در این گزارش آمده است: انتشار خبر قرار گرفتن برنامه‌ی ثبت جهانی محور ساسانی و منظر فرهنگی اورامانات در برنامه‌ریزی‌های سازمان میراث فرهنگی در ابتدای سال جاری از سوی زهرا احمدی پور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشوراعلام شد.
پیرو آن محمد‌حسن طالبیان، معاون میراث ‌فرهنگی، در نشستی درون سازمانی، اظهار داشت: 'پرداختن به موضوعات مرتبط با حوزه میراث ‌فرهنگی در استان‌های مرزی برای این سازمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و بر همین اساس موضوع تهیه پرونده ثبت‌ جهانی منظر فرهنگی اورامانات در دستور کار سازمان میراث‌ فرهنگی قرار گرفته است.' این زمان بود که مردم استان کرمانشاه باورشان شد که تصمیم مسئولان فرهنگی برای ثبت جهانی چند اثر دیگر در این استان جدی است. تصمیمی که به گفته‌ی کارشناسان زمینه‌ی اجرایش به خوبی فراهم شده است.

** حال طاقبستان خوب است
پس از ثبت جهانی بیستون، نوبت به طاقبستان رسید. اما محوطه‌ی تاریخی طاقبستان در تنگناهایی محصور شده بود که آن را از جهانی شدن دور نگه می داشت؛ خطر گذر مونوریل از شکارگاه خسروپرویز، وجود پروژه‌ی نیمه کاره‌ی تله کابین، رستوران ها و چایخانه ها در حریم طاقبستان و ساخت و سازهای اوقاف در این حریم و... . تا اینکه برداشتن این موانع در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و بالأخره با تمام چالش ها و مسائل پیش رو، به وضعیت نسبتاً مطلوبی رسید.
معاون پایگاه محوطه‌ی تاریخی طاقبستان، با بیان اینکه مشکلاتی که بر سر راه ثبت جهانی طاقبستان قرار دارد تا حدود زیادی با تعامل دیگر دستگاه های اجرایی حل شده است به خبرنگار شهرمن گفت: 'با تدابیری که هیأت راهبردی اندیشیده است امیدواریم پروژه جهانی شدن طاقبستان که چندین سال است در لیست انتظار قرار دارد، به خوبی پیش رود'.
نعمتی افزود: 'کارشناسان یونسکو و مسئولان ستادی که مسئولیت ثبت جهانی آثار را به عهده دارند، پس از بازدیدهای متعدد و مشاهده‌ی تعامل مثبت مسئولان دستگاه های مختلف اجرایی استان و عملکرد خوب پایگاه محوطه‌ی تاریخی بیستون که چندین بار به عنوان پایگاه نمونه‌ی کشوری مطرح شده است، برای اینکه کرمانشاه دارای یک پایگاه جهانی دیگر شود نگاهشان مثبت تر شده است'.
مدیر پایگاه محوطه‌ی تاریخی طاقبستان نیز وضعیت این اثر تاریخی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: 'مردم نگران نباشند وضعیت طاق های طاقبستان خوب است و از این بهتر هم می شود'.
گفتنی است مشاهده‌ی خزه و گلسنگ در دیواره‌ی طاق های طاقبستان، نگرانی تعدادی از شهروندان را برانگیخته و این سؤال را به وجود آورده که آیا خطری این اثر ملی را که در راه جهانی شدن است، تهدید می کند؟
مسأله ای که دکتر حسین راعی، آن را یک فرآیند طبیعی خواند که در اثر رطوبت به وجود می آید. مدیر پایگاه محوطه‌ی تاریخی طاقبستان گفت: 'با مطالعات وسیعی که در چند سال اخیر انجام شد، مشخص شد جلوی طاق ها از ابتدا باز بوده و در طول قرن ها به همین شکل بوده است اما در دوره پهلوی، جلوی طاق ها بسته شد و موجب گشت آب در پشت صخره ها حبس شود و رطوبت ایجاد کند'.
حسین راعی افزود: 'هم اکنون با ایجاد تغییرات در محوطه و باز شدن طاق ها در طرح ساماندهی، این رطوبت کم شده است'.
وی بیان داشت: 'در واقع وجود خزه خطری ایجاد نمی کند؛ این یک فرآیند طبیعی است که در بیشتر مکان های مرطوب اتفاق می افتد از جمله در بیستون که اصطلاحاً به آن 'رفتار طبیعی طاق ها ' یا 'رفتار طبیعی صخره ها' ‌گفته می شود. همانطور که در طور سال ها ایجاد شده است به مرور نیز باید حذف شود. نمی شود به یکباره چکشی آن را برداشت چون باعث می شود که رفتار صخره ها عوض شود و رفتارهای بدتری پیش آید پس باید با تکنیک خاص خودش با یک فرآیند طبیعی و توسط متخصص برداشته شود'.
به گفته‌ی راعی زمینه برای ثبت جهانی طاقبستان هموارتر شده است.

**همکاری کرمانشاه و کردستان برای ثبت منظر فرهنگی اورامانات
منظر فرهنگی‌ تاریخی اورامانات دره‌ای است که از پالنگان شروع می‌شود و تا حلبچه عراق ادامه می‌یابد و همه‌ی داشته های این منطقه را از معماری گرفته تا خوراک، موسیقی، آداب و رسوم سنت ها، ادبیات، شعر و... در بر می گیرد.
ثبت جهانی هورامان از تغییر بافت معماری و اصیل آن جلوگیری می کند و سبب حفظ برخی از فرهنگ های غنی مردم منطقه می شود.
پرونده‌ی منظر فرهنگی اورامانات متعلق به 2 استان کردستان و کرمانشاه است و در مرحله بعدی به ‌احتمال زیاد بخش‌هایی از کشور عراق نیز به این پرونده اضافه خواهد شد، که بنابه گفته‌ی مسئولان میراث فرهنگی کشور این موضوع به نتیجه مذاکرات ما با مقامات عراق بستگی دارد.
معاون میراث‌ فرهنگی سازمان میرا‌ث‌ فرهنگی صنایع ‌دستی و گردشگری، در این باره با با بیان اینکه هدف سازمان تهیه و ارسال یک پرونده یکپارچه و کامل به یونسکو است، گفته است: ' 'مذاکراتی با مقامات عراق آغاز کرده‌ایم و با آنان برای تهیه این پرونده صحبت‌های اولیه صورت گرفته است.'
نعمتی کارشناس میراث فرهنگی کرمانشاه نیز، از آماده شدن پرونده‌ی پایگاه منظر فرهنگی اورامان برای ثبت جهانی خبر داد و گفت: 'استان کردستان قبل از ما این پروژه را شروع کرده و مناطق خودشان را شناسایی کرده و در حال تکمیل پرونده اش هستند'.
ما هم با تفاهمی که با مسئولان کردستان داشته ایم در پاوه پایگاهی را راه اندازی کرده ایم تا پرونده ی کرمانشاه را با کردستان یک دست کنیم و آن را برای ثبت جهانی پایگاه منظر فرهنگی اورامانات ارائه دهیم«.'این پایگاه به عنوان بانک اطلاعاتی از بخش های فرهنگی، مردم شناسی، بازی های محلی و صنایع دستی عمل می کند و با تهیه و استفاده از این اطلاعات، امکان سنجی برای تقویت هر یک از این بخش ها صورت می گیرد.
نعمتی از شانس بالای منظر فرهنگی اورامانات برای ثبت جهانی خبر داد و ابراز امیدواری کرد به زودی مردم استان های کرمانشاه و کردستان در این خصوص خبرهای خوبی بشنوند.

**محور ساسانی
به گفته‌ی کارشناسان میراث فرهنگی پرونده‌ی محور ساسانی هم برای ثبت جهانی در حال آماده شدن است و گرچه در لیست انتظار نیست اما در حال تکمیل می باشد. این محور از کرمانشاه شروع می شود و تا قصرشیرین ادامه دارد.
8066 انتشاردهنده:علی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.