت بخش گردشگری، تولید، صنعت و کشاورزی تنظیم شده، بیان کرد: با توان و همفکری بخش خصوصی ما نیز پیشتازی بخش گردشگری استان را حفظ خواهیم کرد.
معاون سرمایه گذاری میراث فرهنگی خراسان رضوی گفت: رقبایی در حاشیه خلیج فارس و استان‌های دیگر در حوزه گردشگری داریم که اگر فعالیت نکنیم فرصت‌های سرمایه‌گذاری را از دست خواهیم داد و ضروری است که فضا را از سرمایه‌گریزی خارج کنیم.
این مسئول اظهار کرد: هم اکنون بیش از 300 طرح نیمه تمام در عرصه صنعت گردشگری استان داریم که نیمی از این تعداد فعالند و بقیه در انتظار حمایت و سرمایه گذاری هستند.
زمانی با اشاره به اینکه عمده این پروژه‌ها در حوزه اقامتی و تاسیسات گردشگری هستند، بیان کرد: این طرح ها، سرمایه گذاری بیش از 70هزار میلیارد ریالی دارند.

* 1500 میلیارد ریال برای تزریق خون تازه در رگ های گردشگری استان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: امروز اهمیت و جایگاه صنعت گردشگری و سودآوری آن بر هیچ کس پوشیده نیست و همه در دنیای کنونی بخوبی می دانند که صنعت گردشگری صنعتی بی شک سودآور و جایگزین مهمی برای اقتصاد نفتی است.
محمدرحیم رهنما با بیان اینکه در شرایطی که همه دستگاه ها و برنامه ریزی ها در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی حرکت می کند، صنعت گردشگری به عنوان جایگزینی موثر برای این صنعت محسوب می شود، افزود: با استفاده از قابلیت ها و پتانسیل بالقوه و بالفعل فراوان در زمینه گردشگری، می توان بخوبی درآمدی حتی چند برابر درآمدهای نفتی نصیب کشور کرد.
وی با اشاره به اقدام دولت دوازدهم در اختصاص 1500 میلیارد ریال اعتبار برای واگذاری تسهیلات به بخش گردشگری استان، گفت: در پی توجه به بخش گردشگری امسال 25 درصد از تسهیلات قابل واگذاری از محل منابع استانی به حوزه گردشگری خراسان رضوی اختصاص یافته است.
رهنما ادامه داد: در مرحله نخست تا کنون 55 میلیارد ریال از این میزان تخصیص یافته که در این چهارچوب با هفت بانک وارد مذاکره شده ایم و تاکنون با سه بانک تفاهمنامه امضا شده و سه بانک دیگر در شرف امضای تفاهمنامه هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی اظهار کرد: تاکنون 40 پروژه در عرصه صنعت گردشگری خراسان رضوی متقاضی دریافت تسهیلات بوده اند که پرونده آنها تکمیل و آماده معرفی به بانک برای دریافت تسهیلات است.

* گردش مالی 100 هزار میلیارد ریالی گردشگری مشهد
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز پیش از این در جمع خبرنگاران گفته بود که گردش مالی مرتبط با حوزه گردشگری کلانشهر مشهد سالانه 100 هزار میلیارد ریال است.
محمد قانعی با بیان اینکه مشهد سالانه پذیرای حدود 30 میلیون زائر و گردشگر داخلی و خارجی است و هزینه اقامت روزانه هر گردشگر حدود یک میلیون و 200 هزار ریال است، تاکید کرد: ورود این میزان گردشگر با برنامه ریزی هدفمند می تواند زمینه ساز سرمایه گذاری های بیشتر و سودآوری بیشتر برای نخستین کلانشهر مذهبی جهان شود.
وی بیان کرد: ایران در سال 56 رتبه نخست گردشگری در منطقه را داشت ولی اکنون این جایگاه از بین رفته و باید برای رسیدن به آن تلاش شود.
وی با تاکید بر تقویت گردشگری مذهبی و زیارت در مشهد گفت: چنانچه از 300 میلیون شیعه دنیا فقط 10 درصد جذب شوند، جایی برای اقامت آنان در مشهد نخواهیم داشت و ظرفیت فعلی مشهد پاسخگو نخواهد بود.
قانعی افزود: میزان ماندگاری هر زائر در مشهد به طور متوسط سه روز است که این میزان در حال کاهش است و این به معنای آن است که به جز بخش زیارت سایر جاذبه ها را از دست داده ایم و نسل جدید با وضعیت فعلی جذب نمی شوند لذا باید شرایط و جاذبه های جدید در این کلانشهر تعریف شود.
وی با بیان اینکه بیشترین سرمایه گذاری کشور در بخش هتلداری مشهد است، اظهار کرد: کمترین میزان سرمایه گذاری برای هر هتل در مشهد حدود 200 میلیارد ریال است و هم اکنون 217 هتل در مشهد در حال پذیرش مسافر است و 300 طرح اقامتی و گردشگری نیز در این شهر در دست ساخت است که 215 فقره از این تعداد مراکز اقامتی است.
رئیس اتحادیه هتلداران استان خراسان رضوی گفت: میانگین سن هتل ها در مشهد به 6 سال رسیده در حالی که این رقم در سایر شهرها بیش از 37 سال است و متنوع ترین اماکن اقامتی کشور نیز در مشهد است.
وی اظهار کرد: خوشبختانه مشهدالرضا (ع) به واسطه وجود بارگاه منور رضوی از ظرفیت‌های بسیاری برخوردار است و باید از فرصت‌های سرمایه‌گذاری و ماندگاری زائران در آن استفاده شود.
او افزود: این موضوع صحبت جدیدی نیست و سال‌های سال است که مطرح می‌شود، اما متاسفانه هنوز به نتیجه نرسیده است و در بحث افزایش آمار هتل‌ها هم ضرورتی دیده نمی‌شود و باید روی ماندگاری زائران کار شود.
قانعی تاکید کرد: هدایت منابع بانکی به سمت صنعت گردشگری و بخش های مختلف آن می تواند موجب رشد و تحول چشمگیر و حرکت سریع این صنعت شود.
وی قوانین دست و پاگیر، ضمانت ها و وثیقه های هنگفت و بروکراسی سخت و بعضا موانع سنگینی را که از سوی بانک ها پیش پای فعالان گردشگری گذاشته می شود، مهمترین عوامل کمرنگ بودن منابع مالی در بخش صنعت گردشگری استان خراسان رضوی دانست.
گزارشگر: آرزو جاودانی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی
7496/5132
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.