پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

اسیدپاشی و الزامات سیاستگذاری فرهنگی، جنایی و قضایی در گفت و گوی اختصاصی جماران با کارشناسان/

زهره ارزنی: مشخص نبودن دلیل اسیدپاشی های اخیر، طیف وسیعی از بانوان را با حس ناامنی مواجه می کند

«زهره ارزنی»، وکیل دادگستری در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار جماران، با اشاره به اسیدپاشی‌های زنجیره‌ای اخیر در شهر اصفهان گفت: در این مورد باید مقامات صالحه موضع‌گیری کنند. افرادی که مسبب این کار هستند را هرچه سریع‌تر معرفی کنند و در این باره حقیقت‌یابی شود. متأسفانه در ایران بروز اینگونه اتفاقات همیشه با انتشار بخشی از شایعات همراه می‌شود و وقتی این شایعه‌ها با هم جمع می‌شوند، تنها ارمغانش برای جامعه ایجاد نگرانی و احساس ناامنی است.

وی افزود: دلیل عمده این نگرانی‌ها این است که اتفاقاتی افتاده که کسی نمی‌تواند منکر آن شود و از طرفی هم این اتفاقات با جریان‌های قبلی اسیدپاشی پیشین متفاوت است. عموما اسیدپاشی‌ها در کشور ما با زمینه اختلافات خانوادگی بوده است. کسی از خانمی خواستگاری می‌کرد و در صورت شنیدن پاسخ منفی، اقدام به این کار می‌کرد یا زنی که می‌خواست از همسرش جدا شود از سوی او یا خانواده همسرش مورد اینگونه خشونت‌ها واقع می‌شد. اگر از منظر عمومی به این قضیه نگاه کنیم بروز این قبیل مسائل از محدوده مشکلات خانوادگی به حیطه اجتماعی و نامعلومی وارد شده است که همین عدم مشخص بودن، ایجاد رعب و وحشت می‌کند. چراکه معلوم نبودن دلیل مشخص، طیف گسترده‌ای از زنان را در معرض این احساس ناامنی قرار می‌دهد.

ارزنی درباره گمانه‌زنی‌ها و شایعات در زمینه دلیل اسیدپاشی‌های اخیر ادامه داد: از آنجا که تاکنون مسببین، مشخص و بازداشت نشده‌اند، نمی‌توان قضاوت قطعی کرد؛ اما من به عنوان یک حقوقدان می‌گویم: این امر چون دلیل و هدف نامشخص دارد و جامعه هدف مورد خشونتش هم مشخص نیست و ریشه‌های آن هم هنوز معلوم نیست، موجب نگرانی عمومی شده است.

این وکیل دادگستری تأکید کرد: باید هر چه زودتر این افراد و از آن مهمتر نگرش پشت این قضیه مشخص شود. چراکه اگر این کار با هدف و برنامه قبلی انجام شده باشد، مصداق اخلال در امنیت ملی و جامعه است و این کار نه تنها برای خانواده اصفهانی بلکه برای همه خانواده های ایرانی نگرانی ایجاد کرده است.

وی با بیان اینکه «این خشونت تنها در مورد زنان موجب نگرانی نشده است»، گفت: به هر حال این زنان، پدران، برادران و همسرانی دارند که آنها هم نگران هستند و این یک نگرانی عام است. این جریان که ریشه‎هایش معلوم نیست، مختص به اصفهان نمی‌تواند باشد. چه بسا اگر سریع اینگونه مجرمین و مسببین دستگیر نشوند، به دلیل عدم برخورد سریع و جری شدن اینگونه افراد، در تهران هم شاهد این اتفاقات باشیم.

ارزنی تأکید کرد: این قبیل خشونت‌ها اگر بر فرض به بهانه تذکر حفظ حجاب هم بوده باشد، چون غیرقابل جبران است کاملا مطرود و محکوم است. بروز خشونت در تذکرات هرچند در هر شکل آن مذموم است، اما اگر تنها به اذیت کردن یا پاشیدن رنگ و امثالهم ختم می‌شد دست کم قابل جبران بود و حداقل در این حد موجب نگرانی عمومی نمی‌شد، اما متأسفانه اکنون شاهد خشونت بزرگی به نام اسیدپاشی هستیم؛ این یعنی از دست دادن عضوی از بدن یک انسان که دیگر با هیچ عمل جراحی هم قابل برگشت نیست. در یکی از این موارد هم اشاره شده که یک چشم یکی از خانم‌ها کاملا تخلیه شده است.

وی اضافه کرد: در اسیدپاشی‌ها در ایران، قربانیان یا هر دو چشم خودشان را از دست داده‌اند یا یک چشم و یا درصد بسیار بالایی از بینایی‌شان را؛ این یعنی اینکه قربانی تا آخر عمر باید به عنوان یک معلول به زندگی ادامه دهد.

ارزنی درباره دیگر مشکلات قربانیان جنایت اسیدپاشی گفت: مشکل دیگر این قربانیان، هزینه بسیار بالای این جراحی‌هاست که این مسئله از این جهت هم باید مورد توجه واقع شود.

وی تأکید کرد: به نظر من با توجه به اینکه این امر تبدیل به یک نگرانی عمومی شده و مصداق اخلال در امنیت هم هست؛ باید خواسته ما از مراجع صالحه این باشد که زودتر مسببین این خشونت‌ها مشخص و معرفی شوند و اگر فرد یا اشخاصی پشت این جریان هستند یا شور و هیجان جوانی و امثال آن است، همه و همه باید مشخص شوند و برخورد قاطعی با مسببین شود تا دیگر شاهد امکان بروز این خشونت‌ها در کشور نباشیم. از آنجا که چند مورد قربانی این خشونت‌ها هم از اقشار مختلف بوده‌اند، باید جواب دهند که این حرکت‌ها از کجا نشأت گرفته‌اند.

این وکیل دادگستری در پایان تأکید کرد: اگر اثبات شود که این جریانات در جهت موضوع امر به معروف یا حمایت از حجاب بوده است، باید از عاملان پرسید با چه حجت شرعی اقدام به این کار کرده‌اند؟ ما در یک کشور اسلامی زندگی می‌کنیم که قوانین آن نشأت گرفته از شرع و اسلام است. پس در این کشور، قوانین اسلامی در حال اجراست و مشخص است که کدام مراجع، مراجع صالحه برای اجرای این قوانین هستند. بنابراین کسی نمی‌تواند برای خودش قانون وضع کند و خوش هم آن را اجرایی سازد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.