عناوین #خوزستان_تنها_نیست و #خوزستان_آب_ندارد به عنوان سوژه‌ اصلی در فضای مجازی مطرح هستند. عمده موضوعاتی هم که مورد اعتراض کاربران قرار گرفته درباره سوء مدیریت منابع آب خوزستان و بخصوص بحث انتقال آب از رودخانه ‌های بزرگ این استان به استان‌های مرکزی و کویری کشور است که تعداد زیادی از فعالین محیط زیستی بخصوص فعالین استان خوزستان این موضوع را عامل اصلی بحران آب خوزستان می‌دانند.

پایگاه خبری جماران: در حالی استان خوزستان یکی از گرم‌ترین سال‌های خود را میگذراند که طی روزهای اخیر و با افزایش شدید و بی سابقه دما در این استان شاهد تعطیلی چندباره ادارات در برخی شهرهای این استان بوده‌ایم.

در طول روز گرمای شدید هوا گاهی با فشار بر سیستم توزیع برق شهری باعث قطعی برق شده که این موضوع خود موجب قطعی آب نیز گردیده است. کم شدن میزان بارش‌ها در سال آبی گذشته نیز موجب کاهش شدید منابع آبی این استان شده و موضوع کم آبی را به نقطه بحرانی نزدیک کرده است تا جایی که، اعتراض‌های مردمی را به دنبال داشت؛ این اعتراضات به کوچه‌ و خیابان‌های شهرهای خوزستان محدود نشده و بخش گسترده‌ای از اعتراضات نیز در فضای مجازی مطرح و توسط بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی پیگیری و حمایت شده است.

عناوین #خوزستان_تنها_نیست و #خوزستان_آب_ندارد به عنوان  سوژه‌ اصلی در فضای مجازی مطرح هستند. عمده موضوعاتی هم که مورد اعتراض کاربران قرار گرفته درباره سوء مدیریت منابع آب خوزستان و بخصوص بحث انتقال آب از رودخانه ‌های بزرگ این استان به استان‌های مرکزی و کویری کشور است که تعداد زیادی از فعالین محیط زیستی بخصوص فعالین استان خوزستان این موضوع را عامل اصلی بحران آب خوزستان می‌دانند.

اما خشک شدن بخش عمده‌ی تالاب بزرگ هورالعظیم و فعالیت‌ شرکت‌های نفتی در محدوده این تالاب نیز مورد توجه تعداد زیادی از فعالین فضای مجازی قرار گرفت، این کاربران فعالیت شرکتهای نفتی و اقدام آنها به منظور خشک کردن بخشهایی از تالاب برای حفاری و استخراج نفت و گاز را خیانت به محیط زیست استان و کشور دانسته و با عناوینی مانند، هور جان خوزستان بود جان خوزستان را گرفتند و یا هورالعظیم تشنه است و هور خانه آبی گاومیش‌ها بود و حالا آنها در کویر هور جان میدهند. اعتراض خود را به وضعیت بحرانی محیط زیست و آب در خوزستان نشان داده‌اند. اما کشته شدن دو نفر از جوانان معترض در شهرهای اهواز و شادگان دیگر سوژه مهم کاربران بود که بازتاب گسترده‌ای نیز داشته است.

از سال های دور استان خوزستان با بحران آب و تنش آبی رو به رو بوده است در حالیکه این استان حدود ۳۰ درصد آب‌های جاری کشور را در اختیار دارد. با این وجود وضعیت کارون به اندازه‌ای وخیم شده است که آب این رودخانه بزرگ حتی توان ورود به خلیج‌فارس را ندارد و بالعکس این آب‌شور دریاست که وارد کارون می‌شود و این موضوع باعث بر هم خوردن تعادل و شور شدن آب کارون شده است تا جایی که نخلستان‌های آبادان، خرمشهر و اروندکنار با خطر خشک شدن و نابودی مواجه شده‌اند؛

 

در ادامه با هم واکنش برخی از فعالین و شخصیت‌های سیاسی، اجتماعی و محیط زیستی به اتفاقات روزهای اخیر استان خوزستان را می خوانیم:

 

توصیه سید حسن خمینی برای حل بحران های خوزستان که در صفحه اینستاگرام وی منتشر شد: حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی: مشکلات خوزستان را باید با نگاهی جامع و مردم محور حل کرد؛ تنها و تنها با همیاری و مشارکت مردم در تصمیم گیری و اجرا، مشکلات قابل حل است.

فریدون حسنوند نماینده شهر اندیمشک در مجلس شورای اسلامی به مردم خوزستان وعده می دهد:‌ قرار است بزودی جلسه‌ای در دفتر آقای قالیباف با حضور مسئولان اجرایی، دست اندرکاران و نمایندگان استان خوزستان در مجلس، تشکیل شود و راهکارهای عملیاتی مطرح خواهد شد تا به مطالبات مردم خوزستان پاسخ داده شود.

سعید حجاریان در پیامی در حساب توییتر خود نوشت: ممّد! کاش بودی و می‌دیدی…در جنگ هشت‌ساله خوزستانی‌ها بر سر ‎خاک مقابل گلوله‌های روبرو ایستادند اما الان بر سر آب به گلوله‌های پشت‌سر فکر می‌کنند. با سرنوشت ‎خوزستان بازی نکنید!

آذر منصوری فعال سیاسی اصلاح طلب در حساب توییتری خود نوشت:‌ بدترین نوع مواجهه با این بحران نادیده گرفتن آن است. آن هم در مقابل مردمی که هشت سال تمام برای ایران جان دادند.

جواد امام دبیرکل حزب مجمع ایثارگران نوشت: ‌پاسخ به اعتراضات مردم دردمند و تشنه ‎خوزستان نیازمند تدبیر و ‎درک درست شرایط طاقت فرسای آنهاست نه ‎برخوردهای امنیتی و خشن! نبود آب و هوای سالم عرصه را بر مردم تنگ کرده و تاب و تحمل را از آنها ربوده و تنفس شان به شماره افتاده است فضا را امنیتی نکنیم کشور تاب ‎فتنه جدید را ندارد.

زهرا کشوری روزنامه نگار و فعال محیط زیستی: ‌۶۷ سال انتقال آب کارون بزرگ به اصفهان، یزد، کرمان، قم و.... وقتی می‌گوییم کارون ، پل سفید اهواز را تجسم نکنید. نتیجه از بین بردن اقتصاد کشاورزی در خوزستان، لرستان و چهارمحال بختیاری به قیمت گسترش صنعت در فلات مرکزی. کسی مخالف انتقال آب برای شرب نیست. 

ابراهیم داروغه‌زاده فعال رسانه ای، حضور نمایندگان مجلس یازدهم در خوزستان را یادآور شد و به کنایه نوشت: یادی کنیم از نمایندگان عزیز مجلس که حضوری رفتند و مشکل ‎آب آشامیدنی مردم مظلوم خوزستان و سیستان و بلوچستان را حل کردند. خداقوت!!

‌محمد مالی روزنامه نگار و فعال اجتماعی و حوزه محیط زیست جنوبی نیز در توییتر خود نوشت:‌ آدرس غلط ندهید! با رهاسازی قطره‌چکانی آب از سد کرخه، گره خشکی رودخانه کرخه در پایین‌دست باز نمی‌شود. آب را از سد سیمره رها کنید. حق‌آبه چند هزار ساله کرخه را به خوزستان و هورالعظیم بدهید.

‌وی در توییتی دیگری گفت: شب گذشته برخی از مردم شادگان در اعتراض به بی‌آبی و خشکی رودخانه‌ها تجمع کرده بودند که یکی از  این تجمع کنندگان به ضرب گلوله از پای درآمد. روشن است که در کمترین زمان ممکن و با قاطعیت باید با عامل و عاملین این اقدام تلخ، برخورد شود.

محسن بیات زنجانی فعال اجتماعی نیز در توییتی اظهار کرد:‌ مردم ‎خوزستان آب ندارند و شاکی‌اند. هرگونه برخوردی و جاری شدن خون از بینی هر شهروندی که به این وضعیت اعتراض دارد، محکوم است و جای دفاع ندارد.

عبدالله عبدی خبرنگار در توییتی از زبان محسن حیدری، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان: آب موجود در استانِ خوزستان آب نیست، لجن است! سوءمدیریت منابع آبی و همچنین سدسازی‌های بی‌رویه نقش اصلی را در خشک شدن کرخه ایفا می‌کند. پنج سال پیش تذکر و هشدار دادیم که فاجعه رخ می‌دهد اما با این حال به کار سدسازی ادامه دادند.

علی مجتهدزاده وکیل دادگستری از مطالبه مردم خوزستان می‌گوید:‌ اینکه مطالبه مردم مظلوم استان غنی ‎خوزستان آب باشد و عده ای از خجالت نمی میرند تعجب آور است .

قیس قریشی تحلیلگر و فعال سیاسی اشاره کرد: عرضه نداشتیم مناطق کویری را حاصلخیز کنیم، استان های حاصلخیز را کویری کردیم ...!! طلب کار هم هستیم! یک بار هم که شده بگوئید نمی‌فهمیم و از آنان که می‌فهمند کمک بگیرید

‌بسیاری از کابران با یادآوری دلاورمردان هشت سال دفاع مقدس نوشتند: ای کاش ‎احمد متوسلیان، ‎ابراهیم همت، ‎مهدی باکری و ‎محمدجهان آرا امروز بودند و برای ‎خوزستان کاری میکردند!

دیگری در توییتی نوشت: خوزستان جان نداد از بس که محمّد داشت! اما امروز خوزستان جان داد از بس که آب نداشت! محمّد، بازهم نیستی که ببینی ... ‌بیخود ننویسید ‎خوزستان تنها نیست، خوزستان تنهاست، خوزستان بعد از امثال جهان‌آرا تنها ماند

ما دلخوشیم به هشتگ زدن و یادآوری این موضوعات که آی ‎اهواز هوا ندارد و ‎خوزستان آب ندارد 

باید بگوییم برادران و خواهران خوزستانی شرمنده‌ی روی آفتاب سوخته شماییم...

کاربری با اشاره به قهر مردم گفت:‌ بی‌توجهی به ‎خوزستان و نادیده گرفتن اعتراض مردمی خسته و به ستوه آمده در تقلای رفع نیازهای حداقلی، یک‌بار دیگر روزهای تاریکی را برای تاریخ ایران رقم خواهد زد. اگر از قهر مردم نمی‌کاهید کاش دائم بر آن نیفزایید! ‎ 

اما عده‌ای با اشاره به موقعیت خاک خوزستان گفتند: چطور ممکن است یه قرن درآمد مملکت از خاک تو تامین شه، اما خودت آب نداشته باشی؟

دیگری می‌گوید: از اهواز به سمت ماهشهر که میروی تا چشم کار می‌کند صنایع نفتی است که با حجم عظیمی سرمایه‌گذاری ساخته شده‌اند و درآمدهای میلیارد دلاری دارند، اما آنچه که شگفت زده و متاسف‌ات می‌کند، گستردگی فقر در‌ کمی آن‌سو‌تر این صنایع است!جنون‌آمیز است! نمی‌توان این تضاد را باور کرد!

واقعیت این است: خوزستان در حالی که بخش عمده‌ی درآمد نفتی کشور را تامین میکند ولی جزو محروم‌ترین استان‌های کشور است.

در پایان باید گفت: نگاه ضد توسعه‌ای که امروز بر سیاست‌ ایران در حوزه‌های مختلف سایه افکنده باعث مصرف و هزینه کرد بدون برنامه منابع کشور شده تا جایی که میتوان گفت طی چند دهه‌ی اخیر بخش عمده ثروت‌های طبیعی کشور را صرف برنامه‌ها و طرح‌های عظیمی کرده‌ایم که در ظاهر حجم بسیار گسترده‌ای داشته اند اما تهی از آینده‌نگری بوده و صرفاً مرحمی گذرا بر زخم‌های عمیق ناشی از سیاستهای در تضاد با مفهوم توسعه بوده‌اند. خوزستان اولین و بزرگترین قربانی این سیاست‌های غلط بوده اما قطعا آخرین قربانی نخواهد بود و با ادامه‌ی روند فعلی در آینده باید منتظر تورم و بحران ناشی از این سیاست های ضد توسعه‌ای در دیگر نقاط کشور باشیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
20 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.