قیام امام حسین(ع) نشان داد که هر گاه ظلم و فساد بینی در جامعه اسلامی شکل گرفت، مردم باید در مقابل آن ظلم و فساد بین اقدام کنند

حجت الاسلام و المسلمین: امام حسین(ع)، امر به معروف و نهی از منکر حاکمان را انجام داد. این نوع از امر به معروف و نهی از منکر در دین ما بسیار مهم تر است چرا که یک حاکم می تواند یک حکومت را اسلامی بسازد و یا اینکه آن را نابود کند.

حجت الاسلام والمسلمین محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار جماران درباره جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در دین اسلام، گفت: یک جامعه دینی باید یک سیستم فرهنگی نظارت عمومی داشته باشد. در دین اسلام امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک وظیفه اخلاقی و شرعی بر همه واجب شده تا همه افراد جامعه که در کنار هم زندگی می کنند، به عنوان تکلیف الهی و دینی این احساس را داشته باشند که بی تفاوت به مسائل اجتماعی نباشند و به یکدیگر تذکر بدهند.

وی در مورد کارکرد امر به معروف و نهی از منکر، توضیح داد: وقتی افراد احساس کنند که چشم هایی ناظر بر رفتار آنها است، قطعا احتیاط بیشتری در اعمال و رفتارشان خواهند داشت و مواظب اعمال و رفتارشان هستند. در حقیقت سیستم امر به معروف و نهی از منکر برای نظارت همگانی بر جاکمان است. فلسفه این دو عمل این است که ما همیشه یک حالت احتیاط و به تعبیر بعضی ترس از مردم داشته باشیم. هرچند در نهایت این باید ترس از خدا باشد ولی ترس از نگاه مردم و اینکه خلافی مرتکب نشویم که مردم به ما اعتراض کنند، باعث عدم اشتباه در وجود ما می شود.

حجت الاسلام غرویان ادامه داد: معروف و منکر هایی که در یک جامعه اتفاق می افتد کوچک و بزرگ دارد، گاهی در سطح حاکمیت و گاهی در سطح عموم است. خانواده، اقتصاد، سیاست و دیگر موارد زندگی افراد موضوعات ریز و درشتی دارد که همه برای بالا رفتن و بهبود سطح اعمال و زندگی فرد نیازمند امر به معروف و نهی از منکر هستند. بنابراین همه رفتارهای انسانی می تواند موضوع امر به معروف و نهی از منکر باشد.

حجت الاسلام و المسلمین با بیان اینکه هدف امام حسین(ع)، از قیام مقابل حکومت یزید احیا امر به معروف نهی از منکر بوده است، گفت: امام حسین(ع)، در زمان خودشان فساد را به عنوان یک منکر بزرگ را تشخیص دادند. آن منکر بزرگ هم نه تنها برای اسلام بلکه برای جامعه هم مضر بود. وقتی حاکمیت اسلام در دست افراد مفسدی باشد همه افراد جامعه به مرور گرفتار فساد می شوند. امام حسین نمی توانند در مقابل چنین چیزی سکوت کنند و وظیفه دینی ایشان ایجاب می کرد که در مقابل یزید برخیزند و از اسلام و مسلمانان دفاع نمایند.

وی ادامه داد: امام حسین(ع)، امر به معروف و نهی از منکر حاکمان را انجام داد. این در دین ما بسیار مهم تر است چرا که یک حاکم می تواند یک حکومت را اسلامی بسازد و یا اینکه آن را نابود کند.

حجت السلام غرویان تاکید کرد: ما در حال حاضر شاهد دزدی، دروغگویی، تهمت، تحریف، توهین، نفاق، دزدی و دیگر منکرات بزرگی هستیم که اول باید به آنها رسیدگی شود.

وی در ادامه با اشاره بررسی طرح امر به معروف و نهی از منکر در مجلس، اظهار کرد: کلیت طرحی که به مجلس رفته است خوب است، اما به طور مشخص مصداق امر به معروف و نهی از منکر در این طرح و یا بیشتر از هر چیز دیگری نباید تنها یک مسئله آن هم حجاب خانم ها و بعضا آقایان باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه اظهار کرد: که هدف امام حسین(ع)، احیا کردن فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه حتی در برابر حاکمان بود. ایشان خانواده شان را فدا نکردند تا بعد از گذشت چند قرن این مهم از یاد مردم برود. ما باید به عنوان فردی که معتقد به فداکاری و بزرگی کار امام حسین (ع) و خاندان پاکشان هستیم، ادامه دهند راه ایشان باشیم.

وی در ادامه در توضیح سیستم حکومتی کشور گفت: در کشور ما مردم سالاری دینی و جمهوری اسلامی برقرار است، همچنین با در نظر گرفتن مبانی دینی ما می توانیم سیستم حکومتی مان را به نوعی حکومت دموکراسی نیز بدانیم. ما می توانیم در کشور مثل امام حسین(ع)، عمل نماییم و به پیروی از ایشان امر به معروف و نهی از منکر مردم به مردم، مردم به حاکمان و حاکمان به مردم را داشته باشیم.

حجت الاسلام و المسلمین غرویان گفت: در جامعه ای که چنین نوع حکومتی دارد، مردم می توانند از طریق تریبون هایی که در اختیار دارند، حکومت را امر به معروف ونهی از منکر نمایند. این تریبون ها شامل مطبوعات و دیگر رسانه ها می شود. علاوه بر این مردم می توانند از طریق نمایندگان مجلس نظرات خود را بگویند. مردم باید از طریق تریبون هایی که در اختیار دارند از رسانه ها و سایت های خبری و اینترنت به شکلی که به صلاح مملکت باشد، نظر خود را به حاکمان بگویند و امر به معروف ونهی از منکر کنند.

وی در ادامه صحبت های خود تاکید کرد: مردم باید درباره مسئله ای که قرار است راجع به آن امر به معروف و نهی از منکر نمایند یقین داشته باشند. به عنوان مثال وقتی مسئله و نکته ای را در جامعه متروک می دانند، باید از بی توجهی مردم به آن مسئله و متروک بودن آن یقین داشته باشند.

این استاد حوزه و دانشگاه در توضیح سخنان خود گفت: منکر و معروف برای نهی و امر باید درست شناخته شوند و فرد آمر یا ناهی باید از عمل خود مطمئن باشد و تا زمانی که درباره آنها به یقین نرسیده است نباید آن کار را انجام دهد.

حجت الاسلام و المسلمین غرویان در توضیح امر به معروف و نهی از منکر از حاکمان به مردم گفت: دولت نمی تواند هیچ امر به معروف و نهی از منکری در جامعه انجام ندهد، چرا که بخشی از یک دولت دینی این است که معروف و منکر را به مردم با انجام کارهای تبلیغی و فرهنگی بشناساند. امر به معروف و نهی از منکر ماهیتی فرهنگی دارد، یعنی اعضای جامعه معروف و منکر را باید بشناسند وبعد از جدایی از منکر، به سمت معروف سوق داده شوند.

این عضو جامعه مدرسین با بیان اینکه به وسیله زود، تحکم ، فشار فیزیکی و با ابزارهای خشک دولتی نمی شود امر به معروف و نهی از منکر کرد، گفت: انجام امر به معروف و نهی از منکر احتیاج به شناخت، معرفت و کار فرهنگی دارد. هرچند امام حسین(ع)، برای احیا این فریضه دین اسلام با خون خود و خاندان مطهرشان این را به جامعه نشان دادند، ولی باید دید چقدر مقاومت کردند تا جنگ نکنند. ایشان تا آخرین روز به ارشاد لشکریان یزید پرداختند و سعی کردند تا با صحبت راه درست را به آنها نشان دهند.

وی درباره نقش دولت توضیح داد: دولت باید در امر به معروف و نهی از منکر ورود پیدا بکند، اما عنصر اصلی همان معرفت و شناخت است. هر چند باید منتظر بمانیم تاجزئیات این طرح در مجلس مشخص شود. اما فشار آوردن به افراد مثل فشار مالی راه حل مناسبی برای امر به معروف و نی از منکر نیست.

این عضو جامعه مدرسین با بیان این که می توان امر به معروف ونهی از منکر را با انتقاد یکی دانست، درباره وجه تشابه این دو مفهوم اظهار کرد: انتقاد از واژه نقد به معنای خوب و بد را دیدن است، که در باره امر به معروف و نهی از منکر صدق می کند.

این استاد دانشگاه درباره این خط روشن توضیح داد: امام حسین نشان داند که هر گاه ظلم و فساد بینی در جامعه اسلامی شکل گرفت، مردم باید در مقابل آن ظلم و فساد بین اقدام کنند. موفقیت امام حسین(ع)، در کلمات، آثار و موضع گیری های ایشان می بینیم. امام و یاران ایشان حرکتی کردند که آن حرکت فسلفه ای ارائه دادند که منجر به شکل گیری مکتبی انسانی و سبکی برای زندگی شد.

حجت الاسلام غرویان گفت: ایثار و گذشت از خود برای منافع جامعه و نجات جامعه از فساد و تباهی بزرگترین ثمره قیام امام در کنار حفظ دین بود. همین موضوع عاملی شده است که ما را به جمله « کلُّ یومٍ عاشورا و کلُّ ارضٍ کربلاء» معتقد کرده است.

این استاد حوزه و دانشگاه درباره نقش کوفیان در قیام امام حسین(ع)گفت: خواست مردم و مطالبات مردم نقش بزرگی در حاکمیت دارد، چرا که یک حاکم نمی تواند در خلأ و بدون دانستن نیاز مردم کاری انجام دهد. همین موضوع بود که انگیزه بیشتری به امام حسین برای مقابله با یزید داد، چرا که مردم کوفه از ایشان مطالبه و دادخواهی می کردند.

حجت اسلام و المسلمین غرویان در پایان سخنان خود اظهار کرد: خطبا و گویندگان سعی کنند برداشت ها و تحلیل هایی را از قیام امام حسین(ع)، ارائه دهند که به درد زمانه فعلی ما بخورد. ما به وحدت، انسجام و وفاق نیاز داریم. نه اینکه در جامعه نفاق داشته باشیم. ما باید جامعه را به سمت همدلی ببریم. باید همه ما با هم به رییس جمهور فعلی کمک کنیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.