به گزارش ایرنا 2 میلیون و 745 هزار هکتار عرصه های منابع طبیعی در آذربایجان غربی وجود دارد که 2 میلیون و 653 هزار هکتار آن مراتع و 101 هزار هکتار آن را عرصه های جنگلی در بر می گیرد.
جنگل های آذربایجان غربی در حالی در خطر نابودی قرار دارد که سرانه جنگل و فضای سبز در این استان چهار صدم هکتار برآورد شده که بسیار کمتر از سرانه کشوری ( 0.17 ) و حدود یک شانزدهم سرانه جهانی ( 0.62 ) است.
به گفته مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در سال جاری نزدیک به 10 میلیارد ریال اعتبار برای مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های زاگرسی اختصاص یافته است.
بهمن افراسیابی افزود: در استان های زاگرسی کشور، حدود 130 هزار هکتار از جنگل ها به آفت جوانه خوار بلوط آلوده شده که 10 تا 15 هزار هکتار آن در وضعیت بحرانی است و نیاز به مبارزه دارد.
وی با بیان اینکه برای مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط به لحاظ اعتباری و فنی محدودیتی وجود ندارد، اظهار کرد: محل های آلوده شناسایی شده و به موقع برای مبارزه با این آفت اقدام شده است؛ بعضی از استان ها نیز می توانند از اعتبارات ستاد حوادث غیرمترقبه برای مهار این آفت استفاده کنند.
به گفته وی ظرف 2 سال اخیر در مناطق بحرانی جنگل های زاگرس از طریق محلول' B.T ' که یک محلول غیرشیمایی است با آفت جوانه خوار بلوط مبارزه شده و جمعیت این آفت نیز کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: از هفته گذشته نیز مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط به صورت محلول پاشی زمینی در جنگل های آذربایجان غربی آغاز شده و در چهارمحال بختیاری، محلول پاشی زمینی و هوایی و در لرستان به صورت زمینی در حال انجام است.
وی ادامه داد: با توجه به آمادگی و شناختی که از جوانه خوار بلوط وجود دارد، با مشارکت مردم محلی می توان این آفت را تحت کنترل در آورد.
افراسیابی درباره همکاری سایر نهادهای ذیربط برای کنترل آفت جوانه خوار بلوط ، گفت: برای کنترل آفت ها و بیماری ها در عرصه های جنگلی، مرتعی و بیابانی، نشست هایی با نمایندگان سازمان حفظ نباتات، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی و سایر مراکز تحقیقاتی و سازمان های ذیربط در قالب کمیته تخصصی گیاه پزشکی برگزار شده و از ظرفیت های علمی، فنی و تجربی آنان استفاده شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی نیز گفت: آفت جوانه خوار بلوط، نزدیک به 50 هزار هکتار از جنگل های استان را در معرض تهدید جدی قرار داده است و در اواخر فروردین با بیرون آمدن از تخم برگ های درختان را می خورد.
میر صمد سید موسوی افزود: خوردن برگ درختان به ویژه درخت ˈدارمازوˈ که گونه ای بلوط است، زمینه ساز تداوم زندگی این پروانه از زمان تخم تا تکامل است و این امر آسیب جدی به برگ های درختان می زند و موجب خشک شدن این درختان در دراز مدت می شود.
وی با اشاره به لزوم اختصاص اعتبارات بیشتر برای مبارزه با این آفت، ادامه داد: مسئولان ارشد استان باید نسبت به موضوع با حساسیت بیشتری وارد شده و ساز و کارهای لازم برای مبارزه با این آفت را به کار بگیرند.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین عوامل در کاهش مشکلات مربوط به توسعه جنگل و احیای آنها، همراه کردن مردم و جذب مشارکت آنان در قالب مشارکت های مردمی و بخش خصوصی است.
معاون حفاظت از امور اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی نیز معتقد است که در سه سال گذشته با اقدامات مطلوب و به موقعی که در جنگل های استان در راستای مبارزه با آفت جوانه خوار بلوط صورت گرفته، این آفت مهار شده است.
صفر حسین زاده افزود: با مشارکت جنگل نشینان تله های فرمونی در جنگل های استان برای مقابله با این آفت گذاشته شده که البته محلول پاشی نیز در کنار آن انجام می شود.
وی اظهار کرد: عمده جوانه خوار بلوط در جنگل های پیرانشهر است و محلول پاشی بر علیه جوانه خوار بلوط تا پایان خرداد ماه باید صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته بیش از 2 میلیارد ریال برای محلول پاشی جنگل های استان هزینه شده است، ابراز امیدواری کرد که با حمایت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگل ها امسال نیز اعتبار قابل توجهی به این بخش اختصاص یابد.
هوشنگ داداش زاده، کارشناس منابع طبیعی و جنگل در آذربایجان غربی نیز در گفت و گو با خبرنگا ایرنا اظهار کرد: یکی از اولویت های اصلی اداره کل منابع طبیعی در سال جاری جذب مشارکت های بخش خصوصی در توسعه و احیای جنگل های استان است.
وی افزود: ترکیه به عنوان یکی از کشورهای همسایه ایران اقدامات بسیار خوبی را در راستای جذب بخش خصوصی در توسعه جنگل ها انجام داده و جنگل های این کشور با توسعه روزافزون همراه شده است.
به گزارش ایرنا وجود پوشش گیاهی مناسب با توجه به تاثیر آن بر بسیاری از رویه های طبیعی و غیرطبیعی در دنیای امروز به عنوان یکی از شاخصه های توسعه به شمار می رود و کمتر دولتی است که افزایش پوشش گیاهی به ویژه جنگل را در دستور کار نداشته باشد و برنامه های مقابله ای برای کاهش آن دست و پا نکند.
جلوگیری از قطع درختان جنگلی، حفاظت و حراست مستمر و مداوم از جنگل ها و پوشش گیاهی با صرف اعتبارات کلان، برنامه سازی های رسانه ای برای فرهنگ سازی در راستای تخریب کمتر محیط زیست و پوشش گیاهی و همچنین راه اندازی سایت های جنگل دست کاشت در کنار مبارزه با آفت های جنگلی از جمله برنامه دولت ها در دنیای امروز برای حراست از پوشش گیاهی است.
مساحت کل جنگل های جهان بر اساس آخرین گزارش فائو، سه میلیارد و 454 میلیون هکتار است و 10 کشور روسیه، استرالیا، برزیل، کنگو، کانادا، اندونزی، آمریکا، پرو، هند و چین 75 درصد کل جنگل های جهان را در اختیار دارند و سهم ایران در این خصوص تنها، چهار دهم درصد است.
کارشناسان کارکردهای بسیاری را برای جنگل ذکر کرده اند که علاوه بر کارکرد صنعتی، حفاظت خاک، تغذیه دام، تلطیف هوا و رطوبت نسبی محیط و نفوذپذیری آب از آن جمله است و تمامی این دلایل به تنهایی می تواند بازگوکننده نقش حیاتی جنگل در یک منطقه باشند.
8137 /3072
گزارش از سیده فاطمه سجادی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.