به گزارش ایرنا، هاشم امینی روز شنبه در نخستین جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان در استانداری افزود: بارگذاری بیش از حد در این حوضه، تبعات سنگینی در پایاب رودخانه(تالاب گاوخونی) ایجاد کرده است.
وی گفت: باید برای تامین آب لازم برای احیای تالاب گاوخونی اقدام شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اصفهان اظهار داشت: اقدامات زیادی در راستای مدیریت مصرف آب در بخش آشامیدنی، کشاورزی و صنعت استان انجام شده است.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان نیز در این جلسه گفت: برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب گاوخونی از سال 94 راه اندازی و بیش از پنج هزار و200 ساعت برای این برنامه با رویکرد از پایین به بالا، وقت صرف شده است.
ایرج حشمتی افزود: این برنامه شامل هفت فصل و پنج پیوست است که از مهمترین بخش های آن چهار هدف راهبردی شامل مدیریت پایدار منابع آب و خاک، آگاهی افزایی، حفظ تنوع زیستی تالاب و مشکلات و سیاستگذاری و مدیریت بخشی تالاب است.
وی اظهار داشت:140 اقدام اولویت دار ذیل این چهار هدف راهبردی پیش بینی شده و در فرآیند تدوین آن پنج هزار و200 ساعت کار مشارکتی توسط همه دستگاه ها بویژه نمایندگان جامعه محلی صورت گرفته است.
حشمتی تصریح کرد: در این برنامه، اقدامات پنج ساله یا کوتاه مدت، اقدامات20 ساله یا بلندمدت و دستگاه های مسوول و همکار و همه ملاحظات پیش بینی شده است.
وی اضافه کرد: این برنامه از نظر ساختار سازمانی در سه سطح محلی، استانی و ملی در نظر گرفته شده است.
تالاب گاوخونی به وسعت 476 کیلومتر مربع در 167 کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در جوار تپه ‌های شنی واقع شده است.
گاوخونی در سال 1354 در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و نام آن در فهرست تالاب های بین المللی قرار گرفت.
در این تالاب که روزگاری یکی از زیستگاه های حیات وحش و پرندگان در فلات مرکزی ایران بود، اکنون دیگر نشانی از حیات موجودات زنده نیست.
برخی از کارشناسان معتقدند: اگر این تالاب منشاء گرد و غبار شود، انتشار غبار سمی آلوده به فلزات سنگین موجود در آن، سلامت شهر اصفهان و استان های اطراف را تهدید می کند.
در چند سال اخیر توسعه نا‌متوازن استان اصفهان سبب ایجاد چالش‌ زیست محیطی بسیاری شامل آلودگی هوا، آلودگی آب، کم‌ آبی، خشکی تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده ‌رود و اُفت شدید آب‌ های زیر‌زمینی شده است.
تالاب گاوخونی در سال های اخیر بدلیل کاهش بارش ها در حوضه زاینده رود و برداشت بی رویه در این حوضه، به منطقه ای خشک بدل شده است.
این تالاب بیش از یک دهه، جز یک مورد آن هم به مدت کوتاه در سال 95، آب به خود ندیده است.
گاوخونی نقش عمده ای در اکوسیستم منطقه بویژه پراکنش ریزگردها تا کویر مرکزی ایران دارد.
کاهش تبعات تغییرات آب و هوایی، تصفیه پساب های جاری در زاینده رود، پرکردن سفره های آب زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، جذابیت گردشگری و مباحث فرهنگی، تثبیت شن های روان و گنجینه متنوع زیستی و ژنتیکی از جمله ارزش ها و کارکردهای تالاب گاوخونی است.
زاینده رود به طول بیش از380 کیلومتر، بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران از کوه‌ های زاگرس مرکزی بویژه زردکوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق حدود200 کیلومتر پیش می ‌رود و در نهایت به تالاب بین المللی گاوخونی در شرق اصفهان می‌ ریزد.
این رودخانه تاکنون نقش موثری در عرصه های اقتصادی، فرهنگی، زیست محیطی و اجتماعی و حیات تالاب گاوخونی داشته است از این رو متخصصان بر این باورند که مسوولان کشوری باید با در نظر گرفتن همه ابعاد و پیامدهای بی آبی آن، با برگزاری نشست های تخصصی با حضور مسوولان استان های مربوط، برای نجات این رودخانه تصمیم اصولی و کارشناسی اتخاذ کنند.
6027/7150
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.