جمانه التمیمی در گلف نیوز نوشت: حسین امیر عبداللهیان معاون وزیر خارجه ایران از روز دوشنبه برای گفت و گو درباره موضوعات منطقه ای، از جمله جنگ علیه سازمان تروریستی دولت اسلامی (داعش) عازم ریاض شده است. این، نخستین گفت و گوی مستقیم بین ایران و عربستان طی چند سال گذشته به شمار می رود.

خالد المعینه، از تحلیلگران با سابقه عربستان و سردبیر نشریه "سعودی گزت" می گوید: "به گمان من، این دیدار اهمیت بسیار زیادی دارد. تماس مستقیم بین عربستان سعودی و ایران، بسیار مورد نیاز است."

المعینه می افزاید: "روابط حسنه بین دو کشور مهم منطقه، باعث پالایش و افزایش امنیت و ثبات خواهد بود.

دیدار عبداللهیان از عربستان، نخستین سفر رسمی یک مقام بلندپایه ایرانی از زمان انتخاب حسن روحانی به عنوان ریاست جمهوری ایران به شمار می آید. روحانی، یک رییس جمهور میانه رو و جزو حامیان بهبود روابط با عربستان سعودی است.

بر اساس آنچه خبرگزاری رسمی دولت ایران (ایرنا) گزارش داده است، برنامه این مقام ایرانی در سفر به عربستان، شامل ملاقات با شاهزاده سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان و گفت و گو درباره موضوعات مورد توجه هر دو کشور خواهد بود.

کارشناسان سیاسی معتقدند گفت و گوهای عبداللهیان و شاهزاده فیصل بر روی نفوذ فزاینده و قساوت های داعش در عراق و سوریه متمرکز خواهد بود.

المعینه با توصیف شرایط عراق و سوریه و کشتارهای داعش در این دو کشور به گلف نیوز می گوید: "بله، تهدید داعش بسیار مهم است و جزو اولویت های مسایل روز به شمار می آید و باید هم این طور باشد، زیرا داعش، صرفا کشورهای منطقه را تهدید نمی کند؛ بلکه کل دنیا مورد تهدید این گروه قرار گرفته است. آنها جوانان را نه فقط از کشورهای منطقه، بلکه حتی از اروپا جذب می کنند. آنها برای کل دنیا یک خطر به شمار می آیند."

وی می افزاید: "این افراد، با رفتارهای آدم خوارانه خود، آسیب زیادی به مسلمانان و دنیای اسلام وارد می کنند. من گمان می کنم همکاری بین عربستان سعودی و ایران برای مقابله با این خطر، بسیار اهمیت دارد."

محجوب الزویری، استاد علوم سیاسی در دانشگاه قطر و از کارشناسان سیاسی مسایل ایران، می گوید: "در ایران نیز نگرانی عمیقی نسبت به خطر داعش وجود دارد. این نگرانی از آنجا ناشی می شود که ایران، به واسطه حضور خود در سوریه، داعش را به خوبی می شناسد. بسیاری از اعضای این گروه می توانند از طریق افغانستان وارد ایران شوند."

زویری می افزاید: "ایران به این نتیجه رسیده است که باید درهای خود را به روی کشوری مثل عربستان سعودی باز کند. دو کشور، بر سر انتصاب نخست وزیر جدید عراق به نوعی شبه توافق دست یافته اند و اکنون ایران تلاش می کند تا در خصوص مسایل دیگر از جمله جنگ علیه داعش در عراق و سوریه نیز با عربستان به توافق برسد."

هم ریاض و هم تهران، از انتصاب نخست وزیر جدید عراق، حیدر العبادی در اوایل این ماه، استقبال کرده اند.

همچنین اوایل ماه جاری بود که مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: "روابط ایران با کشورهای منطقه، از جمله عربستان سعودی، در مسیر طبیعی خود قرار دارد."

وی در جریان یکی از کنفرانس های مطبوعاتی هفتگی خود گفت: "طبیعتا، در حالی که سفیر جدید ایران در عربستان سعودی به زودی کار خود را آغاز می کند، برنامه هایی در دست اجراست تا ارزیابی جدیدی از فعالیت های دیپلماتیک ما در عربستان صورت بگیرد."

اشاره وی به حسین صادقی، سفیر جدید ایران در عربستان بود که هفته پیش وارد ریاض شد و استوار نامه خود را تقدیم وزیر خارجه عربستان کرد.

روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، طی سه سال گذشته و عمدتا بر سر موضوع جنگ داخلی سوریه، و آنچه عربستان و دیگر کشورهای عربی حوزه جنوبی خلیج فارس "دخالت ایران در امور داخلی کشورهای منطقه" توصیف کرده اند، مجادله آمیز بوده است.

زویری به گلف نیوز می گوید در حال حاضر در داخل ایران گروهی از سیاستمداران عالیرتبه این کشور بر این عقیده اند که روابط حسنه با عربستان سعودی، مطابق با مقتضیات منطقه ای، یک ضرورت است.

زویری می افزاید: "من بر این باورم که ایران و عربستان، در راستای دستیابی به یک توافق در خصوص حل مسایل منطقه ای، منافع و اهداف مشترکی دارند."

منبع: گلف نیوز

ترجمه: فرهاد فرجاد- شفقنا

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.