به گزارش خبرنگار ایرنا، رئیس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان شامگاه دوشنبه در این همایش گفت: سقاخوانی و کتل زیباترین جلوه حسینی و باشکوه آیینی شهر نوش آباد در روز عاشورا است.
محمد مشهدی نوش آبادی افزود: نوش آبادی‌ها کتل را نماد علی اصغر می دانند، گر چه این سنت با آیین های برکت بخشی، باران خواهی و حاصلخیزی ایرانی که کودکان در آن نقش محوری دارند، ارتباط اساسی دارد.
به گفته وی، کتل کودکی است که روز عاشورا بر اسبی تزیین شده، می‌نشانند که البته ترتیبش چنین است که پیش از تولد کودک نذر می کنند تا اگر نوزاد پسر شود در نخستین یا دومین عاشورای پس از تولدش کودک را کتل کنند.
رئیس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان بیان کرد: سقایی نیز به عنوان یکی از باوقارترین آیین های عزاداری محرم در شهرهای همدان، کاشان، تهران، تبریز، قم، یزد، اراک، کرمان، آران و بیدگل، نوش آباد، نیاسر و حتی شهرهای عتبات عالیات در عراق به شکلی با شکوه آن را برگزار می کنند.
وی اضافه کرد: سقایی در نوش آباد از شب پس از عید غدیر آغاز شده و تا روز عاشورا ادامه دارد، سقاخوانان به 2 دسته و هر دسته به یک گروه اصلی به عنوان نقیب (استاد) و یک گروه به عنوان شاگرد (توده عزاداران) تقسیم می شوند.
مشهدی نوش آبادی تشریح کرد: چهار حلقه جدا از هم در حسینیه یا محل سقاخوانی گر هم می آیند و قطعات اصلی شعر را در 2 گروه نقیب خوانده و 2 گروه شاگرد (که به طور معمول تعدادشان از گروه اصلی بیشتر است) بندهای قطعات در قالب ترجیع و ترکیب بند یا یک مصرع از هر بیت را پاسخ می گویند.
وی بر زیبایی، متانت، سبک بسیار تاثیرگذار، شورانگیز و موسیقیایی سقایی اشاره کرد و گفت: همراهی محتوای قرآنی، عرفانی و ظرافت های ذوقی و حقیقت های تاریخی در کنار لحن آهنگین خوانندگان سروده های سقایی را از سطح سروده های عامیانه بالاتر آورده است.
به گفته رئیس مرکز پژوهشی کاشان شناسی دانشگاه کاشان، آیین ها و سنت های متعددی در منطقه کاشان وجود دارد که حامل هزاران سال فرهنگ و معنویت مردمان ایران زمین بوده و ثبت آنها به عنوان عناصر هویت بخش این منطقه اهمیت جهانی دارد و در توسعه آن بسیار موثر است.
به گزارش ایرنا، دومین همایش آیینی ثبت میراث معنوی (کتل و سقایی) نوش آباد با حضور جمعی از مسئولان شهرستان های کاشان، آران و بیدگل به میزبانی سالن اجتماعات سردار شهید راحمی این شهر برگزار شد.
میراث معنوی کتل و سقایی نوش آباد 13 مهر 1396 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده بود.
نوش آباد پیشینه پربار و فعال در برگزاری آیین ها و مناسبت های از جمله شهادت ائمه اطهار (ع) مانند آیین سنتی مذهبی کتل، تعزیه خوانی، خیمه سوزی، سقایی، چاوش خوانی، کشته برداری (شبیه شهادت امام حسین و حضرت ابا الفضل (ع) )، بازسازی حوادث کربلا تا شام در محرم از زمان ورود قافله حضرت امام حسین (ع) به کربلا تا پایان آئین بازگشت کاروان اسرا در اربعین و شناسایی وقایع زندگی حضرت زهرا در نمونک شبه مدینه النبی در ایام فاطمیه دارد.
شهر 12 هزار نفری نوش آباد با پیشینه تاریخی هفت هزار ساله در فاصله سه کیلومتری آران و بیدگل می باشد.
آران وبیدگل در فاصله 6 کیلومتری کاشان و 215 کیلومتری شمال اصفهان واقع است.
6136/8123
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.