به گزارش ایرنا، حضرت زهرا(س) در 20 جمادی الثانی بین 35 تا 45 عام الفیل پیش از هجرت در مکه مکرمه چشم به جهان گشود و در 13 جمادی‌الاول یا 3 جمادی‌الثانی 11 هجری قمری در مدینه ندای حق را لبیک گفت و شعیان هر سال در ایام فاطمیه، با برگزاری مجالس عزا، به سوگواری می پردازند.
در روایات شیعه، 2 تاریخ برای شهادت فاطمه زهرا(س) وجود دارد، ایام فاطمیه در فاصله بین 13 جمادی‌الاول تا 3 جمادی‌الثانی است، مراسم ایام فاطمیه 6 روز می‌باشد، 3 روز در ماه جمادی‌الاول و 3 روز در ماه جمادی‌الثانی.
ایام فاطمیه اول از 13 تا 15 جمادی‌الاول است و فاطمیه دوم از سوم تا پنجم جمادی‌الثانی می‌باشد که شیعیان به عزاداری برای شهادت حضرت فاطمه دختر پیامبر اسلام(ص) می‌پردازند.

** زندگی حضرت زهرا(س)
حضرت زهرا(س) در کودکی زیر نظر پدر و مادرش رشد یافت و جوانی ایشان مصادف با ترویج رسالت پیامبر اسلام(ص) برای نشر اسلام بود، بنا به نقلی، ایشان در محاصره شعب ابی‌طالب مادرش را از دست داد. پس از هجرت به مدینه، در سال دوم هجری با حضرت علی بن ابی‌طالب(ع) ازدواج کرد.
حضرت فاطمه(س) یکی از چهارده معصوم به شمار می‌ آید که دارای مقام های ویژه معنوی مانند عصمت است، ایشان همچنین از اهل بیت پیامبر(ص) و یکی از پنج تن آل عباست، براساس احادیث و روایات اهل سنت و شیعه، برخی آیه های قرآن کریم درباره حضرت فاطمه زهرا(س) است.

** آثار برجای مانده از حضرت
مصحف فاطمه، خطبه‌های «فدکیه» و «عیادت»، «حدیث لوح فاطمه» و «دعای نور» از آثار به‌جای‌مانده از این بانوی بزرگ اسلام می باشد، در مورد نام حضرت فاطمه زهرا(س)، ابن حجر هیتمی در الصواعق المحرقة و نسائی در سُنَن آورده است: خداوند او را فاطمه نامید چراکه او و دوستدارانش را از آتش جهنم قطع کرده‌است و فتال نیشابوری در روضةالواعظین از امام جعفر صادق(ع) نقل کرده‌است: فاطمه نامیده شد چون از بدی‌ها بریده شده‌است.

** اسامی و کینه
«صدّیقه»، «مبارکه»، «طاهره»، «زکیه»، «راضیه»، «مرضیه» و «زهرا» از جمله نام های مبارک حضرت فاطمه است و مهم‌ترین کنیه ایشان نیز «امّ‌ابیها» یعنی مادر پدرش، است.

** ازدواج حضرت
ازدواج حضرت فاطمه(س) و امیرمؤمنان حضرت علی(ع) از مهم ترین اتفاق های تاریخ شیعه است که ثمره این پیوند میارک و سراسر مملو از عشق و محبت، درخت گهربار امامت است. در تقویم رسمی ایران روز یکم ذی الحجه به عنوان تاریخ این ازدواج تعیین شده است.

** فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی
دفاع از ولایت حضرت علی(ع) بعد از رحلت حضرت محمد(ص) یکی از فعالیت های مهم اجتماعی سیاسی حضرت می باشد که پایداری و استقامت در راه خدا و دفاع از امام زمان خود، الگویی بی نظیر برای نسل امروز ما می باشد. خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) در تاریخ زبانزد است.
ایشان در توصیف حضرت علی(ع) می فرمایند: او پیشوایی الهی و ربانی است، تجسم نور و روشنایی است، مرکز توجه تمامی موجودات و عارفان است، فرزندی پاک از خانواده پاکان می باشد، گوینده‌ای حق گو و هدایت گر و مرکز و محور امامت و رهبریت است.

** احادیث و روایات در مورد حضرت فاطمه(س)
پیامبر اسلام(ص) در توصیف حضرت فاطمه می فرمایند: فاطمه علیها السلام عزیزترین مردم در نزد من است. بی شک خداوند با خشم فاطمه به خشم می آید و با خشنودی او خشنود می شود. هر کس فاطمه علیها السلام را زیارت کند، مانند این است که مرا زیارت کرده است.
حضرت علی(ع) می فرمایند: حضرت فاطمه زهرا علیها السلام آن قدر با مشک، آب کشید که اثر آن در سینه اش آشکار شد و چندان با دست خود آسیاب کرد که دستهایش پینه زد و آن قدر خانه را جاروب کرد که لباسهایش خاک آلود گردید و چندان آتش در زیر دیگ روشن کرد که لباسهایش سیاه و دود آلود شد و از این کارها رنج و سختی زیادی به او رسید.
حضرت امام صادق(ع) می فرمانید: هر کس چهار رکعت نماز بخواند [هر 2 رکعت به یک سلام] و در هر رکعت [پس از سوره حمد] پنجاه مرتبه سوره «قل هو الله احد» را بخواند، این نماز، نماز فاطمه علیها السلام است.

** دیدگاه اساتید حوزه و دانشگاه در مورد حضرت زهرا(س) در گفت وگو با ایرنا
*حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی رهبر از محققان حوزه و دانشگاه که برخی کتاب ها در مورد حضرت فاطمه را از عربی به فارسی ترجمه کرده، در مورد فضائل ایشان می گوید: شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) فراتر از آن است که بتوان با توصیف های ظاهری، ایشان را ترسیم کرد، او دنیایی از معنویت، ایمان، اخلاص، رشادت و فداکاری است.
وی ادامه داد: کلام پیامبر اسلام(ص) در مورد حضرت که فرمودند «فاطمه پاره تن من است» صرفا این رابطه پدر و فرزندی نیست بلکه بیان یک واقعیت است که فاطمه پاره ای از فضائل اخلاقی، دیانت، اخلاق و وفای به عهد می باشد.
رهبر بیان داشت: خداوند در مورد ایشان در سوره کوثر، به معنای خیر کثیرو چشمه بی پایان به کار برده است، حضرت فراتر از مقام هاب معنوی یک الگوی شایسته برای زنان مسلمان است که در این روزگار برای احراز هویت، شخصیت و آموختن سبک زندگی ازعلم، فضیلت، تقوا، فرزند داری، تربیت اولاد و مجاهدت های او و دفاع از ولایت، الگویی بی نظیر است.
وی تصریح کرد: 2 امام فرزند این بزرگوار است، شایستگی حضرت علی و فاطمه به اندازه ای است که هر کدام نبودند همسری متناسب با شان آنها وجود نداشت، امروز باید فاطمه برای ما الگو باشد.
وی ادامه داد: یک خانم که 18 سال و یا به روایتی 28 سال عمر کرده، ولی سراسر زندگی ایشان تجلی معنویت، فضائل اخلاقی، مجاهدت، خانه داری، شوهرداری، سبک زندگی، تحمل رنج و صبوری و دفاع از اسلام ولایت است، این یک الگوی بی نظیر جهانی است.
رهبر گفت: زنان ما باید به جای نگاه کردن به الگوهای بیگانه به الگوهای نمونه ای مانند حضرت زهرا(س) تمسک جویند، حضرت برای دفاع از ولایت حضرت علی(ع) به شهادت رسیدند و ولایتمداری ایشان باید برای ما درس آموز باشد.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با اشاره به ترجمه کتاب تحت عنوان فاطمه اثر یک نویسنده سنی مذهب سعودی گفت: کتاب دکتر عبده یمانی که سنی مذهب است در مورد حضرت فاطمه را ترجمه کردم و ایشان حضرت را به صورت بسیار جالب و آنگونه که باید معرفی و حق مطلب را ادا کرده است.

*حجت الاسلام والمسلمین سید عباس لاجوردی از اساتید درس خارج حوزه علمیه قم نیز در این زمینه گفت: شخصیت و ابعاد مختلف زندگی حضرت فاطمه زهرا (س) از جهات مختلف قابل بررسی و تحلیل است، بویژه این که ایشان دارای 2 مقام مهم عصمت و شفاعت بودند.
وی ادامه داد: حضرت زهرا(س) مشهور به عصمت کبری، ناموس حق، کوثر رسول، مادر رسالت و همسر ولایت بودند و از عنایت خداوند به درجه های عالی از معنویت رسیدند.
لاجوردی تصریح کرد: امروز برای زن مسلمان، جامعیت، زهد و وفای به عهد حضرت زهرا(س) باید الگو باشد، ما نباید تنها در ایام فاطمیه، برای حضرت عزاداری کنیم، بلکه باید ایشان را الگوی زن مسلمان در جهان قرار دهیم.
وی گفت: متاسفانه، غرب با الگوهای کاذب، بدترین نوع بهره برداری اقتصادی را از زنان انجام می دهد زیرا آنها الگوی مناسبی ندارند، ما وظیفه داریم که حضرت مریم را در جهان غرب و حضرت زهرا(س) را در جهان اسلام به عنوان الگوی زنان معرفی کنیم.
لاجوردی خاطرنشان کرد: حجاب میوه درخت معرفت، شناخت و عرفان است، زمانی که معرفت در وجود زن باشد، حجاب نیز عزت پیدا می کند، باید چنان ایمان و آزاد اندیشی ایجاد کینم که زن آنقدر حیای فکری و دورنی او زیاد شود که غیر از رعایت حجاب، چیز دیگری در ذهن او خطور نکند.

*حجت الاسلام سید رضا فاطمی‌نیا، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم نیز ولایتمداری را از شاخص های برجسته زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) عنوان کرد و گفت: امروز ما بیش از هر زمانی به این الگو در میان مردم خود نیاز داریم.
وی ادامه داد: حضرت فاطمه(س) تمام هستی خود را در راه دفاع از حریم ولایت و ولی زمان خود از دست داد و توانسته است با حمایت ها و روشنگری های خود، در کنار حضرت علی(ع) بعد از پیامبر، پرچم اسلام و شیعه را سرافراز نگه دارد.
وی خاطرنشان کرد: شخصیت این بانوی بزرگ اسلام باید از سوی حوزه های علمیه برای نسل جوان و جهانیان تبیین شود.
7401 / 1175 گزارش: بهمن اطمینان ** انتشار: رضا علیمحمدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.