پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در نشست «بایدها و نبایدهای رسانه در مواجهه با جریان های سلفی و تکفیری» مطرح شد:

حجت الاسلام و المسلمین مهدی فرمانیان: ایجاد انزجار از داعش به جای ایجاد وحشت، راهبرد رسانه ها باشد

دکتر مهدی فرمانیان گفت: داعش خواستار ایجاد وحشت در جوامع است و رسانه ها با منعکس کردن وحشت مورد نظر داعش در تکثیر این وحشت نقش ایفا می کنند.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان، رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در نشست «بایدها و نبایدهای رسانه در مواجهه با جریان‌های سلفی و تکفیری» که در حاشیه دومین نمایشگاه رسانه های دیجیتال انقلاب اسلامی که در بوستان گفتگو برگزار می شد اظهار کرد: رسانه ها و شبکه های ماهواره ای باید بین اهل سنت و وهابیت و جریان های تکفیری تفکیک قایل باشند و برای این کار باید با جریان های فکری اهل سنت آشنا باشیم.

وی افزود: بهترین راهبرد رسانه در مقابل جریان های تکفیری تبدیل روش سلبی به روش ایجابی است.یعنی باید به جای نفی وهابیت و سایر جریان های تکفیری اسلام راستین را با دلایل و مستندات اثبات کنیم.

رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب ادامه داد: قدمت تاریخی، عدم ورود به مباحث تکفیری در طول تاریخ، استنادات علمی به منابع اهل سنت از نقاط قوت شیعه بوده است.

وی با اشاره به لزوم اعتدال در بعد مذهبی به عنوان یکی دیگر از بایدهای رسانه در مقابل جریانان تکفیری افزود: تشیع اصولی اعتدالی در مقابل تشیع افراطی و تشیع حشوی و تشیع اخباری و حدیثی قرار گرفته است. تشیع اعتدالی هرگز به دنبال برانگیختن احساسات تفرقه انگیز بین مسلمانان نبوده است.

فرمانیان با انتقاد از عملکرد رسانه های در قبال مساله «داعش» گفت: داعشی های حرف های زیادی را مطرح می کنند و رسانه ها درست در راستای خواسته های داعش عمل می کنند. داعش خواستار ایجاد وحشت در جوامع است و رسانه ها با منعکس کردن وحشت مورد نظر داعش در تکثیر این وحشت نقش ایفا می کنند.

وی یکی از علل حل نشدن پدیده داعش در عراق را عدم وجود وحدت در بین ملت عراق توصیف کرد و ادامه داد: خطرناک تر از داعش خطر تجریه عراق است که در نتیجه عدم وحدت شیعه و سنی و عرب و کرد دامان این کشور را فرا گرفته است. اگر وحدت بین مردم عراق حاکم باشد داعش با 11 هزار نفر نیرو در مقابل ارتش یک میلیونی عراق به راحتی قابل جمع شدن است.

رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب افزود: رسانه ها باید ضمن امتناع از پخش اخبار ، عکس و فیلم وحشت آفرین از داعش به انتشار مطالب انزجاز و اشمئزارآفرین از داعش بپردازند. رسانه باید کاری کند که ضمن ایجاد امید به مردم نفرت و انزجار آنان را نسبت به اعمال غیرانسانی داعش برانگیزد.

وی افزود: متاسفانه به خاطر سو استفاده کشورهای مختلف از جریانات تکفیری، جهان اسلام با این چالش روبرو خواهد بود. آمریکا و غرب در پی ایجاد خاورمیانه ای با جنگ های داخلی و جوامعی در هم ریخته بودند که در سوریه و عراق این فضا را ایجاد کردند و گر بتوانند در عربستان و ترکیه هم این کار را انجام می دهند. یک خاورمیانه پکیده و جنگ زده یقینا به نفع اسراییل خواهد بود.

فرمانیان ضمن انتقاد از نگاه محض ایرانی - شیعی به تمام مسائل جهان اسلام در رسانه های کشورمان افزود: باید بر روی مشترکات مسلمانان تاکید کنیم. با توجه به راهبردهای نظام، باید اشتراکات بین مسلمانان پررنگ تر منعکس شوند. برای تعالی آینده اسلام ما ناگزیر از تعامل مثبت با سلفی های معتدل هستیم. با در نظر گرفتن این مهم باید راهبردهای خود را در نحوه انتشار اخبار و کلیپ و عکس مورد بازبینی قرار دهیم.

وی در بخش دیگری از سخنرانی خود با انتقاد از پخش بعضی شایعات بی اساس از رسانه ها افزود: برای من که در این حوزه مطالعه و کار می کنم خیلی از مباحث مطرح شده در رسانه ها اثبات نشده است. صحت این که دکتر احمد الطیب گفته باشند می توانید پشت سر شیعه نماز بخوانید ابهام دارد. با وجود اینکه عمل به جهاد نکاح صورت می گیرد ولی برای من ثابت نشده است که واقعا فتوایی در راستای جهاد نکاح صادر شده باشد.

وی با بیان اینکه انتشار شایعات بر خلاف اخلاق اهل بیت علیهما سلام است افزود: در طول تاریخ هیچ عالم شیعه ای تهمت زدن برای پیش برد کار را تایید نکرده اند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: یکی از مشکلات رسانه های ما این است که مطالب بعضی از جوانانی که هیچ احاطه ای بر موضوع تکفیری ها ندارند و با چسباندن چند مطلب به هم یادداشتی را با آب و تاب می نویسند و با بازنشر در چندین سایت و خبرگزاری به خبر پربازدید سایت های ما تبدیل می شود.

وی با اشاره به لزوم توجه به شرایط جهان اسلام در بازتاب رسانه ای رویدادهای جهان اسلام افزود: یکی از مواردی که باید مورد توجه رسانه ها قرار گیرد، بازتاب خدمات نظام به اهل سنت کشورمان است. متاسفانه خدمات نظام به اهل سنت کشور خوب بازتاب پیدا نکرده است و در بسیاری از کشورها فکر می کنند اهل سنت ایران مورد ظلم قرار می گیرند. ما در رسانه هایمان نباید از افراد و کارشناسانی استفاده کنیم که نگته اهل سنت به آنها منفی است. یکی از معظلاتی که داریم این است که در برخی رسانه ها نقد سنت با نام نقد وهابیت انجام می شود. این ممکن است ریشه در عدم تخصص کارشناس داشته باشد که در هر صورت تاثیر منفی و نتیجه وارونه خواهد داشت و در کل نتیجه را به نفع تکفیری ها تغییر می دهد.

رئیس دانشکده‌ مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب در بخش دیگری از سخنان خود گفت: استاد مطهری در کتاب انقلاب اسلامی یاد دادند که از واژه انقلاب اسلامی استفاده کنیم نه اسلام انقلابی. بهتر است به جای اسلام انقلابی از واژه اسلام سیاسی استفاده کنیم یعنی اسلامی که برای همه شئونات زندگی حتی سیاسی بشر حرف برای گفتن دارد و قائل به عینیت سیاست و دیانت دارد. هر جای دنیا اسلام سیاسی باشد ما حمایتش خواهیم کرد. این مبنای نظام ما بوده است و حالا هم مقام معظم رهبری پای آن ایستاده اند. ما انقلاب کرده ایم که اسلام سیاسی بیاید. اسلام سکولار و اسلام آمریکایی نمی خواهیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.