پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

اسیدپاشی و الزامات سیاستگذاری فرهنگی، جنایی و قضایی در گفت و گوی اختصاصی جماران با کارشناسان/

کیهانی نژاد: امکان انتشار اسیدپاشی مانند ویروس ابولا به سایر نقاط نیز وجود دارد

کیهانی نژاد، فاجعه اسیدپاشی به بانوان در اصفهان را نوعی برنامه‌ریزی برای ایجاد جو رعب و وحشت در جامعه از سوی گروهی خاص دانست و گفت: بیشتر افرادی که به چنین اقداماتی دست می‌زنند، بیماران روانی هستند که ممکن است از سوی برخی گروه‌ها مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

دکتر «محمدعلی کیهانی‌نژاد» روانشناس در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار جماران درباره پیشینه روانی نهفته در پشت چنین اقدامات زشت و جنایتکارانه‌ای، گفت: در بیشتر موارد، شخصیت‌های "آنتی سوشال"، چنین رفتارهای ضد اجتماعی را از خود بروز می‌دهند؛ اما با توجه به اینکه در یک روند زمانی مشخص چنین اقداماتی انجام شده، به معنای آن است که جمعی بر اساس برنامه‌ریزی، سعی در ایجاد رعب و وحشت داشته‌اند.

وی ادامه داد: براساس برخی اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه خانم‌ها کمی بیشتر مراقب خودشان باشند، متوجه می‌شویم در این شرایط، چنین اقدامی براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته است. همچنین بروز رفتارهای ضد اجتماعی از برخی افراد در یک بازه زمانی واحد، به تعداد چند نفر، می‌تواند کار یک گروه آنتی سوشال باشد.

کیهانی‌نژاد با اشاره به اینکه «بیشتر رعب و وحشت ایجاد شده در این شرایط، فضای اجتماعی اصفهان را فراگرفته است»، گفت: البته در چنین شرایطی، شهرهای دیگر نیز نگران می‌شوند زیرا این اتفاق مانند ویروس ابولا می‌ماند که می‌تواند به همه نقاط منتشر شود.

کیهانی‌نژاد در پاسخ به اینکه «آیا فقدان آموزش‌های روانشناسی در مدارس می‌تواند در بروز چنین رفتارهای پرخطری در جامعه تاثیرگذار باشد»، اظهار داشت: قطعا این دیدگاه منطقی به نظر می‌رسد که فقدان آموزش‌های روانشناسی اجتماعی در مدارس، از دلایل تأثیرگذار در بروز چنین رفتارهایی است. بیشتر افرادی که چنین کارهایی را انجام می‌دهند افرادی عادی نیستند زیرا با ارتکاب به چنین اعمالی، قصد ایجاد رعب و وحشت یا بروز اتفاقاتی دیگری را دارند. افرادی که چنین رفتارهای ضد اجتماعی را از خود بروز می‌دهند، به طور معمول بالای 18 سال سن دارند.

این روانشناس افزود: به یاد دارم حدود 13 سال پیش در کرمان اتفاقاتی افتاد که بر اساس آن بسیاری از بانوان می‌ترسیدند از ساعت 7 یا 8 شب به بعد، از خانه خارج شوند؛ زیرا چند خانم را کشته بودند. بنده به طور کامل در جریان این اخبار قرار داشتم. آن زمان هم رعب و وحشت زیادی در مردم ایجاد شد؛ در حالی که پس از افشا شدن این موضوع، متوجه شدند این اقدام توسط یک گروه تندرو طراحی شده است، در آن زمان مردم با وجود فراگیر شدن رعب و وحشت، واکنشی نسبت به این اتفاق و کشته شدن تعدادی از افراد نشان ندادند؛ زیرا معتقد بودند این اتفاق برای افرادی رخ داده که رفتارهای جنسی بسیار بی‌مسئولیتی داشتند. اما هم‌اکنون مردم واکنش‌های بسیار زیادی دارند و تمامی این واکنش‌ها در شرایطی بروز پیدا می‌کند که هیچ فردی مسئولیت را به گردن نمی‌گیرد و تمامی افراد در حال تکذیب و محکوم کردن هستند.

کیهانی‌نژاد همچنین در ارزیابی خود از واکنش‌های مردم در شرایط کنونی در مقایسه با سال‌های گذشته، گفت: واکنش مردم درباره اتفاق رخ داده در اصفهان در مقایسه با چند سال پیش که در کرمان چنین اتفاقی افتاد، بسیار جدی تر بوده است.

وی با اشاره به اینکه «بروز چنین اتفاقی در شرایط کنونی منجر به برانگیخته شدن احساسات و بروز واکنش‌های متعدد افراد و اقشار مختلف جامعه شده است»، گفت: در شرایط امروز، اطلاعات، دانش و معلومات مردم بیشتر شده است.

این روانشناس درباره اینکه «از لحاظ روانی چه افرادی مستعد بروز چنین رفتارهایی هستند؟» گفت: افرادی که چنین رفتارهایی را انجام می‌دهند درواقع اختلال شخصیت واضح و مشهود دارند. رفتارهای اینگونه افراد می‌تواند کاملا با اختلال خلقی همراه باشد به نحوی که چنین افرادی احساس نمی‌کنند کار ناصواب یا زشتی انجام می‌دهند. این افراد به اینگونه دلایل ممکن است احساس غرور هم داشته باشند و تصورشان این باشد که در راه صواب قدم برمی‌دارند. این موضوع به معنای آن است که این افراد از لحاظ روانی افراد سالمی نیستند و تجزیه و تحلیل‌شان از مسائل درست نیست. مستنداتی هم مبنی بر اینکه این افراد سالم نیستند وجود دارد؛ در واقع اینها بیمارانی روانی هستند که هر گروهی در اجتماع، می‌تواند از آنها بهره‌برداری کند.

وی با اشاره به راهکارهای پیشنهادی خود برای جلوگیری از بروز چنین رفتارهای پرآسیبی اظهار داشت: رسانه‌های گروهی مانند رادیو و تلویزیون و روزنامه‌ها، نقش بسیار مهمی دارند و مردم نیز به سرعت مطالب را دریافت می‌کنند. در واقع، چنین مسئله‌ای با تمامی ابعاد زشتش باید برای مردم بازگو شود؛ همان‌گونه که اکنون صداو سیما و دیگر رسانه‌ها، این موضوع را به خوبی بیان کرده‌اند. همچنین باید این موضوع به گونه‌ای بازتاب داده شود که مسئولانه‌تر با آن برخورد شود.

کیهانی‌نژاد در پایان با تأکید بر اینکه «ما از جزئیات این موضوع و حتی نحوه پوشش و رفتار خانم‌هایی که قربانی اسیدپاشی شده‌اند، اطلاعی نداریم»، افزود: رسانه‌های گروهی مانند روزنامه‌ها و صدا و سیما باید بیشتر به این موضوعات بپردازند. مردم، هنگامی که ببینند به این موضوعات پرداخته می‌شود و مسئولان پیگیری می‌کنند و در تعقیب آن هستند، خوشحال خواهند شد و احساسات ملی کمتر جریحه‌دار می‌شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.