یادداشت پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

عید فطر و ندای نفی خشونت

فطر از نگاه واژه‌شناسی با فطرت انسان، پیوند دارد و شب و روز این عید، تعالی روح، معنا، معنویت و فطرت را مدنظر قرار می‌دهد؛ «فطرت الله التی فطر الناس علیها»

به گزارش جماران، محمدرضا نورالهیان در روزنامه شرق نوشت:

در آستانه عیدی بزرگ و روزی بسیار بااحترام قرار داریم که هم پیامبر گرامی اسلام و هم رهبران اسلامی، خواستار توجه جدی جامعه به آن شده و اهمیت آن را بیان کرده‌اند. فطر از نگاه واژه‌شناسی با فطرت انسان، پیوند دارد و شب و روز این عید، تعالی روح، معنا، معنویت و فطرت را مدنظر قرار می‌دهد؛ «فطرت الله التی فطر الناس علیها». در مناسک این روز، نکاتی وجود دارد که انسان حس می‌کند به صورت بسیار جدی نه به شکل ظاهری و صوری، تحول رفتاری برخاسته از ماه میهمانی خدا را مدنظر دارد. اردوی یک‌ماهه‌ای که اگر به تحول رفتاری نینجامد، یعنی شیوه رفتار روزه‌بگیران و برگزار‌کنندگان عید فطر تغییر نکرده باشد، اردوی مؤثری نبوده است.

در آداب روز آخر ماه مبارک آمده است که با این ماه خداحافظی کنید. یعنی افرادی که یک ماه در میهمان‌سرای باری‌تعالی با دعوت پیامبر خاتم حضور داشته‌اند، با این وداع نشان دهند مسیر و مشی رفتاری را تغییر داده و درس‌هایی فراگرفته‌اند که در ١١ ماه دیگر سال به آن وفادار خواهند ماند. اگر زیست اجتماعی و رفتار فردی تغییر نکرده باشد، چگونه به شادمانی عید بپردازیم؟ اگر در رمضان هم به روی انسان‌ها در مسجد آتش گشودند و مرد و زن بی‌گناه و در حال نیایش در خیابان‌ها و مجامع را به خاک و خون کشیدند یا در کلیسا، کنیسه و معبد دست به جنایت زدند، می‌توانند در قنوت نماز خود بگویند: «الذی جعلته للمسلمین عیدا»؟ اگر اسلام دین رحمانی است این همه خشونت چرا؟

اگر در لیبی، عراق، سوریه، یمن، بحرین و پاکستان حتی در کشورهای غیراسلامی و در اروپا می‌بینیم به دست مسلمان‌نمایان، بدترین نوع خشونت با انسان‌ها صورت می‌گیرد، معلوم می‌شود رمضان دعوت‌کننده به فکر، تعقل و تدبر پشت سر گذاشته نشده است. در داخل ایران در روز جمعه آخر ماه مبارک رمضان، مردم عزیز ما در کنار مسئولان با دهان روزه، برای دفاع از حق مظلومانی که در گوشه‌ای از این جهان تحت حبس، غل و زنجیر صهیونیست‌ها قرار دارند، به شکل میلیونی در شهرها و روستا به تظاهرات پرداختند. اگر کسانی در این عرصه به رئیس‌جمهور یک کشور بزرگ اسلامی که اقتدار، عزت و سربلندی در بین کشورها و خاورمیانه دارد، حمله و توهین می‌کنند، معلوم می‌شود نه‌تنها تحول رفتاری در رمضان به دست نیاورده‌اند بلکه عقبگرد هم داشته‌اند. کارهای به دور از آداب و اخلاق و پافشاری بر خشونت و سنگدلی آن هم درباره هم‌وطنانی که مثل خشونت‌طلبان نمی‌اندیشند، یعنی فرامین دین و مبانی روشن انقلاب اسلامی و قانون اساسی از سوی این افراد درک نشده است. در قنوت زیبای نماز عید می‌گوییم به دنبال کرامت و شرف روزافزون هستیم پس چه جریان مخوفی پشت این صحنه‌ها قرار دارد که رئیس‌جمهور، معاون اول ایشان، نایب‌رئیس مجلس و چهره‌های مورد احترام مردم باید با اهانت و برخوردهای خشن مواجه شوند؟ باید هر انسانی در رفتارهای ناپسند خود تجدید نظر کند و به فطرت الهی برگردد. متأسفانه با رفتار برخی افراد، پیام رمضان ایران برای جهان نه‌تنها مخدوش می‌شود بلکه ما را سرافکنده می‌کند. در عید فطر نزدیک به سه میلیارد مسلمان روی کره زمین در جنوب شرق آسیا، در مغرب عربی، در آفریقا، آسیا، خاورمیانه و اروپا و آمریکا از هر نژاد و زبان به پیشوای خودشان پیامبر اسلام درود می‌فرستند و با شعار وحدت، لحظه‌های عید فطر و دیدن هلال ماه را آغاز می‌کنند و ندای توحید سر می‌دهند. نگارنده در این شب در بلاد مختلف اسلامی حضور داشته است. مسلمان‌ها به این شب و روز اهتمام بسیار دارند و از پنج روز مانده به آن، فرزندان خود را شبیه عید نوروز ما به خرید لباس نو می‌برند. می‌خواهند به آنها بیاموزند که قرار است بعد از این ماه، وارد مرحله جدیدی ‌‌شویم که یک ماه حضور در یک کلاس بزرگ، عامل آن است. باید رفتار ما انسانی‌تر، رفتارهای ما با همسر، فرزندان و پدر و مادر شایسته‌تر و انسانی‌تر باشد. فروشندگان و خریداران، کارمندان ادارات با مردم، کارکنان شهرداری‌ها با ارباب‌رجوع، بزرگان دینی و سیاسی در سنجیدگی، وقار و مهربانی با مردم بلاد خود، رفتار انسانی‌تری در پیش بگیرند. مسائل اصولی مانند نجات جامعه انسانی از بحران طبیعت، آب، اشتغال و فقر جدی گرفته شود. میلیارد‌ها نفر در سراسر جهان زکات فطره می‌پردازند تا نگاهی نمادین به لزوم ریشه‌کنی فقر و نابرابری در جامعه داشته باشند. در آستانه تنفیذ حکم رئیس‌جمهور باعزت ایران، دکتر روحانی هستیم. حال که ساعات آخر میهمانی خدا را می‌گذرانیم، همه با هم عهد کنیم کشور را در کمال امنیت، آرامش با اخلاق متعالی اسلامی به سمت اقتدار و عزت پیش ببریم و با آغاز دولت جدید بعد از ماه رمضان، مسیر تازه‌ای را برای همدلی، توسعه و رفاه آغاز کنیم.

*رئیس سابق سازمان حوزه‌ها و مدارس علمیه خارج از کشور

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.