به گزارش جماران، شرق نوشت:

میهمانی و ظرف‌های پر از خاویار؛ این نقطه اشتراک روایت‌های متفاوتی است که از سفارت ایران در آمریکا منتشر شده ‌است؛ سفارتخانه‌ای که سال1980 به‌دنبال حوادثی که در خیابان تخت جمشید تهران رخ داد، بسته شد. ساختمانی باشکوه به سبک معماری گرجی با 44 اتاق و تالار، حدفاصل خیابان 3003 تا 3005 در خیابان ماساچوست در شهر واشنگتن دی‌سی. برج فیروزه‌ای بنا، آن را از دیگر بناها، متمایز می‌کند اما اکنون چیزهای دیگری هم هست که آن را از دیگر ساختمان‌ها مجزا می‌کند؛ بی‌نام‌ونشانی و متروکه‌بودن ساختمانی که روزی بسیار پررفت‌و‌آمد بود. اکنون نه از تابلوی شیر و خورشید طلایی بر سردر ساختمان نشانی هست و نه از میهمانی‌های پرهیاهویی که اردشیر زاهدی به‌واسطه سفیربودنش تدارک می‌دید؛ آنهم با حضور هنرمندان و چهره‌های سرشناس.
این ساختمان که محل اصلی سفارت ایران در آمریکا بوده، یکی از 11 دارایی دیپلماتیک و کنسولی ایران به شمار می‌رود که پیش از انقلاب در ایالات‌متحده خریداری شده بود؛ ساختمان‌هایی که برخی از آنها به اجاره رفته و برخی دیگر متروکه مانده، مثل همین ساختمان سفارت تهران در واشنگتن که اگرچه مدتی به اجاره رفته‌ بود ولی اکنون بلااستفاده مانده ‌است. سال گذشته اریک پرنز، عکاسی ایرانی- آمریکایی توانسته به این ساختمان راه پیدا کند و عکس‌هایی که از این ساختمان گرفته، بیش از همه نشان می‌دهد که این ساختمان با برخی وسایل باقیمانده از آن دوران، رها شده ‌است: تابلوهای عکس شاه و فرح زیر خاک، طبقات پر از پرونده و گذرنامه‌های رهاشده برخی از افراد خاندان پهلوی.
ایالات‌متحده موظف است که به‌موجب کنوانسیون ژنو در بخش روابط دیپلماتیک، از دارایی‌های دیپلماتیک حفاظت کند، حتی اکنون که سی‌وپنج‌سال است روابط دوکشور در تعلیق است. شواهد نشان می‌دهد که تلاش شده ساختمان مرمت و تعمیر شود اما گذر سال‌ها بی‌مالک‌بودن، رد خود را روی ساختمان گذاشته است. شواهد نشان می‌دهد که حتی ساختمان به دوربین‌‌های امنیتی دهه70میلادی مجهز است. این ساختمان معاف از مالیات است و هزینه نگهداری از آن با اجاره‌دادن برخی دیگر از املاک ایران در آمریکا، تامین می‌شود. یکی از دیپلمات‌های سابق سفارت می‌گوید: برای ساخت سفارت، دو معمار آمریکایی برای اطلاع از نحوه معماری ایران، به تهران سفر کردند. گروهی آیینه‌کار هم از ایران برای طراحی و اجرای آیینه‌کاری‌های سفارت به واشنگتن رفتند تا این بنا ساخته شود. گفته می‌شود اثاثیه سفارت به حراج گذاشته شده ‌است.
بسیاری از روزنامه‌نگاران آمریکایی معتقدند دولت آمریکا باید این ساختمان را به فروش برساند یا مانند ایران از ساختمان سفارت استفاده کند. اما دولت آمریکا هنوز چنین اقدامی انجام نداده ‌است و در برخی نقل‌قول‌ها گفته شده که دولت مخالف این اقدام است. حتی دولت برای مصادره‌نشدن سفارت توسط برخی شاکیان که می‌خواستند از محمل قانونی کنگره استفاده کنند، نیز وارد معامله شد. در گزارش‌های اخیری که از محل سفارت در واشنگتن منتشر شده، اجازه ورود به محل سفارت داده نمی‌شود و در تمام این سال‌ها تنها همان عکاس ایرانی- آمریکایی توانسته به آن راه پیدا کند. به‌دنبال اشغال سفارت آمریکا در تهران و قطع رابطه دیپلماتیک، سفارت پاکستان، حافظ منافع کنونی جمهوری اسلامی ایران در آمریکا است. اما تمام بنا و تاسیسات سفارت سابق ایران در آمریکا در نبود هرگونه روابط رسمی بین این دو کشور در امانت و تحت محافظت وزارت امورخارجه آمریکا قرار گرفته است.
آمریکا در این سال‌ها تعمیرات و نگهداری بنای سفارت و نیز عمارت سابق سفیر ایران در آمریکا و نیز ۱۱ ملک وابسته به سفارت ایران در آمریکا را نیز تقبل کرده، از جمله تعمیرات گنبد نیلوفری ساختمان سفارت. خرج تعمیرات و نگهداری این املاک هم توسط درآمد ماهانه‌ای حاصل می‌شود که از اجاره برخی از این املاک تامین می‌شود. یکی از املاک ایران در آمریکا، ملکی است در سنترال پارک در منهتن در شهر نیویورک که سال۱۸۹۰ ساخته شده ‌است. این ملک هم‌اکنون به یک بنگاه نمایش آثار هنری اجاره داده شده است. اکنون دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن در خیابان ویسکونسین در واشنگتن دایر است و به شهروندان ایرانی در آمریکا، خدمات کنسولی ارایه می‌کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.