در این مطلب آمده است : برهم صالح رییس جمهور عراق روز شنبه در راس یک هیئت بلند پایه سیاسی، اقتصادی به همراه وزیران و مشاورانش وارد تهران شد . وی قبل از سفر به کشورمان به کویت ، امارات و اردن سفر کرده و در ادامه به برخی کشورهای دیگر مثل عربستان سفر خواهد کرد.
برهم صالح قبل از انجام این سفر، به تهران سفر کرده بود؛ چه در هنگامی که وی معاون اقتصادی نخست ‌وزیر عراق بود و چه در زمانی که وی مسئولیت نخست ‌وزیری اقلیم کردستان را برعهده داشت اما این سفر که در ادامه تور منطقه ای وی به حساب می آید از جهات گوناگون مورد توجه صاحب نظران منطقه ای و بین المللی قرار گرفته است. تحلیل گران معتقدند پیام دوستی و همکاری از طریق سفر رئیس ‌جمهور عراق به مسئولان جمهوری اسلامی منتقل شد و نشان داده شد که عراق درصدد تداوم، تقویت و تعمیق همکاری ‌ها است.
باید گفت ایران و عراق دو کشور مهمی هستند که نگاه واحدی را در مسائل منطقه‌ ای دارند و به دنبال ایجاد ثبات و امنیت در منطقه هستند و در مسیر مبارزه با تروریسم تلاش ‌های گسترده و مشترکی را دارند، بنابراین به طور طبیعی این سفر‌ها می‌ تواند در عملیاتی کردن برنامه‌ های مشترک دو طرف موثر باشد. ایران تنها کشوری هست که در سخت‌ ترین شرایط به یاری مردم عراق آمده، همه می‌ دانند که ایران در زمانی که تروریست ‌ها به خاک عراق وارد شدند و کشتار و خرابی ‌های بسیاری را به راه انداختند در کنار دولت و مردم عراق برادرانه ایستاد و در مبارزه با تروریست‌ ها با آن‌ ها همکاری کرد. با توجه به اراده رهبران دو کشور، مشخص است که ما باید شاهد افزایش روند همکاری ‌های ایران و عراق در زمینه ‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و دفاعی_ امنیتی باشیم و این قبیل سفر‌ها میان مقامات عالی رتبه دو طرف می‌ تواند در عمق بخشی به همکاری ‌های دو جانبه و اجرایی کردن توافقات پیشین انجام شده میان دو کشور مفید باشد. اما درباره سفر برهم صالح در کسوت رییس جمهور عراق به تهران چند ملاحظه جدی وجود دارد که می تواند در تحولات و ارزیابی های مربوطه مورد محاسبه قرار گیرد:1- این سفر اولین حرکت بزرگ منطقه ای از سوی رییس جمهور عراق است که تاکنون چندبار در سخنانش تاکید کرد که بغداد در نظر دارد صفحه جدیدی از روابط با همسایگانش را پایه ریزی کند که در آن منافع همه تامین گردد.
2- سفر برهم صالح به تهران در شرایطی که ایران اخیرا توسط آمریکا تحریم شده، صورت گرفته است. آمریکا در این مسیر به عراق فشار زیادی را وارد آورد تا با آن‌ها در تحریم‌ها علیه ایران همراهی داشته باشند، ولی بغداد تسلیم سیاست زورگویانه آن‌ها نشد و با وجود فشارهای بسیار از سوی واشنگتن آنها توانستند راههایی برای همکاری با تهران بیابند که خود نشان از علاقه و منافع مشترکی دارد که عراقی ها در دوران جدید حیات سیاسی خواهان بهره مندی از آن هستند. بنابراین یکی دیگر از پیامد‌ های سفر رئیس جمهور عراق به ایران اعلام پاسخ منفی به خواسته آمریکایی ‌ها است.
3- دوران جدید روابط عراق که از زبان برهم صالح تاکنون بارها تکرار شده و در سفر به کشورهای عربی و ایران را مورد تاکید قرار گرفته ، نشان از آن دارد که وی و همکارانش در هیات حاکمه جدید برنامه هایی دارند که گذر زمان از آن پرده برداری خواهد کرد.4- سفر رییس جمهور عراق به تهران علاوه بر روابط دوجانبه که تاثیر بسیاری بر دو کشور و منطقه خواهد داشت ، می تواند آغاز تحرکات جدیدی برای روزهای آینده خاورمیانه باشد که با تفکرات، طرح ها و حتی ائتلاف های نو همراه خواهد شد.
5- عراق امروز پس از یک دهه رهایی از سیطره تفکرات بعثی ها به دنبال فرصتی است تا ضمن یافتن جایگاهی خاص در میان همسایگان بتواند اوضاع و احوال داخلی خود را سرو سامان داده و روزگار بهتری برای ملت خود بسازد و این همان تفکری است که برهم صالح اخیرا در گفتگوهایش به صراحت تاکید می کند.6- عراق امروز که از دوران حاکمیت بعثی ها و حضور امریکایی ها و سپس سیطره داعش ایام طاقت فرسایی را گذرانده در سایه مردان عملگرای فعلی خود بدنبال آرامش و ثبات است و این عامل بسیار مهمی در ریل گذاری سیاست های دولت جدید می تواند به حساب آید که تلاش می کند با همه همسایگانش روابط حسنه داشته باشد و در گفتگوهای تهران نیز مقامات عراقی نشان دادند که گذشته ها را فراموش نکرده و به نقش محوری ایران واقفند.
7- مسئله مهم دیگری که رییس جمهور کرد تبار عراق در تهران دنبال می کند تحولات مربوط به شمال عراق است که مدتهاست اقلیم کردستان را دچار آشفتگی و بی ثباتی نموده و در چنین فضایی ایران اسلامی می تواند نقش تسهیل کننده شرایط را مثل همیشه ایفا کند.8- بازسازی و ایجاد زیرساخت های مهم کشور از جمله دغدغه های هیئت عراقی است که در تلاش است از میان قابلیت و چالش های بازیگران متعدد در این سرزمین به فرمولی دست یابد تا ضمن بهره مندی از توان همه حاضران در عراق بیشترین نتیجه را بگیرد.9- تفکر رویکردهای جدید منطقه ای که از زبان رییس جمهور عراق مکررا بیان شده، نشان از آن دارد که دولت عراق می خواهد در استراتژی منطقه ای خود در مسائل گوناگون اقداماتی بروز دهد که نشان از تغییراتی مهم دارد.
روابط با همسایگان ،حضور در ائتلاف های متعدد، روابط تجاری و اقتصادی چند جانبه و حضور موثر در میدان تصمیم گیری حوزه انرژی به ویژه نفت از آن جمله هستند. سخن آخر اینکه اگرچه این سفر بخشی از تور منطقه ای رییس جمهور عراق به حساب می آید اما یکی از مهمترین بخش های پازل دیپلماتیک عراق جدید است که مقاصد قبل و بعد تهران را می تواند متاثر سازد و این اهمیت تا آنجا است که با اتمام این سفر همه همسایگان به انتظار نتایج آن خواهند نشست.
7141
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.