صحیفه امام خمینی (س)

  • عنوان وظایف سرپرستان کاروانها و زائران بیت‏اللّه‏الحرام
  • محل قم
  • مناسبت
  • تاریخ
  • موضوع وظایف سرپرستان کاروانها و زائران بیت‏اللّه‏الحرام
  • حضار انواری، محی‏الدین ـ محلاتی، فضل‏اللّه‏

بسم اللّه‏ الرحمن الرحیم

جناب حجت‏الاسلام آقای حاج شیخ محی‏الدین انواری و جناب حجت‏الاسلام آقای حاج شیخ فضل‏اللّه‏ محلاتی ـ دامت افاضاتهما

چون ایام برگزاری یکی از فرایض بزرگ اسلامی با محتوای عظیم انسانی، روحانی، سیاسی و اجتماعی یعنی فریضۀ حج بیت‏اللّه‏ الحرام نزدیک است و لازم است در آستانۀ برقراری جمهوری اسلامی با انقلاب شکوهمند ملت شریف ایران این فریضۀ مقدسه از آثار طاغوت پاکسازی و به اسلام راستین برگردد، به این جهت، شما را به عنوان سرپرست حجاج بیت‏اللّه‏ الحرام تعیین نموده که با مشورت با مقامات صالحه هیأتی از افراد صالح و متعهد و با ایمان، انتخاب و با همکاری آنان کلیۀ امور مربوط به حج را تحت نظارت قرار دهید که ان‏شاءاللّه‏ تعالی در حکومت جمهوری اسلامی این فریضۀ مقدسه با محتوای معنوی خود تحقق یابد. و لازم است در این موضوع تذکراتی داده شود:

1ـ لازم است به حضرات آقایان علما و روحانیون محترم کاروانها تذکر دهید که قبل از حرکت مجالسی تشکیل دهند و حجاج محترم را با مسائل شرعی و وظایف انسانی آشنا کنند.

2ـ عموم برادران و خواهران اسلامی باید توجه داشته باشند که یکی از مهمات فلسفۀ حج، ایجاد تفاهم و تحکیم برادری بین مسلمین است و بر دانشمندان و معممین لازم است مسائل اساسی سیاسی و اجتماعی خود را با دیگر برادران در میان گذارند و در رفع
آن طرحهایی تهیه کنند تا آنان در برگشت به کشورهای خود آنها را تحت نظر علما و ارباب نظر قرار دهند.

3ـ در این سال که ایران در آستانۀ جمهوری اسلامی است و به واسطۀ تبلیغات ناروای اجانب ممکن است مسلمین بلاد از عمق نهضت اسلامی ایران مطلع نباشند، لازم است آقایان علما و خطبا و دانشمندان محترم با وسایل ممکن این نهضت مقدس را معرفی نمایند و مقصد مسلمانان ایران را که همان برقراری حکومت اسلامی تحت پرچم اسلام و هدایت قرآن کریم و پیغمبر مکّرم اسلام است، گوشزد نمایند که برادران اسلامی ما بدانند ما بجز اسلام و برقراری حکومت عدل اسلامی فکر نمی‏کنیم.

4ـ لازم است برادران ایرانی و شیعیان سایر کشورها از اعمال جاهلانه، که موجب تفرق صفوف مسلمین است احتراز کنند و لازم است در جماعات اهل سنت حاضر شوند و از انعقاد و تشکیل نماز جماعات در منازل و گذاشتن بلندگوهای مخالف رویّه اجتناب نمایند و از افتادن روی قبور مطهره و کارهایی که گاهی مخالف شرع است جداً اجتناب کنند.

5ـ نیابت از حیّ برای نماز طواف صحیح نیست، باید هرکس خودش به هر نحو می‏تواند نماز بخواند و مجزی است. از گرفتن نایب و مزاحمت[برای]نمازگزاران اجتناب نمایند.

6ـ طواف را به نحو متعارف که همۀ حجاج به‏جا می‏آورند، به‏جا آورند و از کارهایی که اشخاص جاهل می‏کنند احتراز شود و مطلقاً از کارهایی که موجب وَهْن[1]مذهب است باید احتراز شود.

7ـ در وقوفیْن، متابعت از حکم قضات برادران اهل سنت لازم و مجزی است اگر چه قطع به خلاف داشته باشید.

8ـ در این سال که به واسطۀ انقلاب اسلامی به برادران و خواهران ما صدمات و
ضررهای بسیار از حکومت طاغوتی رسیده است و بسیاری از معلولین از حوادث انقلاب احتیاج مبرم به کمک دارند، مقتضی است کسانی که می‏خواهند حج استحبابی به جا آورند، هزینۀ آن را صرف در احتیاج برادران و خواهران خود کنند، که ثواب آن نزد خداوند تعالی بسیار برحج استحبابی ترجیح دارد. و نیز کسانی که به عنوان سوغات مصارف ناروا می‏نمایند یا تشریفات و مهمانیهای خارج از رویه در وقت برگشت از حج می‏نمایند، مقتضی است این نحو هزینه‏ها را صرف احتیاج برادران و خواهران علیل و مستمند خود نمایند که خداوند تعالی به آنان اجر و برکت عنایت فرماید. از خداوند تعالی عظمت اسلام و سعادت ملت مسلمان را خواستار، و موفقیت همگان را در کوشش برای به ثمر رسیدن نهضت مقدس امید دارم. والسلام علیکم و علی جمیع المؤمنین و رحمة‏اللّه‏ وبرکاته.

28 شوال المکرم 99

روح‏اللّه‏ الموسوی الخمینی

1 ـ سست شدن.