مسئولان و کارشناسان حوزه نوسازی بافت های فرسوده در نشستی، اولویت های پیش روی نوسازی بافت‌های فرسوده کشور و مکانیزم‌های اجرایی در این زمینه را مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش خبرنگار جماران، در میزگرد تخصصی «نوسازی بافت های فرسوده» که عصر دیروز - سه شنبه - از سوی کمیته مهندسی عمران کانون مهندسین فارغ التحصیل دانشکده فنی دانشگاه تهران در تالار شهید رجب بیگی این دانشکده برگزار شد، دکتر «گیتی اعتماد» مدیرعامل شرکت طرح و معماری در سخنانی به طرح نکاتی درباره "تعریف بافت فرسوده"، "دلایل ایجاد بافت فرسوده" و "راه حل‌های متعارف و ممکن" اشاره کرد.

اعتماد: تنها نتیجه فروش تراکم توسط شهرداری کاهش کیفیت زندگی است

وی، کمبود خدمات در بافت‌های فرسوده را یکی از چالش‌های مهم دانست و اظهار داشت: مردم اصلی‌ترین عامل در نوسازی بافت‌های فرسوده شهری هستند.

دکتر اعتماد همچنین با طرح این سؤال که «چرا بافت‌های فرسوده تولید می‌شود؟» پاسخ این سؤال را در مهاجرت افراد مرفه به نقاط دیگر شهر و جایگزینی مهاجرین کم درآمد عنوان کرد.

وی با انتقاد از شهرداری در فروش تراکم برای کسب درآمد و تأمین نکردن خدمات برای مردم، نتیجه را کاهش کیفیت زندگی خواند.

دکتر گیتی اعتماد همچنین در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع مسکن مهر اشاره کرد و در این زمینه با انتقاد از ساخت مسکن مهر در نقاط نامناسب، خدمات و زیرساخت‌های ناکافی آن گفت: توانمندی خانوار، ایجاد اشتغال برای جوانان، تأمین وام‌های بدون بهره مسکن و ایجاد صندوق‌های محلی، راهکارهای لازم برای اقدام در جهت بهسازی و احیای بافت‌های فرسوده شهری هستند.

ایزدی: خلأ پیگیری قوانین بیش از خلأ خود قانون احساس می شود

در ادامه این نشست، دکتر «سعید ایزدی» معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری، نیز در سخنانی، پنج عرصه را شامل «حوزه نظر»، «حوزه سیاستگذاری»، «ساختار مدیریت»، «ابزارها» و «مکانیزم‌ها» برای گفت‌وگو پیشنهاد کرد و در توضیح حوزه نظر گفت: این حوزه در کشور، یکی از نقاط اختلافات در تصمیم‌گیری، رویکردها، گونه‌شناسی محدوده‌ها و نقد و ارزشیابی ضعف‌ها و مشکلات است.

وی همچنین درباره حوزه سیاستگذاری، با انتقاد از متولیان و مسئولان در زمینه پرداختن به "درمان" و توجه نکردن به پیشگیری، پیش‌نگری و گسترش محدوده‌ها که در حال گسترش است، به ساختار مدیریت به عنوان دیگر حوزه گفت‌وگو اشاره کرد و گفت: توجه به نقش مردم، دولت، عاملان و عوامل برای تدوین ساختار مدیریتی مناسب ضروری است.

دکتر ایزدی، با اشاره به حوزه ابزارها گفت: احصا و پیگیری قوانین و تحقق آنها خلأ بزرگتری‌ست تا خود قوانین. باید به طور دقیق نقاط ضعف و قوت ابزارهای مالی همچون اوراق مشارکت برای تأمین منابع مالی پروژه‌های بهسازی و نوسازی شهرها مورد بررسی قرار گیرد.

وی در زمینه مکانیزم‌ها نیز گفت: این حوزه مربوط به تحلیل مدل‌های گذشته است که دولت، شهرداری و بخش خصوصی در مواجهه با مسائل و مشکلات محدوده‌های فرسوده انتخاب کرده و همچنین انتخاب مدل‌های کارآمدتر برای مواجهه با مسائل و مشکلات مردم.

دکترایزدی با بیان اینکه «همه این عرصه‌ها به هم مرتبط هستند»، گفت: متخصصان، بازوان دولت هستند و از شهرداری و دانشگاه‌ها می‌خواهیم در این امر خطیر راه حل‌های کارآمدتر را مورد توجه قرار دهند.

ایمانی: دانشگاه باید از دیوارکشی دور خود بپرهیزد و از مردم ایده بگیرد

این نشست با سخنان دکتر «ایمانی جاجرمی» رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات علوم انسانی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه یافت.

وی در سخنان خود با بیان اینکه «جامعه‌شناسان از واقعیات جامعه دور نیستند»، نسبت به مخاطرات پیش آمده در حوزه شهری هشدار داد و در عین حال گفت: این مسائل قابل حل و مستلزم تلاش بیشتر هستند.

وی اضافه کرد: سازمان سکونتگاه‌های انسانی سازمان ملل در سال 2003 گزارشی را منتشر می‌کند به عنوان زاغه‌ها که آن را به عنوان یک چالش جدی معرفی می‌کند. این مسئله چالشی جهانی‌ست و شامل کشورهایی همچون کراچی، استانبول، قاهره و ... می‌شود.

وی با اشاره به سخنان وزیر پیشین آموزش و پرورش در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در موضوع مدرسه "شین آباد" گفت: همه ما که سوپرمن نیستیم که به همه حوزه های مسئولیتی خود برسیم، ولی سؤال اینجاست که چرا ما مسئولیت‌های خود را واگذار نمی‌کنیم؟ این امر در شکل‌گیری بافت‌های فرسوده و سکونتگاه‌های غیررسمی نیز صدق می‌کند.

دکتر ایمانی جاجرمی افزود: مردم ما در عرصه‌های تصمیم‌گیری حضور فعال ندارند و باید نگاه خود را در این عرصه عوض کنیم و رویکرد جدید دارایی مبنا را انتخاب کنیم. دانشگاه باید از حصارکشی به دور خود بپرهیزد، مردم را ببیند و از ایده‌های مردم استفاده کنند.

شکیب: تلاش‌ها برای نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده کافی نیست

در ادامه این میزگرد نیز دکتر «حمزه شکیب» عضو سابق شورای شهر تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، با ارائه آماری از وضعیت نوسازی بافت‌های فرسوده و راهکارهای ناموفق مسئولان در این امر گفت: یک نمونه از این عدم توفیق را در پروژه بزرگ نواب می‌توان به چشم دید.

وی راهکار اصلی را جلوگیری از مهاجرت عنوان کرد و ادامه داد: متأسفانه تلاش‌های گذشته در امر نوسازی و بهسازی بافت‌های فرسوده به هیچ وجه کافی نبوده و سرعت فرسودگی بسیار بیشتر از این تلاش‌ها بوده‌ است.

شکیب اضافه کرد: مسائل نوسازی بافت‌های فرسوده شهری قابل حل است و نباید ناامید شد.

فتح اللهی: چرا باید خانواده‌های کم بضاعت از شهرداری تراکم خریداری کنند؟

مهندس «عبادالله فتح اللهی»، مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران و شهردار سابق منطقه 19 تهران هم به عنوان آخرین سخنران این نشست، به تبیین راهکارهای نوسازی بافت‌های فرسوده پرداخت.

وی با اشاره به آمارهای دکتر ایمانی جاجرمی افزود: آمار ارائه شده ناشی از سه مؤلفه مصوب شورای شهرسازی است و آمارهای واقعی بالاتر می‌باشد.

مهندس فتح اللهی مردم را مورد اشاره قرار داد و گفت: چرا خانواده‌های کم بضاعت باید با این قانون مصوب، از شهرداری تراکم خریداری کنند در حالی که قدرت مالی چنین کاری را ندارند.

وی با اشاره به فعالیت خود در شهرداری منطقه 19، مهاجرت را عامل اصلی تراکم و فرسودگی بافت شهری دانست و گفت: معضل اول در نوسازی بافت‌های فرسوده، فقدان ادبیات واحد و گفتمان واحد است.

گفتنی است، پایان بخش این میزگرد نیز، جلسه پرسش و پاسخ بود که در آن، کارشناسان به سؤالات حضار پاسخ دادند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.