برای هر شب غذای نذری در محرم چقدر باید هزینه کنید؟

بر اساس آمار سازمان تبلیغات اسلامی در کل استان تهران ۱۹ هزار و ۲۹۴ هیأت مذهبی فعالیت می کنند و در کل کشور نیز ۱۰۰ هزار هیأت، به طور رسمی به ثبت رسیده‌اند.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، کمی پایین تر از میدان صادقیه پشت ایستگاهی که هر روز تعداد زیادی از مردم را در دل خود برای سوار شدن به اتوبوس جای می دهد، سه مرد در حال وصل کردن داربست های آهنی بودند. از دور چند مرد دیگر پرچم های سیاهی را در دست داشتند و منتظر بودند آن ها را آویزان کنند. کیسه بزرگ قند، جعبه چای و کتری فلزی گوشه این داربست خودنمایی می‌کرد. 

یک روز مانده به نخستین روز مهر، محرم آغاز شده تا باردیگر شهر رخت این ماه که به لحاظ مذهبی جایگاه ویژه ای در بین ایرانیان دارد، را به تن کند و صدای مداحان، بوی اسپند و بخار چای داغ در کل شهرهای ایران بپیچد. عزاداران از خانه ها به حسینیه ها در رفت و آمد هستند تا در حسینیه ها مراسم عزاداری برپا کنند. مراسم عزاداری های با شکوهی که با رایحه غذای نذری یکی از شکوهمند ترین مناسبت های مذهبی را به نمایش می گذارد. 

بر اساس آمار سازمان تبلیغات اسلامی در کل استان تهران ۱۹ هزار و ۲۹۴ هیات مذهبی فعالیت می کنند و در کل کشور نیز ۱۰۰ هزار هیات، به طور رسمی به ثبت رسیده‌اند. اما تنها در شهر تهران، تعداد هیات‌های غیررسمی حدود 30 هزار هیات برآورد می‌شود.

هیات «آقا سعید» در مرکز تهران و در محله منیریه قرار دارد. او می گوید:« از دوران کودکی که پدر بزرگش این هیات را راه اندازی کرده هر سال  در این مراسم حضور فعال داشته و بعدها هم مسئولیت های بیشتری برعهده گرفتم که از جمله آنها می توان به پخش غذای نذری اشاره کرد.»

آقا سعید که در حال حاضر یکی از حامی های این هیات است، از ۳۰ سال پیش هر سال برای ماه محرم، در این هیات کار تهیه و پخش نذری را برعهده داشته است. او می گوید:« ۳۰ سال پیش این هیات حدود ۱۰ الی ۱۵ نفر جمعیت داشت، اما امروز به ۳۰۰ الی ۴۰۰ نفر رسیده است.» 

آقا سعید می گوید:«هرسال جوانان بیشتری برای کمک های مالی و پخش غذای نذری به این هیات کمک می کنند.» آقا سعید با بغضی در گلو می گوید: «از ۲۰ سالگی هر چقدر درآمد داشتم مقداری از آن را برای هیاتمان کنار می گذاشتم. همیشه به یاد پدربزرگم، این هیات را نگه داشتم و به بچه ها گفتم که باید این هیات همیشه سرپا باشد.» 

البته دولت و نهادهای مختلف نیز در این سال ها برای فراهم کردن نیاز به هیات ها کمک هایی هم کرده اند.همه ساله در این ایام، شرکت بازرگانی دولتی اقدام به توزیع کالاهای اساسی بین تکایا و هیات‌ های مذهبی با قیمت توزیع می ‌کنند. به گفته محمدآقا طاهر، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی  «به طور میانگین در ماه محرم خرید کالاهای اساسی بین ٣٠ تا ٤٠‌درصد افزایش دارد. همچنین برنج پرفروش‌ترین ماده غذایی در ماه محرم است و روغن و حبوب در جایگاه‌های بعدی قرار دارند»  

از سوی دیگر یدالله صادقی، معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص تنظیم بازار این محصول می‌گوید: «توزیع گوشت قرمز گوسفندی وارداتی برای تنظیم بازار محرم و صفر از یک ماه پیش آغاز و در حال حاضر هم ادامه دارد.»

هیات آقا سعید روزانه ۲ هزار تا ۲۵۰۰ غذای نذری بین مردم پخش می کند. به گفته خود او، «تنها برای یک روز غذای نذری، میانگین ۲۰ الی ۲۵ میلیون تومان هزینه دارد که این رقم را  ۱۰تا بانی خیّر تامین مالی می کنند. همچنین برای ظروف بکبار مصرف که روزانه ۲ الی ۲ هزار و ۵۰۰ روزانه مورد استفاده قرار می گیرد نیز ۳ الی ۴ میلیون تومان هزینه در برمی گیرد.»

با یک حساب سرانگشتی، اگر نیمی از هیأت‌های رسمی تهران، 6 هزار هیأت، تنها برای دو شب تاسوعا و عاشورا صد پرس قیمه نذری توزیع کنند، هزینه آن به 7 میلیارد و 200 هزار تومان می‌رسد. 

سید رحیم مقیمی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان پلاستیک می گوید: «با افزایش تقاضا برای خرید ظروف یکبار مصرف،  که در آستانه ماه محرم اتفای می افتد قیمت مواد اولیه نیز رشدی ۳۵ درصدی دارد،که البته این افزایش قیمت ریشه در افزایش قیمت مواد اولیه توسط پتروشیمی ها دارد.»

نکته اینجاست که هزینه ای که هر سال برای غذای نذری در ایام محرم می شود، نه پول نفت است و نه از بودجه بیت المال؛ پولی است که مردم به طور داوطالبانه برای محرم هزینه می کنند تا این سنت را پایدار نگه دارند

 

دیدگاه تان را بنویسید