درس رهبر کوچک که از کتاب هدیه‌های آسمانی پایه ششم حذف و به پایه سوم و هفتم انتقال داده شده بود طبق اعلام آموزش و پرورش مجدداً به این پایه بازگشت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران این درس با معرفی شهید حسین فهمیده به دانش‌آموزان به جمله معروف امام خمینی(ره) درباره این نوجوان شهید مبنی بر اینکه «رهبر ما آن طفل 13ساله‌ای است که با قلب کوچک خود با نارنجک خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم کرد» اشاره می کند.

پیش از این از سوی وزارت آموزش و پرورش اعلام شد، در ویرایش جدید کتب ششم و کتاب هدیه آسمانی برای سال تحصیلی 95-96 درس «رهبر کوچک» جای خود را به درسی با عنوان «سرزمین‌های همیشه سبز» داده است که این درس هم به روایت اردوی راهیان نور می پردازد.

در این درس به بازدید دانش‌آموزان از مناطق عملیاتی جنوب در قالب اردوهای راهیان نور اشاره شده است و نام شهیدانی همچون شهید همت، زین الدین، بهنام محمدی، علی صیاد شیرازی، حسن باقری،‌ مهدی باکری، ابراهیم همت و مصطفی چمران ذکر شده بود؛ در درس جدید نامی از شهید فهمیده به عنوان یکی از شهدا برده نشده بود.

آموزش و پرورش در توضیح این خبر اعلام کرد: معرفی شهید فهمیده به یکی از دروس فارسی از کلاس سوم ابتدایی منتقل شده است، همچنین قرار است سال آینده در کتاب پایه هفتم که دانش‌آموزان 13 ساله آن را خواهند خواند در کتاب مطالعات اجتماعی یا ادبیات فارسی درسی با موضوع روز بسیج دانش‌آموزی و شهید شاخص آن، حسین فهمیده را خواهیم داشت.

حجت الاسلام محمدیان رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کشور در مورد دلایل حذف درس شهید فهمیده از کتاب درسی پایه ششم گفته بود: برخی دوستان ما در بیرون عجول هستند و دقت نمی‌کنند؛ برنامه‌ریزی درسی را مطابق با سیاست‌گذاری‌های تعلیم و تربیت انجام می‌دهیم. در سال‌های گذشته در پایه ششم درسی تحت عنوان رهبران کوچک در کتاب تعلیمات دینی داشتیم چون می‌خواستیم بحث ایثار و شهادت را در کتاب تعلیمات دینی دنبال داریم، به این نتیجه رسیدیم که این عنوان مناسب نیست.

وی ادامه داد: عنوان این درس را به سرزمین سبز تغییر داده‌ایم و مباحثی که در این داستان‌واره‌ مربوط به شهید فهمیده بود را حذف کردیم و به زندگی شهید همت و شهید زین‌الدین پرداختیم. در درس سرزمین سبز به اردوهای راهیان نور و همچنین به شهدای هفدهم شهریور اشاره شده است. تاکید ما این بود که بگوییم انقلاب از شهرها تا مرزها را در بر گرفته است.

رییس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی کشور با بیان اینکه البته در کتاب پایه سوم ابتدایی درس سیمای فداکاران را داریم که در آن به زندگی «شهید فهمیده» دانش‌آموز شاخص شهید پسر، «شهیده سهام خیام»، دانش‌آموز شاخص شهیده دختر، ریزعلی خاجوی (دهقان فداکار) و «شهید امیدی»، معلم فداکار که خود را به آتش انداخت و جان دانش‌آموزانش را نجات داد را آورده‌ایم گفت بود: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، سال آینده در کتاب پایه هفتم که دانش‌آموزان 13 ساله آن را خواهند خواند در کتاب مطالعات اجتماعی یا ادبیات فارسی درسی با موضوع روز بسیج دانش‌آموزی و شهید شاخص آن، حسین فهمیده را خواهیم داشت. متاسفانه بعضی این جابه‌جایی را حمل بر حذف می‌کنند و اتهام هم‌سویی با دشمنان از جمله اسرائیل را به سازمان پژوهش وارد می‌کنند که گناهی نابخشودنی است و این در حالی است که برخی از مولفان ما رزمندگان هستند و ما خودمان را ملزم به نگهداری از این ارزش‌ها می‌دانیم.

اما با وجود این توضیحات، انتقادات و مخالفت ها از این جابه جایی باعث شد، آموزش و پرورش طی بخشنامه ای ویژه درس رهبر کوچک و جمله امام خمینی درباره ی شهید فهمیده مجدد به کتاب هدیه های آسمانی پایه ششم بازگرداند.

در همین راستا گروه قرآن و معارف اسلامی درباره درس «رهبر کوچک» اطلاعیه ای صادر کرده است.

در این اطلاعیه آمده است؛

ترویج فرهنگ و ارزش‌های دینی و انقلابی، افتخاری است که گروه قرآن و معارف اسلامی دفتر تألیف کتاب‌های درسی به آن می‌بالد و تعمیق و تثبیت این ارزش‌ها را همواره در کتاب‌های درسی خود پی‌جویی می‌کند، ارزش‌هایی نظیر احسان، ایثار، شجاعت، شهادت و شهادت‌طلبی. شاهد این مدعا نالیدن دائمی و ناامیدانه رسانه‌های استکباری از استمرار ارائه این مفاهیم در کتاب‌های تألیف شده در دهه‌های اخیر است.

بر همین اساس و در راستای این حرکت مقدس، درسی به نام «رهبر کوچک» در کتاب هدیه‌های آسمان پایه ششم طراحی شد که در قالب روایت داستانی راهیان نور و با اشاره به کلام امام امت (ره) درباره شهید عزیز دانش‌آموز، محمدحسین فهمیده، به ترویج فرهنگ شهادت و ارزش‌های بنیادین دفاع مقدس می‌پرداخت. این درس در سال تحصیلی جاری با حفظ همان هدف و رویکرد، مورد بازنویسی و تقویت قرار گرفت، حجم آن از ۶ صفحه به ۸ صفحه افزایش یافت و موضوعاتی مانند شهدای انقلاب اسلامی (۱۷ شهریور)، ارائه وصیت‌نامه نوجوانی شهید برای درک بیشتر نوجوانان از فلسفه حضور هم‌سالان آنها در جبهه‌ و همچنین نقش سرزمین‌های شاخص و کلیدی دفاع مقدس همچون دوکوهه بر آن افزوده شد. علاوه بر آن به موضوع تکریم خانواده‌های شهداء و دیدار مستمر مقام عظمای ولایت با آنها که در درس قبل وجود نداشت، پرداخته شد.

در ضمن این تغییرات با توجه به اینکه دانش‌آموزان در کتاب فارسی پایه سوم دبستان در درس فداکاران، با شخصیت شهید محمدحسین فهمیده و جمله تاریخی امام امت (ره) درباره ایشان یعنی «رهبر ما آن طفل سیزده ساله ایست ... » آشنا شده بودند، از تکرار جمله مزبور صرف‌نظر شد، و به همین اقتضا عنوان درس نیز از «رهبر کوچک» به «سرزمین‌های همیشه سبز» که یادآور عرصه گسترده دفاع مقدس است، تغییر پیدا کرد، گرچه هم‌چنان نام شهید فهمیده در این درس وجود دارد و یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های یادگیری عمیق و فکری کتاب به این شهید عزیز با ذکر عبارت «چه شباهت هایی میان رفتار حضرت قاسم علیه السلام در روز عاشورا و رفتار حسین فهمیده در جنگ می شناسید؟» اختصاص یافته است.

در این میان اما، ناگهان تغییرات فوق که همگی در راستای حفظ هدف اصلی درس و ارتقای سطح تأثیرگذاری آن بوده، با ورود موذیانه رسانه‌های دشمن صهیونیستی و ترسیم مغرضانه دشمنان و بدخواهان ملت ایران از این موضوع، شائبه‌هایی را در اذهان دلسوزان انقلاب اسلامی و علاقمندان به آرمان‌های ارزشمند دفاع مقدس به وجود آورد.

گروه قرآن و معارف اسلامی ضمن ارج نهادن به دغدغه تمامی همسنگران خویش در عرصه دفاع مقدس و در جهت اعلام برائت از تحلیل‌گران صهیونیستی، به منظور به خاک مالیدن بینی بدخواهان و دشمنان انقلاب اسلامی و خنثی شدن نقشه‌های ایشان و بسته شدن باب هرگونه سوءاستفاده احتمالی، اعلام می نماید که عبارت مورد اشاره از زبان حضرت امام (ره) در درس «رهبر کوچک» در تجلیل از شهید فهمیده را مجددا جزئی از درس حاضر تلقی می‌نماید و با بازگرداندن عنوان پیشین درس در بخشنامه ویژه‌ای نحوه درج آن در کتاب درسی را به مدارس سراسر کشور ابلاغ خواهد کرد.

به نظر می رسد عدم انتشار صحیح خبر جابجایی درس «رهبر کوچک» از پایه ششم به پایه سوم و هفتم در رسانه ها و انتقاداتی که بر اساس خبر حذف کامل این درس از کتب درسی صورت گرفت، موجب شد آموزش و پرورش نتواند این برنامه خود را اجرایی کند. اگر آموزش و پرورش در حذف درس رهبر کوچک، اندکی تأمل و منتقدین را قانع می کرد، چنین حاشیه هایی به وجود نمی آمد؛ یا در یک طراحی بهتر اضافه کردن اسامی شهدایی مانند ابراهیم همت، بهنام محمدی، مهدی باکری، عباس بابایی، حسن باقری، علی صیاد شیرازی و ... در درس جدید می توانست در کنار معرفی شهید فهمیده صورت گیرد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.