نرخ رشد جمعیت، مقدار افزایش جمعیت یک منطقه را در یک سال نسبت به هزار یا صد نفر از جمعیت نشان می‌دهد. نرخ رشد جمعیت استان اصفهان در سال 95 حدود 0.97 درصد بود.
' محمد رضا لعلی' روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بر اساس نرخ رشد جمعیت 1.13 درصدی که تا پایان سال 97 برآورد شد، جمعیت اصفهان در زمان حاضر حدود پنج میلیون و 237 هزار نفر تخمین زده می شود.
جمعیت استان اصفهان تا سال 95 حدود پنج میلیون و 120 هزار و 850 نفر بود.
لعلی با بیان اینکه این برآوردها با توجه به نرخ زاد و ولد و مرگ و میر، صورت گرفت و نرخ مهاجرت در آن ثابت در نظر گرفته شد، خاطرنشان کرد: نرخ رشد مهاجرت در سال 95 نسبت به سال های قبل آن کاهش یافته بود.
وی با بیان اینکه بیشترین جمعیت استان معادل 43.73 درصد در شهرستان اصفهان است، افزود: حدود 39.5 درصد از جمعیت استان در کلانشهر اصفهان زندگی می کنند.
این کارشناس با تاکید بر اینکه این آمار، توزیع نامتوازن جمعیت را در استان نشان می دهد، بیان کرد: بیشترین جمعیت استان پس از اصفهان در شهرستان های کاشان (7.17 درصد)، خمینی شهر (6.26 درصد) و نجف آباد (6.24) درصد هستند.
وی، پایین ترین سهم جمعیت استان را متعلق به شهرستان بویین و میاندشت با 0.46 درصد اعلام کرد.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اصفهان، بالاترین نرخ رشد جمعیت در شهرستان های استان را متعلق به شاهین شهر و میمه با 2.93 ، برخوار با 1.68 و لنجان با 1.58 درصد دانست و گفت: بالا بودن این نرخ ها بدلیل زیاد بودن میزان مهاجرت به این مناطق است.
لعلی، اضافه کرد: نرخ رشد جمعیت در شهرستان اصفهان 1.04 درصد است.

*** نرخ باروری اصفهان زیر سطح جانشینی جمعیت است
وی، نرخ باروری در استان اصفهان را 1.75 اعلام و تصریح کرد: این نرخ مناسب نیست زیرا کمتر از سطح جانشینی جمعیت ( یعنی 2.1 ) می باشد.
نرخ باروری، میانگین تعداد فرزندانی است که یک زن در طول زندگیش به دنیا می‌آورد. سطح جانشینی به حداقل میزان نرخ باروری گفته می‌شود که یک جمعیت بتواند به لحاظ تعداد، نسل خود را باز تولید کند.
این کارشناس توضیح داد: نرخ باروری جانشینی 2.1 است یعنی اگر نرخ باروری زیر این عدد باشد در آینده جمعیت رو به پیری می رود و دچار رشد منفی جمعیت می شویم.
لعلی اضافه کرد: اگر همین روند نرخ باروری در اصفهان ادامه یابد در 10 تا 20 سال آینده، جمعیت پیری خواهیم داشت.
نرخ باروری اصفهان در سال 90 حدود 1.53 بود و تا سال 95 افزایش یافت و به 1.75 رسید اما هنوز زیر سطح جانشینی جمعیت است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اصفهان تاکید کرد: برای محاسبه دقیق نرخ باروری نیاز به سیستم آماری دقیق بویژه مهاجرت، زاد و ولد، مرگ و میر داریم در حالیکه در زمان حاضر ثبت آمار جمعیتی بویژه در بخش مرگ و میر با مسائلی همراه است.
لعلی همچنین با تاکید بر اینکه ما هیچ آمار محرمانه ای نداریم به نرخ رشد طلاق در استان اشاره و تصریح کرد: مقایسه آماری بین 6 ماه نخست سال 97 با مدت مشابه سال 96 نشان می دهد که طلاق در این مدت 24 درصد افزایش یافته است.
وی افزود: میزان ازدواج در این مدت در استان اصفهان تقریبا ثابت مانده است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اصفهان، جمعیت را یکی از شاخص های اساسی در رشد اقتصادی و پیشرفت جوامع دانست و گفت: در رشد اقتصادی 2 عامل موثر است که شامل نیروی انسانی و سرمایه می باشد.
لعلی اضافه کرد: نیروی انسانی به معنای جمعیت فعال اقتصادی است و هرچه جمعیت بین 15 تا 65 سال بیشتر باشد، نیروی کار بالاتری نیز داریم.
وی به ارتباط نرخ باروری با وضعیت آینده نگری جمعیت نیز اشاره و تاکید کرد: اگر نرخ باروری به همین میزان فعلی باشد در آینده نه چندان دور با مشکل جمعیت فعال اقتصادی مواجه خواهیم شد.
این کارشناس با بیان اینکه ممکن است در آینده بدلیل کم شدن جمعیت فعال، هیچ بیکاری نداشته باشیم، توضیح داد: یکی از دلایل بالا بودن نرخ بیکاری، عرضه بیش از اندازه نیروی کار در بازار است.
30 اردیبهشت مصادف با روز ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان روز ملی جمعیت در تقویم رسمی کشور به ثبت رسید.
3011/6026/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.