عدم وجود اجماع کشورها بر سر مداخله مستقیم در اوکراین سبب شده تا سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مقابل روسیه گزینه های محدودی داشته باشد.

به گزارش جماران خبرگزاری فرانسه از بروکسل، هر چند که سران کشورهای عضو ناتو تلاش می کنند تا در نشست این هفته خود بر اصول این سازمان تاکید کنند اما نبود اجماع میان اعضا بر سر مداخله مستقیم در اوکراین، گزینه های محدودی را در اختیار این سازمان قرار داده است.

ˈرابین نیبلتˈ مدیر موسسه سلطنتی امور بین الملل در لندن (چتم هاوس) با رد گزینه جنگ، معتقد است: احتمال اندکی وجود دارد که در مورد مداخله نظامی آشکار تصمیم گیری شود و هیچ کس هم به تنهایی در این مسیر قدم نخواهد گذاشت.

وی افزود: از نظر قانونی، ناتو هیچگونه الزامی به مداخله ندارد. اوکراین عضو ناتو نیست و به همین دلیل ماده پنجم اساسنامه و اصل ˈدفاع جمعیˈ شامل این کشور نمی شود.

بر پایه ماده پنجم اساسنامه ناتو، این سازمان موظف است در صورتی که یکی از اعضا مورد حمله قرار گیرد، از آن عضو دفاع کند.

این گزارش حاکی است: در صورتی که اوکراین تقاضای سلاح داشته باشد، ناتو وظیفه ای در قبال این درخواست ندارد. این سازمان بطور مستقیم سلاح و نیرو در اختیار ندارد و این، دولت های کشورهای عضو هستند که در صورت نیاز برای تامین سلاح و نیرو مجوز صادر می کنند.

به گفته یکی از مقامات ارشد ناتو، اوکراین هم اکنون در بسیاری از زمینه ها اعلام نیاز کرده است و بیش از ناتو، کشورهای متحد کی یف می توانند در چارچوب روابط دو جانبه به این درخواست ها پاسخ دهند.

این گزارش حاکی است: رهبران 28 عضو ناتو برای پاسخ به ˈاقدام تهاجمی روسیهˈ، طرح واکنش سریع را به تصویب می رسانند که در آن استقرار سریع چندین هزار سرباز از نیروهای زمینی، هوایی، دریایی و ویژه در شرق اروپا، لحاظ شده است.

به گفته ˈآندرس فوگ راسموسنˈ دبیرکل ناتو، تاسیسات ناتو در شرق اروپا، استقرار نظامیان، تجهیزات و کارشناسان تدارکات و فرماندهی از الزامات این طرح است.

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی همچنین، تقویت زیرساخت هایی چون فرودگاه ها و بنادر، بهبود روند جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات، بهبود طرح های دفاعی و نیز افزایش رزمایش ها را در نظر دارد.

این گزارش با اشاره به اظهارات راسموسن در مورد ˈحضور مشهود نیروهای ناتو در شرق اروپا و ادامه این وضعیت تا زمانی که لازم باشدˈ، افزود: جزئیات این طرح و به ویژه تعداد نیروها، پس از نشست این هفته مشخص خواهد شد.



*** کمک های مالی ناتو به اوکراین

ناتو از سال ها قبل به منظور به منظور ارائه کمک های مالی برای مدرن سازی ارتش اوکراین در زمینه تجهیزات لجستیکی، دفاع سایبری، ساختار فرماندهی و نیز کمک به مداوای سربازان مصدوم، چهار صندوق ایجاد کرده است. با این حال این برنامه ها میان مدت و بلندمدت هستند.



*** الحاق اوکراین به ناتو

دولت اوکراین قصد دارد روند درخواست عضویت در ناتو را که در سال 2010 میلادی تحت ریاست جمهوری ˈویکتور یانوکوویچˈ متوقف شده بود، احیا کند. درخواست الحاق اوکراین به ناتو پیشتر در سال 2008 میلادی و در نشست بخارست مورد استقبال قرار گرفت اما این طرح خوشایند مسکو نبود.

هر چند که راسموسن مسیر را برای کی یف باز نگه داشت اما این الحاق به ˈتوان اوکراین در ایجاد اصلاحات لازمˈ و ˈبه روز کردن تجهیزات نظامی مطابق با استاندارد ناتو ˈ وابسته است. این در حالی است که زرادخانه اوکراین به دوران شوروی سابق تعلق دارد. این بدان معناست که به طور محترمانه به اوکراین گفته شود که راهی طولانی پیش رو است و بختی برای عضویت سریع در ناتو وجود ندارد.



*** توقف روابط ناتو - مسکو

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از زمان الحاق شبه جزیره ˈکریمهˈ به روسیه در ماه مارس، تمامی همکاری های خود را با مسکو به حالت تعلیق درآورد. در همین راستا، ناتو برای اطمینان دادن به کشورهای شرق اروپا، عملیات شناسایی جنگنده های خود را بر فراز کشورهای حوزه بالتیک افزایش داد و ناوهایی را در دریای سیاه و بالتیک مستقر کرد. همچنین تمرینات نظامی این سازمان نیز افزایش یافته است.

برکناری یانوکوویچ رییس جمهوری سابق اوکراین به دلیل امضا نکردن توافق تجاری با اتحادیه اروپا و روی کار آمدن دولتی جدید در کی یف با گرایش اروپایی و غربی، بخش های شرقی اوکراین را که اکثریت مردم آن روس زبان هستند، به عرصه درگیری و ناآرامی تبدیل کرد. همین امر بروز تنش های جدی در روابط مسکو- کی یف را نیز به همراه داشت.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.