گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

چرا برخی شرکتهای فروش خودرو، قیمتها را افزایش داده اند! یک کارشناس: صنعت خودرو توانایی بازیابی خود را از دست داده است / ورود نقدینگی و تحولات نرخ ارز، شیب تند قیمتها در بازار را رقم زد

«صنعت خودرو تحت تاثیر تحریم و البته تصمیمات نادرست مدیریتی، ناکارآمد شده و توانایی بازیابی خود را از دست داده است. در روزهای ابتدایی سال شاهد افزایش قیمت خودروها در بازار هستیم، اما به نظر نمی رسد شرکت ها بدون مجوز افزایش قیمت بدهند و افزایش اندکی که روی خودروها اعمال شده، احتمالا ناشی از افزایش نرخ بیمه خودروهاست. هر چند که طبیعتا اگر تخلفی صورت گرفته باشد، سازمان حمایت و سازمان بازرسی ورود خواهند کرد.»

گروه اقتصاد و درآمد : یک کارشناس خودرو با بیان اینکه ورود نقدینگی و تحولات ارز، بازار خودرو را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: صنعت خودرو تحت تاثیر تحریم و البته تصمیمات نادرست مدیریتی، ناکارآمد شده و توانایی بازیابی خود را از دست داده است.

حسن کریمی سنجری در گفت و گو با خبرنگار جماران، با اشاره به افزایش قیمت خودرو در بازار و همچنین اقدام برخی شرکتها برای فروش برخی مدلها با قیمت بالاتر، تصریح کرد: قطعا شرکت ها، باید برای افزایش قیمت از سازمان حمایت مجوز بگیرند، البته به نظر می رسد افزایش قیمت در مبدا بیشتر به دلیل افزایش نرخ بیمه در سال جدید باشد؛ اما اساسا یکی از پارامترهای اصلی تعیین قیمت، تورم و سهم ارزی خودرو است. با توجه به اینکه شاهد افزایش قیمت ارز هستیم، قیمت خودرو نیز افزایش می یابد.

این کارشناس خودرو با بیان اینکه دو عامل اصلی شاخص های اقتصادی و تعادل میان عرضه و تقاضا در وضعیت قیمت بازار موثر است، گفت: در روزهای اول سال، به دلیل برخی مسائل، قیمت ارز افزایشی شده است. مهمترین دلیلی که در این حوزه وجود دارد، بحث پیش بینی تورم آتی است. مردم مجموعه عوامل را که کنار هم می گذارند، از جمله این عوامل رخدادهای سیاسی، دلایل اقتصادی واجتماعی و حتی تحرکات سیاسی منطقه، آنها را در نرخ ارز موثر می بینند. در واقع این مسائل تعیین کننده این است که تورم در سال جاری چه نقطه ای را هدف گذاری کرده است.

وی با تاکید بر اینکه آنچه که رخ می دهد با آنچه که از سوی برخی مسئولان گفته می شود، متفاوت است، ادامه داد: ممکن است مدیر اقتصادی کشور اعلام کند می خواهیم تورم را در سال 1403 کاهشی کنیم، اما بازار شرایط را می سنجد و بر اساس آن، شاهد تغییرات در نرخ ارز و رشد آن هستیم. طبیعتا خودرو کالایی است که سهم زیادی از قیمت تمام شده اش تحت تاثیر ارز قرار دارد، چرا که از یک سو دارایی ثابت محسوب می شود و طبیعتا با نرخ ارز تغییر نرخ می دهد و از سوی دیگر بخش زیادی از قطعات خودرو وارداتی است که با نرخ ارز سروکار دارد.

کریمی سنجری به برکناری منوچهر منطقی، معاون حمل و نقل وزیر صمت، در آخرین روزهای سال 1402 و تاثیر آن بر اجرای سیاستهای تنظیم بازار خودرو اشاره کرد و توضیح داد: اینکه ممکن است رفت و آمد افراد روی روش های اجرایی تاثیر بگذارد نکته درستی است اما به نظر می رسد تغییر افراد نمی تواند سیاستها را به طور کلی تغییر دهد. آنچه در قیمت خودرو در کف بازار موثر است، بیشتر تحت تاثیر کلیت فضای کسب و کار کشور است.

بازار نرخ واردات خودرو در 1403 را کمتر از سال قبل ارزیابی می کند

این کارشناس خودرو افزود: به عنوان مثال سال گذشته قرار بود 100 هزار دستگاه خودرو از خارج وارد شود، اما این اتفاق به هر دلیلی که مهمترین آن مضیقه ارزی است رخ نداد و تعداد واردات با هدف گذاری سیاستگذار در سال 1402 فاصله زیادی داشت. بنابراین این عامل می تواند روی پیش بینی بازار تاثیر بگذارد به گونه ای که در سال 1403 همان مجموعه دلایل باعث شود نرخ واردات خودرو کمتر از هدفگذاری پیش بینی شده باشد بنابراین این پیش بینی می تواند روی قیمت ها در کف بازار با واکنش منفی همراه باشد.

کریمی سنجری به نقش تحولات منطقه، از جمله هدف قرارگرفته شدن ساختمان کنسولگری ایران در سوریه توسط اسرائیلی ها در فضای کسب و کار و قیمت خودرو در کشور اشاره کرد و گفت: همه اینها باعث می شود عطش خرید خودرو افزایش یابد و این به معنای آن است که مصرف کننده می گوید اگر خودرو را امروز بخرم، بهتر از فرداست.

ورود نقدینگی و تحولات ارز، بازار خودرو را تحت تاثیر قرار داده است

وی به تشریح وضعیت و علل رکود ایجاد شده در بازار خودرو چند ماه قبل از پایان سال پرداخت و ادامه داد: در آن مقطع از آنجایی که پیش بینی ها نسبت به آینده خوشبینانه تر بود لذا مصرف کننده، خرید خود را به تاخیر می انداخت؛ چرا که در ذهن او ممکن بود قیمت خودرو در آینده یا کاهشی باشد و یا لااقل افزایش نیابد، برای همین بازار وارد رکود شد و فروشنده بیشتر از خریدار بود. اکنون خریدار بیشتری در بازار وجود دارد، با اینکه قدرت خرید مردم پایین است اما آنها که سرمایه ای در اختیار دارند، ترجیح می دهند خودرو بخرند و در ماه های آینده با قیمت بالاتری بفروشند. در چنین شرایطی نقدینگی و سرمایه های بیشتری به بازار خودرو سرریز می شود و قیمتها در بازار را تحت تاثیر قرار می دهد.

افزایش قیمت تنها با مجوز سازمان حمایت امکانپذیر است

کریمی سنجری به افزایش قیمت برخی شرکتهای خودرویی اشاره کرد و گفت: از آنجا که افزایش قیمت تنها با مجوز سازمان حمایت امکانپذیر است، بنابراین به نظر نمی رسد شرکت ها بدون مجوز افزایش قیمت بدهند و افزایش اندکی که روی خودروها اعمال شده، احتمالا ناشی از افزایش نرخ بیمه خودروهاست. اما طبیعتا اگر تخلفی صورت گرفته باشد، سازمان حمایت و سازمان بازرسی ورود خواهند کرد.

وی در خصوص چشم انداز قیمت خودرو در سال جاری نیز توضیح داد: وقتی شاهد تورم و افزایش نرخ ارز هستیم، طبیعتا تورم بخشی قیمت خودرو افزایش می یابد. یعنی قیمت قطعات افزایش، میزان پرداختی خودروسازها بابت خریدهای ارزی افزایش می یابد، ضمن اینکه باید سهم افزایش حقوق و دستمزد در قیمت تمام شده خودرو را نیز در نظر گرفت. با درنظر گرفتن همه این پارامترها، آن هم در فضای کسب و کار ناکارآمدی که ورودی ها و خروجی ها تناسب کافی را با یکدیگر ندارند، باید انتظار افزایش قیمت داشت.

این کارشناس خودرو با بیان اینکه در کنار همه این عوامل در اقتصاد کشور با موج نقدینگی مواجه هستیم که می تواند در هر نقطه ای از فضای کسب و کار تاثیر بگذارد، افزود: قطعا مساله اصلی در صنعت خودرو، مساله تحریمها است که کشور را درگیر کرده. تعامل بین المللی و سرمایه گذاری خارجی در کشور وجود ندارد و در تجارت خارجی دچار محدودیت هستیم. صنعت خودرو تحت تاثیر تحریم و البته تصمیمات نادرست مدیریتی، ناکارآمد شده و توانایی بازیابی خود را از دست داده است.

 
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.