به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان اردستان با برخورداری از 67 اثر ثبت ملی، یک اثر ثبت جهانی، 2 بافت تاریخی و سه کمپ کویرنوردی در فاصله 118 کیلومتری شمال شرق اصفهان واقع شده و بر پایه کشاورزی، باغداری، دامپروری و صنایع دستی استوار است.
این شهرستان در تعطیلات نوروزی سال گذشته میزبان 43 هزار و 699 نفر مسافر داخلی و گردشگر خارجی بود که به گفته فرماندار اردستان در دور نخست سفرهای نوروزی 1397 از 14 هزار نفر میزبانی کرد.
علیرضا غیور در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: نوروز 1397 با توجه به اقدام های صورت گرفته مانند ثبت جهانی قنات 2 طبقه شاهد افزایش 14 درصدی سفر مسافران و گردشگران داخلی و خارجی به این شهرستان بودیم.
وی افزود: 12 هزار نفر در هفت روز نخست سفرهای نوروزی به شهرستان اردستان وارد شدند که به ترتیب در چادرهای مسافرتی، مدرسه ها، کمپ های موقت، مهمانپذیرها، هتل ها، خانه مسافرها، هتل آپارتمان ها، خوابگاه های دانشجویی و کانکس اقامت داشتند.
فرماندار اردستان عنوان کرد: بر اساس مصوبه ستاد خدمات سفر نصب چادر و خوابیدن در پارک ها و سطح شهر ممنوع شد اما مدرسه های ارشاد و دکتر حسابی به صورت رایگان برای اقامت مسافران اختصاص یافتند.
او با اشاره به تهیه و توزیع 25 هزار دفترچه راهنمای گردشگری گفت: با توجه به افزایش مسافران، پنج هزار جلد دفترچه نیز دوباره چاپ و در بین مسافران نوروزی توزیع خواهد شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردستان نیز با اشاره به تمهیدهای لازم برای پذیرایی از افزون بر 30 هزار نفر مسافر و گردشگر در این شهرستان عنوان کرد: بیشترین بازدید از مرکزهای تاریخی، فرهنگی، تفریحی، گردشگری و جاذبه های طبیعی مربوط به قنات 2 طبقه، مسجدهای جامع اردستان و زواره و بافت های تاریخی مهاباد و زواره بود.
محمدرضا صدوقی اضافه کرد: وجود قنات 2 طبقه، مسجد جامع اردستان (نخستین مسجد 2 طبقه جهان اسلام)، مسجد جامع زواره (نخستین مسجد چهار ایوانی جهان اسلام)، بافت های تاریخی، خانه های زیبا و جاذبه های گردشگری منجر به افزایش 14درصدی تعداد مسافران نوروزی نسبت به سال گذشته شده است.
وی بیان کرد: چهار مرکز تاریخی شامل قنات 2 طبقه، مسجد جامع اردستان، موزه مردم شناسی و مسجد جامع زواره مجوز فروش بلیت داشته و سایر اثرهای تاریخی، طبیعی و گردشگری از طریق هیات امنا اداره می شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردستان اضافه کرد: درب این اماکن همچون امامزادگان در مواردی بسته بوده که در صورت فراهم شدن زمینه بازدید گردشگران از طریق هیات امنا جذب گردشگر نیز بیشتر خواهد شد.
او در ادامه با اشاره به اثرهای تاریخی این شهرستان تشریح کرد 'قنات 2 طبقه مون که سال 1395 به عنوان بیستمین اثر ایران ثبت جهانی شد، از مهمترین اثرهای اردستان است که در هر طبقه آن آبی مستقل جریان دارد، به گونه‌ای که آب هیچ یک به دیگری نفوذ نمی‌کند.
قنات محله مون اردستان 800 سال پیش ساخته شده و تنها قنات 2 طبقه جهان است.
مسجد جامع اردستان هم از نمونه‌های بی مانند مسجدهای چهار ایوانی خشتی و گلی ایران و نخستین آنها به شمار می‌آید که در مرکز محله محال این شهر قرار دارد.
این اثر در قرن سوم قمری بر روی بنای آتشکده‌ای به سبک مسجدهای عربی ساخته شد و هنوز اثر آتشکده در گوشه‌ای از مسجد به چشم می خورد، مسجد شامل مدرسه حاج حسین نورالدین، آب انبار حاج حسن، راسته بازار، میدان تعزیه و حمام است و قلعه میان شهر در کنار آن قرار دارد.
مسجد امام حسن (ع) و آب انبار مجاور آن و همچنین مسجد خسرو از دیگر اثرهای تاریخی اردستان بود که در طول سده‌ها دستخوش تخریب شده و هم اکنون تنها سر در ورودی آنها برجا مانده‌ است.
بنای مسجد جامع زواره در 15 کیلومتری شمال غرب اردستان نخستین مسجد چهار ایوانی ایران است که در دوره سلجوقی ساخته شد و اصالت خود را تاکنون به نحو شایسته‌ای حفظ کرده است.
همچنین کاروانسرای ظفرقند واقع در جاده اردستان به نائین، مجموعه آسیاب‌های آبی در مناطق راهمیان و زواره، مجموعه کاخ سرهنگ آباد در شرق زواره، مناره مسجد امام حسن مربوط به دوره سلجوقیان جنب امامزاده موسی (ع) و مسجد ملایعقوب اردستان مربوط به دوره قاجار با سه بخش تابستانی، شبستان و مهتابی دیگر اثرهای تاریخی این منطقه هستند.
آرامگاه امیر اویس از آل نوشروان و از سرکردگان شاه اسماعیل صفوی در گوشه شمال غربی، دشت محله محال شهر با 2 سنگ مرمر زیبا با طرح‌های اسلیمی و ختایی، مسجد دشت واقع در محله راهمیان که گویند محل آتشکده مهراردشیر، خانقاه پیرمرتضی از عرفای سده هشتم در محله فهره اردستان و مسجد دربند از دیگر اثرهای تاریخی دیدنی شهرستان اردستان می باشد.
اردستان همچنین دارای 21 خانه تاریخی است که ثبت ملی شدند و از جمله می توان به خانه حکیم و نقاشی در اردستان، خانه شهید مدرس در سرابه، خانه کیانی و ارباب حسین در مهاباد اشاره کرد.
کاروانسرای بقم و ظفرقند، قلعه های چاه ریسه، گل شکنان و کوشک سرهنگ آباد (کاخ چهلستون اردستان) از دیگر اثرهای تاریخی این شهرستان است.
شهرستان اردستان همچنین میزبان مقبره بزرگان بسیاری مانند امامزادگان اسماعیل (ع)، موسی (ع)، قاسم (ع)، محسن (ع)، ابراهیم (ع) و عارفانی مانند پیر مرتضی، پیر جمالی، پیر سلیمان، پیر صابر، پیر علی، پیر محمود و پیر اسحاق می باشد.
شهرستان اردستان که از شمال به استان سمنان و گرمسار، از غرب به کاشان، نطنز و برخوار و میمه، از غرب به نائین و از جنوب به اصفهان محدود است، با وجود برخورداری از این اثرهای تاریخی همچنان سه کمپ کویرنوردی برای ماجراجویان دارد و از کویر زیبای نمک نیز بهره می برد.'
7431/8123
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.