مقابله‌ای که مجلس از همان آغاز تاکنون برای مواجهه با دولت پیش گرفت اصلاح طلبان را بر آن داشته که استراتژی انتخابات 92 را برای انتخابات 94 هم اجرایی کنند تا ترکیب مجلس اصولگرای نهم برای دور دهم تکرار نشود و مجلسی را که با مدیریت تندروها بارها با وزرای دولت به جرم نزدیکی به جریان اصلاح طلبی سرناسازگاری داشتند قدری با دولت همسو کنند. قریب به چهار سال از فعالیت مجلس نهم می گذرد و اصلاح طلبان که دریافته اند چرا اسفند سال 90 خاتمی رایش را به صندوق انداخت حالایک سال مانده به انتخابات فعالیت های انتخاباتی شان را آغاز کرده اند. حسین مرعشی از اعضای شورای مشورتی می گوید راهبردهای اصلی در شورای مشورتی مشخص شده و در نخستین جلسه بعد از ارایه گزارشات کمیته انتخابات این شورا تصمیمات نهایی گرفته می شود. اما موضوع دیگری که در انتخابات اسفند 94 پیش روی اصلاح طلبان قرار دارد کانال های پیش انتخاباتی است.

به گزارش جماران، اعتماد در گفت و گو با مرعشی نوشت: مرعشی معتقد است اصلاح طلبان دغدغه رد صلاحیت ها را ندارند چون نبود فعالان اصلاح طلب کاهش حضور مردم و ادامه مدیریت تندروها را به دنبال خواهد داشت.

با توجه به اظهارات اخیر آقای خاتمی به نظر می رسد اصلاح طلبان وارد فاز عملیاتی برای انتخابات مجلس دهم شده اند. جلسات شورای مشورتی چطور پیش می رود ؟
سیاست ها در کمیته سیاسی و کمیته استان های شورای مشورتی نهایی شده است. بعد از تاسوعا و عاشورا قرار است شورای مشورتی جلسه یی به ریاست آقای خاتمی برگزار کند و در این جلسه تصمیم های نهایی برای شیوه عملیاتی کردن سیاست های انتخاباتی گرفته شود. البته در این جلسه قرار است آقایان صفدرحسینی و موسوی لاری گزارشاتی ارایه دهند که محور این گزارشات مجموعه یی از تدابیر و سیاست های انتخاباتی اصلاح طلبان است که در نخستین جلسه بررسی و تصمیمات نهایی گرفته می شود. البته عملیاتی شدن سیاست های انتخاباتی بیشتر در حوزه های انتخابیه و توسط احزاب و شخصیت های معتبر انجام می شود و ما هم در مرکز سیاست ها و راهبردهای کلی را نهایی کرده ایم.

آقای خاتمی از تعامل با حاکمیت و اصولگرایان معتدل صحبت کرده بود اصلاح طلبان برای تعامل با حاکمیت و همچنین اصولگرایان چه سازوکاری را در نظر گرفته اند؟
به طور کلی هم آقای خاتمی و هم مجموعه اصلاح طلبان بخش مهمی از سیاست در جمهوری اسلامی و دلسوز نظام هستند. اصلاح طلبان همواره به دنبال مصالح نظام بوده اند. مصالح نظام هم ایجاب می کند که اصلاح طلبان در مسائل سیاسی و به ویژه امر مهمی مثل انتخابات مشارکت داشته باشند و نقش جدی و پررنگی ایفا کنند، اصلاح طلبان هم به دنبال همین موضوع هستند. من شخصا فکر می کنم در این تعاملات نخستین نکته یی که باید مورد توجه مان باشد توجه به دغدغه های رهبری است. رهبری نظام دغدغه هایی در مورد ترکیب مجلس و شخصیت هایی که می توانند در مجلس حضور داشته باشند دارند که باید در نظر گرفته شود.

اصلاح طلبان چقدر به رد شدن از کانال های پیشا انتخاباتی فکر کردند و برای آن برنامه دارند؟
البته این موضوع محدودیتی برای ما ایجاد نمی کند. ما معتقدیم که اصلاح کشور مسیری جز انتخابات ندارد و نبودن فعالان سیاسی اصلاح طلب در انتخابات باعث کاهش حضور مردم می شود و کاهش حضور مردم هم باعث می شود تفکراتی که در جامعه اقلیت هستند بتوانند مدیریت اکثریت را بر عهده بگیرند که این ظلم به جامعه است. تکلیف ما با آقای جنتی روشن است. ایشان بسیاری از اصلاح طلبان را رد صلاحیت کرد اما همه ملت ایران را که نمی تواند رد صلاحیت کند. اقیانوس بیکران ملت می جوشد و از دل آن شخصیت های جدید بیرون می آید. ما به اندازه کافی چهره ها و شخصیت های مختلف داریم، آقای جنتی هم ممکن است حریف تعدادی از شخصیت های شناحته شده جریان اصلاحات شود اما حریف مردم نخواهد شد.

در مورد حضور آقای ناطق نوری و تشکیل مثلث هاشمی، خاتمی و ناطق شورای مشورتی تصمیمی گرفته شده یا با آقای ناطق نوری صحبت و رایزنی های صورت گرفته است؟
آقای ناطق از سیاستمداران کارکشته و مورد اعتماد اصلاح طلبان و اصولگرایان است اما به معنای این نیست که قرار است آقای ناطق با اصلاح طلبان وارد ائتلاف شود. ما فکر می کنیم اصولگرایان با حضور آقای ناطق در انتخابات فعال شوند و از فضایی که دولت روحانی در کشور ایجاد کرده است استفاده کنند. ما دوست داریم که رقیب مان متحد و نیرومند وارد انتخابات شود، ما هم نیرومند وارد می شویم و هر نتیجه یی که داشته باشد انقلاب و نظام و مردم برنده باشند. اما در مورد شکل گیری مثلث هاشمی، خاتمی، ناطق باید بگویم که این ائتلاف برای ارتقای سیاست در ایران و برای تشویق همه فعالان سیاسی در کشور است که همین الان هم وجود دارد و لازم نیست حتما در قالب یک جبهه فعالیت کنند. از نظر من ائتلاف بین این سه شخصیت برای انتخابات شکل نمی گیرد اما این سه شخصیت با هم تفاهم کامل دارند که انتخابات مجلس از اهمیت بالایی برخوردار است و باید از نیروهای لایق و با کفایت در این مجلس استفاده شود. در این موارد بین این سه شخصیت همدلی ویژه یی وجود دارد.

موضوع سرلیستی آقای عارف برای انتخابات مجلس دهم به کجا رسیده و آیا در شورای مشورتی تصمیمی برای این موضوع اتخاذ شده است؟
آقای عارف بارها اعلام کرده اند که همراه با اصلاحات حرکت خواهند کرد و فعالیت ایشان در چارچوب جبهه اصلاحات با رهبری آقای خاتمی خواهد بود. به هر حال آقای عارف از شخصیت هایی است که ظرفیت این را دارد که برای انتخابات سرلیستی اصلاحات را داشته باشند البته هنوز این موضوع قطعی نشده است. اما در اینکه ایشان ظرفیت سرلیستی برای انتخابات مجلس را دارند شکی نیست.

تصمیمات راهبردی که برای انتخابات مجلس گرفته می شود مثل انتخابات گذشته با محوریت شورای مشورتی است که مسوولیت اجرایی شدن آن با شورای هماهنگی است؟
به هر حال همه گروه های اصلاح طلب به صورت غیررسمی در شورای مشورتی نماینده دارند که برآیند جبهه اصلاحات محورهای مشورتی این شورا به رهبری آقای خاتمی است.

چقدر ائتلاف اصلاح طلبان با گروه های اعتدالگرای نزدیک به دولت برای انتخابات مجلس استراتژی محتملی است؟
بین دولت و اصلاح طلبان جدایی وجود ندارد. ممکن است در دسته بندی های سیاسی کشورجدایی هایی بین یاران آقای روحانی و اصلاح طلبان وجود داشته باشد اما در میان عموم مردم و مخاطبان اجتماعی، دولت و و اصلاح طلبان مخاطبان مشترکی دارند و من جدایی را احساس نمی کنم. حتما برخورد مجلس را با دولت دیده اید. این مجلس اصولگرایی است که ادعا می کند اصولگرایان میانه رابطه خوبی با آقای روحانی دارند اما همین اصولگرایان میانه به وزیر آقای روحانی رای نداده اند. این قلب واقعیت هایی است که می توان در آن شبهه ایجاد کرد و حتی میانه روهای اصولگرا هم در مقابل دولت قرار گرفتند.

امکان دارد استراتژی ای که اصلاح طلبان برای انتخابات شورای شهر چهارم داشتند برای مجلس هم به کار گرفته شود تا اتفاقاتی که در شورای شهر چهارم افتاد در مجلس دهم دوباره تکرار شود؟
انتخابات شورای شهر را اصلاح طلبان جدی نگرفتند و در واقع به عنوان کار دسته دوم به آن نگاه کردند اما اصل موضوع مردم هستند. امام فرمودند هر کجا مشکل داشتید مردم را به صحنه بیاورید تا مشکلات حل شود. موضوع اصلی مردم هستند. مردم ایران با جمهوری اسلامی مشکلی ندارند اما با تفکرات افراطی و غیر معقول مشکل دارند. متن توده های وسیع مردم هم به اسلام علاقه دارند و هم به کشور علاقه مندند و جمهوری اسلامی را نظام مطلوبی برای کشور می دانند اما اگر قرار بر این باشد که آقای جنتی به جای 75 میلیون مردم ایران تصمیم بگیرد مردم این موضوع را انحراف می دانند و در مقابل انحراف هم می ایستند. تا زمانی که اصلاح طلبان، آقایان هاشمی، خاتمی و روحانی با مردم باشند و مردم را درک کنند و برای مردم دلسوزی کنند، حرف مردم را بزنند پشتوانه محکمی خواهند داشت و با این پشتوانه نه آقای جنتی و نه هیچ کس دیگری حریف شان نخواهد شد.

فکر می کنید تلاش برای رسیدن به وحدت در میان اصولگرایان چقدر نتیجه بخش خواهد بود و در نتیجه انتخابات چقدر موثر است؟
من بارها تاکید کرده ام ما علاقه مند هستیم که این وحدت میان اصولگرایان اتفاق بیفتد. ما اصلاح طلبان برای ارتقای مسائل سیاسی و فرهنگی کشور باید رقیب نیرومند داشته باشیم. رقیب نیرومند است که ما را نیرومند می کند. مدلی که اصلاح طلبان به دنبال آن هستند اکثریت بودن نیست موضوع رقابت در عرصه سیاسی است که ضعف ها را به قوت تبدیل می کند. ما علاقه مند به وحدت اصولگرایان هستیم اما اگر جبهه پایداری فکر کند که با یک جانبه گرایی می تواند محور اصولگرایان باشد این امر امکان پذیر نیست. به نظر من امروز آقای لاریجانی فرصت مهمی را از دست می دهد. فرصت دولت آقای روحانی برای شخصیتی مثل آقای لاریجانی به عنوان رییس مجلس فرصت تاریخی است. چرا آقای باهنر و لاریجانی در مجلس یا آقای ناطق نوری و به صورت کلی اصولگرایان خردگرا از فرصت دولت روحانی استفاده نمی کنند و به صحنه نمی آیند تا مواضع شان را تصحیح کنند و با مردم همراهی بیشتری داشته باشند. همراهی شخصیت های اصولگرایان خردگرا با دولت میانه روی روحانی باعث می شود که سیاست در کشور قوام پیدا کند و تبعاتش را مردم هم ببینند.

فکر می کنید جریان فکری اصولگرا در صورتی که به وحدت برسند چقدر همچنان در میان افکار عمومی رای دارند؟
مردم عقد اخوت نه با اصولگرایان و اصلاح طلبان نبسته اند. مردم متوجه می شوند چه کسی به آنها خدمت می کند و قدر این خدمت را می دانند. مردم می دانند و می فهمند که چه کسانی در پی کسب رضایت مردم هستند. مردم با بینشی که در این مدت به دست آورده اند متوجه می شوند کدام جریان در عرصه سیاسی کشور با مردم همراه تر بوده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.