چگونه بدانیم زعفران اصل است؟

کاشت زعفران در ایران قدمتی سه هزار ساله دارد. این گیاه رنگی و گران بها، بدون ساقه ‌است و پیاز دارد و چون در خاک کویر به عمل می‌ آید، به طلای سرخ یا طلای کویر شهرت دارد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، زعفران به‌ خاطر طعم و رنگ و عطر عالی، کاربردهای فراوانی در تولید فراورده‌های غذایی، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، گران‌ قیمت است. شباهت زعفران به طلا، جدای از قیمت، در این است که کشاورزها از هر ۱۵۰ گل، یک گرم زعفران و از حدود ۱۴۷ هزار گل تازه، یک‌ کیلو زعفران خشک به‌ دست می‌ آورند. همین نکته هم باعث شده که این ماده در معرض تقلب‌ های گوناگون باشد، به‌ ویژه این که شناسایی زعفران اصل از تقلبی ساده نیست و احتیاج به دانستن چند اصل دارد. بررسی ظاهر یکی از ساده‌ ترین راه‌ ها برای تشخیص زعفران اصل، ظاهر آن است، برای این کار هم باید به چند نکته توجه کنید؛ نکته‌ هایی که تشخیص زعفران اصل را در یک نگاه برای شما فراهم می کنند. گل «گلرنگ» بیشترین نمونه تقلب در مورد زعفران است که حتی برخی به این گیاه عنوان زعفران مصنوعی را می دهند. کاکل ذرت و حتی گوشت‌ های رشته رشته شده که توسط رنگ زعفران رنگ‌ آمیزی شده‌ اند هم از نمونه‌ های دیگر تقلب در زعفران هستند. برای تشخیص زعفران اصل باید بدانید که زعفران اصل سرشاخه‌ هایی کلاله‌ مانند و سه‌‌ شاخه دارد که در قسمت بالا به شکل شیپور و در قسمت‌ های پایین‌ تر باریک‌ تر است. در کل شکل ظاهری زعفران شبیه میخک است، به‌گونه‌ای که پایین گیاه میله‌ ای و انتهای آن دندانه‌ دار، پهن و قیچی شکل است. یکی دیگر از راه‌ های تقلب در زعفران این است که کلاله‌ های آن را با نوعی چربی، شکر، نمک یا عسل آغشته می کنند تا هم وزن آن را افزایش دهند و هم رنگ مصنوعی به آن اضافه کنند. اگر کلاله‌های زعفران براق بود باید به آن شک کنید. برای اطمینان از اصل بودن آن، پس از مشاهده این ظاهر غیرطبیعی مقداری از زعفران را بین انگشتان دست یا روی کاغذ له کنید. اگر بعد از له‌ شدن کاغذ یا انگشت دست‌ تان چرب شد، اطمینان داشته باشید که زعفران به چربی یا مواد خاص دیگری آغشته شده تا وزنش اضافه شود. یکی از ساده‌ ترین راه‌ ها برای تشخیص زعفران اصل در یک نگاه رنگ آن است. رنگ زعفران باید قرمز تند باشد و اگر به زعفران‌ هایی برخورد کردید که رنگ آنها طلایی یا قرمز روشن بود، بدانید که زعفران انتخابی تان تقلبی است. بررسی جنس اگر با بررسی ظاهری به نتیجه درست نرسیدید، ترفندهای دیگری هم وجود دارد که احتمالا با به‌کارگیری آنها می توانید تشخیص درست دهید، بررسی محتوایی شامل طعم و بوی زعفران است که آن هم به سادگی و در همان فروشگاه قابل بررسی است. طعم یکی از راه‌ های تشخیص زعفران اصل مزه کردن آن است. زعفران اصل بر خلاف ظاهرش تلخ مزه است. اگر مزه‌ای جز این را احساس کردید، قطعا زعفران انتخابی شما تقلبی است. اگر همراه با مزه تلخی، مزه‌ های دیگری مثل شیرینی یا شوری خفیفی احساس کردید یا متوجه شدید که زعفران اندکی چرب است، بدانید که زعفران انتخابی تان دارای ناخالصی است و متقلبین برای افزایش وزن زعفران با استفاده از آغشته کردن زعفران به چربی، شکر یا نمک و یا اضافه کردن عسل، قصد افزودن وزن آن را داشته‌اند. بو بوی زعفران یکی از آشناترین بوها به مشام ماست. گل زعفران هم دارای بویی تازه، تند و نافذ است. اگر زعفران انتخابی شما بوی کمی داشت، این قضیه را علامت کهنگی یا ناخالص بودن آن بدانید. بررسی تکمیلی اکثر تولیدکنندگان زعفران‌ های تقلبی، از بسته‌ بندی هایی فاقد مشخصات کامل و صحیح تولید کننده استفاده می کنند، به همین دلیل هم پیش از هر چیز حین خرید از ذکر اطلاعاتی چون نشانی کامل کارخانه، شماره تلفن، شماره پروانه ساخت، نام و ثبت تجاری، سری ساخت یا تولید، تاریخ تولید و انقضا، وزن خالص، نوع و درجه‌ بندی زعفران، علامت استاندارد و علامت تأیید وزارت بهداشت روی بسته‌بندی مطمئن شوید. البته خیلی ها هم زعفران را تنها برای رنگش می خواهند، به همین دلیل هم حتی مایل هستند از ماده‌ای به نام «رنگ زعفران» که ارزان است استفاده کنند، این ماده در چند سال اخیر به یکی از مواد اصلی برخی از رستوران‌ ها هم تبدیل شده. رنگ زعفران که عمدتا از عربستان وارد ایران می شود نه‌ تنها هیچ‌ یک از خواص زعفران را ندارد که به واسطه‌ وجود رنگ‌ های شیمیایی در ساختار اصلی خود سرطان‌ زاست. جالب این که مواد مورد استفاده در ساخت این رنگ ها روی قوطی ها درج شده که یکی از خطرناک‌ ترین آنها «تارترازین» است. مصرف این ماده، بیماری هایی از قبیل بیش‌ فعالی در کودکان، معضلات گوارشی و آسمی، تومورهای تیروئیدی، تشدید میگرن، تاری دید، حساسیت‌ ها و مشکلات پوستی نظیر پورپورا به همراه دارد. اگر قصد خرید زعفران در حجم انبوه دارید یا برای خرید فرصتی به اندازه چند آزمایش کوچک به شما داده می شود، پیشنهاد ما حل‌کردن زعفران در آب گرم و قرار دادن آن روی حرارت است. اگر آن را در آب حل کنید: زعفران خالص در صورت حل شدن در آب، رنگ آن را زرد می کند اما زعفران تقلبی به‌دلیل همه ماده‌ هایی که برای تولید شکل طبیعی یا وزن بیشتر به آن افزوده‌ اند رنگی قرمز یا نارنجی تیره در آب ایجاد می کند. اگر آن را روی حرارت قرار دهید: زعفران خالص بسته به پتاسیم موجود که در انواع زعفران متفاوت است، تحت حرارت به رنگ بنفش یا نارنجی تبدیل می شود اما زعفران تقلبی تحت‌ تأثیر حرارت زرد رنگ می شود. منبع: همشهری آن لاین

دیدگاه تان را بنویسید