- کدخبر: 85047
حسام الدین آشنا گفت: متأسفانه شورای نظارت بر صداوسیما به منزله شورای سیاستگذاری در صداوسیما تلقی نمی شود و صداوسیما نیز دارای شورای سیاستگذاری به آن معنا نیست.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور با تأکید بر اینکه جای یک برنامه خوب درباره کتاب و موسیقی در صدا و سیما خالی است، به اهمیت موضوع «گفتوگو» به عنوان محور کتابخوانی اشاره کرد و گفت: برخی در سطح تریبونهای عمومی راجع به چیزهایی که نخواندهاند، اظهار نظر میکنند.
حسامالدین آشنا در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و اطلاع رسانی جماران درباره اینکه عقاید و افکار مختلف تا چه اندازه فرصت بروز و ظهور در فضای نشر را پیدا می کنند، اظهار کرد: ما میتوانیم از طریق نوشتههایمان با یکدیگر گفتوگو کنیم، اما در حال حاضر در کشور ما کسانی که نمیخوانند، امکانات بسیاری برای اظهار نظر درباره نوشتههای دیگران دارند.
وی ادامه داد: بگذارید صریح بگویم مشکل ما این است که زحمات فکری دیگران را بر مبنای بولتنها، پیامکها و محصولات وایبری مورد قضاوت قرار میدهیم و برخی از طریق تریبونهای عمومی راجع به چیزهایی که نخواندهاند، اظهار نظر میکنند.
نماینده رئیسجمهور در شورای نظارت بر صداوسیما همچنین در پاسخ به پرسشی در این باره که صداوسیما برای ترویج کتاب و کتابخوانی چه فعالیتی انجام داده است، تصریح کرد: هنوز در صدا و سیما جای یک برنامه خوب درباره کتاب خالی است، همان طور که جای یک برنامه خوب درباره موسیقی نیز خالی است. بخشی از این مسئله به دلیل تفاوت نگاه دوستان ما در صداوسیما و دوستان ما در وزارت فرهنگ و ارشاد است.
وی اضافه کرد: اهالی صداوسیما برای اطلاع رسانی درباره هر کتاب یا نقد و بررسی کتابها به دلیل اینکه ممکن است برای کتاب خاصی تبلیغ به حساب آید، احتیاط میکنند و شدت این احتیاط کار اطلاع رسانی در مورد بازار نشر را دچار مشکل کردهاست. بازار نشر تا این حد توان مالی ندارد که برای خود در صداوسیما آگهی بخرد، بنابراین لازم است برنامههای اطلاع رسانی، تحلیلی و خبری صداوسیما به کمک بازار نشر بیایند.
آشنا با تأکید بر ضرورت حساس کردنِ مردم نسبت به عرصه نشر، گفت: کتاب بیش از آنکه نیازمند تبلیغ باشد نیازمند اطلاع رسانی است و این اطلاعرسانی باید در زمینه معرفی کتاب، گفتوگو درباره کتاب و معرفی ناشران، نویسندگان و ناقدان صورت گیرد. این اطلاعرسانی میتواند باعث شود که جامعه حساسیت بیشتری نسبت به عرصه نشر و کتابخوانی داشته باشد.
وی گفت: متأسفانه شورای نظارت بر صداوسیما به منزله شورای سیاستگذاری در صداوسیما تلقی نمیشود و صداوسیما نیز دارای شورای سیاستگذاری به آن معنا نیست.
مشاور فرهنگی رئیسجمهور همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اهمیت حفظ وجهه نمایشگاهی نمایشگاه بین المللی کتاب نیز عنوان کرد: حضور مردم در نمایشگاه با هر تحلیلی یک فرصت تلقی میشود و مردمی که به نمایشگاه میآیند علاقهمند به حوزه نشر هستند. در چنین فضایی میتوان انتقاداتی را مطرح کرد و گفت که نمایشگاه باید بیشتر وجهه نمایشگاهی پیدا کند، اما در فقدان زنجیره منظمی از پخش و دسترسی به کتابها در نمایشگاه، «نمایشگاه فروشگاه» هم نعمتی بزرگ است.
وی ادامه داد: به نظر من، ما میتوانیم ماهیت نمایشگاهی نمایشگاه کتاب را حفظ کنیم و هویت فروشگاهی آن را هم در کنارش داشته باشیم. این دو وجه باید به موازات یکدیگر تقویت شوند. ممکن است بتوانیم در قالب طبقه اول و دوم، ماهیت نمایشگاهی و فروشگاهی را از هم تفکیک کنیم. شاید بتوانیم طوری برای نمایشگاه برنامهریزی کنیم که در اینجا فقط کتاب را سفارش بدهیم، البته در صورتی که پست محبت بیشتری به حوزه نشر داشته باشد.