- کدخبر: 1114023
- منبع: irna.ir
در آن سال ها شکاربانان به جای حفاظت از گونه جانوری در حال انقراض کشور وظیفه داشتند از افراد خارجی و داخلی که قصد حراج و نابودی محیط زیست ایران را داشتند و با شکار وحوش تفریح می کردند ،حفاظت کنند.
روزی نبود که در گوشه ای از جنگل های شمال ،رشته کوه های البرز و زاگرس و تپه ماهورهای جنوب ، در میان بهت و حیرت ساکنان گونه های جانوری یکی پس از دیگری با گلوله سلاح اجانب و نوکران داخلی انها بر زمین نیفتند و اگر انقلاب اسلامی پیروز نمی شد تا چند سال دیگر فاتحه محیط زیست ایران و سرمایه های آن خوانده می شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی واژه شکاربان حذف شد و جای خود را به محیط بان داد.
محیط بانان وظیفه حفظ طبیعت، تنوع زیستی، پوشش گیاهی ، حیات وحش و پیشگیری از تخریب و آلودگی ها را بر عهده گرفتند و در این راه تعدادی از هم قطاران خود را از دست دادند اما هنوز پا پس نگذاشته اند .
کهگیلویه و بویراحمد از جمله استان هایی است که پس از انقلاب با توجه به وضعیت خاص توپوگرافی مورد توجه سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و هفت منطقه حفاظت شده ، شکار ممنوع و زیست کره با بیشتر از 300 هزار هکتار وسعت در آن تاسیس شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: پیش از انقلاب حفاظت محیط زیست با عنوان شکاربانی یک دستگاه ساده تنها نقش حفاظت از گونه های حیات وحش را بر عهده داشت.
محسن جعفری نژاد افزود: به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران امروزه در آستانه چهل سالگی ،سازمان حفاظت محیط زیست با ایفای نقش نظارتی -حاکمیتی در حفاظت از جنگل ها، مراتع، حیات وحش، مدیریت صنایع، کنترل آلودگی و پسماندها، منابع آب و حتی مدیریت شهری یک دستگاه تاثیرگذار و مهم در تصمیمات کلان کشور به حساب می آید.
وی بیان کرد: نقش محیط زیست در مدیریت شهری حائز اهمیت است به طوری که در مدیریت شهری و زیرساخت ها، سیستم های تصفیه ای فاضلاب و مدیریت پسماند نمی توان آن را نادیده گرفت.
جعفری نژاد تصریح کرد: رویکرد محیط زیست در رشد و ارتقا کشور در کنار توسعه و سلامت جامعه و حفاظت از جنگل ها و آب و خاک خلاصه می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد افزود: پیوست های محیط زیستی برای طرح های توسعه ای، ضروری بوده و سوابق نشان می دهد که بیشترین علت از بین رفتن تمدن های گذشته رعایت نکردن ملاحضات زیست محیطی در شور کردن آب ها و آلوده کردن خاک ها بوده است.
وی به لزوم اجرایی شدن طرح آمایش سرزمین در کشور و به تبع آن در استان اشاره کرد و گفت: مباحث مطرح شده در این طرح و دسترسی به افق 1404که می بایست از ابتدای سال جاری عملیاتی می شد می تواند ما را در مسیری درست و کارشناسی شده و اصولی قرار دهد چرا که هدف از اجرای طرح آمایش سرزمین ،محیط زیستی مطلوب و عاری از فقر و سلامت است.
جعفری نژاد ابراز داشت: اگرچه کهگیلویه و بویراحمد جز استان های پیش رو در اجرای این برنامه به شمار می رود اما تا رسیدن به اجرای کامل و موفق آن فاصله دارد.
** شاخص های عملکرد اداره کل حفاظت محیط زیست کهیلویه و بویراحمد در چهل سالگی انقلاب
جعفری نژاد افزود: در پیش از انقلاب اسلامی هیچ پاسگاه محط بانی در کهگیلویه و بویراحمد وجود نداشت اما هم اینک تعداد پاسگاه های محیط بانی به 20 مورد با 156 نیروی انسانی رسیده است.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی 180 هزار و 763 هکتار منطقه حفاظت شده، 25 هزار و 822 هکتار پارک ملی و 105 هزار و 881 هکتار منطقه شکار ممنوع در کهگیلویه و بویراحمد ثبت شده این در حالی است که پیش از انقلاب خبری از این مناطق نبود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: منطقه حفاظت شده دنا از مهمترین ذخیره گاههای زیست کره جهان در شانزدهم تیرماه سال 90 به عنوان پانصد و شصت و یکمین ذخیره گاه زیست کره جهان در سازمان یونسکو ثبت شد.
وی عنوان کرد: هم اینک مجوز ریست محیطی برای سه هزار و 254 طرح عمرانی (گاز رسانی، برق رسانی، آبرسانی و تعریض جاده) در کهگیلویه و بویراحمد صادر شده است.
هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت 93 هزار و 660 هکتار، دنای شرقی با وسعت 28 هزار و 202 هکتار، خاییز سرخ با مساحت 33 هزار و 235 هکتار، خامین با وسعت 25 هزار 671 هکتار، دیل با 10 هزار و 381 هکتار، سولک با دو هزار 4287 هکتار و سیوک با 12 هزار 858 هکتار در استان وجود دارد.
در میان این مناطق ، پارک ملی دنا و منطقه حفاظت شده دنا با وسعتی معادل 93 هزار و 660 هکتار دارای 155 گونه جانوری و پرنده، 24 گونه جانوری پستاندار، 20 گونه آبزی و 39 گونه خزنده است.
منطقه حفاظت شده دنا یکی از غنی ترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیاست که در سال 2010 میلادی از سوی سازمان یونسکو به عنوان اولین ذخیره گاه بعد از انقلاب، دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران و پانصد و پنجاهمین ذخیرهگاه دنیا به ثبت رسید.
9868/1662