معاون علمی و فناوری رییس جمهوری اعلام کرد: براساس جوایزی که با عنوان علامه طباطبایی به نخبگان کشور داده شده، هم اکنون بیش از 100 نخبه در کشور حضور دارند و در صورت داشتن برنامه برای نخبگان، پدیده مهاجرت منتفی می شود.

به گزارش جماران به نقل از ایرنا، «سورنا ستاری» چهارشنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: نخبگان از طریق بنیاد ملی نخبگان شناسایی می شوند و در نظر داریم دایره نخبگان خود را افزایش دهیم تا تنها منوط به یک جایزه نشود.

وی با بیان اینکه بنیاد نخبگان 15 هزار عضو دارد، افزود: استعدادهای برتر نیز مدنظر قرار دارند و تسهیلات بنیاد از ابتدای مهرماه نزدیک به چهار برابر شده است اما معنی آن این نیست که قرار است پولی ماهیانه به کسی داده شود.

ستاری اظهار داشت: ما جوایزی پرداخت می کنیم و افراد باید بتوانند لیاقت گرفتن آن را داشته باشند و این جوایز باید بتواند به آنها در مسیری که طی می کند کمک کند.

وی گفت: توانمند سازی نخبگان از عمده کارهای ما است، نوع نگاه به بنیاد نخبگان باید عوض شود و هیچ کس فکر نکند که این یک موسسه رفاهی است.

ستاری ادامه داد: این بنیاد جایی است که باید بتواند زمینه های توانمند سازی نخبگان در جامعه را فراهم کند.

به عقیده وی، فضای کلی کشور باید متحول شود چرا که در اقتصاد متکی به نفت، نیازی به استفاده از نخبگان احساس نمی شود.

وی افزود: این نگاه فرهنگی در واقع شروع عقب ماندگی ما است که ریشه تاریخی دارد و عقبه آن به بیش از 100 سال برمی گردد.

ستاری با بیان اینکه شتاب خوبی در دولت یازدهم برای اصلاح این نگاه بوجود آمده است، افزود: عدم استفاده از نخبگان در کشور سابقه طولانی دارد حال آنکه ما چهار و نیم میلیون دانشجو در کشور داریم و اقتصادهای دانش بنیان و نخبه محور استوار بر نسل جوان یک کشور هستند.

وی گفت: بزرگترین مشکل ما فرهنگی است، این نگاه که اقتصاد دانش بنیان می تواند ارزش افزوده بالا به کشور وارد کند باید در کل جامعه رسوخ کند.

به گفته وی، دانشگاه ها در بیشتر مواقع در حوزه پژوهش مسیر اشتباه را طی می کنند حال آنکه باید درصد قابل توجهی از درآمد خود را از طریق فروش تکنولوژی و پژوهش های کاربردی بدست آورند.

وی گفت: دانشگاه باید به اساتیدی که شرکت های دانش بنیان دارند افتخار کند و آنان را تشویق کند که در این مسیر حرکت کنند.

به گفته ستاری، در ایران از هر 830 مقاله، تنها یک مقاله ثبت جهانی می شود حال آنکه این رقم در کشوری همچون ژاپن یک به یک است.

معاون رییس جمهوری اضافه کرد: باید اصلاحات اساسی در کشور صورت گیرد اگر ما نتوانیم امروز با این جریان پیوند بخوریم، عقب ماندگی در آینده بیشتر از حالا خواهد بود چرا که در این بخش دنیا سرعت بالایی را طی می کند.

وی گفت: یکی از مشکلات در این حوزه دانشگاه ها هستند، بخش دیگر شیوه اقتصادی کشور است چرا که شرکت های دانش بنیان نمی توانند از بانک ها تسهیلات بگیرند.

ستاری اظهار داشت: در قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، صندوق نوآوری در نظر گرفته شده است، هدف این بود تا جهت گیری اقتصاد کشور به سمت اقتصاد دانش بنیان باشد.

وی گفت: هم اکنون از میان 1500 شرکت که خواهان قرار گرفتن در لیست شرکت های دانش بنیان بوده اند، بیش از 900 شرکت را تایید کرده ایم و تعاریف را هم تغییر خواهیم داد چرا که نیاز به اصلاحات دارند. به طور مثال اگر یک شرکت امروز دانش بنیان باشد دلیل نمی شود که چند سال دیگر نیز دانش بنیان بماند مگر آنکه خود را به روز کند و مکررا در حال نوآوری باشد.

وی گفت: ما در شروع راه هستیم و در حوزه فرهنگ سازی مشکلات زیادی داریم و در قدم اول باید تعریف شرکت دانش بنیان را مشخص کنیم چرا که تا زمانی که تعاریف مشخص نشده باشد ممکن است اعتراضاتی نیز ایجاد شود.

معاون رییس جمهوری اظهار داشت: ما در حال جا انداختن تعاریف و مفاهیم در کشوری هستیم که تاکنون هیچ سابقه ای در این خصوص نداشته است.

به گفته وی، برای کوچکترین تغییر در کشور باید هزینه های هنگفتی شود، یک نخبه باید به گونه ای تربیت شودکه بداند بیش از دیگران باید هزینه دهد و کار دولت در این بخش تسهیل گر است.

وی گفت: باید فضایی در اقتصاد ایران ایجاد کنیم که نخبگان در آن کار کنند، اگر امروز با پدیده مهاجرت نخبگان مواجه می شویم، دلیلش آن است که آنان در فضای فعلی ارضاء نمی شوند.

ستاری گفت: برخی از دوستان من از جمله کسانی بودند که برای دو تا سه هزار دلار از ایران رفتند اما مشکل کشور نبود بلکه آنها فراموش کرده بودند که چه کسی برای آنها هزینه کرده است.

معاون رییس جمهوری ادامه داد: ما باید برای احساساتمان هزینه بدهیم اگر ادعا وطن پرستی داریم برای آن باید هزینه بدهیم و قطعا نخبگان هزینه های به مراتب بیشتری می دهند.

وی گفت: ما نمی توانیم آنان را از نظر کاری ارضاء کنیم، اما واقعیت آن است که بسیاری از آنها مشکل مالی ندارند و به خاطر پول از ایران خارج نمی شوند. بلکه معتقدند که مملکت به آنها اهمیت نمی دهد یا اینکه باید زیر دست کسی کار کنند که معلومات کمتری از آنان دارد؛ به عقیده من شروع هزینه کردن برای یک نخبه از همین جا آغاز می شود.

ستاری گفت: در یک اقتصاد نفتی قطعا اعضا در جای خود نیستند اما اگر روش های مدیریت مدرن را ارایه دهیم، می توانیم خیلی از مشکلات را حل کنیم.

به گفته وی، یکی از مشکلات ایران این است که همه انتظار دارند دولت مشکلات را برطرف کند در حالی که این موضوع نیز به تفکر اقتصاد متکی به نفت برمی گردد.

ستاری اضافه کرد: دربرنامه جدید دولت، قصد نداریم پول بدون زحمت به کسی بدهیم، نخبگان باید بدانند بیشتر از دیگران کار کنند و هزنیه دهند.

وی گفت: دولت هم باید هزینه مسیری را که آنان طی می کنند کاهش دهد و به طور مثال ریسک تاسیس شرکت دانش بنیان را بپذیرد و در مراحل اولیه کار به آنان کمک کند.

معاون رییس جمهوری با بی اساس خواندن شایعاتی مبنی بر حذف تسهیلات بنیاد نخبگان اظهار داشت: تسهیلات نه تنها قطع نمی شود بلکه بیشتر نیز خواهد شد اما روش ارایه و نظارت برآن تغییر می کند و بحث مسوولیت پذیری در آن برجسته می شود و دانشگاه های نخبه پرور به عنوان مراجع در تصمیم گیری ها اضافه می شوند.

وی گفت: در سیستم جدید نحوه ارایه و نظارت بر تسهیلات بنیان تغییر می کند و بورس های جدیدی داده می شود و برخی از نخبگان در حوزه پزشک پژوهشگر و علوم شناختی به مدت دو تا سه سال به بهترین دانشگاه های دنیا اعزام خواهند شد.

ستاری ادامه داد: بدون شک با پرداخت پول ماهیانه به نخبه نمی توانیم او را در کشور نگه داریم و باید برنامه ای برای او داشته باشیم و اگر چنین برنامه ای تدارک دیده شود دیگر شاهد پدیده مهاجرت نخبگان نخواهیم بود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.