به ‌گزارش ایرنا، پایگاه اطلاع‌ رسانی وزارت نیرو (پاون) روز یکشنبه در گزارشی با موضوع وضعیت بارندگی‌ های کشور در روزهای پایانی سال آبی اعلام کرد: در حالی به روزهای پایانی سال آبی جاری ( ابتدای مهر سال گذشته تا پایان شهریور امسال ) نزدیک شده ‌ایم که میزان بارش‌ های کشور از ابتدای سال آبی تاکنون به 169 میلیمتر رسیده و در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته 27 درصد کاهش داشته است.
از میان 6 حوضه آبریز اصلی کشور ( دریای خزر، خلیج فارس و عمان، دریاچه ارومیه، فلات مرکزی، مرزی شرق و قره ‌قوم ) حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان که قسمت‌ های وسیعی از غرب، ‌جنوب غربی و جنوب کشور را شامل می ‌شود با افت 41 درصدی بارش‌ ها نسبت به سال گذشته بدترین شرایط را در میان سایر مناطق یاد شده تجربه می ‌کند.
همچنین در این بین حوضه‌های آبریز فلات مرکزی 36 درصد، مرزی شرق 35 درصد و قره‌قوم نیز 21 درصد کاهش بارش داشته‌اند.
با وجود اینکه بارش‌های فصل بهار امسال در مقایسه با سال گذشته رشد 12 درصدی داشته است ولی افت 45 درصد بارندگی ‌ها در فصل زمستان و کاهش 26 درصدی بارش‌ها در فصل پاییز سال گذشته موجب شد تا تابستان امسال را با کاهش 63 میلیمتری نزولات جوی نسبت به سال گذشته سپری کنیم.
باتوجه به اینکه حدود 86 درصد ظرفیت در دست بهره ‌برداری نیروگاه ‌های برق آبی در این حوضه آبریز واقع شده است، به طور طبیعی افت 42 درصدی بارندگی‌ها در این حوضه آبریز و به تبع آن پایین بودن ارتفاع آب در مخازن سدها موجب شده تا میزان تولید انرژی نیروگاه‌ های برق آبی هم با کاهش قابل توجهی نسبت به سال ‌های گذشته مواجه شده به طوری که انرژی تولیدی این نیروگاه ‌ها از ابتدای سال جاری تاکنون حدود 44 درصد کاهش داشته است.
به‌ رغم بارندگی ‌های مناسب فصل بهار، وضعیت منابع آبی شهرهای در معرض تنش، بهبود چندانی نیافته است و کماکان 334 شهر در معرض تنش آبی هستند و 21 استان کشور بارندگی ‌های منفی را نسبت به سال گذشته تجربه می‌کنند. هرمزگان با منفی 75 درصد کم بارش ترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استان ‌های سیستان و بلوچستان با 73 درصد، کرمان با 69 درصد، فارس با 66 درصد و بوشهر با 61 درصد کم بارش ترین مناطق کشور هستند.
البته در این بین بارش‌ های قابل توجه بهار امسال در برخی از مناطق کشور موجب شده تا حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و دریای خزر به مراتب شرایط بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه کنند؛ به طوری که این دو حوضه آبریز به ترتیب با افزایش 48 و 16 درصدی بارندگی ‌ها نسبت به سال گذشته روبه رو هستند.
به گزارش ایرنا، خشکسالی امسال کشورمان در 70 سال اخیر بی سابقه است به همین دلیل باید مدیریت مصرف آب مورد توجه جدی قرار بگیرد.
زاینده‌ رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران به طول 350 کیلومتر است که از کوه ‌های زاگرس مرکزی بویژه زردکوه بختیاری سرچشمه می گیرد و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق حدود 200 کیلومتر پیش می‌ رود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ‌ریزد.
این رودخانه در دهه های اخیر به دلیل خشکسالی های متوالی، کمبود بارش ها، تراکم جمعیت و افزایش برداشت، به یک رودخانه فصلی تبدیل شده و در پایین دست و در فصول گرم سال با خشکی رو به رو است.
همچنین بحران کم آبی و کاهش بارش ها بویژه در فلات مرکزی ایران و سرچشمه های زاینده رود در 50 سال اخیر بی سابقه بوده است.
علاوه بر آن، استحصال بی رویه از منابع آب زیرزمینی با حفر چاه های مجاز و غیرمجاز از دیگر دلایلی است که باعث شده منابع آب زیرزمینی به شدت کاهش یابد و تنش ناشی از کمبود آب گریبانگیر بسیاری از نقاط کشور از جمله استان اصفهان شود.
6020 / 2093
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.