به گفته کارشناسان سفیدبالک ها عمری 2 ماهه دارند و درطول سال چندین بار تکثیر می شوند،این حشرات توانمندی 300 برابر شدن را در هر سال دارند، بنابراین لازم است اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با این حشرات ریز صورت گیرد .
این کارشناسان معتقدند: اگر مبارزه با این آفت به صورت جدی انجام نشود به خاطر عواملی مانند مقاوم شدن آن ها دربرابر سموم که به دلیل سرعت تکثیر و ضریب تکثیرشان خیلی زود انجام می شود غلبه بر آن ها دشوار می شود.
با سرد شدن هوا این حشره از بین می رود اما در برخی شهرها هوا آن قدر سرد نمی شود که شفیره های این حشره کاملا از بین برود و برای سال بعد باقی می ماند.
توجه این حشرات به طول موج های خاصی از نور از جمله رنگ زرد جلب می شود و به سوی آن می روند از این رو چسب های زردرنگ، تله این حشرات هستند که معمولا به برخی ازدرختان آویزان است.
دکتر مهرداد زمان پور ، زیست بوم شناس و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد افزایش تعداد سفیدبالک ها گفت: احتمالا مهم ترین دلیل این افزایش استفاده کشاورزان و شهرداری از سم های شیمیایی برای کنترل آفت هاست که با این کار در یک دوره زمانی همه حشرات از جمله حشراتی که شکارچی سفیدبالک بشمار می آیند کشته می شوند و سفیدبالک ها در دوره بعد ظاهر می شوند و با نبود دشمن طبیعی، جمعیت آن ها رشد بیش از اندازه می کند.
زمان پور افزود: البته افزایش دما و طولانی شدن فصل رشد و تکثیر هم می تواند در این زمینه نقش مهمی داشته باشد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس ادامه داد : خشکسالی شاید مستقیما تاثیری بر افزایش آن ها نداشته باشد، اما به طور کلی در دوره خشکی گیاهان ضعیف تر، و به آسیب آفت ها حساس تر می شوند بنابراین آسیب محصولات براثر این حشره بیشتر می شود.
زمان پور اضافه کرد : این حشرات تاثیر مستقیم بر سلامتی انسان ندارند، اما اگر از راه دهان یا بینی وارد مجرای تنفسی شوند ممکن است آسیب هایی مانند التهاب و عفونت، واکنش آلرژیک سرفه، عطسه، و آبریزش بینی را به خصوص در کسانی که آسم دارند ایجاد کنند.
این اکولوژیست و زیست بوم شناس استان فارس افزود: برای کنترل جمعیت این حشره بدترین تصمیم استفاده از سم های شیمیایی است. با این کار در واقع باعث آسیب های دیگری به خودمان می شویم، مانند آلوده کردن آب، خاک و محصولات کشاورزی و هوایی که خودمان مصرف می کنیم، ازبین رفتن موجودات مفید نیز پیامد استفاده از سموم شیمایی برای مقابله بااین حشرات است.
وی بیان کرد : متخصصان کنترل جمعیت حشرات راه های سودمندی پیدا کرده اند، ازجمله استفاده از شکارچی ها یا انگل هایی که خود سفیدبالک را بخورند یا بیمار کنند. معروف ترین آن ها حشره زیبای کفشدوزک است. چند نوع زنبور هم همین کار را انجام می دهند. البته مهندسان کشاورزی باید دقت کنند که از گونه هایی استفاده شود که بومی همین منطقه اند.
زمان پور گفت: متاسفانه گاه برخی از متخصصان کشاورزی و مبارزه با آفت به پیامدهای ورود جانداران غیربومی به مناطق دیگر توجه نمی کنند. آوردن جانداران غیربومی خطرات به مراتب بدتری دارد. مثلا سفیدبالکی که در شهر تهران گسترش پیدا کرد همراه نوعی درخت توت به ایران آورده شد که شهرداری تهران برای فضای سبز وارد کرده بود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس افزود: استفاده از کاغذهای چسب دار و طیف رنگ یا مواد جذب کننده برای هر نوع حشره خاص است و اگر با هدف گیری دقیق انجام شود روش بی خطر و مفیدی است. برخی تحقیقات انجام شده نشان داده است که تله های زردرنگ اگر به همراه دشمنان طبیعی به کار برده شود در کنترل سفیدبالک مفید خواهد بود.
مصاحبه : نیکنام خشنودی ** انتشاردهنده: غلامرضا مالک زاده
6113 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.